Search

Üdvözöljük!

Search
Search

A legutóbbi képviselő-testületi konzultáció óta történt fontosabb települési események és önkormányzati intézkedések

2021 június 24. –
Polgármesteri beszámolók

Fábri István polgármester beszámolója a 2021. május 20. – 2021. június 17. közötti időszakról.

(Készült Csömör Nagyközség Önkormányzata Képviselő-testületének 2021. június 17-i ülésére)

 

– Összefoglalás –

 

1.) Csömör Nagyközség Önkormányzatának Képviselő-testülete május 20-án tartotta legutóbbi egyeztetését, melyen a képviselők elfogadták a Gyermekvédelmi beszámolót, döntöttek Pályázat kiírásáról védőnői álláshelyre, az Év pedagógusa díj odaítéléséről, elfogadták a Gödöllői Rendőrkapitányság 2020. évi beszámolóját, megvitatták a 2020. évi zárszámadási rendelettervezetet. Elfogadták a Csömöri Sport és Szabadidő-szervező Nonprofit Kft. és a Csömöri Települési Szolgáltató Nonprofit Kft. 2020. évi mérlegbeszámolóját.

 

2.) Május 23-24-én a járványügyi szabályok szigorú betartása mellett településünkön már minden felekezet saját templomaiban tarthatta a pünkösdi ünnepi istentiszteleteket.

 

3.) Május 10-én az érvényben lévő kormányrendeletnek megfelelően újra megnyitottak a csömöri intézmények, a könyvtár, a művelődési ház és a sportcsarnok is látogatható a központi szabályok betartása mellett. A helyi óvodák már áprilisban megnyitottak, mint ahogy az általános iskola alsó tagozata is, május 10-én pedig a felső tagozat és a zeneiskola is megnyitotta kapuit.

 

4.) Május 31-én az Ügyrendi, Közbiztonsági és Közlekedési Bizottság tartotta ülését a Hivatal tanácstermében Pásztor Sándor elnök vezetésével.

 

5.) Június 1-jén a Környezetvédelmi, Településfejlesztési és Sport Bizottság tartotta ülését  Tihanyi Ferenc elnökletével a Hivatal tanácstermében.

 

6.) Június 3-án, Vácott egyeztettek a DMRV Zrt. következő években településünkön tervezett fejlesztéseiről. Önkormányzatunk részéről az egyeztetésen Fábri István polgármester, Eigler Tamás képviselő és Benkó Gábor műszaki osztályvezető, a DMRV Zrt. részéről Virág László vezérigazgató és Oláh Tamás önkormányzati referens vettek részt.  

 

7.) Június 3-án Fábri István polgármester és dr. Katona Péter jegyző tartott apparátusi értekezletet a Hivatal tanácstermében.

 

8.) Június 3-án a Népjóléti és Kulturális Bizottság tagjai tartottak online egyeztetést Szántóné Hermányos Mária elnök vezetésével.

 

9.) Június 4-én a trianoni békeszerződés 101. évfordulója alkalmából , a hagyományokhoz híven, idén is ünnepi megemlékezést tartott az önkormányzat a Hősök terén álló I. világháborús emlékműnél. Az önkormányzat vezetői reggel felvonták az országzászlót a Hősök terén található I. világháborús emlékműnél. .Az ünnepi műsorban fellépett Huszárik Kata Jászai Mari-díjas színművésznő, a Csicsörke Néptánccsoport, a Furmicska Néptánccsoport, a Német Nemzetiségi Önkormányzat kórusa, Mezősi Milán. Köszöntőt mondott dr.Bándi Gyula a Kisebbségek Jogvédő Alapítvány kuratóriumának elnöke, a jövő nemzedékek védelmét ellátó biztoshelyettes. Az emlékműnél Fábri István polgármester, Bátovszki György korábbi polgármester és dr. Paulovics Mihály volt tanácselnök közösen helyezték el az emlékezés koszorúját. A nemzetiségi önkormányzatok is koszorúztak.

 

 

10.) Június 4-én a járványügyi helyzetre való tekintettel rendhagyó Pedagógus napi rendezvényt szervezett Csömör Nagyközség Önkormányzata. Az idén minden intézmény saját falai között ünnepelt, minden helyszínen Fábri István polgármester köszöntötte a csömöri pedagógusokat és intézményi dolgozókat. Az idén „Az év pedagógusa” díjat Fülöpné Szakolczai Nóra, a Csömöri Mátyás Király Általános Iskola, Fodor Mária a Csömöri Nefelejcs Művészeti Óvoda és Kovács Jenő Gyula, a Krammer Teréz Zenei Alapfokú Művészeti Iskola pedagógusai vehették át. A kitüntetetteket Tormay-Lesták Mária alpolgármester méltatta.

 

11.) Június 5-én termelői piac volt a Hősök terén.

 

12.) Június 6-án az Úrnapi virágszőnyeg és körmenet a járványügyi helyzet miatt a hagyományostól eltérő módon, az idén is rövidített szakaszon zajlott római katolikus templomban és környékén. Az úrnapi szentmisét celebrálta és a körmenetet vezette Pethő Gábor plébános.

 

13.) Június 6-án Csömörön, a Hősök terén köszöntötték Valter Attila a Giro d’Italia országúti kerékpáros körverseny csömöri résztvevőjét helyi kerékpárosok, barátok, ismerősök. Csömör  Nagyközség Önkormányzata karórával ajándékozta meg a kiváló versenyzőt. A budapesti központi rendezvényre Csömör főteréről indult egy helyi kerékpáros kísérő csapat Valter Tibor edző, Csömör Díszpolgára vezetésével, Fábri István polgármester és Sipos Tamás képviselő részvételével.

 

14.) Június 7-én a Pénzügyi-, Ellenőrző és Vállalkozói Bizottság tartotta ülését Eigler Tamás elnök vezetésével a Polgármesteri Hivatal tanácstermében.

 

15.) Június 12-én a Német Nemzetiségi Önkormányzat Csömör tagjai és Drahos Réka Dalma elnök

meghívására a sváb közösséggel együtt tartották a Major út 7-9. szám alatt található közösségi szobájuk megnyitó ünnepségét.

 

16.) Június 12-én Kerékpáros Csömör Körtúra zajlott a településen, „Fedezzük fel együtt Csömör természeti és helytörténeti értékeit” – jeligével. A 20 km-es távot közel 80 kerékpáros teljesítette.

 

17.) Június 16-án a Szlovák Nemzetiségi Önkormányzat tartotta ülését a Csömöri Tót Hagyományok Házában, Szabó Erzsébet elnöklete mellett.

 

18.) Június 16-án a Csömöri Közbiztonsági Közalapítvány tartotta ülését a Polgármesteri Hivatal tanácstermében dr.Vermes Péter elnök vezetésével.

 

19.) A helyi sportélet fontosabb eseményei

– Férfi kézilabdacsapatunk az ötödik helyen fejezte be az NB II-es bajnokságot.  

– A női kézilabdacsapat a 8. helyen zárta a Pest megyei bajnokságot.

– Nagypályás futballcsapatunk kitűnően szerepelt a megye II-es bajnokságon, a 4. helyen végzett.

A csömöri Valter Attila (Groupama-FDJ) örökké emlékezetes heteket élt át: három napon keresztül viselhette az összetettben vezető versenyzőnek járó rózsaszín trikót a 104. Giro d’Italia országúti kerékpáros körversenyen, illetve szintén sporttörténelmi jelentőségű az összetettben megszerzett 14. helye. Attilát a másik magyar indulóval, a korábban szintén Csömörön tekerő, az összetettben 100. helyen záró Dina Mártonnal elegáns köszöntés fogadta a fővárosi Hősök terén a Tour de Hongrie és a Csömöri Sport és Szabadidő-szervező Nonprofit Kft. közös szervezésében. Köszöntőt mondott Eisenkrammer Károly, a Tour de Hongrie szervezőbizottságának elnöke és Válé Flórián a Csömöri Sport és Szabadidő-szervező Nonprofit Kft. ügyvezetője.  

– A lengyelországi Poznanban rendezték meg a gyorsasági kajak-kenusok idei Európa-bajnokságát, ahol K-2 200 méteren a csömöri Balaska Márk Csizmadia Kolos párjaként állt rajthoz. Az egység az ötödik helyezéssel fejezte be a rangos versenyt.

– Igazi közönségsikert hozott a II. Csömöri utánpótlás labdarúgónap: az U7-es és U9-es gyerekek tornáján nagynevű csapatok, mint Bp. Honvéd SE, MTK, REAC Sportiskola, Újpest FC, Vasas Kubala Akadémia voltak az ellenfeleink, illetve délután az U11-es és U13-as gyerekek a szomszédos Kistarcsai VSC csapatával játszottak. A díjátadók, Vágó Fanni és Guzmics Richárd is emelték az esemény rangját.

Délután U19-es csapatunk meccsén megünnepelhettük a csömöri gólkirályt, Dósa Krisztiánt!
– Újabb értékes érmet tehet a vitrinbe a 90 kilogrammosok mezőnyében tatamira lépő csömöri Tóth Krisztián, aki bronzérmet nyert a budapesti Papp László Sportarénában zajló olimpiai kvalifikációs cselgáncs világbajnokságon.

– Először jutott a legjobb négy közé és a hajráig vezetett a Csömör KSK II. férfi kézilabdacsapata a Dunaharasztiban rendezett Final24 Pest megyei kézilabda-fesztivál férfi bronzmérkőzésén, végül a negyedik helyen zárt.

 

20.) Fejlesztések, jelentősebb felújítások:

20.1.) Közterületi felújítások, fejlesztések

20.1.1.) A Kálvária köz és a Kálvária utca önkormányzati önerős útfelújítása várhatóan június elején befejeződik, az aszfaltozást Úttengely Kft. végzi.

 

20.2.) A Csömöri Községgondnokság és a Csömöri Településszolgáltató Nonprofit Kft. kivitelezésében zajló jelentősebb karbantartási, felújítási munkák:

20.2.1.) A vendégház kerítésének festése elkészült, az anyagköltség bruttó 50.000,- Ft volt.

20.2.2.) A Szabadság út 2. szám alatti önkormányzati ingatlan kerítésének festése a COOP Zrt.-vel közösen zajlik.

20.2.3.) A Kistarcsai úti patakhíd felújítása befejeződött, a híd másik oldalán is a régi korlát elbontásra került és új korlát épült, bruttó 1.800.000,- Ft összegben.

20.2.4.) A Laky oviban az óvoda vezetés kérésére újabb védőháló került kiépítésre, a labdák szomszédhoz való átjutásának megakadályozására, bruttó 60.000,- Ft összegért.

20.2.5.) Öt utcában, összesen 8 pár forgalomlassító virágláda került kihelyezésre.

20.2.6.) Folyamatosan zajlik a KRESZ táblák felújítása, cseréje, a földutak karbantartása és a kátyúzások.  

 

 

******

 

—A következő Képviselő-testületi ülést 2021. július 1-jén tartja az önkormányzat.

 

 

 

Fábri István s. k.

polgármester

Megszakítás