Üdvözöljük!

A legutóbbi képviselő-testületi ülés óta történt fontosabb települési események és önkormányzati intézkedések

2017 november 17. –
Polgármesteri beszámolók

Fábri István polgármester beszámolója a 2017. október 19. – november 16. közötti időszakról.

(Készült Csömör Nagyközség Önkormányzata Képviselő-testületének 2017. november 16-i ülésére.)

 

– Összefoglalás –

 

1.) Csömör Nagyközség Önkormányzatának Képviselő-testülete október 19-én tartotta rendes ülését, melyen a képviselők módosították a helyi népszavazásról szóló helyi rendeletet. A Testület elfogadta az Óvoda és a Zeneiskola munkatervét és meghallgatta a Községgondnokság éves tájékoztatóját, továbbá több közlekedésbiztonsági fejlesztés elindításáról döntött.

 

2.) Október 21-én a szokásos Termelői és bolhapiac zajlott a Hősök terén rendkívül nagy látogatottság mellett.

 

3.) Október 21-én az 1956-os forradalom és szabadságharc évfordulójának tiszteletére Ünnepi megemlékezést és koszorúzást tartottak a Glória Victis Emlékműnél az Alapítvány szervezésében. Ünnepi köszöntőt mondott dr. Bándi Gyula, az MTA doktora, az alapvető jogok biztosának a jövő nemzedékek érdekeinek védelmét ellátó helyettese. A rendezvény végén koszorút helyeztek el a szónokok, a település civil szervezetei és pártjainak helyi szervezetei. Csömör Nagyközség Önkormányzata nevében Fábri István polgármester és Eigler Tamás képviselő, a Pénzügyi, Ellenőrző és Vállalkozói Bizottság elnöke helyezte el az emlékezés virágait.

 

4.) Október 23-án Forradalom és művészet címmel irodalmi estet tartottak az 1956-os forradalom emlékére a Petőfi Sándor Művelődési Házban az intézmény és Csömör Nagyközség Önkormányzata közös szervezésében. A megjelenteket Fábri István polgármester és dr. Szarka Zsuzsanna képviselő, a Népjóléti és Kulturális Bizottság elnöke köszöntötte. Felléptek: Huszárik Kata Mensáros László-díjas színművésznő, Trázsi Erzsébet zenetanár és a Csömöri Krammer Teréz Alapfokú és Művészeti Zeneiskola növendékei. A műsort követően gyertyagyújtás mellett helyezték el az emlékezés virágait a Hősök terén.

 

5.) Október 25-én a Polgármesteri Hivatalban tartottak egyeztetést a jövő évi települési programnaptárról az önkormányzati intézmények, a nemzetiségi önkormányzatok, a nagyobb civil szervezetek és az egyházak megjelent képviselői. Az egyeztetéseket Miklós Daniella, az önkormányzat kommunikációs vezetője koordinálta.

 

6.) Október 25-én a Kölcsey Ferenc utca aszfaltozási munkálatainak megkezdése előtt 2. tervegyeztető megbeszélést tartott az utca lakosaival a Polgármesteri Hivatal tanácstermében Benkó Gábor műszaki osztályvezető.

 

7.) Október 26-án szlovák nemzetiségi oktatás elindításának ügyében tartottak egyeztető megbeszélést a Csömöri Tót Hagyományok Házában. Az egyeztetésen Hollerné Racskó Erzsébet, azOrszágos Szlovák Önkormányzat elnöke, dr. Szabó Zsuzsa, a Dolina Pestvidéki Szlovákok Regionális Egyesületének elnöke, Aszódi Csaba András, a Dolina alelnöke, Kiss Károly Kerepes alpolgármestere és a Kerepesi Szlovák Nemzetiségi Önkormányzat elnöke, Nagy László a kerepesi Széchenyi István Általános Iskola igazgatója, Szlaukó Katalin Nagytarcsai Szlovák Nemzetiségi Önkormányzat elnöke, Eich László a Dunakeszi Tankerület igazgatója, Radó Gellért tankerületi gazdasági vezető, Fábri István Csömör Nagyközség polgármestere, Tormay-Lesták Mária alpolgármester, Bátovszky János a Csömöri Mátyás Király Általános Iskola igazgatója, Mészner Tímea a csömöri Mátyás Király Általános Iskola SZMK elnöke, Balázs Mihai Zoltánné nemzetiségi óvónő, Szabó Erzsébet a Csömöri Szlovák Nemzetiségi Önkormányzat elnöke és sok szülők vettek részt.

 

8.) Október 26-án Fábri István polgármester és Kulich Gábor, a Csömöri Településszolgáltató Nonprofit Kft. ügyvezetője egyezetett a helyi erdőgazdálkodási tervekről Polgármesteri Hivatalban Ocsovai Zoltánnal, a Pilisi Parkerdő Zrt. Gödöllői Erdészet erdészetvezetőjével.

 

9.) Október 26-án az önálló Csömöri Színház program első előadását tartották a Petőfi Sándor Művelődési Házban. A vendég Karithy Színház Dunai Ferenc: A nadrág című komédiáját mutatta be.

 

10.) Október 27-én a Polgármesteri Hivatal előre bejelentett elektromos karbantartási áramszünet miatt zárva tartott.

 

11.) Október 30-án a Nefelejcs Művészeti Óvoda Laky utcai épületében, nevelőtestületi értekezlet keretében tartottak tájékoztatást a Kacsóh P. utcai óvoda evangélikus egyházi átvételének lehetőségéről. Az óvodapedagógusi fórumon Varga Márta a Magyarországi Evangélikus Egyház Nevelési és Oktatási Osztályának vezetője és Johann Gyula Csömöri Evangélikus Egyház lelkésze ismertette a fenntartás átvételével kapcsolatos tudnivalókat és válaszolt a jelenlévők kérdéseire.

 

12.) Október 30-án az Önkormányzat nevében Fábri István polgármester, a Jánosik és Társai Kft. nevében Szilágyi Ottó főépítésvezető aláírta a Csömöri Egészségház kivitelezői szerződését. Ezt követte a Csömöri Egészségház ünnepélyes alapkőletétele, mely rövid köszöntőt mondott Fábri István polgármester, a helyi egészségügyi dolgozók nevében Madarasné dr. Hülitzer Katinka önkormányzati képviselő, a Jánosik és Társa Kft. nevében Szabó Gábor marketing igazgató. Az eseményen Tormay-Lesták Mária alpolgármester, Eigler Tamás, Kadók Ferencné, Pásztor Sándor, Szántóné Hermányos Mária, Tihanyi Ferenc képviselők mellett több intézményvezető és egészségügyi dolgozó, tervezők, illetve a kivitelező cég képviselői is részt vettek.

 

13.) Október 31-én a Reformáció 500. évfordulója alkalmából délelőtt ünnepi istentisztelet tartottak az evangélikus templomban, amelyen Johann Gyula evangélikus lelkész hirdettet igét. Este a csömöri baptista, református és evangélikus felekezetek tartottak közös ünnepi istentisztelet, szintén az evangélikus templomban, melyen Johann Gyula evangélikus lelkész,Eszes Zoltán baptista lelkész és Esztergály Előd Gábor református lelkész igehirdetését hallgatták a hívek.

 

14.) Október 31-én a Településfejlesztési és Környezetvédelmi Bizottság ülésezett Tihanyi Ferenc elnöklete mellett a Polgármesteri Hivatalban.

 

15.) November 1-jén, Mindenszentek ünnepén egyházi szokás szerint a csömöri temetőben emlékeztek az elhunytakra a hozzátartozók.  Fáklyás felvonulást tartottak a Csömöri Tót Hagyományok Házától a temetőben álló szlovák sírhelyhez, a résztvevőkkel Takács László karnagy, a Csömöri Vox Animi Vegyeskar Egyesület elnöke, valamint Szabó Erzsébet a Csömöri Német Nemzetiségi Önkormányzat elnöke osztotta meg emlékeit. Az eseményen Fábri István polgármester, Pásztor Sándor és Tihanyi Ferenc képviselők helyezték el az Önkormányzat koszorúját.

 

16.) November 6-án tartotta ülését a Pénzügyi, Ellenőrző és Vállalkozói Bizottság Eigler Tamáselnökletével aPolgármesteri Hivatalban.

 

17.) November 6-án a Csömöri Kulturális Közalapítvány Kuratóriuma tartotta ülését a Polgármesteri Hivatal tanácstermében Harmath Diána elnöklete mellett. A testület..

 

 

 

18.) November 7-én Fábri István polgármester, Miklós Daniella kommunikációs vezető, Szabó Erzsébet a Csömöri Szlovák Nemzetiségi Önkormányzat elnöke és Szeltner László a Petőfi Sándor Művelődési Ház igazgatója látogatott el szlovákiai testvértelepülésünkre, Mojmírovcére (Ürmény). A 2018. évben esedékes 15. éves testvérkapcsolat megünneplésével kapcsolatos kulturális programok ügyében egyeztettek Martin Falkával Mojmirovce polgármesterével és Kántor Évával a mojmirovcei Kastély Szálló menedzserével.

 

19.) November 7-én tartotta ülését a Helyi Tervtanács Király Noémi főépítész vezetésével a Polgármesteri Hivatalban.

 

20.) November 7-én a Népjóléti és Kulturális Bizottság tartotta ülését a Polgármesteri Hivatalban dr. Szarka Zsuzsanna elnöklete mellett.

 

21.) November 7-én az Ügyrendi, Sport- és Közbiztonsági Bizottság ülését Pásztor Sándor elnök vezette a Polgármesteri Hivatal tanácstermében.

 

22.) November 9-én Csömör Nagyközség Önkormányzata rendkívüli képviselő-testületi ülést tartott a Laky utca pályázati felújításához kapcsolódó közbeszerzési eljárás elindítása, valamint a Kölcsey Ferenc utca útépítése tárgyában.

 

23.) November 9-én került sor a II. világháborúban Csömörön hősi halált halt magyar katonák nevét őrző emléktábla avatásra a csömöri községi temetőben, ahol az Önkormányzat nevében Fábri István polgármester és Pásztor Sándor önkormányzati képviselő, az Ügyrendi, Sport- és Közbiztonsági Bizottság elnöke helyezett el koszorút. Ezt követően Aranyossy Péter Máté A II. világháborúban hősi halált halt magyar katonák című könyvének bemutatóját tartották, mely a CSÖMÖR HELYTÖRTÉNETE kiadványsorozat első köteteként látott napvilágot. A Csömöri Evangélikus Gyülekezeti Házban Aranyossy Péter Máté szerző-történész, Winkler Ágnes helytörténész és Fábri István beszélt a könyv megszületéséről és ismertette a kiadványt. Az eseményen, amelyen Szántó Hermányos Mária képviselő és Johann Gyula evangélikus lelkész is részt vett, a hősi halált halt katonák megjelent hozzátartozóit is köszöntötték.

 

24.) November 9-én a Német Nemzetiségi Önkormányzat Csömör tartotta ülését Dunavölgyi Illés Sándorné elnök vezetésével.

 

25.) November 10-én a Mátyás Király Általános Iskola Márton napi jótékonysági bálját tartották a Csömör Sportcsarnokban.

 

26.) November 11-én ingyenes autógumi gyűjtési akciót tartott a Csömöri Községgondnokság.

 

27.) November 11-én a Gloria Victis Közhasznú Alapítvány A bolsevik államcsíny centenáriuma 100 év kommunizmus – 100 milliónyi áldozat címmel rendezvényt tartott a Csömöri Polgármesteri Hivatal tanácstermében. A megjelenteket Mátyás Sándor alapítványi elnök és Fábri István polgármester köszöntötte. A rendezvény fővédnökeként dr. Tuzson Bence kormányzati kommunikációért felelős államtitkár, a település országgyűlési képviselője is beszédet mondott. A szakmai előadók Kolontári Attila történész, Gali Máté történész, Zinner Tibor a VERITAS Levéltár vezetője és. Kádár Béla, az MTA rendes tagja voltak. Az esemény dr. Marinovich Endre, a Gloria Victis Közhasznú Alapítvány kurátorának zárszavával ért véget.

 

28.) November 11-én a DOLINA Pestvidéki Szlovákok Regionális Egyesület rendezésében Márton Napi Tollfosztó címmel tartottak rendezvényt a Csömör Sportcsarnokban. Köszöntőt mondott Fábri István polgármester, Nagy Tamás az Országos Szlovák Önkormányzat alelnöke, dr. Szabó Zsuzsa a DOLINA elnöke, Aszódi Csaba András DOLINA alelnöke és Szabó Erzsébet a Csömöri Szlovák Nemzetiségi Önkormányzat elnöke. A kulturális programot a Márton-napi bál követte. A rendezvényen dr. Katona Péter jegyző, Madarasné dr. Hülitzer Katinka, Pásztor Sándor és Tihanyi Ferenc képviselők is részt vettek.

 

29.) November 14-én a Csömöri Sport és Szabadidő-szervező Nonprofit Kft. Felügyelő Bizottsága ülésezett a Sportcsarnokban Eigler Tamás elnöklete mellett.

 

30.) November 15-én a Csömöri Krammer Teréz Zenei Alapfokú Művészeti Iskola koncertjén Vonós Ifi Zenekar kísért szóló hangszeres növendékeket a Petőfi Sándor Művelődési Házban.

 

31.) Fejlesztések, jelentősebb felújítások:

 

31.1.) Intézményi felújítások, fejlesztések

Öt önkormányzati intézményben zajlanak jelenleg épületenergetikai beruházások európai uniós pályázati forrásból.

31.1.1.) A Kacsóh P. utcai óvodában a pályázati támogatásokból megvalósuló épületenergetikaiberuházás is a befejezéséhez közeledik, a tetőszigetelési munkák befejeződtek, a mobil épület szigetelési munkái vannak még hátra.

31.1.2.) A Sportcsarnokban a napelemek elhelyezése még folyamatban van.

31.1.3.) A Mátyás Király Általános Iskola Major úti épületében a nyílászárók cseréje megtörtént, jelenleg a külső szigetelés és homlokzat felújítása zajlik.

31.1.4.) A Szociális Alapszolgáltatási Központban a pályázati támogatásból megvalósuló épületenergetikai munkálatok keretén belül a nyílászárók cseréje elkészült, homlokzati hőszigetelés folyamatban van.

 

31.2. Közterületi felújítások, fejlesztések

31.2.1.) Az Ulicska járdafelújítása jelenleg zajlik az Erzsébet utca és a Bitskey Gy. utca között a Csömöri Községgondnokság kivitelezésében, önkormányzati önerős beruházásban, jelenleg már a befejező munkálatok zajlanak.

31.2.2.) A Laky sarki buszvégállomás jegypénztárának és mosdójának építési munkálatai befejeződtek a Csömöri Községgondnokság és több alvállalkozó kivitelezésében, az Önkormányzat és a Vo-Lan Kar Kft. közös finanszírozásában, összesen bruttó 3.300.000,- Ft összegben, melyből 700.000,- Ft-ot fizetett a Vo-Lan Kar Kft.

31.2.3.) A Majorszegiligetben lakossági önerős és az Önkormányzat közös finanszírozásában a Dezsőfia utca aszfaltozása, a Komjáti Design Kft. kivitelezésében, valamint a  Formás utca aszfaltozása,  az Aszfalt és Bontás Kft. kivitelezésében rövidesen elkészül, jelenleg még folynak az utómunkálatok.

31.2.4.) A Szabadság út és az Ady E. utca sarkán parkolók kialakítását végzik a Csömöri Községgondnokság és a Csömöri Települési Szolgáltató Kft. dolgozói.

31.2.5.) A Bajcsy Zs. utcai járdaépítés elkészült a Csömöri Községgondnokság kivitelezésében, mintegy bruttó  160.000,- Ft értékben.

31.2.6.) A Nagy Sándor utcai játszótér kerítésbővítése elkészült, szintén a Csömöri Községgondnokság kivitelezésében, bruttó  80.000,- Ft összegben.

 

 

*****

 

 

—November 25-én hagyományos disznóvágásra várják az érdeklődőket a Tót Hagyományok Házában;

 

—Az első három adventi hétvégén szombatonként  ünnepi programokkal várják a látogatókat a Hősök téren. December 2-án, 9-én és 16-án  ajándékvásár, lovaskocsikázás, kulturális műsorok és meleg ételekkel és italokkal fogadják a vendégeket.  December 16-án  egésznapos rendezvényt tartanak, délelőtt termelői és bolhapiac, délután pedig kulturális műsorok és a civil szervezetek vendégvárása lesz a Mindenki karácsonya program keretében a művelődési házban és a Hősök terén. Advent első három vasárnapján  adventi gyertyagyújtást tartanak, a negyedik gyertyát december 23-án szombaton gyújtják meg a könyvtár előtti téren.

 

– A következő rendes képviselő-testületi ülésre 2017. december 14-én kerül sor.

 

 

 

 

Fábri István s. k.

polgármester

 

 

 

 

 

 

 

Megszakítás