Search

Üdvözöljük!

Search
Search

Rendkívüli önkormányzati ülés a bejelentett központi megszorítások miatt

2023 június 05. –
Önkormányzati, települési hírek

Fábri István polgármester rendkívüli képviselő-testületi ülést hívott össze június 6-a, keddre a múlt héten bejelentett állami elvonások miatt.

A költségvetési tanács május végén hozta nyilvánosságra a kormány 2024. évre vonatkozó költségvetési tervét. Ebben a nagyobb, illetve a saját adóbevétellel rendelkező önkormányzatok számára két negatív dolog található: az egyik, hogy ismét emelik a saját, önkormányzati adóbevételből a központi költségvetésbe befizetendő összeg mértékét. Ez Csömör esetében mintegy 150 millió Ft újabb elvonást jelent majd, ami összesen már több mint 500 millió Ft befizetésére kötelezi az önkormányzatot (ez az összeg, négy évvel ezelőtt csak 50 millió Ft volt). A másik érzékeny veszteség minden önkormányzatnak, hogy a kötelezően ellátandó feladatokra (pl. közétkeztetés, településműködtetés, kultúra) változatlan, vagy a jelentős infláció ellenére is csak 3-5%-os növekedést állított be a kormány.

A bejelentett elvonások miatt a hazai önkormányzati szövetségek egységesen tiltakoznak és egyeztetéseket kezdeményeznek a kormánnyal, a kormánypárti, az ellenzéki és a független-civil vezetésű települések is válságterveket készítenek.

A koronavírus járvány alatt ideiglenesnek mondott, ennek ellenére azonban véglegessé váló gépjárműadó-elvonással a helyi utak karbantartására fordítható összeget vonta el teljesen minden hazai önkormányzattól az állami költségvetés. A mostani adóbefizetési kötelezettség növelése azoknak az önkormányzatoknak fáj – kb. 300 ilyen város és nagyközség van -, ahol a helyi adóbevételekből még tudtak valamennyi önerős útépítést, járdaépítést vagy egyéb kisebb beruházást megvalósítani, illetve az elnyert európai uniós pályázati támogatásokhoz a települési önerőt biztosítani. Csömör esetében nem csak egyes beruházások megvalósítását tudta elősegíteni a helyi adóbevétel, hanem a számos plusz szolgáltatáshoz és támogatáshoz (pl. továbbtanulási és nyelvtanulási ösztöndíj a helyi fiataloknak, szociális támogatás a rászorulóknak, kulturális és sporttevékenységek támogatása) nyújtotta azt a plusz forrást, ami a hazai átlagnál jóval magasabb települési működtetési színvonalat eredményezett.

A rendkívüli képviselő-testületi ülésen a 2023-as és a 2024-es költségvetés újratervezését vitatják meg a képviselők, ami után eldőlhet, milyen területeken kell módosítani a költségvetési irányszámokat.

Általános hírek

Hagyományok napja

2024. április 20-án, 10.00 órától Hagyományok napja rendezvényt tartanak a Hősök terén, a Mesterségek bemutatója

Bővebben
Megszakítás