Üdvözöljük!

A legutóbbi képviselő-testületi ülés óta történt fontosabb települési események és önkormányzati intézkedések

2016 január 22. –
Önkormányzati, települési hírek

Fábri István polgármester beszámolója a 2015. december 17.—2016. január 21. közötti időszakról.

(Készült Csömör Nagyközség Önkormányzata Képviselő-testületének 2016. január 21-i ülésére.)

 

– Összefoglalás –

 

1.) Csömör Nagyközség Önkormányzatának Képviselő-testülete december 17-én tartotta éves utolsó, rendes ülését, melyen több önkormányzati rendelet módosítása mellett az önkormányzati bérlakások felülvizsgálatáról is döntöttek a képviselők. Az ülésen éves beszámoló hangzott el a település közbiztonsági helyzetéről. A testület létrehozta továbbá a nonprofit sport kft. felügyelő bizottságát, megszavazta a jövő év első felének színházi működését és döntött arról, hogy az önkormányzat belép a közép-európai zarándokutakat szervező Mária út Egyesületbe.

 

2.) December 18-án a helyi református közösségi ház megépítése céljából jótékonysági bált szervezetett a csömöri református gyülekezet. Az evangélikus templomban Esztergály Előd Gábor lelkész köszöntése után Szvorák Katalin népdalénekesnő és Kudlik Júlia újságíró-tévés bemondónő műsorát hallgathatta meg a közönség.

 

3.) December 20-án került sor a negyedik Adventi gyertya meggyújtására a Hősök terén a Csömöri Német Nemzetiségi Önkormányzat szervezésében. A záró alkalmon Dunavölgyi Illés Sándorné önkormányzati elnök köszöntését követően a Tiszta Forrás Népdalkör énekelt, utána a nemzetiségi önkormányzat kórusa és a katolikus egyházközség kórusa közösen énekelt Deák Csaba kántor vezényletével. Adventi gondolatokat mondott Simon Gáspár Balázs teológus.

 

4.) December 21.—január 4. között a Polgármesteri Hivatal közigazgatási szünetet tartott, csak ügyeletet biztosított a hivatal.

 

5.) December folyamán az önkormányzati intézmények, civil szervezetek, sportcsapatok szokásos karácsonyi, illetve évzáró közösségi alkalmaikat tartották.

 

6.) Karácsonykor a helyi keresztény egyházi közösségek a hagyományaik szerint tartották meg ünnepi egyházi alkalmaikat.

 

7.) Szilveszterkor a csömöriek családi, baráti és közösségi összejöveteleken búcsúztak el az óévtől és köszöntötték az újévet.

A karácsonyi, év végi ünnepekkor komolyabb közbiztonsági események nem történtek Csömörön.

 

8.) December 30. és január 3. között ismét megnyitották a jégpályát a Gorkij fasorban. A lelkesen korcsolyázó gyerekeket és szüleiket a Csömöri Tót Hagyományaink Házának munkatársai forró teával várták.

 

 

9.) Január 4-én leesett az első említésre méltó mennyiségű a faluban. A közterületek és forgalmasabb utak hó eltakarításáról a Csömöri Települési Szolgáltató Nonprofit Kft. munkatársai, továbbá a cég bevont alvállalkozói gondoskodnak.

 

10.) Január 6-án, 85 éves korában elhunyt Böröczky Ervin korábbi önkormányzati képviselő, az 1990-es rendszerváltó önkormányzat tagja. A helyi vállalkozói, sport és közösségi élet egykori meghatározó alakját január 21-én helyezték örök nyugalomra.

 

11.) Január 9-én, a zeneiskola szervezésében ötödik alkalommal, gödöllői, kistarcsai és csömöri csellisták adtak koncertet a művelődési házban.

 

12.) Január 11-én és 19-én a Pénzügyi, Ellenőrző és Vállalkozói Bizottság ülésezett Eigler Tamás bizottsági elnök vezetésével a Polgármesteri Hivatalban.

 

13.) Január 12-én az Ügyrendi, Sport- és Közbiztonsági Bizottság tartotta ülését Pásztor Sándor elnöklete mellett a Polgármesteri Hivatal tanácstermében.

 

14.) Január 12-én a Csömöri Települési Szolgáltató Nonprofit Kft. Felügyelő Bizottsága ülésezett a Polgármesteri Hivatal tanácstermében Pásztor Sándor elnökletével.

 

15.) Január 12-én a Településfejlesztési és Környezetvédelmi Bizottság tartotta ülését a Polgármesteri Hivatal tanácstermében. Az ülést Tihanyi Ferenc, a bizottság elnöke vezette.

 

16.) Január 14-én a Népjóléti és Kulturális Bizottság ülésezett a Polgármesteri Hivatalban dr. Szarka Zsuzsanna elnök vezetésével.

 

17.) Január 16-án tartották az év első Termelői piacát a Hősök terén, illetve a Bolhapiacot a művelődési házban.

 

18.) Január 16-án a Művelődési Ház adott otthont a Kertbarátok farsangi báljának. Az egyetlen felnőtt, hagyományos jelmezes bálon Fábri István polgármester köszöntötte az Önkormányzat nevében a több mint két évtized után leköszönő elnököt, Fogd Józsefet, és az új elnököt, Kosztyó Lászlót.

 

19.) Január 18-án a Csömöri Települési Szolgáltató Nonprofit Kft. Felügyelő Bizottsági ülésére került sor a Polgármesteri Hivatal tanácstermében Pásztor Sándor elnök vezetésével.

 

20.) Január 18-án kezdődött az ökumenikus imahét, amelynek keretében a keresztény felekezetek helyi közösségei a római katolikus és az evangélikus templomban, illetve a baptista imaházban közös egyházi alkalmakat tartanak.

 

21.) Január 19-én Csömöri Sport és Szabadidő-szervező Nonprofit Kft. Felügyelő Bizottsági ülést tartott a Sportcsarnokban, Eigler Tamás elnöklete mellett.

 

21.) Január 21-én a fővárosi Pesti Vigadóban Szeltner László igazgató vette át a Minősített Közművelődési Intézmény kitüntető oklevelet Závogyán Magdolna kulturáért felelőshelyettes államtitkártól, a Nemzeti Művelődési Intézet főigazgatójától és Dr. Hoppál Pétertől, az Emberi Erőforrások Minisztériumának kulturális államtitkárától, mellyel a Petőfi Sándor Művelődési Ház munkáját ismerte el az illetékes minisztérium. Az eseményen az önkormányzat részéről jelen volt Fábri István polgármester is.

 

23.) Január 21-én, kora délután helyezték örök nyugalomra Böröczky Ervin korábbi önkormányzati képviselőt az Óbudai temetőben. Az önkormányzat koszorúját Tihanyi Ferenc képviselő helyezte el a ravatalnál.

 

24.) Sikeresen zárták az évet a csömöri sportszakosztályok. A felnőtt labdarúgó szakosztály a gyengébb kezdés után kiváló hajrával 10. helyen végzett a Megye II osztály Közép-csoportjában.

A felnőtt férfi kézilabdacsapat a dobogó közeli 4. helyet szerezte meg az NB II Észak-csoportban.

Női felnőtt kézilabdázóink a Pest Megye I osztályában az 1. helyezést szerezték meg a bajnokság alapszakaszában. Felnőtt férfi Futsal RFC Csömör 10. helyezést ért el az NB I alapszakaszában.

A csömöri kerékpárszakosztály több egyéni első, illetve kiváló helyezést ért el hazai és külföldi versenyeken. CUBE-CSÖMÖR ismét az ország egyik legeredményesebb csapata lett.  Az Asztalitenisz terén is nagyon szép eredmények születtek. Az I. csapat 1. helyezést ért el a Megye I/B-ben, míg a II. csapat 4. helyen végzett a Megye I/C Dél-csoportjában.

 

25.) A településen zajló jelentősebb fejlesztések és felújítások:

 

– A településen található összes gyalogátkelőhely jelzőtábla cseréje 1 millió forint értékben megtörtént. Az új táblák keretének a színe sokkal feltűnőbb, neon sárga, fényvisszaverős. A beruházás 1 millió forintba került, a cserét a CSÖTESZ munkatársai végezték.

– Az Ulicska alagút közvilágításának helyreállítása elkészült.

 

******

 

– Január 23-án rendezik a Magyar Kultúra Napja csömöri eseményeit a Petőfi Sándor Művelődési Házban.

 

– Január 30-án 19.00 órától tartják a jubileumi, tízedik Szlovák bált a művelődi házban.

 

– Január 31-én 16.00 órakor a Csömöri Német Nemzetiségi Önkormányzat  szervezésében második alkalommal tart emlékünnepséget és koszorúzást a településről elhurcolt svábok emlékére a Hősök terén, illetve a művelődési házban.

 

– Február 6-án Sportbált rendeznek a helyi sportcsarnokban.

 

– Február 12-én rendezik a Csömöri Nefelejcs Óvoda első jótékonysági bálját  a sportcsarnokban.

 

– Február 7–13. között a nagyhagyományú Farsangi imahetet tartják a Csömöri Evangélikus Gyülekezet Imaházában.

 

– Február 13-án a település legjelentősebb gasztronómiai eseményét, a XVII. Hájastészta- és fánksütő versenyt tartják a Petőfi Sándor Művelődési Házban.

 

– A következő rendes képviselő-testületi ülésre 2016. február 18-án kerül sor.

 

 

Fábri István s. k.

polgármester

 

 

 

Megszakítás