Üdvözöljük!

A legutóbbi képviselő-testületi ülés óta történt fontosabb települési események és önkormányzati intézkedések

2016 október 15. –
Önkormányzati, települési hírek

Fábri István polgármester beszámolója a 2016. június 30.—2016. szeptember 8. közötti időszakról

(Készült Csömör Nagyközség Önkormányzata Képviselő-testületének 2016. szeptember 8-i ülésére.)

 

– Összefoglalás –

 

1.) Csömör Nagyközség Önkormányzatának Képviselő-testülete június 30-án tartotta rendes ülését, melyena képviselők a Csömöri Mátyás Király Általános Iskola tanterembővítéséről, az Árpád utca és Deák Ferenc tér úttest- és járda felújításáról, Csömör településrendezési eszközeinek módosításáról, valamint több helyi rendelet módosításáról döntöttek.

 

2.)Július 1-jén Köztisztviselők Napján a hivatal zárva tartott.

 

3.) Július 7-én Fazekas Máriát, az Önkormányzatnál 35 évet dolgozó munkatársat búcsúztatták kollégái nyugdíjba vonulása alkalmából a Polgármesteri Hivatal tanácstermében.

 

4.)Július 9-én színes programokkal – többek között a Hurock zenekar műsorával – várták a szervező szülők a gyerekeket a már harmadik éve megrendezett Családi napon a Kossuth utcai Strand téren. Az eseményt, amelyen részt vett Fábri István polgármester is, a Trubó család koordinálta.

 

4.) Július 11-én lakossági fórumot tartottak a Polgármesteri Hivatal tanácstermében a Formás utca lakosai részére. Eigler Tamás beruházási tanácsnok, Benkó Gábor műszaki osztályvezető és dr. Katona Péter jegyző egyeztetett a megjelentekkel a tervezett útépítés, valamint a vízelvezetés tárgyában.

 

5.) Július 12-én a Polgármesteri Hivatal tanácstermében ülésezett a Helyi Tervtanács Király Noémi főépítész vezetésével.

 

6.) Július 12-én rendkívüli ülés tartott a Településfejlesztési és Környezetvédelmi Bizottság a Polgármesteri Hivatal tanácstermében Tihanyi Ferenc elnökletével a Helyi Építési Szabályzat megvitatásának témájában.

 

7.) Július 14-én a Népjóléti és Kulturális Bizottság ülésezett a Polgármesteri Hivatalban dr. Szarka Zsuzsanna elnöklete mellett.

 

8.) Július 16-án Termelői és bolhapiac várta az esőben is szívesen vásárlókat.

 

9.) Július 17-én került megrendezésre a 4. Csömöri Bringafesztivál és a Mountain Bike XCO Magyar Bajnokság a Bulgárkertben. Az esős idő ellenére a kézműves sátor és a színpadon zajló Apacuka koncert is népszerűnek bizonyult. A település sporttörténetének egyik legrangosabb eseményén (és egy idő óta a térség legnagyobb kerékpáros fesztiválján) a felnőtt elit kategóriát riói olimpikonunk, Parti András nyerte. A mezőnyben három csömöri versenyző is bajnoki címet szerzett: Kádi Tamás Benjamin az U17-ben, Valter Attila az U19-ben, és Dina Márton az U23-ban. Este Kovács Áron és zenekara a KÁOSZ Központ lépett színpadra. Az eseményen Fábri István polgármester, Szántóné Hermányos Mária és Tihanyi Ferenc képviselők is részt vettek. A rendkívüli időjárási körülmények a szokásos kísérő programok közül több elmaradt.

 

10.) Július 21-én rendkívüli ülést tartott a Képviselő-testület a hulladékgazdálkodás pénzügyi államosításával kapcsolatban szükségessé váló helyi szervezeti intézkedések tárgyában.

 

11.) Július 22-én dr. Katona Péter jegyző a szép korú Kubinyi Márta Szedervölgyi köz 1. sz. alatti lakost 90. születésnapja alkalmából köszöntötte és adta át Orbán Viktor miniszterelnök üdvözlő oklevelét.

 

12.) Július 25.—augusztus 7. között igazgatási szünet miatt zárva tartott a Polgármesteri Hivatal. Ez idő alatt folyamatos volt az ügyelet, tehát a sürgős esetekben az intézkedés nem maradt el.

 

13.) Idén rendhagyó időpontban, augusztus 5—7. között rendezték meg Csömör testvértelepülésén, Torockón a Falunapokat.

 

14.) Augusztus 2—9. között a Csömöri Evangélikus Gyülekezet németországi St. Michaleisdonn testvérgyülekezetének csoportja vendégeskedett Csömörön. A sok program között meglátogatták a helyi önkormányzati hivatalt is, ahol Fábri István polgármester köszöntötte a német vendégeket.

 

15.) Augusztus 13-án a Termelői és bolhapiac várta látogatóit a Hősök terén.

 

16.) Augusztus 18-án dr. Katona Péter jegyző köszöntötte 90. születésnapja alkalmából Paulovics József szépkorú csömöri lakost és adta át Orbán Viktor miniszterelnök üdvözlő oklevelét.

 

17.) Augusztus 20-án, államalapításunk ünnepén egész napos programsorozat várta a helyi lakosokat. A Csömöri Tót Hagyományaink Házában ökomenikus imaórát tartottak Johann Gyula evangélikus lelkész, Kulcsár Márton reformátussegédlelkész és Görbe József katolikus plébános igehirdetésével. A résztvevőket Fábri István polgármester köszöntötte. Az új kenyeret Görbe József katolikus plébános szentelte meg. Az eseményen közreműködött a Vox Animi Vegyeskar és Takács László karvezető. A művelődési házban a Turnovszky István Kerbarát Kör szervezésében termény- és virágkiállítást tartottak. Az ünnepi köszöntőt Szántóné Hermányos Mária, önkormányzati képviselő, a Népjóléti és Kulturális Bizottság elnökhelyettese mondta. A műsort követően a római katolikus templomban Újhelyi Kinga színművész és Lukács Miklós cimbalomművész előadását hallgathatta a közönség István király intelmei címmel. A nemzeti ünnepi programokon többek között részt vett Kadók Ferencné, Pásztor Sándor képviselők.

 

18.) Augusztus 26-án került átadásra az Árpád utcai játszókert, melyen a gyerekeket színes programok várták. Ünnepélyes keretek között Tormay-Lesták Mária alpolgármester adta át, és Görbe József katolikus plébános szentelte meg a játszókertet, hiszen a közösségi park egyházi ingatlanon valósult meg, ahol egyúttal egyházi emlékhelyek tábla felállítására is sor került. Ez utóbbit Szántóné Hermányos Mária grafikus, önkormányzati képviselő készítette. A játszókert Kulich Gábor tájépítész tervezi alapján készült a Csömöri Községgondnokság munkatársainak közreműködésével.  Az eseményen dr. Szarka Zsuzsanna, Eigler Tamás és Tihanyi Ferenc képviselők is részt vettek.

 

19.) Augusztus 27-én gyalogos zarándoklat indult Máriabesnyőre a római katolikus plébániáról.

 

20.) Augusztus 28-án került megrendezésre az ökumenikus horgászverseny a csömöri horgásztónál.

 

21.) Augusztus 29-én 90. születésnapján Kandolka Károlynét köszöntötte otthonában Fábri István polgármester és adta át Orbán Viktor miniszterelnök üdvözlő oklevelét.

 

22.) Szeptember 1-én a Csömöri Mátyás Király Általános Iskola 2016/2017. évi tanévnyitó ünnepségét tartották a Major úti épület udvarán, melyen Bátovszky János igazgató mondott beszédet. Az intézmény működtetőjének, az önkormányzatnak a képviseletében az eseményen részt vett Fábri István polgármester is.

 

23.) Szeptember 1-jén tartotta első őszi ülését a Népjóléti és Kulturális Bizottság dr. Szarka Zsuzsanna elnöklete mellett a Polgármesteri Hivatal tanácstermében.

24.)  Szeptember 2-án elhunyt Tóth Mihály a Báló Lipót Kulturális Egyesület elnöke, a Báló Lipót Népdalkör vezetője, Csömör Községért Emlékérem kitüntetettje és Csömör Nagyközség Önkormányzatának Települési Értéktár Bizottságának tagja.

25.) Szeptember 3-án került megrendezésre az I. Népdalkörök találkozója Dombrádi Lászlóné a Tiszta Forrás Népdalkör vezetőjének szervezésében. A köszöntőt Fábri István polgármester mondta. A rendezvényen a csömöri Báló Lipót Népdalkör, cinkotai Hagyományörző Népdalkör, Csécsei Népdalkör, Csicsörke Néptáncegyüttes utánpótlás csoportja, fóti Cselényi József Népdalkör, Galgahévizi Iglicék, Henter Hanga Csány, Herédi Népdalkör, Isaszegi Asszonykórus, Kartali Asszonykórus, Kéknefelejcs Népdalkör Kistarcsa, Nagytarcsai Asszonykórus és a csömöri Tiszta Forrás népdalkör léptek fel.

26.) Szeptember 4-én másodszor rendezték meg a csömöri Sportcsarnokban a Tóth Ilona Kézilabda Emléktornát. Az 1956 Magyar Nemzetőrség V. Máhli Imre nemzetőr dandártábornok, elnökségi tag az 1956-os Vitézi Rend tagja és Dr. Dömötör Zoltán nemzetőr vezérezredes elnök, főparancsnok, valamint a Közép- és Kelet-Európai Történelem és Társadalom Kutatásáért Közalapítvány támogatásával. A csömöri női kézilabdacsapat ezüstérmes lett. 

 

27.) Szeptember 5-én a Pénzügyi, Ellenőrző és Vállalkozói Bizottság ülésezett a Polgármesteri Hivatal tanácstermében Eigler Tamás bizottsági elnök vezetésével.

 

28.) Szeptember 6-án a Településfejlesztési és Környezetvédelmi Bizottság tartotta ülését a Polgármesteri Hivatal tanácstermében Tihanyi Ferenc elnökletével.

 

29.) Szeptember 6-án Ügyrendi, Sport- és Közbiztonsági Bizottság ülését Pásztor Sándor elnök vezette a Csömöri Sportcsarnokban.

 

30.) Szeptember 7-én elhunyt Dr. Szilágyi István nyugalmazott főorvos, háziorvos. 1990 – 2003. között a település önkormányzatának képviselőjeként is tevékenykedett, 2003-ban Csömör Díszpolgára címben részesült.

 

31) Jelenleg zajló és előkészítés alatt lévő jelentősebb felújítások és fejlesztések:

– A Csömöri Települési Szolgáltató Nonprofit Kft. koordinálásával, önkormányzati önerőből elkészült az Árpád utcai játszótér építése, bruttó 7 millió Ft értékben. Hátra van még a kerítésmagasítás a patak felőli oldalon, a beton kerítés lefestése, amit gyermekek bevonásával terveznek elvégezni, továbbá növények telepítése, mellyel szükséges volt megvárni az őszi időszakot.

– Elkészült az Árpád utcai és Deák Ferenc téri út és járda felújítása. Bruttó 9 millió Ft értékben a Komjáti Design Kft. végezte az útburkolati munkákat, a Csömöri Községgondnokság a járdafelújítást.

– Az Árpád utcai parkolók építését a Komjáti Design Kft. végezte bruttó 3 282 791 Ft értékben.

– A Deák Ferenc tér járda építését és csapadékvíz elvezetési munkái is elkészültek bruttó 5 263 363 Ft értékben, a beruházást szintén a Komjáti Design Kft. végezte.

– A Csömöri Mátyás Király Általános Iskolában a szolgálati lakásból került kialakításra egy újabb tanterem, ezt a beruházást a Jelszer Kft. végezte bruttó 4 980 000 Ft értékben.

– A művelődési ház nagytermének központi, a termet elválasztó ajtaja elkészült. A beruházás bruttó 2,1 millió Ft-ba került , a sarokterem padlója és a galéria kőburkolata is elkészült, bruttó 1,1 millió Ft értékben.

– A Csömöri Sportcsarnokban zajló felújítások első üteme (homlokzat hőszigetelése, nyílászárócsere, illetve a fűtés korszerűsítés, tetősík meghosszabbítása) bruttó 42 millió Ft értékben elkészült, 70%-ban társasági adós pályázati támogatásban, 30%-ban önkormányzati önerőből.

 

32.) Sport

– Minden szakosztály megkezdte az újabb idényre való felkészülést.

– A Magyar Kézilabda Szövetség elkészítette a 2016/2017. évi NB II-es férfi kézilabda-bajnokság őszi sorsolását: csapatunk a Sportnapon hazai pályán kezdi az idényt.

– Elkezdődött a következő szezonra való felkészülés női kézilabda csapatunknál is.

– Nagypályás focistáink idegenben szerezték meg második pontjukat a megye II-es bajnokság Észak-csoportjának 5. fordulóján.

– A csoportbeosztás után elkészült az NBII-es futsalbajnokság sorsolása is. Az RFC Csömör hazai pályán kezdi majd meg szerepelését a váciak ellen szeptember közepén.

 

******

 

–   Szeptember 9-10. között a mojmirovcei – Falunapok rendezvényre kapott meghívást a Képviselő-testület;

–   Szeptember 10-i Bringás író-olvasó találkozón Nógrádi Gábor íróval találkozhatnak az érdeklődők;

–   Szeptember 10-én újra finom bográcsban készült ételekkel várják vendégeiket a Középhegyi piknik szervezői;

–   Szeptember 17-én a Felvári Söröző kerthelyiségébe várják a Béke téri esték programra érkezőket,;

–   Szeptember 18-án  kerül megrendezésre a Csömöri Sportnap a Csömöri Sportcsarnok és a Szabadtéri Sportcentrum területén.;

–    

– A következő rendes képviselő-testületi ülésre szeptember 22-én kerül sor.

 

 

 

 

Fábri István s. k.

polgármester

Megszakítás