Search

Üdvözöljük!

Search
Search

A csömöri kézilabda első szakasza, „az őskor” képei

2014 augusztus 05. –
Önkormányzati, települési hírek

Az eddig beérkezett régi fotók, jegyzetek és a régi csapattagok hozzátartozóinak visszaemlékezése alapján, jelenleg a csömöri kézilabda történetének első szakaszát, a sokak szerint „őskornak” nevezett 1947 és 1957 közötti szakaszt térképezzük fel.

Az anyag javarészt Fábián Pál segítségével, édesapja, Fábián Ferenc csapatvezető gyűjteményének felhasználásával formálódik átfogó bemutató anyaggá. Kéthetente összegyűlünk, válogatjuk, időrendi sorrendbe rendezzük a fotókat, ezeken a találkozókon résztvevő játékosok emlékeiből és a fotókon található megjegyzésekből egy tartalmas anyagot szeretnénk létrehozni. A képekből virtuális galériát, és kiállítást rendezünk, mely szeptember 6-tól látogatható a Csömöri Sportcsarnokban.

Szeretnénk, ha senki nem maradna ki a gyűjteményből, ha minden játékosról lenne kép, ezért kérjük a csömöri kézilabda megalakulásától 1995-ig fennálló egykori csapat minden játékosának családját, ha rendelkezik régi képpel, akkor jelentkezzen a Sportcsarnokban!  

Az első csömöri kézilabda csapat 1947-ben Spreitzer Lajos kezdeményezésére alakult meg, az akkori MADISZ (Magyar Demokratikus Ifjúsági Szövetség) égisze alatt. Akkoriban még a nagypályán, azaz, a Hunyadi utca és a HÉV-átjáró kereszteződésében, ha valaki úgy jobban emlékszik, a régi búcsú helyén volt kialakítva a nagypályás labdarúgó és kézilabda pálya.  Időközben országos szinten a nagypályás kézilabdáról áttértek a kispályás mérkőzésekre, így kezdetben félpályán játszott és edzett a csömöri csapat, majd nem messze a nagypályától, önerőből nekiláttak egy saját pálya kialakításának a kukoricásban.

 Fábián Ferenc feljegyzését idézve:

„1959. október 6. és 9. között volt a Nyíregyházi kézilabda NBII-ért kiírt osztályozó, ahol a Csömöriek az első helyen végezve feljutottak a Nemzeti Bajnokság II osztályába. Öt év múlva 1965. április 17-én Szemes László az MKSZ főtitkára Csömörön a Csömör-Pécsi bányász NBI mérkőzéssel nyitotta meg az 1965-ös küzdelmeket. Csömör-Pécsi Bányász 17:17 lett, 1000 nézővel. A csömöri csapat 1965-től 1995-ig az ország egyetlen falusi kézilabdázó csapata volt. ”

 A csömöri kézilabda meccseket lelkes közönség követte figyelemmel. A mérkőzéseket vasárnap délutánra tették, az akkori 4-5000 lélekszámú falunépéből, gyakran ezren is ellátogattak meccset nézni. De olyan esetre is emlékeznek, hogy kétezren is voltak a földből kialakított tribünön a szurkolók, kicsik, nagyok, férfiak, nők, idősek. Mindenki szerette, és támogatta jelenlétével az eseményt. 

Négy helyi mérkőzést még a tévé is közvetített, ugyan ezek fontos meccseinkről szóltak, mert NBI esek voltunk, de a közvetítés az akkori sport rovat osztályvezető Radnai János, csömöri lakos segítségével történt.

Nagy dolog volt ám az, hogy egy ekkora lélekszámú falu önerőből az NBI-be küzdötte magát. Minden második héten helyi meccs volt, megyei szinten a helyi viszonyokhoz, azaz a vasárnapi búcsú délutánjaihoz igazították az egész évi szezon programját, így a környékből a búcsúra érkezők nézőként is részt tudtak venni a mérkőzéseken. Esetenként így lehetett kétezres nézőszámú egy-egy meccs. Ezeken a vasárnapokon persze helyi meccs lévén nyerni is illet.

Találtunk fotót az utánpótlás „képzés” keretein belül lezajlott előmérkőzésről is, valamikor az 1960 és 1963 közötti időszakból, és arról is, amikor a csapat, sőt a szurkolók is repülőgéppel mentek Szegedre játszani. Ha kíváncsi vagy ez hogyan volt lehetséges, akkor gyere el szeptember 6-án, vagy látogass virtuális galériánkat itt:

http://csomorsport.hu/galeria/csomori-keziladba-foto-archivum

illetve facebook oldalunkon, ahol várjuk témába vágó megjegyzéseidet is!

www.facebook.com/csomorsport

Ha találtál képet régi kézilabdás rokonaidról, keress minket, a képeket szkennelés után visszaadjuk, és virtuális galériánkban megőrizzük az utókor számára!

Jelentkezni ismert elérhetőségeinken tudtok, azaz a sportcsarnokban személyesen, facebook oldalunkon levélben, Bujdosó B. Krisztánál a sportkriszta@gmail.com email címen, vagy a +36-70/443-35-79 telefonszámon, illetve Turák Csabánál a +36-70/443-35-81 telefonszámon.

 

 

Megszakítás