Üdvözöljük!

A fenntarthatóság és az energiahatékonyság kiemelt szempont Csömörön is

2023 február 24. –
Önkormányzati, települési hírek

De azért még nem lesz egyhamar termálvíz a településen…
Az utóbbi időben megjelent egy kósza újsághír arról, hogy a legnagyobb helyi vállalat lehet, hogy termálvizet talált a nagyközség területén. Fábri István polgármestert kérdeztük, van-e ennek a hírnek bármi alapja.

Nagy meglepetéssel olvastuk mi is, a helyi cég vezető munkatársaival együtt, ezt a néhány soros hírt. A településen régóta működő legnagyobb vállalat, a Procter & Gamble Hyginett Kft. csömöri telephelyének munkatársaival sok fontos fejlesztési, stratégiai kérdésben szoktunk konzultálni, amiben pedig szükséges, együttműködünk is, ők régóta élenjárnak fenntarthatósági megoldásaikkal, mind a hulladék, mind a vízfelhasználás terén. Mind a cég, mind önkormányzatunk számára régóta kiemelt szempont a fenntarthatóság, a környezettudatosság, ami a mostani energiaválság időszakában csak tovább erősödött. Minden lehetőséget megvizsgálunk, de ez más nagy, helyben működő cégek esetében is így van. A Procter & Gamble is igyekszik aktívan keresni az alternatív megoldásokat, melyek a környezetnek, a közösségnek is jobb megoldást kínálnak a jelenleginél és ennek keretében felmérnek minden lehetőséget. Amennyiben a becslések és tanulmányok alapján megindulhat bármilyen alternatív energiaellátó vonal kiépítése, az munkahelyeket őrizhet meg illetve teremthet újakat egy megbízható munkáltatónál.
Csömör olyan térségben fekszik, ahol a már sok évtizede ismert szakértői számítások szerint sajnos, valószínűleg csak igen mélyen található hasznosítható melegvízforrás. Ezt a néhány éve a közelben, a Gödöllő felé vezető 3-as főút mellett lezajlott ipari fúrás is igazolta, ahol információink szerint kétezer méter mélyen sem találtak semmit, teljesen sikertelen volt a sok százmillióba kerül kísérlet.

Akkor miért röppent fel mégis ez a reményt keltő hír?

Azért, mert a jelenlegi helyzetben mindenki lázasan keresi a megoldást a fenntartható gazdasági működésre, fejlődésre. A hatvanas évek óta ismert nyilvános adatok, melyek alapján szakértői becslések szerint településünk alatt csak olyan mélyről, több mint kétezer méteren túlról lehet geotermikus energiát felszínre hozni, hogy annak költsége nagyon nagy, és eddig úgy tekintettek erre a lehetőségre, hogy egyszerűen nem éri meg. A mostani súlyos gazdasági-energia helyzetben, amikor a környezeti-fenntarthatósági szempontok is egyre erősödnek, azonban már ennek a lehetőségnek a komolyabb megfontolása is felmerül, és ezt a cég szakemberei is így gondolják. Mi is partnerek vagyunk ebben, minden lehetőséget megvizsgálunk mind a gazdasági övezetünk, mind az egész település érdekében. Mint ahogy teljesen más megoldásokat is vizsgálunk. Évekkel ezelőtt már több épületenergetikai felújítást végeztünk az önkormányzati ingatlanainkon, pl. napelemek telepítése, földhő hasznosítása, a szokásos hőszigetelési munkák. Mindezeket a mostani új energiahelyzetben még erőteljesebben folytatjuk: önerőből, pályázati forrásból és helyi cégekkel is együttműködve dolgozunk ezen.

Megszakítás