Search

Üdvözöljük!

Search
Search

200 millió forintot szavazott meg az önkormányzat bölcsőde építésére

2022 augusztus 11. –
Önkormányzati, települési hírek

A héten elkezdődött a Laky kúria átalakítása önkormányzati bölcsődévé és várhatóan egy év múlva elkezdheti működését a település új gyermeknevelési intézménye.

Több mint ötszáz millió forintos európai uniós támogatást (VEKOP című pályázati alap) nyert korábban az önkormányzat új bölcsőde kialakítására, ám az utóbbi egy évben bekövetkezett óriási mértékű infláció és az építőiparban tapasztalható extra áremelkedések miatt a nyilvános pályázaton jelentkező hat cég közül egy sem vállalta nettó 630 millió Ft alatt a beruházást. A Képviselő-testület azonban a település számára elnyert jelentős pályázati összegről semmiképpen sem akart lemondani, már csak azért sem, mert ezzel a kisgyermekes családok segítésében komoly előrelépést tud elérni. A jelentős plusz forrást, vagyis a pályázati támogatás kiegészítését, a költségvetési tartalék terhére egyhangúlag szavazták meg a képviselők. Nem mellesleg, a tízezer fős lakosságszám múlt évi elérése miatt önkormányzati bölcsőde működtetése mostantól törvényi kötelezettsége a nagyközségnek.

Fábri István polgármester felhívta a figyelmet arra, hogy más szempontból is fontos a beruházás: végre sikerült egy olyan nemes funkciót, célt adni a Laky kúria épületének, amivel egyúttal megmenthetővé vált a település legszebb építészeti emléke. A több évtizedes, kissé reménytelennek tűnő álmodozás az épület megmentéséről ezzel realitássá vált. A Laky kúria sok évtizede lassan már kezdett helyrehozhatatlan állapotúvá válni. Az épület eredeti állapotában történő helyreállítását Zsuffa Zsolt, a településhez sok szállal kötődő és Csömör építészetét régóta kutató Ybl-díjas építész tervezte meg. A koncepció része, hogy a bölcsőde működési idején kívül az épületet a lakosok is megtekinthetik majd, az ingatlanhoz tartozó díszpark látogatható lesz és vannak elképzelések a hatalmas pince felújítására is közösségi célú helyiséggé. Így egy többfunkciós épületegyüttes jöhet létre a közeljövőben.

Az új bölcsőde helyszínének kiválasztásánál fontos szempont volt az is, hogy az közvetlenül a település nagyobb, 250 fős Laky utcai óvodája mellett működik majd, így sok családnak megkönnyítik a gyermekeik elhelyezését. Az önkormányzat azonban a jelenlegi együttműködést fenn kívánja tartani a jövőben a magán bölcsődékkel is, hiszen azok nem csak a plusz helyigényeket elégítik ki, hanem speciális profillal, külön-külön szolgáltatásokkal várják a kisgyermekes családokat.

Megszakítás