Search

Üdvözöljük!

Search
Search

A legutóbbi képviselő-testületi ülés óta történt fontosabb települési események és önkormányzati intézkedések

2015 szeptember 03. –
Önkormányzati, települési hírek

Fábri István polgármester beszámolója a 2015. július 2. – 2015. szeptember 3. közötti időszakról.

(Készült Csömör Nagyközség Önkormányzata Képviselő-testületének 2015. szeptember 3-i ülésére.)

                                                  

– Összefoglalás –

 

1.) Csömör Nagyközség Önkormányzatának Képviselő-testülete július 2-án tartotta a nyári szünet előtti utolsó rendes ülését, melyen többek között döntött az óvodavezető és a területi védőnő személyéről is. A Testület Unyi Tamarát nevezte ki öt évre a Nefelejcs Művészeti Óvoda vezetőjének és Kiss Klaudiát iskolai és területi védőnőnek. Az Önkormányzat egyhangú szavazással támogatta, hogy továbbra is vállalja a helyi általános iskola és zeneiskola működtetését az intézmények központosított állami-szakmai irányítása mellett.

 

2.) Július 4-én a Kossuth utca végi játszótérnél, lakossági szervezésben ismét megrendezték az immár hagyományosnak tekinthető „Strand téri családi napot”.

 

3.) Július 6-án tűz pusztított Csömörön egy családi házban. A nagy kánikulában kigyulladt és teljes terjedelmében égett egy százötven négyzetméteres családi ház tetőszerkezete a Mandulás utcában. Az épületben nem tartózkodott senki, személyi sérülés nem történt. A tüzet a fővárosi hivatásos és a helyi önkéntes tűzoltók három vízsugár segítségével oltották el. A munkájukat a Pest megyei katasztrófavédelmi műveleti szolgálat segítette. Az önkormányzat a Népjóléti és Kulturális Bizottság határozata alapján kétszázezer forintos rendkívüli segélyt is kiutalt az érintett család számára.

 

4.) Július 7-én a Csömöri Evangélikus Gyülekezet finnországi testvérgyülekezetének, Loviisának Csömörön vendégeskedő 25 fős csoportja tett látogatást, Seppo Apajalahti lelkész vezetésével a Polgármesteri Hivatalban. A vendégeket az Önkormányzat nevében Fábri István polgármester és Tormay-Lesták Mária alpolgármester köszöntötte.

 

5.) Július 14-én a Népjóléti és Kulturális Bizottság ülésezett a Polgármesteri Hivatalban dr. Szarka Zsuzsanna elnök vezetésével.

 

6.) Július 15-én tartotta rendkívüli ülését a Pénzügyi, Ellenőrző és Vállalkozói Bizottság Eigler Tamás bizottsági elnök vezetésével a Polgármesteri Hivatalban.

 

7.) Július 18-án a Hősök terén termelői piacot és bolhapiacot tartottak.

 

8.) Július 31. – augusztus 2. között az önkormányzat testvértelepülése, Torockó polgármesterének, Szőcs Ferencnek a meghívására Fábri István polgármester, Kadók Ferencné, Pásztor Sándor, Szántóné Hermányos Mária képviselők, valamint Válé Flórián a Sport és Szabadidő-szervező Nonprofit Kft. ügyvezetője részt vett a Torockói falunapokon. A küldöttség négy másik magyarországi testvértelepülés (Bócsa, Hollókő, Üllés és Tápiógyörgye) vezetőivel közösen, ünnepélyes keretek között átadta a csömöri önkormányzat hangszeradományát a torockói általános iskola zenetagozata részére.

 

9.) Augusztus 6-án a helyi közétkeztetésről egyeztetett a Polgármesteri Hivatalban Herczku Pállal, a szolgáltató Sodexo Magyarország Kft területvezető, Fábri István polgármester, Tormay-Lesták Mária alpolgármester és Szőkéné Farkas Anikó dietetikus.

 

10.) Augusztus 15-én lezajlott a nyár utolsó termelői és bolhapiaca, melyen újra sok egészséges illetve újrahasznosítható áru talált gazdára.

 

11.) Augusztus 16-án, Perbálon kezdte meg a bajnoki szereplést a megyei másodosztályba az előző szezonban feljutott Csömör KSK nagypályás labdarúgó csapata a Pest Megyei Labdarúgó Bajnokság Közép Csoportjában.

 

12.) Augusztus 20-án nagyközségünkben is egész napos rendezvénysorozattal ünnepelték  Szent István királyunk és az államalapításunk napját. Délelőtt a Csömöri Tót Hagyományaink Házának udvarán tartottak ökumenikus imaórát Johann Gyula evangélikus lelkész, Bíróczi István nagykéri esperes és Esztergály Előd Gábor református lelkész igehirdetésével. Az új kenyeret Peter Mlinka Mojmirovce lelkésze szentelte meg, majd Fábri István polgármester és Imre Kovac Mojmírovce korábbi polgármestere közösen szelték fel. A művelődési házban a Turnovszky István Kertbarát Kör termény- és virágkiállítását, valamint az ünnepi műsort tekinthették meg az érdeklődők, amelyen Tormay-Lesták Mária alpolgármester mondott ünnepi beszédet. Az ünnepség sorozaton az önkormányzat részéről Szántóné Hermányos Mária képviselő, az Oktatási- Sport és Kulturális Bizottság elnökhelyettese is részt vett.

13.) Augusztus 22-én a katolikus plébánia elől gyalogos zarándoklat indult Máriabesnyőre. Az egynapos zarándoklatot a megbékélésért tartották a Mária Út teljes hosszán, Máriazelltől Csíksomlyóig több mint tízezren zarándokoltak. A Csömörről induló szakaszt a Via Veritas Alapítvány szervezte Fodor László elnök vezetésével. Az útvonal Kistarcsán és Kerepesen keresztül vezetett Gödöllőre. Az eseményen Fábri István polgármester vett részt az önkormányzat képviseletében. 

 

14.) Augusztus 23-án Tóth Ilona-emléktornátrendeztek a sportcsarnokban, az 1956-os forradalom és szabadságharcban tragikusan elhunyt sportolónőre emlékezve. A tornát, melyet hagyományteremtő céllal, első alkalommal rendeztek meg, Dömötör Zoltán nyitotta meg.

15.) Augusztus 25-én a Településfejlesztési és Környezetvédelmi Bizottság ülésezett Tihanyi Ferenc elnöklete mellett a Polgármesteri Hivatalban.

 

16.) Augusztus 26-án Kerepesen Franka Tibor Kerepes, Solymosi Sándor Kistarcsa és Fábri István Csömör polgármestere a tervezett térségi kerékpárút-hálózat pályázati előkészületeiről egyeztetett műszaki szakemberekkel.

 

17.) Augusztus 29-én tartották a lakossági kezdeményezéssel létrejött és már évek óta megrendezett Csalogány utcai nyárbúcsúztató utcabált.

 

18.) Szeptember 1-jétől Benkó Gábor tölti be a Polgármesteri Hivatal műszaki osztályvezetői posztját.

 

19.) Szeptember 1-jén a Népjóléti és Kulturális Bizottság ülésezett a Polgármesteri Hivatalban dr. Szarka Zsuzsanna elnök vezetésével. Az ülés elején elbúcsúztatták Nagy Mihályné-t az I. sz. Háziorvosi Szolgálat szakdolgozóját és Sápiné Hajnal Iloná-t a Gyermek Háziorvosi Szolgálat szakdolgozóját.

 

20.) Megkezdődött az új tanítási/nevelési év, a Mátyás Király Általános Iskolában, Bátovszky János, a Krammer Teréz Zeneiskolában Ráduly Ildikó, a Nefelejcs Művészeti Óvodában Unyi Tamara vezetésével. Az általános iskolában szeptember 1-jén tartották a tanévnyitó ünnepséget, melyen az intézményvezető mellett Tormay-Lesták Mária alpolgármester köszöntötte a gyerekeket és a pedagógusokat.

 

21.) Szeptember 3-án két erdélyi születésű csömöri lakos tett állampolgársági esküt Fábri István polgármester előtt a Polgármesteri hivatal tanácstermében.

 

22.) Egész nyáron számos tábor várta a csömöri gyerekeket, míg a felnőttek szórakoztatásáról többek között a heti rendszerességgel megtartott Művházterasz című programjai gondoskodtak. 

 

A településen zajló jelentősebb fejlesztések és felújítások:

1.) A márciusban elkezdődött M0-s körgyűrű már régóta kért környezetvédelmi beruházásainak a megvalósításai, az új, illetve megemelt zajvédő falak építése és a zajáteresztő töltésbevágások megszüntetése a nyár folyamán elkészült.  

2.) Az önkormányzat megbízásából az MSc Mérnöki Tervező és Tanácsadó Kft. elkészítette az Erzsébet utcában lévő közúti híd statikai vizsgálatáról szóló  szakértői tanulmányt.

3.) A nyár folyamán több járdafelújítás is zajlott községünk területén. Elsőként a Gorkij fasor teljes hosszában készült el a gyalogjárda. Ezt követően a Kossuth Lajos utca Szabadság út – Deák Ferenc utca közötti járda szakasza készült el, majd a Rákóczi út járdája került felújításra az út teljes hosszában a Széchenyi út – Vágóhíd utca között. A Hunyadi utcában a munkálatok még jelenleg is zajlanak a Vasút sor – Gorkij fasor közötti szakaszon. A kivitelezést a Komjáti-Design Kft. és a Települési Szolgáltató Kft. közösen végzik.

4.) A Mátyás Király Általános Iskolában a nyár folyamán több beruházás is megvalósult:

 – két nagy és három kisebb tanterem nyílászáróinak cseréje történt meg, a beruházást Nagyné Gulyás Katalin egyéni vállalkozó végzete, bruttó 2 millió Ft összegben;

– 6 tanterem tisztasági festését a Csömöri Települési Szolgáltató Nonprofit Kft. munkatársai végezték el;

– az épület összes vizesblokkja felújításra került, melynek keretében új paravánfalakat, zárakat, kilincseket szereltek fel bruttó 1 millió Ft értékben;

– az udvari játszótéri elemek felújítását, karbantartását a Csömöri Települési Szolgáltató Nonprofit Kft. végezte el;

5.) A Laky utcai óvodában Csömöri Települési Szolgáltató Nonprofit Kft. szakemberei végezték el a szükséges tisztasági festést, valamint az udvar balesetmentesítését.

Az ereszcsatorna javítására és a csapadékvízelvezető-rendszer tisztítására az önkormányzat műszaki osztálya árajánlatokat kért be, még nem érkeztek be az ajánlatok.

6.) A zeneiskola egyik oldalfalának homlokzati és lábazati szigetelését Csömöri Települési Szolgáltató Nonprofit Kft. végezte el.

7.) A művelődési ház színpadának elektromos hálózatát bővítették, szabványosítása elkészült 835 ezer Ft értékben.

8.) A Formás utca aszfaltozása lakossági kezdeményezésre, 6 millió Ft önerővel, 1,9 millió Ft-os önkormányzati hozzájárulással valósult meg.

9.) A nyár folyamán a Csömöri Települési Szolgáltató Nonprofit Kft. további kisebb felújításokat, karbantartásokat végzett a művelődési házban, a sportpályán, az Ulicskában és a Pataksétányon.

 

*****

 

– Szeptember 5-én másodszor rendezik meg a Középhegyi pikniket a Laky sarkon.

– Szeptember 12-én a Csömöri Sportnap és Fábián Ferenc Kézilabda Emléktorna lesz a Csömöri Sport- és Szabadidő-szervező Nonprofit Kft. szervezésében.

– Szeptember 11-13. között szlovákiai testvértelepülésünkön, Mojmirovcén Falunapok rendezvénysorozatot tartanak.

– Szeptember 19-én a Béke téri esték című rendezvény szervezői az idén már negyedik alkalommal várják az érdeklődőket.

– A  következő rendes képviselő-testületi ülésre 2015. szeptember  24-én kerül sor.

 

 

Fábri István s. k.

polgármester

Megszakítás