Search

Üdvözöljük!

Search
Search

A legutóbbi képviselő-testületi ülés óta történt fontosabb települési események és önkormányzati intézkedések

2015 június 05. –
Önkormányzati, települési hírek

Fábri István polgármester beszámolója a 2015. május 7. – 2015. június 4. közötti időszakról.

(Készült Csömör Nagyközség Önkormányzata Képviselő-testületének 2015. június 4-i ülésére.)

 

 

– Összefoglalás –

 

 

1.) Csömör Nagyközség Önkormányzatának Képviselő-testülete május 7-én tartotta rendes ülését, melyen beszámoló hangzott el a Gödöllői Rendőrkapitányság múlt évi tevékenységéről, továbbá a helyi gyermekjóléti és gyermekvédelmi feladatok ellátásáról. Ezenkívül többek között az Erzsébet és Kistarcsai utcában végzendő forgalomszámlálásról és a patakhíd statikai felülvizsgálatáról döntött a testület.

 

2.)Május 8-án az egészségház terveiről tartottak szakmai egyeztetést a Polgármesteri Hivatalban. Az egyeztetést Eigler Tamás beruházási és dr. Szarka Zsuzsanna egészségügyi tanácsnok vezette. Az önkormányzat vezetői mellett a helyi egészségügyi dolgozók, illetve a Matador Kft. tervező iroda részéről Müller Ferenc és Tordai Ferenc építészek, továbbá Zsuffa Zsolt Ybl-díjas építész vett részt.

 

3.) Május 12-én „Polgárnak lenni Csömörön a XX. században” címmel tartották meg a Lokálpatrióta Klub idei első rendezvényét a Sinka István Községi Könyvtárban a Csömöri Civil Egyesület, az Önkormányzat és a könyvtár közös szervezésében. Az est keretében avatták fel Bitskey Gyula, Csömör korábbi főjegyzőjének emléktábláját. Csömör történetének meghatározó alakját dr. Marinovich Endre professor emeritus, Csömör díszpolgára méltatta. A meghívott vendégeket Veresné Boda Mária a könyvtár vezetője, Fábri István polgármester és dr. Katona Péter jegyző köszöntötte. Az eseményen jelen volt Ancsin László, Budapest XVI. kerület Önönkormányzatának jegyzője, a helyi önkormányzat részéről Tormay-Lesták Mária alpolgármester, Szántóné Hermányos Mária, Kadók Ferencné, dr. Szarka Zsuzsanna, Pásztor Sándor és Tihanyi Ferenc képviselő.

 

4.) Május 14-én a Gödöllő-Vác Térségi Környezetvédelmi és Vízgazdálkodási Társulás tartotta ülését Tihanyi Ferenc képviselő, a Településfejlesztési és Környezetvédelmi Bizottság elnökének részvételével.

 

5.) Május 14-én a Polgármesteri Hivatalban a Gloria Victis Emlékmű fenntartásáról, illetve az alapítvány és az Önkormányzat jövőbeni együttműködéséről egyeztettek az alapítványi képviselők, Fabók Pál, dr. Marinovich Endre és Mátyás Sándor, illetve Fábri István polgármester és Pásztor Sándor, az Ügyrendi, Közbiztonsági és Sport Bizottság elnöke.

 

6.) Május 15-én a Csömör és Budapest XVI. kerület közötti összekötő utak közlekedésbiztonsági fejlesztési lehetőségeiről egyeztetett a helyszínen Fábri István polgármester, Antalóczy Csaba XVI. kerüli önkormányzati képviselő, Radics Miklós, a Magyar Kerékpárosklub közlekedésmérnöke, továbbá Sztankovics Andor, a kerékpárosklub körzeti képviselője.

 

7.) Május 16-án ismét sok érdeklődőt vonzott a Hősök terére a termelői és bolhapiac.

 

8.) Május 16-án befejeződött az NB/II-es férfi kézilabda bajnokság. A felnőtt csapat a záró fordulóban a PLER-Budapest U23-as csapatával 26:26-os döntetlent játszott, amivel a Közép Csoport második helyét szerezte meg. Szabó János, a Pest Megyei Kézilabda Szövetség elnöke, Fábri István polgármester és Tihanyi Ferenc, sportért felelős önkormányzati képviselő adta át Bagyánszki Zsolt edző tanítványainak az ezüstérmeket.

A junior csapat lenyűgöző, 100%-os teljesítménnyel védte meg bajnoki címét ugyanebben a csoportban.

A női kézilabda csapat két év után ismét felállhatott a dobogóra: a május 31-én Inárcson lejátszott utolsó mérkőzésen a bronzérmet szerezték meg a Pest megyei bajnokságban, szintén Bagyánszki Zsolt edző irányításával.

 

9.) Május 17-én a Csömöri Német Nemzetiségi Önkormányzat szervezésében rendezték meg a Sváb majálist a Hősök terén, melyen idén a hagyományőrző és zenei programok mellett különös hangsúlyt kaptak a gyermekek számára szervezett foglalkozások.

 

10.) Május 18-án rendkívüli ülést tartott a Pénzügyi, Ellenőrző és Vállalkozói Bizottság Eigler Tamás bizottsági elnök vezetésével a Polgármesteri Hivatalban.

 

11.) Május 21-én a Gödöllői Polgármesteri Hivatalban került sor a térség közösségi közlekedésének menetrendi egyeztetésére, melyen Csömört Fábri István polgármester képviselte.

 

12.) Május 21-én a Népjóléti és Kulturális Bizottság ülésezett a Polgármesteri Hivatalban dr. Szarka Zsuzsanna elnök vezetésével, melyen  többek között a védőnői pályázókat  hallgatták meg.

 

13.) Május 22-én Dobson Tibor tűzoltó tábornok tüntette ki a Csömöri Önkéntes Tűzoltó Egyesület tagjait a Petőfi Sándor Művelődési Házban, a XVI. kerületi sikeres, gyors, soron kívüli beavatkozásukért. Az eseményen részt vett Pásztor Sándor képviselő az Ügyrendi, Sport- és Közbiztonsági Bizottság elnöke.

 

14.) A május 23.-25. közötti hosszú hétvégére esett pünkösd, a kereszténység egyik legnagyobb ünnepe. A helyi egyházi közösségek a megszokott rend szerint tartották meg egyházi és közösségi alkalmaikat.

 

15.) Május 26-án a Településfejlesztési és Környezetvédelmi Bizottság ülésezett Tihanyi Ferenc elnöklete mellett a Polgármesteri Hivatalban.

 

16.) Május 27-én a Pénzügyi, Ellenőrző és Vállalkozói Bizottság tartotta ülését Eigler Tamás bizottsági elnök vezetésével a Polgármesteri Hivatalban.

 

17.) Május 28-án Fábri István polgármester személyesen kereste fel hivatalában a szomszédos Mogyoród polgármesterét, Paulovics Gézát, illetve Szada polgármesterét, Oroszi Sándort. A megbeszéléseken a települések közötti együttműködési tervekről esett szó.

 

18.) Május 28-án Csömör Nagyközség Önkormányzatának Képviselő-testülete rendkívüli ülést tartott, melyen  elfogadta a Csömöri Települési Szolgáltató Nonprofit Kft. társasági szerződésének, valamint a Fővárosi Agglomerációs Önkormányzati Társulás társulási megállapodásának módosítását. A Nefelejcs Művészeti Óvoda intézményvezetői álláshelyére kiírt pályázatok elbírálására szakbizottságot állítottak fel.

 

19.) Május 29-31. között, immár huszonkettedik alkalommal rendezték meg a község legnagyobb kulturális eseményét, a Csömöri Falunapokat. A rendezvénysorozat a csömöri alkotóművészek kiállításával kezdődött, melyet Szántóné Hermányos Mária képviselő, a Népjóléti és Kulturális Bizottság elnökhelyettese nyitott meg. Idén újdonság volt, hogy az április 22-én megrendezett X. Egyházi és világi borok versenyéhez kapcsolódóan több, a bor és a gasztronómia témaköréhez köthető programmal is kiegészült a háromnapos rendezvény, a Gödöllői Regionális Turisztikai Egyesület elnöke Perna Pál és Erdész Ferenc szakmai vezető irányításával. A borverseny és a hozzá kapcsolódó eseménysorozat védnökei dr. Bándi Gyula, a Pázmány Péter Katolikus Egyetem prodékánja, a Csömöri Római Katolikus Egyházközség világi tanácsának elnöke, valamint Prőhle Gergely az Emberi Erőforrások Minisztériuma nemzetközi és európai uniós ügyekért felelős helyettes államtitkára, a Magyarországi Evangélikus Egyház országos felügyelője volt. A rendezvényen részt vett Hatvani Miklós Isaszeg polgármestere, Pénzes János Isaszeg alpolgármestere, Gódor Lajosné Dány polgármestere, valamint Kis Miklós Nyársapát polgármestere. Szombaton és vasárnap borfalu várta a vendégeket, ahol neves borpincészetek, többek között Dúzsi Tamás, az Év Borásza cím (2104) tulajdonosa, és helyi termelők kínálták portékáikat. A falunapok rendezvénysorozat ismét nagyon sok látogatót vonzott, az itt lakók mellett a környező fővárosi kerületekből, településekről. Az eseményre ellátogatott Csömör testvértelepülésének polgármestere, Szőcs Ferenc is. A helyi művészeti, hagyományőrző csoportok mellett neves előadók is szórakoztatták a közönséget, mint pl. a Kolompos együttes, Csengeri Attila, Török Ádám és az új Mini, a Back II Black, Radics Gigi és még számos fellépő.

 

20.) Június 2-án halásos kimenetelű közlekedési baleset történt az M0-s körgyűrű csömöri szervizútján. Egy gépjárművel ütköző, szentendrei illetőségű motoros a helyszínen életét vesztette.

 

21.) Június 4-én a Polgármesteri Hivatalban tartották az idei idényzáró intézményvezetői értekezletet, amelyen az Önkormányzat részéről Fábri István polgármester, dr. Katona Péter jegyző vett részt.

 

22.) Két álláspályázat beadási határideje járt le a közelmúltban, mindkét esetben 2-2 pályázat érkezett. Az egyik az iskola-egészségügyi és területi védőnői, melyre orosházi és jászberényi, a másik az óvodaigazgatói, melyre mogyoródi, illetve Budapest, XVI. kerületi pályázók adták be anyagaikat.

 

 

A településen zajló jelentősebb fejlesztések és felújítások:

1.) A Laky utcai (3-as) bekötő út patakhídja mellett a gyalogos híd elkészülte után jelenleg a hídra felvezető töltés és a gázló építésének előkészületei zajlanak. A kivitelezést a Colas-Swietelsky Konzorcium végzi, az önkormányzattal történt előzetes megegyezés szerint saját költségen.

2.) A Határ úti telephelyen nagy erőkkel a tervezett ütemezés szerint zajlik a Procter & Gamble- Hyginett Kft. új gyáregységének építése, mely idén az ország egyik legnagyobb fejlesztése. 

3.) Márciusban elkezdődött és jelenleg is zajlik az M0-s körgyűrű már régóta kért környezetvédelmi beruházásainak a megvalósítása. A Nemzeti Infrastruktúra Fejlesztő Zrt. megbízásából zajló munkálatok keretében új, illetve megemelt zajvédő falak építését és a zajáteresztő töltésbevágások megszüntetését végzik el. 

4.) A Gorkij fasorban található Csömöri Tót Hagyományaink Házánál a szabadtéri színpad kivitelezési munkái néhány napon belül lezárulnak.

5.) Elkészült a  Laky utcai óvoda vízszigetelésének vizsgálatát tartalmazó  szakértői vélemény, melynek megvitatására a következő szakbizottsági ülésen kerül sor. 

6.) Június 1-jén aláírták az Önkormányzat és a Relid-Bau Kft. (1164 Budapest, Lassú u. 1.) közötti  szerződést az Árpád utca – Szabadság út sarkának közterületi munkáira. A parkolók és a kerítés építése az elkövetkező héten elkezdődik.

7.) Az Önkormányzat megbízást adott az MSc Mérnöki Tervező és Tanácsadó Kft. részére az Erzsébet utcában lévő közúti híd statikai vizsgálatára.

 

******

 

– Június 7-én vasárnap a Csömöri Római Katolikus Egyházközség úrnapi liturgiájának részeként az Erzsébet utca–Erzsébet köz–Kossuth utca útvonalon  hagyományos csömöri virágszőnyeges  körmenet lesz, amely a település legnagyobb egyházi látványossága.

 

– Június 20-21-én rendezik meg a térség legnagyobb kerékpáros eseményét, a 3. Csömöri Bringafesztivált, melynek része lesz a 3. Csömör Nagydíj Magyar Kupa nemzetközi olimpiai kvótafutó hegyi kerékpárverseny is.

 

– A nyári szünetet megelőzően a következő rendes képviselő-testületi ülésre 2015. július 2-án kerül sor.

 

 

 

Fábri István s. k.

polgármester

Megszakítás