Search

Üdvözöljük!

Search
Search

A legutóbbi képviselő-testületi konzultáció óta történt fontosabb települési események és önkormányzati intézkedések

2021 október 25. –
Polgármesteri beszámolók

Fábri István polgármester beszámolója a 2021. szeptember 23. – 2021. október 21. közötti időszakról.

(Készült Csömör Nagyközség Önkormányzata Képviselő-testületének 2021. október 21-i ülésére)

 

– Összefoglalás –

 

1.) Csömör Nagyközség Önkormányzatának Képviselő-testülete szeptember 23-án tartotta soros ülését, melyen a képviselők döntöttek az új csömöri iskola építéséről szóló szerződés aláírásáról a Beruházási, Műszaki, Fejlesztési,          Sportüzemeltetési és Közbeszerzési Zrt.-vel és a Dunakeszi Tankerülettel; a Bursa Hungarica ösztöndíjpályázathoz való csatlakozásról és a pályázatok kiírásáról. Döntöttek költségvetési forrás biztosításáról a Csömöri Horgásztó vízminőségét és vízügyi fenntarthatóságát vizsgáló szakértői   munkákra, valamint a HÉV-átjáró átépítéséhez.

         

2.) Szeptember 25-én a község második legnagyobb rendezvénye, a Szüreti mulatság a XIV. Hagyományos Szüreti Főzőverseny és a VIII. Pálinkaverseny zajlott a Hősök terén a Petőfi Sándor Művelődési Ház és Csömör Nagyközség Önkormányzatának szervezésében. Köszöntőt mondott Fábri István polgármester, a szeptember 24-i kiállítást  pedig dr. Paulovics Mihály korábbi településvezető nyitotta meg. A térzenét a Csömöri Krammer Teréz Zenesikola Fúvószenekara biztosította. A folklórprogramok mellett kézműves foglalkozás, képkiállítás, borfalu, utcabál várta a szórakozni vágyókat. Felléptek a Báló Lipót Kulturális Egyesület Népdalköre, Csicsörke Néptáncegyüttes gyermek- és ifjúsági csoportjai, a Furmicska Néptánc Egyesület csoportjai, Tiszta Forrás Népdalkör, Samu Zoltán és zenekara.

 

3.) A Magyar Önkormányzatok Szövetsége (MÖSZ) „Önkormányzatiság 2021” címmel kétnapos konferenciát tartott Gödöllőn szeptember 28-29-én. Az első nap a szakmai előadásokat követően, egy szakmai anyag megismerésére nyílt lehetőségük a résztvevőknek, majd több szekcióban tárgyalták az önkormányzatiság fejlesztését, az autonómiák visszaépítését érintő javaslatokat.

Az eseményen Csömörről Fábri István polgármester és Tormay-Lesták Mária alpolgármester vett részt. A harmadik szekció vezetésében Márki-Zay Péter Hódmezővásárhely polgármestere, Eszes Béla Jánoshida polgármestere és Fábri István Csömör polgármestere vitatta meg a településfejlesztés és a vidékpolitika kérdéseit.

Idén, a konferencia második napján, a Polgármesteri Ezüstlánc-díjat Wittinghoff Tamásnak, Budaörs polgármesterének ítélték oda, Pergő Margit, a Települési Önkormányzatok Országos Szövetségének (TÖOSZ) társelnöke, Berhida polgármestere pedig Polgármesteri Arany Pecsétgyűrű díjat vehetett át. A díjakat dr. Gémesi György, a MÖSZ elnöke adta át.

 

 

4.) Szeptember 28-án Más kép író és olvasó találkozón Turczi István József Attila díjas, babérkoszorú díjas és Prima Primissima díjas magyar költő, író, műfordító, szerkesztő, egyetemi doktor, irodalomszervező, a Parnasszus költészeti folyóirat és kiadó alapító főszerkesztőjével beszélgetett a Petőfi Sándor Művelődési Ház galéria termében Huszárik Kata színművésznő.

 

5.) Szeptember 29-én a Krammer-napok rendezvénysorozat keretében elsőként a Krammer- emléktábla megkoszorúzására került sor a Csömöri Krammer Teréz Zenei Alapfokú Művészeti Iskola udvarán, amelyet  a „Zene világnapja” alkalmából  növendéki koncert követett a zeneiskola hangversenytermében. A megjelent vendégeket Ráduly Ildikó, a korábbi ismert előadó nevét viselő intézmény igazgatója köszöntötte. Az önkormányzat nevében Tormay-Lesták Mária alpolgármester helyezett el koszorút az emléktáblánál.

 

6.) Szeptember 30-án rendkívüli Képviselő-testületi ülést tartottak, melyen a képviselők a Csömöri Mátyás Király Általános Iskola felvételi körzetének véleményezését követően döntöttek az új iskola beruházáshoz ingatlan belterületbe vonásáról, az új bölcsőde előkészítésével összefüggő kérdésekről, valamint  elbírálták a Csömöri Sport és Szabadidő-szervező Nonprofit Kft. ügyvezetői álláshelyére kiírt pályázatokat. Válé Flórián újabb 5 éves ügyvezetői megbízást kapott, másik ügyvezetőnek pedig megválasztották Solti László, korábbi hosszú távú Európa-bajnok kajakost, sportmenedzsert.

 

7.) Október 1-jén az idősek napja alkalmából gálaműsort tartottak a Szociális Alapszolgáltatási Központ szervezésében a Petőfi Sándor Művelődési Házban. Itt köszöntötték Hegyesiné Nagy Ibolyát, a Szociális Alapszolgáltatási Központ vezetőjét a csömörön élő szociálisan rászoruló emberek gondozásában, megsegítésében eltöltött 25 éves áldozatos, hűséges, magas szintű munkája elismeréseként. Az elismerő oklevelet Fábri István polgármester, Tormay-Lesták Mária alpolgármester és Szántóné Hermányos Mária, a Népjóléti és Kulturális Bizottság elnöke adta át.

 

8.) Október 2-án termelői és bolhapiacot tartottak a Hősök terén.

 

9.) Október 3-án idén tízedik alkalommal került megrendezésre a Csömöri csatangoló országos teljesítménytúra. A 331 fő résztvevő közel fele a környező településekről érkezett Csömör természeti értékeit megtekinteni. Az önkormányzat és Csömöri Sport- és Szabadidő-szervező Nonprofit Kft. szervezésében és támogatásával zajló esemény fő szervezője Bíró Erika és Miklián Rita, a helyi nordic walking csoport vezetői voltak.

 

10.) Október 3-án 90, születésnapja alkalmából otthonában köszöntötték a szép korú Jassó Ferencet, a miniszterelnöki és az önkormányzati oklevelet Tormay-Lesták Mária alpolgármester adta át.

 

11.) Október 4-én a Csömöri Mátyás Király Általános Iskola diákjai „Kis Boglárka” túrán” vettek részt, ahol Csömör természeti értékeivel ismerkedtek meg a gyerekek s Csömöri Körtúra útvonalán. Az önkormányzat szervezésében lezajlott túraprogramban az alsó tagozatos diákok a Felső-patakvölgyben túrázva érkeztek a Természetismereti parkba, míg a felső tagozatosok az Alsó-patakvölgyben az Ősláphoz túráztak, majd visszakanyarodva a Csömöri-tónál volt a végállomás.

 

12.) Október 4-én a Csömöri Szlovák Nemzetiségi Önkormányzat tartotta testületi ülését Szabó Erzsébet elnök vezetésével, ezt követően közmeghallgatásra került sor a Csömöri Tót Hagyományok Házában.

 

13.) Október 4-én az Ügyrendi, Közbiztonsági és Közlekedési Bizottság tartotta ülését a Hivatal tanácstermében Pásztor Sándor elnök vezetésével.

 

14.) Október 5-én a Környezetvédelmi, Településfejlesztési és Sport Bizottság tartotta ülését  Tihanyi Ferenc elnökletével a Hivatal tanácstermében.

 

15.) Október 5-én a civil önkormányzat idén is, mint 2010 óta minden évben megemlékezést tartott a nemzeti gyásznapon, az aradi vértanúk emlékére, melynek során a képviselő-testület tagjai és a polgármesteri hivatal vezető munkatársai mécsest gyújtottak a Hősök terén lévő Petőfi és 1848-as emléktáblánál.

 

16.) Október 7-én a Népjóléti és Kulturális Bizottság tartotta ülését a Polgármesteri Hivatal tanácstermében Szántóné Hermányos Mária elnöklete mellett.

17.) Október 9-én a Petőfi Sándor Művelődési Ház és a Tiszta Forrás Népdalkör idén is megrendezte, immáron IV. alkalommal a Népdalkörök Találkozóját, melyen helyi és környékbeli népdalkörök léptek fel. Az eseményen köszöntőt mondott Szántóné Hermányos Mária képviselő, a Népjóléti és Kulturális Bizottság elnöke. A rendezvén házigazdája Dombrádi Lászlóné népdalkör vezető volt. Az eseményen részt vett Pásztor Sándor és Tihanyi Ferenc képviselő is.

 

18.) Október 10-én Csömör Nagyközség Önkormányzata, a MAZSIHISZ és Az Élet Menete Alapítvány támogatásával, a ZSIT egylet (Baráti társaság a zsidó temetőkért) szervezésében a csömöri zsidó sírkertben holokauszt emléknapot tartottak a 77 éve Csömörről elhurcolt mártírok emlékére.  Hantos Erika köszöntötte a megjelent vendégeket. Beszédet mondott Hantos Péter a ZSIT Egylet tagja, Tormay-Lesták Mária alpolgármester, dr. Várnai György, a Mazsihisz vezetőségi tagja, Szántó Kremmer Dóra, az Élet Menete Alapítvány képviselője, Kendeh K. Péter csömöri evangélikus lelkész. Az emlékezés imáját dr. Verő Tamás a Frankel Zsinagóga vezető rabbija mondta. A megemlékezésen részt vett dr. Fábri György, a Magyarországi Evangélikus Egyház Északi Egyházkerületének felügyelője, az ELTE habilitált docense, Szabó Erzsébet, a Szlovák Nemzetiségi Önkormányzat elnöke, Drahos Réka, a Német Nemzetiségi Önkormányzat elnöke.

 

19.) Október 11-én  az új iskola beruházással kapcsolatos online egyeztetés zajlott a kivitelező BMSK, a Dunakeszi Tankerületi Központ és önkormányzatunk között. Az egyeztetésen az önkormányzat részéről Fábri István polgármester és Benkó Gábor műszaki osztályvezető vett részt.

 

20.) Október 11-én a Pénzügyi-, Ellenőrző és Vállalkozói Bizottság tartotta ülését Eigler Tamás elnök vezetésével a Polgármesteri Hivatal tanácstermében.

 

21.) Október 11-én Fábri István polgármester és Tormay-Lesták Mária alpolgármester egyeztetést tartott a háziorvosokkal, asszisztensekkel, védőnőkkel a Csömöri Egészségházban. A megbeszélésen elsősorban a jelenlegi vírushelyzetről egyeztettek.

 

22.) Október 12-én apparátusi értekezletet tartottak a Polgármesteri Hivatal dolgozói részére, ahol köszöntötték Heczné Lassan Mária adóügyi ügyintézőt, aki 25 éve dolgozik a hivatalban.

 

23.) Október 13-án online konferencia keretében széleskörű egyeztetést tartottak a Bp. Örs vezér tere-Gödöllő és a Bp. Örs vezér tere-Csömör HÉV-járatok tervezett fejlesztéseiről. A Budapesti Fejlesztési Központ vezérigazgatója, Vitézy Dávid által szervezett egyeztetésen az érintett települések polgármesterei és országgyűlési képviselői vettek részt. A Csömört érintő kérdésekben Fábri István polgármester és Tuzson Bence országgyűlési képviselő fogalmazta meg javaslatait.

 

24.) Október 13-án Keveházi Katalin Jól-lét Alapítvány ügyvezető igazgatóját és az őt kísérő   török delegációt fogadtuk a Polgármesteri Hivatal tanácstermében. Az eseményen Fábri István polgármester, dr. Katona Péter jegyző, Fábri István polgármester és Tormay-Lesták Mária alpolgármester vett részt. Vendégünk volt még Kucsinka Gabriella, mint az egyik országos hazai zöld szervezet csömöri alapítója (Hangák). A nők szerepéről, helyzetéről, esélyegyenlőségéről szóló programjuk részeként jártak a csömöri önkormányzatnál.

 

25.) Október 13-án ravatalozó fejlesztés ügyében tartottak egyeztetést a Polgármesteri Hivatal tanácstermében. A megbeszélésen Fábri István polgármester, Kendeh Péter evangélikus lelkész, Pető Gábor katolikus plébános és Sebestyén Szilvia az Antea Kft. munkatársa vettek részt.

 

26.) Október 14-én a Tervtanács tartotta ülését a Polgármesteri Hivatal tárgyalójában Károlyfi Levente főépítész vezetésével.

 

 

27.) Október 15-én, idén ősszel második alkalommal Csömör Nagyközség Önkormányzata autómentes napot hirdetett az általános iskolás gyermekek számára. A gyalog, kerékpárral, rollerrel, busszal, HÉV-vel vagy akár gördeszkával érkező gyerekeket az ellenőrzőpontokon meglepetéssel várták a szervezők.

 

28.) Október 15-én a Gödöllői Többcélú Kistérségi Társulás ülésén vett részt Fábri István polgármester dr. Gémesi György elnök meghívására Isaszegen. Az ülésen elfogadták a 2021. évi költségvetés I. féléves teljesítéséről szóló beszámolót.

29.) Október 15-én Mandur László-emlékkiállítás nyílt a Petőfi Sándor Művelődési Házban, ahol  köszöntőt mondott Fábri István polgármester, az est háziasszonya Harmath Diána a Csömöri Kulturális Közalapítvány kuratóriumának elnöke volt. A megnyitón a Vox Animi Vegyeskar működött közre. A kiállítás november 10-ig tekinthető meg. 

30.) Október 16-án termelői és bolhapiac volt a Hősök terén.

 

31.) Október 17-én Éless-Szín előadásában Márai Sándor: Kassai polgárok című előadását láthatta a közönség Oszter Sándor és Nyertes Zsuzsa főszereplésével, Kertész Péter rendezésében, a Csömöri Színház program keretében helyi művelődési házban.

 

32.) Október 21-én a Polgármesteri Hivatalban 1 fő mongol polgár tett állampolgársági esküt Tormay-Lesták Mária alpolgármester előtt.

 

33.) Október 21-én a Népjóléti és Kulturális Bizottság tartotta ülését a Polgármesteri Hivatal tanácstermében Szántóné Hermányos Mária elnöklete mellett.

 

34.) Október 21-én az 56-os forradalom és szabadságharc tiszteletére megemlékezést tartottak a Gloria Victis emlékhelynél. A szervező alapítvány nevében Mátyás Sándor a Gloria Victis Közhasznú Alapítvány elnök köszöntötte a Németországból érkezett vendégeket. A rendezvényen fellépett a Csömöri Mátyás Király Általános Iskola csoportja. Több szervezet és párt helyezte el az emlékezés virágait, az önkormányzat részéről Fábri István polgármester és Szántóné Hermányos Mária képviselő koszorúzott.

 

36.) Fejlesztések, jelentősebb felújítások:

36.1.) Közterületi felújítások, fejlesztések

36.1.1.) Középhegy utca 4. szám alatti ingatlan tereprendezése, sitt-, vegyes-, és zöld hulladék elszállítása megtörtént az Uhrinwest Kft. kivitelezésében, bruttó 2.500.000,- Ft értékben.

 36.1.2.) A műfüves sportpálya  tereprendezése elkezdődött.

 36.1.3.) Az atlétikai pálya fejlesztése folyamatban van, a munkálatok a végéhez közelednek. A távolugró pálya gumiburkolata és dobbantói elkészültek, a súlylökő távolságmérő táblái, valamint a magasugró szett elkészítése még folyamatban van.

 

36.2.) A Csömöri Községgondnokság és a Csömöri Településszolgáltató Nonprofit Kft. kivitelezésében zajló jelentősebb karbantartási, felújítási munkák:

36.2.1.) A Csömöri Mátyás Király Általános Iskola játszóterének felújítása, új játszóeszközök és új gumiburkolata elkészült, bruttó 7.000.000,- Ft értékben. 

36.2.2.) A HÉV-Állomás pihenő parkjában a térkövezés folyamatban van.

36.2.3.) Tűzoltó szertárban a csarnok és az utcai kapu elektromos mozgatása elkészült, bruttó 970.000,- Ft értékben.

36.2.4.) Elkészült a könyvtár mögötti kerítés, bruttó 340.000,- Ft értékben.

 

******

 

—A következő képviselő-testületi ülést 2021. november 18-án tartja az önkormányzat.

 

 

 

Fábri István s. k.

polgármester

Megszakítás