Üdvözöljük!

A Csömöri Horgásztó vizének pótlásán dolgoznak

2022 augusztus 22. –
Önkormányzati, települési hírek

Mint hazánkban szinte minden folyó és állóvíz, így a Csömöri Horgásztó vízszintje is kritikussá vált az elmúlt hetek rendkívüli aszályos időszaka miatt. Az önkormányzat minden lehetséges eszközével azon van, hogy mielőbb orvosolja a problémát, s bár a mögöttünk lévő hétvége jócskán hozott esőt, azonban az éghajlati változások miatt hosszabb távra is megoldást kell találni.

A horgásztavat eddig is a patak táplálta, most a korábbinál nagyobb beeresztést alakítanak ki, így helyben tartva az egyénként elfolyó patakvizet.  Mindezek mellett az önkormányzat, mint a tó tulajdonosa, folyamatos egyeztetést folytat a vízügyi hatóságokkal, szakemberekkel, hogy megnyugtató megoldást találjanak a problémára annak érdekében, hogy megőrizzék a tó és a körülötte élő állat-és növényvilág épségét. A közeli jövőben a tó biztonságos fenntartása érdekében az önkormányzat várhatan átveszi a horgásztó működtetését (a horgászat működtetése az egyesületnél marad).

Sokan láthatták, hogy jelenleg egy kisebb sziget kialakítása zajlik, melyet a patak által bevitt hordalék felhalmozásával alakítanak ki, kifejezetten a tó környékén költő madarak és teknősök számára. A hordalékból kialakított sziget túl azon, hogy az állatvilág számára biztonságos menedéket jelent majd, a tó medréből kitermelt iszaphordalék hatására a víz ezen a szakaszon mélyebb is lesz.

A Csömöri Patak rehabilitációs programjának része, hogy olyan megoldásokat találjanak, melyek képesek a település más részein is hatékonyan megtartani azokat a csapadékvizeket, melyek sajnos az éghajlati változások miatt egyre ritkábban tudják táplálni vizeinket.

Megszakítás