Search

Üdvözöljük!

Search
Search

A legutóbbi képviselő-testületi ülés óta történt fontosabb települési események és önkormányzati intézkedések

2014 április 25. –
Önkormányzati, települési hírek

Fábri István polgármester beszámolója a 2014. március 27. – április 24. közötti időszakról.

(Készült Csömör Nagyközség Önkormányzata Képviselő-testületének 2014. április 24-i ülésére.)

 

– Összefoglalás –

 

1.) Csömör Nagyközség Önkormányzatának Képviselő-testülete március 27-én tartotta rendes ülését. A képviselők számos közterület-fejlesztési kérdésben hoztak döntést: földkábeles megoldással közvilágítási beruházást indítottak el a Major úti bekötőúton, a Majorszegiligetben park és játszótér számára alakít ki ingatlant az önkormányzat, továbbá kiválasztották a szabadtéri sportközpont tereprendezési munkáit végző céget. A testület döntött a temetőfejlesztési program megvalósítási tanulmányának elvégzéséről is, ezenkívül keretösszeget fogadott el a közösségi tereken, parkokban kiépítendő  ingyenes WiFi-használat biztosításáról. A képviselők továbbá elfogadták a helyi esélyegyenlőségi programot.

 

2.) Március 28-án újabb bemutató előadást tartott a Csömörön működő Éless-Színtársulat. A dr. Éless Béla rendezésében, zsúfolt teltház mellett előadott Leszek az özvegyed című krimikomédia címszerepét Papadimitriu Athina és Kertész Péter játszották. Az eseményen jelen volt többek között Perna Pál, a Gödöllő Környéki Turisztikai Egyesület elnöke, Fábri István polgármester, dr. Szarka Zsuzsanna és Pásztor Sándor  önkormányzati képviselők, Bátovszky János iskolaigazgató, Lukács Lászlóné óvodaigazgató, Veresné Boda Mária könyvtárvezető.

 

3.) Március 30-án a Jobbik országgyűlési képviselő-jelöltje, Nyíri Márton bemutatkozó választási gyűlésére került sor a Petőfi Sándor Művelődési Házban.

 

4.) Április 1-jén az Oktatási, Sport- és Kulturális Bizottság rendkívüli ülést tartott a Polgármesteri Hivatalban Tormay-Lesták Mária bizottsági elnök vezetésével a szabadtéri sportközpont témájában.

 

5.) Április 5-én második alkalommal tartottak pataksétány parkosítási akciót a helyi civil közösségek bevonásával. A Csömöri Civil Egyesület kezdeményezésére elindított közös munka eredményeként a Pataksétány és az Ulicska újabb szakasza szépült meg a Szabadság út és a Jókai utca között, illetve az Árpád utca és az Erzsébet utca között. Közreműködő szervezetek: 1031. számú Hunyadi János Cserkészcsapat, Csömöri Civil Egyesület, Csömöri Vox Animi Vegyeskar Egyesület, Összefogás az Egyenlő Esélyekért Nonprofit Közhasznú Kft., Turnovszky István Kertbarát Kör, Csömöri Evangélikus Gyülekezet, Baptista Gyülekezet, HIT Gyülekezet, Csíkvölgyi Wass Albert Vadásztársaság, Csömöri Polgárőr Egyesület, Csömöri Községgondnokság, Berencsi László mezőőr.

 

6.) Április 6-án 68 százalékos csömöri részvétel mellett tartották meg hazánkban az országgyűlési választásokat. A dr. Katona Péter jegyző és Kovács Jánosné igazgatási osztályvezető által koordinált helyi választási iroda kiváló munkáját is mutatja, hogy a településen rendben, érdemi esemény, pl. óvás nélkül zajlott a választás, amelyen több mint hetven szavazatszámláló bizottsági tag dolgozott. A bizottság tagjai Fábri István polgármester előtt tették le választási esküjüket március 31-én a Petőfi Sándor Művelődési Házban, illetve április 4-én a Polgármesteri Hivatalban. A 2014-től a Dunakeszi körzethez sorolt Csömör nagyközség országgyűlési képviselője dr. Tuzson Bence, a FIDESZ-KDNP jelöltje lett. A képviselő mandátumának Dunakeszin megtartott átadásán részt vett az önkormányzat részéről Fábri István polgármester és dr. Katona Péter jegyző, illetve Bátovszky János iskolaigazgató, Lukács László óvodaigazgató és Klacsán István községgondnokság-vezető.

 

7.) Április 7-én a Turnovszky István Kertbarát Kör havi közgyűlésén Fogd József elnök felkérésére Fábri István polgármester ismertette az önkormányzat középtávú fejlesztési terveit.

 

8.) Április 9-én a Polgármesteri Hivatalban ülésezett az Ügyrendi és Közbiztonsági Bizottság Pásztor Sándor bizottsági elnök vezetésével.

 

9.) Április 10-én a Petőfi Sándor Művelődési Ház szervezésében rendezték meg Csömörön a Költészet napja alkalmából tartott kulturális programot, amelynek keretében „Régi magyar versek az Ómagyar Mária Siralomtól a XVII. Századig” címmel a Csömöri Mátyás Király Általános Iskola 4.a és 4.c osztályos tanulói szerepeltek Magyarné Orosz Zsuzsa, Hugyiné Forgó Klára, Kántor Katalin és Nyikos Edit tanárnők felkészítése mellett. 

 

10.) Április 11-én a Via Veritatis Alapítvány szervezésében ismét megrendezték a Keresztút a csömöri családokért zarándoklatot a Kálvária-domb stációinál. Az eseményen Görbe József római katolikus plébános igehirdetése és imája mellett a hívek olvasták fel Jézus szenvedéstörténetét.

 

11.) Április 12-én termelői piacot és bolhapiacot tartottak a Hősök terén. Az egyre több helyi termelő és árus részvételével zajló vásár ismét nagy sikert aratott a csömöri polgárok körében.

 

12.) Április 12-én került sor a hagyományos tavaszköszöntő koncertre a Petőfi Sándor Művelődési Házban. Az ismét nagy érdeklődés mellett megtartott kulturális eseményen Ráduly Ildikó intézményvezető köszönte meg a résztvevő zeneiskolai tanárok és növendékek produkcióját.

 

13.) Április 12-én jótékonysági hangversenyt tartottak a református gyülekezeti otthon megteremtése céljából a helyi evangélikus templomban. A Csömörön élő zongoraművész házaspár, Simon Izabella és Várjon Dénes színvonalas koncertjét Esztergály Előd református lelkész köszönte meg a templomot zsúfolásig megtöltő közönség nevében.

 

14.) Csömör Nagyközség Önkormányzatának Képviselő-testülete április 15-én rendkívüli ülést tartott. A képviselők döntöttek a térfigyelő kamerarendszer bővítését szolgáló pályázati indulásról, továbbá a már elnyert szervezetfejlesztési pályázat keretében kiírták a közbeszerzést a program lebonyolítására.

 

15.) Április 15-én az Oktatási, Sport és Kulturális Bizottság tartotta rendes ülését a Polgármesteri Hivatalban Tormay-Lesták Mária bizottsági elnök vezetésével.

 

16.) Április 16-án a Pénzügyi, Ellenőrző és Vállalkozói Bizottság tartotta ülését a Polgármesteri Hivatalban Eigler Tamás bizottsági elnök vezetése mellett.

 

17.) Április 17-én került sor a 3-as számú (Rét utcai) bekötő út befejező szakasza megépítésének projektindító megbeszélésre és munkaterület átadására a Polgármesteri Hivatalban. Az egyeztetésen az építtető Nemzeti Infrastruktúra Fejlesztő Zrt. részéről Kovács László projektvezető, a kivitelező Strabag Általános Építő Kft. részéről Seprényi József építésvezető, az önkormányzat képviseletben pedig Fábri István polgármester és Juhos Dávid műszaki osztályvezető vett részt.

 

18.) A kereszténység legnagyobb ünnepe, Húsvét alkalmából a történelmi egyházak helyi közösségei, a római katolikus, az evangélikus, a baptista és a református tartották meg hagyományos egyházi alkalmaikat. Húsvét hétfőn, április 21-én a Csömöri Tót Hagyományaink Házában a húsvéttal kapcsolatos népszokások felelevenítésére vállalkozott a Csömöri Szlovák Nemzetiségi Önkormányzat.

 

19.) A Népjóléti Bizottság április 3-án és 22-én is ülést tartott a Polgármesteri Hivatalban dr. Szarka Zsuzsanna bizottsági elnök vezetésével.

 

20.) Április 23-án településfejlesztési fórumot szervezett az önkormányzat a jelentősebb középtávú fejlesztési tervek ismertetése céljából. A Polgármesteri Hivatalban megtartott rendezvényre az önkormányzati képviselők és intézményvezetők mellett a nagyobb helyi közösségek képviselői, díszpolgárok és országosan elismert, a településen élő szakemberek kaptak meghívást. A fejlesztési terveket Fábri István polgármester, Biró Attila alpolgármester és dr. Szarka Zsuzsanna képviselő, a Népjóléti Bizottság elnöke ismertette.

 

21.) Áprilisban több fejlesztés, illetve felújítás is megkezdődött a településen. A Petőfi utcában a vízbekötések DMRV Zrt. által elvégzett cseréje után az Ár-La Kft. elkezdte az útpálya és a vízelvezető árkok teljes felújítását, illetve bővítését.

A Széchenyi út járdafelújításán a Rozmaring utca és a Hegyalja utca között a Csömöri Községgondnokság munkatársai dolgoznak.

Az Erzsébet utca teljes járdafelújítási munkálatait a Relid-Bau Kft.végzi.

A Major úti egyesített gyalogjárda és kerékpárút munkálatai előtt elkezdődött a vízvezeték-rendszer kiépítése a Galgaépszer Kft. által. Ezt követi majd a földkábeles közvilágítás megvalósítása, amelyet az EL-MŰ-Szolg Kft. végez, végül pedig májusban a gyalogjárda, kerékpárút és parkolók megépítése következik, amelyre közbeszerzési eljárás keretében az ÁR-La Kft. kapott megbízást.

A tavaszi iskolai szünetben a Csömöri Mátyás Király Általános Iskola hat tantermének nyílászárócseréjét végezte el a Heves Term Kft., továbbá az ebédlő padlózatának cseréjét Szabó László egyéni vállalkozó. Ezenkívül sor került egy mosogatógép vásárlására is.

 

*****

 

– Április 26-án és 27-én Csömör erdélyi testvértelepülésének társ településén, Torockószentgyörgyön falunapokat tartanak, amelyre hivatalos meghívást kapott önkormányzatunk.

 

– Április 27-én tartják az egyik legnagyobb hagyományú helyi kulturális rendezvényt, a XXIII. Csömöri Kórustalálkozó és Hangversenyt a római katolikus templomban.

 

– Május 1-jén a Csömöri Nemzetiségi Önkormányzat szervezésében hagyományos majálist rendeznek a Csömöri Tót Hagyományaink Házánál.

 

– A következő rendes képviselő-testületi ülést 2014. május 22-én tartja az Önkormányzat. Ezen felül a tervek szerint május 8-án rendkívüli ülést tartanak több tervezett fejlesztés elindítása érdekében.

 

 

Fábri István s. k.

polgármester

Megszakítás