Üdvözöljük!

A legutóbbi képviselő-testületi ülés óta történt fontosabb települési események és önkormányzati intézkedések

2016 április 15. –
Önkormányzati, települési hírek

Fábri István polgármester beszámolója a 2016. január 21.—2016. február 18. közötti időszakról.

(Készült Csömör Nagyközség Önkormányzata Képviselő-testületének 2016. február 18-i ülésére.)

 

– Összefoglalás –

 

1.) Csömör Nagyközség Önkormányzatának Képviselő-testülete január 21-én tartotta éves első, rendes ülését. Az éve első ülése a néhány évvel ezelőtt megteremtett hagyománynak megfelelően a Himnusz eléneklésével kezdődött. Ezt követően a Képviselő-testület megemlékezett az év elején elhunyt Böröczky Ervin korábbi önkormányzati képviselőről. Ezen az ülésen került sor a Csömör Kincse Díjak ünnepélyes átadására. Ezen kívül újra kiírásra került az iskola-egészségügyi védőnői pályázat és megszavazták a képviselők a Csömöri körtúra költségvetését is.

 

2.) Január 23-án rendezték a Magyar Kultúra Napja csömöri eseményeit a Petőfi Sándor Művelődési Házban, melynek keretében az iskolások színvonalas szavalóműsorára és Vajdasági estre került sor. A rendezvényen Fábri István polgármester és Szántóné Hermányos Mária képviselő is részt vettek.

 

3.) Január 26-án hivatalosan is megalakult a Helyi Tervtanács. A településkép megőrzésében és pozitív alakításában szerepet játszó fontos bizottságot Király Noémi, az Önkormányzat főépítésze vezeti. Benkó Gábor műszaki osztályvezető mellett több neves építész és tájépítész is segíti a szakmai testület munkáját.

 

4.) Január 29-én a Pest Megyei Közgyűlés ünnepélyes ülésén jelentették be, hogy Pest Megye, Magyarország Kormányával közösen kéri az Európai Uniót, hogy a 2021-től esedékes új támogatási ciklusban a megye a fővárostól külön régióban szerepeljen. A döntést a megyei közgyűlés elnöke, Szabó István jelentette be. Az eseményen részt vett Vitályos Eszter, a Miniszterelnökség európai uniós fejlesztésekért felelős államtitkára, Turóczy László, a Nemzetgazdasági Minisztérium gazdaságtervezésért és versenyképességért felelős helyettes államtitkára, továbbá számos megyei polgármester mellett Fábri István csömöri polgármester is.

 

5.) Január 30-án jubileumi, tízedik Szlovák bált tartották a művelődi házban, a Csömöri Szlovák Nemzetiségi Önkormányzat szervezésében. A rendezvényen Szabó Erzsébet köszöntötte a megjelenteket, többek között a település szlovákiai testvértelepülése, Mojmírovce (Ürmény) Martin Palka és Fábri István Csömör polgármesterét, Király Katalin, a Magyarországi Szlovák Intézet igazgatóját, Kadók Ferencné, Szántóné Hermányos Mária és Tihanyi Ferenc helyi önkormányzati képviselőket. Az eseményről az MTVA nemzetiségi műsora is összeállítást készített.

 

6.) Január 31-én a Német Nemzetiségi Önkormányzat Csömör szervezésében második alkalommal tartottak emlékünnepséget és koszorúzást Malenkij robot címmel a településről elhurcolt svábok emlékére a Hősök terén, illetve a művelődési házban. A rendezvénysorozat a római katolikus templomban német nyelvű misével kezdődött, amit Bese Gergely plébános celebrált. A megemlékezésen ünnepi beszédet mondott Dunavölgyi Illés Sándorné a helyi nemzetiségi önkormányzat elnöke, Schrotti János a Pest Megyei Német Önkormányzat elnöke, valamint Fábri István polgármester. A települési önkormányzat részéről jelen volt még az eseményen Eigler Tamás, Szántóné Hermányos Mária képviselő.

 

7.) Február 2-án az Ügyrendi, Sport- és Közbiztonsági Bizottság tartotta ülését Pásztor Sándor elnöklete mellett a Polgármesteri Hivatal tanácstermében.

 

8.) Február 3-án megtörtént a Csömöri Szennyvíztisztító telep fejlesztése című projekt támogatási szerződésének aláírása a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium és Energiahatékonysági Operatív Programokért Felelős Helyettes Államtitkárság és a Nemzeti Fejlesztési Programiroda Nonprofit Korlátolt Felelősségű Társaság által.

 

9.) Február 3-án a Német Nemzetiségi Önkormányzat Csömör tartotta ülését Dunavölgyi Illés Sándorné elnök vezetésével a Polgármesteri Hivatal tanácstermében.

 

10.) Február 4-én a Népjóléti és Kulturális Bizottság ülésezett a Polgármesteri Hivatalban dr. Szarka Zsuzsanna elnök vezetésével.

 

11.) Február 6-án tartották a Sportbált a Sportcsarnokban, melyen átadták az év legjobb csömöri sportolóinak szóló díjakat. Az ünnepi díjkiosztón Válé Flórián, a Csömöri Nonprofit Sport Kft. ügyvezetője, Fábri István polgármester és Tihanyi Ferenc képviselő köszöntötte a sportolókat.

 

12.) Február 7-én első alkalommal került sor a hagyományőrző Sváb Farsangi Felvonulásra, amelyet a Német Nemzetiségi Önkormányzat Csömör szervezett. A felvonulás keretében szalmabábuk elégetésével búcsúztatták a telet, majd a rendezvény mulatsággal folytatódott a Művelődési Házban.

 

13.) Február 7–13. között a nagyhagyományú Farsangi imahetet tartották a Csömöri Evangélikus Gyülekezet Imaházában. A házi sütemények és teázás mellett minden nap a térség egy-egy evangélikus lelkésze volt a helyi egyházközség vendége.

 

14.) Február 8-án a Pénzügyi, Ellenőrző és Vállalkozói Bizottság ülésezett a Polgármesteri Hivatalban Eigler Tamás bizottsági elnök vezetésével, melyen a település 2016. évi költségvetését vitatták meg.

 

15.) Február 9-én a Polgármesteri Hivatal tanácstermében ülésezett a Helyi Tervtanács Király Noémi főépítész vezetésével.

 

16.) Február 9-én Hegyesiné Nagy Ibolya a Szociális Alapszolgáltatási Központ vezetőjének elnöklete mellett a Polgármesteri Hivatalban került megrendezésre az éves gyermekvédelmi-jelzőrendszeri konferencia. A tanácskozás résztvevői között az érintett helyi és térségi-járási intézmények és szervezetek, mint a helyi oktatási, nevelési intézmények, a helyi egészségügy képviselői a helyi szociális szervek, közbiztonsági egységek, valamint a helyi önkormányzat vezetői és illetékesei képviseltették magukat.

 

17.) Február 10-én a Településfejlesztési és Környezetvédelmi Bizottság tartotta ülését a Polgármesteri Hivatal tanácstermében Tihanyi Ferenc elnökletével.

 

18.) Február 10-én Gödöllőn egyeztetett Káposztás Istvánné járási vezető védőnővel Fábri István polgármester a helyi gyermekvédőnői feladatokról.

 

19.) Február 11-én a Gödöllő Környéki Regionális Turisztikai Egyesület tartotta soron következő ülését Domonyvölgyben, Perna Pál elnök vezetésével, melynek témája elsősorban az Utazás 2016. Kiállításon való részvétel volt. Az egyesület ülésén Fábri István polgármester képviselte településünket.

 

20.) Február 11-én közös konzultációt tartott az önkormányzat a helyi történeti egyházak vezetőivel. Az idei megbeszélésen Eszes Zoltán baptista lelkész, Esztergály Előd református lelkész, Görbe József római katolikus plébános és Johann Gyula evangélikus lelkész, illetve Fábri István polgármester vett részt. Az egyeztetésen többek között az egyházak éves önkormányzati támogatásáról, a temetőfejlesztési tervekről esett szó.

 

21.) Február 11-én rendkívüli ülést tartott az Ügyrendi-, Sport és Közbiztonsági Bizottság a Csömör Díszpolgára és Csömör Községért Emlékérem kitüntetésekre beérkezett bizottsági és lakossági javaslatokról.

 

22.) Február 12-én először került megrendezésre az Óvodai Jótékonysági bál a csömöri óvodások szülei részére a Csömöri Sportcsarnokban Unyi Tamara óvodavezető kezdeményezésére. A rendkívül nagy érdeklődés mellett lezajlott eseményt az óvodapedagógusok és a szülői munkaközösség szervezte, amelyen jelen volt több önkormányzati intézményvezető mellett Fábri István polgármester, Kadók Ferencné és Tihanyi Ferenc képviselők.

 

23.) Február 13-án XVII. alkalommal rendezték meg a Hájastészta- és fánksütő versenyt, III. alkalommal pedig a Lekvárfőző versenyt a Petőfi Sándor Művelődési Házban, mely a térség egyik legnagyobb gasztronómiai fesztiválja.

 

24.) Február 15-én rendkívüli ülést tartott a Pénzügyi, Ellenőrző és Vállalkozói Bizottság a Polgármesteri Hivatalban Eigler Tamás elnök vezetésével vállalkozói árajánlatok elbírálása ügyében.

 

25.) Gödöllőn rendezték a Magyar Önkormányzatok Országos Szövetségének soros küldöttgyűlését dr. Gémesi György elnök vezetésével. Az ülésen a szervezet szakmai munkájának és regionális érdekképviseletének segítésére megalakultak a megyei polgármesteri tagozatok, melynek vezetője Wittinghoff Tamás Budaörs polgármestere lett. A Hatvani Miklós isaszegi polgármester által vezetett megyei tagozat tagja lett Fábri István csömöri polgármester is.

 

26.) Február 17-én Szabó Erzsébet a Csömöri Szlovák Nemzetiségi Önkormányzat elnöke, Ördög László Csömör Díszpolgára, népdalgyűjtő zenetanár és Takács László, Csömör Községért Emlékérem kitüntetett énektanár tartott nagysikerű könyvbemutatót a Sinka István Községi Könyvtárban. A bemutatott új, helyi szlovák énekeket tartalmazó kiadvány címe: Takto spievali v Čemeri  (Így énekeltek Csömörön). A rendezvényen részt vett többek között Aszódi Csaba, a Pest Megyei Szlovák Önkormányzat elnöke, Király Katalin, a Magyarországi Szlovák Intézet igazgatója, továbbá Fábri István polgármester, Kadók Ferencné és Szántóné Hermányos Mária önkormányzati képviselők.

 

******

 

– Február 26–27-én tartják a hagyományőrző Téltemető című rendezvényt Torockón, Csömör erdélyi testvértelepülésén.

 

– Március 15-én ünnepi megemlékezés lesz a Petőfi Sándor Művelődési Házban az 1848-1849-es forradalom és szabadságharc tiszteletére.

 

– A következő rendes képviselő-testületi ülésre március 17-én kerül sor.

 

 

Fábri István s. k.

polgármester

 

 

 

Megszakítás