Search

Üdvözöljük!

Search
Search

A hálás csömöri vadgesztenyefáktól

2022 március 31. –
Önkormányzati, települési hírek

Közel egy éve költöztünk Csömörre a feleségemmel Kazincbarcikáról, mert kerestünk egy élhető, nyugodt helyet, ahol közel lehetünk gyermekeinkhez és az unokáinkhoz. Az Etelka utcában lévő kis házunk előtt – nagy örömünkre – három növekvőben lévő, de immár tekintélyes tizenéves vadgesztenyefa díszlik. A tavalyi nyárelőn azonban szomorúan tapasztaltuk a rajtuk jelentkező aknázómoly-fertőzés első jeleit, amelyek a vadgesztenyefáknál a levélszélek jól látható barnulásával kezdődik, majd idővel szinte a teljes lombkoronára kiterjed.

Nosza nekiláttam a permetezésnek, de a kereskedelemben kis csomagolási egységben sehol nem tudtam beszerezni megfelelő permetszert. Így az eredmény is felemás lett: de legalább nem terjedt tovább rohamosan a fertőzés, bár a fák távolról sem voltak teljesen egészségesek.

Néhány napja szokatlan sürgés-forgásra lettünk figyelmesek amúgy csöndes utcánkban: három férfi állt meg egy fehér furgonnal a házunk előtt, és számunkra gyanúsan méregették kedvelt vadgesztenyéinket. Azonnal ugrottam, hátha menteni kell a menthetetlent, és informálódtam az idegenek rendkívüli érdeklődésének céljáról. Készségesen elmondták, hogy az önkormányzat megbízásából vannak itt, és a csömöri vadgesztenyék aknázómoly elleni injektálását végzik el. Nagyon furcsán, de immár egészen más szemmel néztem rájuk, mert sok évtizedes múltam során ilyesmivel még sohasem volt módom találkozni. Azt hittem, hogy a vadgesztenyéknek az interneten olvasható korszerű védelmi eljárása csupán a Google-ban létezik, de hogy ezzel személyesen lesz módom találkozni! A vadgesztenyéink pedig ezzel esélyt kapnak a szép lombozat kifejlesztésére és az egészséges felnőttkor elérésére – ezt sohasem gondoltam. Persze megkérdeztem, hogy ugyan honnan tudják, hogy hol vannak Csömörön vadgesztenyefák. Ismét meglepetést okoztak számomra azzal a közlésükkel, hogy a csömöri önkormányzatnak a területén lévő fákról létezik digitális kataszter nyilvántartása, amely nagyban megkönnyíti a fák megtalálását és a védekezést.

Ezt követően munkához láttak: mindhárom gesztenyénk törzsébe vékony lyukakat fúrtak, amelyekbe nagynyomású fecskendővel juttatták be az aknázómoly-fertőzés ellen két évre védettséget biztosító vegyszert. Az injektálást követően a lyukakat sebvédő anyaggal kezelték, majd fatapasszal gondosan lezárták. Ráadásul minden érdeklődésemre készségesen és nyitottan válaszoltak. Mint megtudtam, a GreenUnit Kft. képviseletében végezték munkájukat az önkormányzat megbízásából. Köszönet nekik és a vadgesztenyefák tulajdonosának, Csömör Önkormányzatának. Jobban érezzük magunkat: mi is és a vadgesztenyék is!

Üdvözlettel és köszönettel: Petróczi Gábor csömöri lakos

Megszakítás