Search

Üdvözöljük!

Search
Search

A legutóbbi képviselő-testületi egyeztetés óta történt fontosabb települési események és önkormányzati intézkedések

2021 március 31. –
Polgármesteri beszámolók

Fábri István polgármester beszámolója a 2021. február 25. – 2021. március 25. közötti időszakról.

(Készült Csömör Nagyközség Önkormányzata Képviselő-testületének 2021. március 25-i egyeztetésére)

 

– Összefoglalás –

 

 

1.) Csömör Nagyközség Önkormányzatának Képviselő-testülete február 15-én tartotta a veszélyhelyzet időszakában soron következő egyeztetését, melyen a képviselők döntöttek Egészségügyi célú regionális alapítványok kérelmének elbírálásáról, a Krammer Teréz Zenei Alapfokú Művészeti Iskola, a Sinka István Községi Könyvtár és a Petőfi Sándor Művelődési Ház 2020. évi beszámolójának és idei munkatervének elfogadásáról, valamint a Vörösmarty 1. szám alatti üresen álló üzlethelyiség kiadására beérkezett pályázatok elbírálásáról.

 

2.) Február 26-án a legújabb járványügyi intézkedésekre tekintettel rendkívüli egyeztetést tartotta a Polgármesteri Hivatalban. A megbeszélésen Fábri István polgármester, Tormay-Lesták Mária alpolgármester, Szeltner László művelődési ház igazgató és Miklós Daniella kommunikációs vezető úgy döntöttek, hogy a tavaszi-nyári nagyrendezvények tervezett időpontját felfüggesztik, majd a későbbiekben a járványügyi helyzethez igazítják.

 

3.) Március 6-án termelői piacot tartottak a Hősök terén.

 

4.) Március 8-tól, mint azt a Kormány bejelentette, újabb szigorításokat vezettek be a koronavírus járvány megfékezése miatt. Az általános rendelkezések Csömörre is érvényesek. Önkormányzati döntés értelmében az óvodák, iskolák bezárása mellett a Csömöri Sportcsarnok belső tereiben sem lehet utánpótlás edzéseket tartani. A polgármesteri hivatalba nem léphetnek be ügyfelek, az ügyintézés telefonon vagy e-mailben történik, esküvőt a következő egy hónapban nem lehet tartani. A képviselő-testület és bizottságai újra online-egyeztetéseket  tartanak.

 

5.) Március 8-án a Csömöri Evangélikus Rózsakert Óvoda bővítésének tervegyeztetése zajlott az óvoda épületének udvarán. Az egyeztetésen Fábri István polgármester, Tormay-Lesták Mária alpolgármester, Biró Zsuzsanna óvodaigazgató, Erdélyi Csilla óvodavezető-helyettes Kendeh K. Péter evangélikus lelkész és Benkó Gábor műszaki osztályvezető vettek részt.

 

6.) Március 8-án az Ügyrendi, Közbiztonsági és Közlekedési Bizottság tagjai tartottak online egyeztetést Pásztor Sándor elnök vezetésével.

 

7.) Március 8-án a Csömöri Egészségház dolgozóival közös egyeztetésen vett részt Fábri István polgármester és Tormay-Lesták Mária alpolgármester. Az egyeztetés  során  a munkahelyi kérdéseken kívül az aktuális járványhelyzet, és az ezzel kapcsolatban  szükséges helyi intézkedéseket és együttműködéseket vitatták meg.

 

8.) Március 9-én a temető ravatalozó épületének felújítása ügyében tárgyalt a helyszínen Fábri István polgármester az Antea Temetkezési Kft. képviseletében Sebestyén Szilviával, Pethő Gábor katolikus plébánossal és Kendeh Péter evangélikus lelkésszel.

 

9.) Március 9-én a Környezetvédelmi, Településfejlesztési és Sport Bizottság tartott online egyeztetést Tihanyi Ferenc elnökletével.

 

10.) Március 10-én intézményvezetői értekezletet tartottak a Petőfi Sándor Művelődési Ház udvarán. Fábri István polgármester és Tormay-Lesták Mária alpolgármester a járványhelyzet okozta nehézségeket és feladatokat vitatta meg a település intézményeinek vezetőivel.

 

11.) Március 12-én a Csömöri Községgondnokság udvarán tartottak közterületi megbeszélést a településen lezárt közterületek fokozott ellenőrzése  miatt Fábri István polgármester, Tormay-Lesták Mária alpolgármester, Szőke Zoltán a Csömöri Közbiztonsági Bűnmegelőző Polgárőr és Önkéntes Tűzoltó Egyesület elnöke, Mihalovics Bertalan a Csömöri Polgárőr Egyesület elnöke, Gyulai Zsolt közterület-felügyelő, valamint Berencsi László mezőőr részvételével.

 

12.) Március 15-én, az 1848/49-es forradalom és szabadságharc tiszteletére – a járványügyi helyzetre tekintettel – kis létszámban és különböző időpontokban tartottak koszorúzást. Fábri István polgármester és Pásztor Sándor képviselő Csömör Nagyközség Önkormányzata, dr. Katona Péter jegyző és Benkó Gábor műszaki osztályvezető a Polgármesteri Hivatal képviseletében helyezték el a megemlékezés koszorúit az emléktáblánál. A települési önkormányzat mellett a szlovák és a német nemzetiségi önkormányzat, illetve a csömöri civil szervezetek és az országos pártok helyi alapszervezetei koszorúztak.

 

13.) Március 16-án a Pénzügyi-, Ellenőrző és Vállalkozói Bizottság tartott online egyeztetést Eigler Tamás elnök vezetésével.

 

14.) Március 20-án termelői piacot tartottak a Hősök terén.

 

15.) Március 20-21-én a járványügyi szabályok betartása mellett zajlott a civil szemétszedési akció, melyet több mint egy évtizede szervez évről évre a Csömöri Civil Egyesület és az önkormányzat közösen. A szemétszedési akcióban a Csömöri Vox Animi Vegyeskar Egyesület, a Csömöri Evangélikus Gyülekezet, a Csömöri Civil Egyesület , a Turnovszky István Kertbarát Kör, a Csömöri Baptista Gyülekezet , a Csíkvölgyi Vass Albert Vadásztársaság , a Csömöri Polgárőr Egyesület , a Csömöri Önkéntes Tűzoltó Egyesület, a Csalogány utca és Vasút sor lakócsoportjai, a Csömöri Természet és Környezetvédelmi Csoport, a Kék Sárga Kék Baráti Kör, a Kultúrkvíz csapat vettek részt. Az összegyűjtött illegális hulladékot a Községgondnokság  szállította el. Később  a Csömöri Evangélikus Rózsakert Óvoda dolgozói is csatlakoztak az akcióhoz.

 

16.) Március 22-én Pásztor Sándor képviselő, az Ügyrendi, Közbiztonsági és Közlekedési Bizottság elnöke egyeztetett Gyulai Zsolt közterület-felügyelővel és Mihalovics Bertalan a Csömöri Polgárőr Egyesület elnökével, a teherautó behajtási engedélyek kiemelt ellenőrzéséről.

 

17.) Március 22-től  több dolgozó megbetegedése miatt a Polgármesteri Hivatal zárva tart, ezalatt az idő alatt a kollégák otthonról telefonon, számítógépen végzik munkájukat.

 

18.) Március 25-én a Népjóléti és Kulturális Bizottság tagjai tartottak online egyeztetést Onhausz Erzsébet elnök-helyettes vezetésével.

 

19.) Sport

-Férfi kézilabdacsapatunk továbbra is a bajnoki élbolyban szerepel. A következő hetek mérkőzéseit el kell halasztani a csapatot is sújtó járvány miatt.

-Nagypályás focistáink a mogyoródiakat és a gödieket, kapott gól nélkül győzték le a megye II-es bajnokságban, a csömöri hazai pályán viszont egy döntetlen és egy vereség miatt megszakadt hatmeccses veretlen sorozatunk.

-Március elején a járványhelyzet miatt bezárt a Csömöri Sportcsarnok és a Szabadtéri Sportközpont, csak a salakos atlétikapálya használható a távolságtartás szabályának betartásával. Utánpótláscsapataink (az U19-es focisták kivételével) bajnokságait az országos szövetségek felfüggesztették.

-A Cube-Csömör hegyibringásai a Kanári-szigeteki edzőtáborban készültek a szezonra Valter Tibor vezetőedző vezetésével.

Valter Attila szenzációsan szerepelt a Katalán kör országúti kerékpárversenyen. Az egyhetes viadalon háromszor is bekerült a nap szökésébe, az 5. etapon a 8. helyen végzett, a zárónapon pedig a harmadik lett – ezzel megszerezte pályafutása első World Tour-dobogós helyét!

-Atlétáink a kecskeméti Mezei futó országos bajnokságon aranyérmet nyertek az U23-as csapatunk által a 8 kilométeres távon!

-Az impozáns Duna Arénában rendezett 123. Úszó országos bajnokságon a Ferencvárosi TC Biczó Bence, Mándli Benedek, Mészáros Dániel és a csömöri Hímer Krisztofer összeállítású 4×200 méteres gyorsváltója ezüstérmet nyert!

-A csömöri judós, Tóth Krisztián bronzérmet szerzett Üzbegisztánban, a taskenti Grand Slam-viadalon a 90 kilogrammosok súlycsoportjában.

 

 

20.) Fejlesztések, jelentősebb felújítások:

20.1.) A Csömöri Községgondnokság és a Csömöri Településszolgáltató Nonprofit Kft. kivitelezésében zajló jelentősebb karbantartási, felújítási munkák:

 

– Egészségháznál rézsű kialakítása megtörtént, bruttó 1.300.000,-Ft, összegben.

– Laky parkban esőkert kialakításához az ároképítés elkészült, a növények elültetése hamarosan elkezdődik.

 

******

—A következő Képviselő-testületi egyeztetést 2021. április 22-én tartja az önkormányzat.

 

 

 

Fábri István s. k.

polgármester

Megszakítás