Search

Üdvözöljük!

Search
Search

120 millió Ft-ot elvettek, 54 millió forintot visszaadtak a településnek

2023 január 06. –
Önkormányzati, települési hírek

A Kormány által elfogadott 2023. évi költségvetés szerint minden, érdemi nagyságú helyi adóbevétellel rendelkező településnek ismét ún. szolidaritási adót („hozzájárulást”) kell befizetnie a központi, állami költségvetésbe.

Ennek összege az elmúlt években Csömör esetében 50 millióról, fokozatosan 300 millió Ft-ra nőtt, 2023-ban pedig további 80 millió Ft-tal növekszik, 380 millióra. Ennyi hiányozni fog az idei önkormányzati büdzséből. Legalább ekkora probléma, hogy a Covid alatt, az egészségügyi veszélyhelyzetre hivatkozva a Kormány minden önkormányzattól elvette a maradék (40%) gépjármű adóbevételt (a 60%-át már 2013-ban elvette), és hiába nincs már egészségügyi veszélyhelyzet, ezt nem adta vissza 2023-ban sem (ez újabb 40 millió Ft-os kiesés lesz idén).
A január 2-án bejelentett kormányhatározat szerint az utóbbi időben elvett 120 millió Ft-ból 54 millió Ft-ot ad vissza az állam rezsitámogatás jogcímen. Így mindennek az egyenlege Csömör önkormányzatánál mínusz 66 millió Ft lesz idén. 
A fenti tételeknél is nagyobb lesz a teher a növekvő rezsiköltségek miatt. A sok takarékoskodás, korábbi nagyobb és mostani kisebb, gyors energetikai fejlesztések ellenére is várhatóan 30 millióról 280 millió Ft-ra nő az önkormányzat és intézményei idei energiaköltsége. Ez újabb 250 millió Ft mínusz az idei költségvetésben. 
A visszakapott 54 millió Ft-nak természetesen örülünk, minden beérkező forintra szüksége van a településnek, főleg, hogy egy hónapja még ennyivel sem kecsegtettek minket – mondta el Fábri István polgármester. Látható azonban, hogy mindez nem csak hogy a sok kormányzati elvonást nem kompenzálja, hanem az óriási mértékben megnövekedett energiaszámláknak is csak az egyötödét fedezné. Elsősorban tehát magunkra számíthatunk, ezért felgyorsítottuk az előző években megkezdett épületenergetikai fejlesztéseket és újabbak előkészítését. Természetesen mindemellett spórolunk, mint ahogyan azt mindenki teszi, racionalizáljuk intézményeink működését, és továbbra is felkutatjuk a pályázati forrásokat.

Megszakítás