Search

Üdvözöljük!

Search
Search

A legutóbbi képviselő-testületi ülés óta történt fontosabb települési események és önkormányzati intézkedések

2018 február 09. –
Polgármesteri beszámolók

Fábri István polgármester beszámolója a 2017. november 16. – december 14. közötti időszakról.

(Készült Csömör Nagyközség Önkormányzata Képviselő-testületének 2017. december 14-i ülésére.)

 

– Összefoglalás –

 

1.) Csömör Nagyközség Önkormányzatának Képviselő-testülete november 16-án tartotta rendes ülését, melyen a képviselők többek között elfogadták az öt éves közösségi tér- és közterület-fejlesztési programot, pályázatot írtak ki a Szociális Alapszolgáltatási Központ intézményvezetői álláshelyére és elfogadták a helyi szennyvízközmű hálózat 2018-2032 közötti időszakra vonatkozó Gördülő Fejlesztési Tervét.

 

2.) November 18-án a szokásos Termelői és bolhapiac zajlott a Hősök terén, mely sok látogatót vonzott a rossz idő ellenére is.

 

3.) November 18-án az önálló Csömöri Színház program második előadását tartották a Petőfi Sándor Művelődési Házban. A vendég Hadart Színház Moravetz Levente: Jöhetsz, drágám! című vígjátékát mutatta be. A darabot Háda János rendezte, a főszerepet Kerekes József játszotta.

 

4.) November 20-án a budapesti HÉV-közlekedés elindításának 130. évfordulója alkalmából, a Magyar Vasúttörténeti Parkban megtartott ünnepségen vett részt Fábri István polgármester és Benkó Gábor műszaki osztályvezető Pál László, a MÁV-HÉV Zrt. vezérigazgatójánakmeghívására.

 

5.) November 22-én az Észak-Kelet Pest és Nógrád Megyei Regionális Hulladékgazdálkodási és Környezetvédelmi Önkormányzati Társulás tanácsülésén vett részt Tihanyi Ferenc, a Településfejlesztési és Környezetvédelmi Bizottság elnöke és Kulich Gábor a Csömöri Települési Szolgáltató Nonprofit Kft. ügyvezetője. Az ülést a társulás elnöke, dr. Gémesi György gödöllői polgármester vezette.

 

6.) November 25-én ingyenes lakossági sittgyűjtés zajlott a Csömöri Községgondnokság telephelyén.

 

7.) November 25-én a Csömöri Szlovák Nemzetiségi Önkormányzat a Csömöri Tót Hagyományok Háza udvarán újra felelevenítette a korabeli disznóvágás hagyományát, melyen a hagyományőrző csoportok az alkalomhoz illő korabeli viseletben mutatták be a tradicionális disznóvágás eszközeit és a feldolgozás régi módszereit. Az eseményen Szabó Erzsébet, nemzetiségi önkormányzati és egyesületi elnök meghívására Fábri István polgármester, Pásztor Sándor és Tihany Ferenc képviselők is részt vett.

 

8.) November 25-én a Turnovszky István Kertbarát Kör hagyományos Erzsébet-Katalin-napi bált tartott a Petőfi Sándor Művelődési Házban.

 

9.) November 28-án a Településfejlesztési és Környezetvédelmi Bizottság ülésezett Tihanyi Ferenc elnöklete mellett a Polgármesteri Hivatalban.

 

 

 

 

10.) November 28-án évi egyszeri kötelező Közmeghallgatását tartotta a Képviselő-testület a művelődési házban, melyen a 2018. évi költségvetési koncepciót, a nagyközség gyermek- és ifjúsági támogatási rendszerét, továbbá a Közösségi tér- és közterület-fejlesztési program 2017–2021. című terv elemeit ismertették a Képviselő-testület tagjai. Ezután lakossági kérdésekre válaszoltak a képviselők.

 

11.) November 30-án a Csömöri Egészségház környezetének tervezése tárgyában tartottak megbeszélést a Polgármesteri Hivatal tanácstermében. Az egyeztetésen Vékony Péter tervező (Nirmana Kft.), Fábri István polgármester, Eigler Tamás beruházási tanácsnok, dr. Szarka Zsuzsanna egészségügyi tanácsnok, Benkó Gábor műszaki osztályvezető és Sinkó Péter beruházási munkatárs vett részt.

 

12.) December 1-jén a Reformáció 500. emlékéve alkalmából a Boda Zsuzsa szerkesztésében megjelent „Hit által, kegyelemből – protestáns gyülekezetek Csömörön” című kötet könyvbemutatóját tartották a Csömöri Evangélikus Gyülekezeti Házban. A megjelenteket Fábri István polgármester köszöntötte, majd Johann Gyula evangélikus lelkész, Esztergály Előd Gábor református lelkész és Eszes Zoltán baptista lelkipásztor méltatták a kiadványt. A könyvet Boda Zsuzsa szerkesztő mutatta be.

 

13.) December 1-én ünnepelte a Rubeola Football Club Csömör fennállásának 25., a nagyközségbe településének 20. évfordulóját. A rendezvényen megjelent vendégeket Takó Csaba egyesületi elnök, a Csömör KSK labdarúgó szakosztályának vezetője köszöntötte.

 

14.) December 2-án lovaskocsikázással, karácsonyi vásárral, karácsonyi kézműves foglalkozással, Csömör karácsonyfájának közös feldíszítésével indult az Advent Csömörön című rendezvénysorozat. A hagyományteremtő céllal megrendezett eseményeket a Petőfi Sándor Művelődési Ház és Csömör Nagyközség Önkormányzata közösen szervezi.

 

15.) December 1-3. között Csömör erdélyi testvértelepülés, Torockó polgármesterének, Szőcs Ferencn meghívására Tihanyi Ferenc, Pásztor Sándor képviselők szállították Torockóra a magyarországi testvértelepülések által közösen összeállított Mikulás-csomagokat a torockói óvodások és iskolások részére. Az eseményre több más magyarországi testvértelepüléssel együtt érkeztek a csömöri képviselők.

 

16.) December 3-án, advent első vasárnapján közös gyertyagyújtásra invitálta a Német Nemzetiségi Önkormányzat Csömör a falubelieket a Hősök terére. Az immár hetedik éve megrendezett eseménysorozat első alkalmán a német önkormányzat elnöke, Dunavölgyi Illés Sándorné köszöntője utánaz evangélikus gyülekezet kórusát Remenár Krisztina karnagy, a Vox Animi Vegyes Kart Ráduly Ildikó és Takács László karnagy vezényelte. Adventi gondolatokat mondott Johann Gyula evangélikus lelkész.

 

17.) December 4-én tartotta ülését a Pénzügyi, Ellenőrző és Vállalkozói Bizottság Eigler Tamáselnökletével aPolgármesteri Hivatalban.

 

18.) December 4-én a Vadkerti Zsigmond utca jelenleg még földes szakaszának tervezett aszfaltozásával kapcsolatos kérdésekben tartottak egyeztetést az utca lakosaival. Az egyeztetésen jelen volt Fábri István polgármester, Eigler Tamás képviselő és Benkó Gábor műszaki osztályvezető.

 

19.) December 4-én Mikulás-koncertet adott a zeneiskola a Petőfi Sándor Művelődési Házban, ahol a zeneiskola tanulói, zeneóvodások, kiselőképzősök mellett egyes szolfézs csoportok és kisebb hangszeres növendékek is felléptek. 

 

20.) December 5-én tartotta ülését a Helyi Tervtanács Király Noémi főépítész vezetésével a Polgármesteri Hivatalban.

 

21.) December 5-én a Népjóléti és Kulturális Bizottság tartotta ülését a Polgármesteri Hivatalban dr. Szarka Zsuzsanna elnöklete mellett.

 

22.) December 5-én a Kacsóh P. utcai óvoda lehetséges evangélikus átvételével kapcsolatban felmerülő nevelői kérdésekről tartottak megbeszélést, melyen Varga Márta a Magyarországi Evangélikus Egyház Nevelési és Oktatási Osztályának vezetője és óvodapedagógus-szakértő munkatársai, illetve Johann Gyula, a Csömöri Evangélikus Egyházközség lelkésze adtak választ az óvónők kérdéseire. Az egyeztetésen Fábri István polgármester és Kemény Csaba gyülekezeti felügyelő is részt vettek.

 

23.) December 6-án a Szociális Alapszolgáltatási Központban, a Tót Hagyományok Házában, valamint a Petőfi Sándor Művelődési Házban is Mikulás-napi rendezvényekkel várták a gyerekeket, az idén is egész délután „teltházzal” közlekedett a Mikulás-vonat.

 

24.) December 7-én Fábri István polgármester, Szöllősi Ferenc, Pécel város polgármestere meghívásának eleget téve vett részt az „Épületenergetikai felújítások Pécel Város intézményein a KEHOP-5.2.9-16 pályázati konstrukció keretében” tárgyú pályázat projektzáró, átadó ünnepségén a péceli Pekáry-kastélyban.

 

25.) December 7-én az Ügyrendi, Sport- és Közbiztonsági Bizottság ülését Pásztor Sándor elnök vezette a Polgármesteri Hivatal tanácstermében.

 

26.) December 9-én, az Advent Csömöröncímű rendezvénysorozat keretében a kísérő rendezvények mellett megnyílt a mézeskalács-falucska című kiállítás a Sinka István Községi Könyvtárban, nagy érdeklődés kísérte a másodszor megrendezett Mikulás-túrát és a közös csillagszórógyújtást Csömör karácsonyfájánál.

 

27.) December 10-én tartották a második adventi gyertyagyújtást  a Hősök terén a Német Nemzetiségi Önkormányzat Csömöri szervezésében. Dunavölgyi Illés Sándorné önkormányzati elnök köszöntése után a református egyházközség énekkara, az Amantis Kamarakórus, valamint a német nemzetiségi osztályok tanulói énekeltek M. Nyikos Edit vezetésével. Adventi gondolatait Esztergály Előd Gábor református lelkipásztor osztotta meg a jelenlévőkkel.

 

28.) December 10-én, karácsonyváró énekes, zenés áhítatot tartottak a csömöri római katolikus templomban. A XVIII. Adventi Hangversenyen a Budapesti Missio Cantorum Vegyeskar előadását hallgathatta meg a közönség Bartal Lajos karnagy vezényletével. Az eseményen Deák Miklós szervező és Görbe József plébános köszöntötte az érdeklődőket.

 

29.) December 11-én Fábri István polgármester a szép korú Mihályi Miklós Nektár utcai csömöri polgárt 90. születésnapja alkalmából köszöntötte és adta át Orbán Viktor miniszterelnök üdvözlő oklevelét.

 

30.) December 13-án a Szociális Alapszolgáltatási Központ dolgozóit és az idősek klubjának tagjait látogatta meg Fábri István polgármester és dr. Szarka Zsuzsanna, a Népjóléti és Kulturális Bizottság elnöke, megköszönve egész évben végzett áldozatkész munkájukat.

 

31.) December 13-án, Budapesten, a Nemzeti Fejlesztési Programirodában tartottak egyeztető megbeszélést a KEHOP-2.2.2-15-2015-00031 azonosító számú „Észak-Magyarországi szennyvízelvezetési és – kezelési fejlesztés 1. című projekt  tárgyában. A Programiroda részéről dr. Módos Tamás ügyvezető igazgató és munkatársai, a konzorciumban résztvevő önkormányzatok közül több polgármester és munkatársai vettek részt a megbeszélésen. Önkormányzatunkat Fábri István polgármester, dr. Katona Péter jegyző és Benkó Gábor műszaki osztályvezető képviselte.

 

32.) Rövid, év végi összefoglaló a csömöri spotszakosztályok felnőtt versenyzőiről, csapatiról:

– Férfi kézilabdacsapatunk  NB II. Északi Csoport 6. hely; női kézilabdacsapatunk: Pest  Megye 2. hely; nagypályás focicsapatunk: Megye II. Északi csoport 6. hely; futsal: NB II. 2. helyen.

Csömörön rendezték meg a kerékpárosok a Top Maraton és XC-szakág 2017-es évzáró díjátadó gáláját.

Buruczki Szilárd nyerte a cyclocross Magyar Kupa-sorozat szekszárdi futamát.
Az idén kajak-kenu sportágban világbajnoki aranyérmet szerző csömöri Balaska Márk és párja, Birkás Balázs is kiérdemelte az Év egyetemi sportolója elismerést.

 

33.) Fejlesztések, jelentősebb felújítások:

33.1.) Intézményi felújítások, fejlesztések

Öt önkormányzati intézményben zajlanak jelenleg épületenergetikai beruházások európai uniós pályázati forrásból.

33.1.1.) A Kacsóh P. utcai óvodában a pályázati támogatásokból megvalósuló épületenergetikaiberuházás befejezéséhez közeledik, a tetőszigetelési munkák, valamint a mobil épület szigetelési munkái elkészültek, már csak a színezés van hátra.

33.1.2.) A sportcsarnokban a napelemek elhelyezése megtörtént, a hálózatba kötés folyamata zajlik.

33.1.3.) A Mátyás Király Általános Iskola Major úti épületében a nyílászárók cseréje megtörtént, a külső szigetelés és homlokzat felújítása elkészült, már csak a padlásfödém hőszigetelése van hátra.

33.1.4.) A Szociális Alapszolgáltatási Központban a pályázati támogatásból megvalósuló épületenergetikai munkálatok keretén belül a nyílászárók cseréje és a homlokzati hőszigetelés elkészült, már itt is csak a födém hőszigetelését kell befejezni.

 

33.2. Közterületi felújítások, fejlesztések

33.2.1.) A Kölcsey Ferenc utca aszfaltozását felfüggesztették, a munkát január 9-től folytatja az ÁR-LA Kft.

33.2.2.) Elkészült az Ulicska járdafelújítása az Erzsébet utca és a Bitskey Gy. utca között a Csömöri Községgondnokság kivitelezésében, önkormányzati önerős beruházásban, bruttó 3.500.000,- Ft értékben.

33.2.3.) A Majorszegiligetben lakossági önerős és az Önkormányzat közös finanszírozásában a Dezsőfia utca aszfaltozása, a Komjáti Design Kft. kivitelezésében elkészült, bruttó 15.500.000,- Ft összegért.

33.2.4.)A Formás utca aszfaltozása, az Aszfalt és Bontás Kft. kivitelezésében, bruttó 19.900.000,- Ft értékben elkészült.

33.2.5.) Elkészületek a parkolók  a Szabadság út és az Ady E. utca sarkán a Csömöri Községgondnokság és a Csömöri Települési Szolgáltató Kft. dolgozói kivitelezésében, mintegy 650.000,- Ft értékben.

 

*****

 

– December 20. – Január 1. között a Polgármesteri Hivatal zárva tart.

 

– A következő rendes képviselő-testületi ülésre 2018. január 25-én kerül sor.

 

 

Fábri István s. k.

polgármester

Megszakítás