Üdvözöljük!

A legutóbbi képviselő-testületi ülés óta történt fontosabb települési események és önkormányzati intézkedések

2018 április 19. –
Polgármesteri beszámolók

Fábri István polgármester beszámolója a 2018. március 1. – 2018. március 29. közötti időszakról.

(Készült Csömör Nagyközség Önkormányzata Képviselő-testületének 2018. március 29-i ülésére.)

 

– Összefoglalás –

 

  1. ) Csömör Nagyközség Önkormányzatának Képviselő-testülete március 1-jén tartotta rendes ülését, melyen a képviselők többek között további öt évre Hegyesiné Nagy Ibolyát nevezeték ki a Szociális Alapszolgáltatási Központ vezetetőjének, megválasztották az Országgyűlési képviselők 2018. évi általános választására a szavazatszámláló bizottságok tagjait és póttagjait, valamint több helyi önkormányzati intézmény ügyében is döntöttek.

                                                                                                                           

2.) Március 2-4. között tartották a hagyományőrző Téltemető című rendezvényt Torockón, Csömör erdélyi testvértelepülésén. Az eseményen a csömöri küldöttség tagjaként többek között dr. Katona Péter jegyző, Tihanyi Ferenc képviselő és Kulich Gábor, a Csömöri Települési Szolgáltató Nonprofit Kft. ügyvezetője vett részt.

 

3.) Március 6-án „Kié az iskola? – A magyarországi iskolák fenntartási és működtetési kérdéseiről” címmel szakmai fórumot tartott az önkormányzat Csömörön a Polgármesteri Hivatal tanácstermében. Fábri István polgármester, szociológus köszönte meg a felkért neves szakemberek és ismert alternatív iskolák képviselőinek részvételét, illetve a nagyszámú érdeklődő jelenlétét a fórumon. A fórum előadói: Setényi János oktatáskutató, Dobos Orsolya, az Alapítványi és Magán Iskolák Egyesülete Alternatív Tagozatának vezetője, Szabó Gellért, Szentkirály polgármestere, a Faluszövetség elnöke, a szlovákiai Szencről Matus Mónika iskolaigazgató, Hoffmann István, az ELTE-ÁJK egyetemi docense, Varga Márta, a Magyarországi Evangélikus Egyház oktatási osztályvezetője, Kengyelné Matejdesz Mária, az Országos Szlovák Önkormányzat oktatási referense, Tóthné Vidi Rita iskolai kuratóriumi elnök a Balaton-felvidéki Báró Wesselényi Miklós Alapítványi Iskolából, Lipták Erika, a Rogers Óvoda és Iskola igazgatója és Jörg Rudolf, a Göllner Mária Regionális Waldorf Gimnázium gazdasági igazgatója voltak. Az érdeklődők között a helyi intézmények vezetői mellett Eigler Tamás, Szántóné Hermányos Mária és Kadók Ferencné önkormányzati képviselők és dr. Katona Péter jegyző is jelen volt.

 

4.) Március 7-én a Csömöri Kulturális Közalapítvány tartotta ülését a Polgármesteri Hivatalban Harmath Diána elnökletével. A benyújtott pályázatok elbírálása után a középiskolások ösztöndíjpályázatán 25 fő kapott összesen 735.000,- Ft támogatást, a pályázó csömöri művészek közül 4 fő kapott összesen 580.000, Ft támogatást.

 

5.) Március 8-án a Népjóléti és Kulturális Bizottság tartotta ülését a Polgármesteri Hivatalban Szántóné Hermányos Mária elnök-helyettes vezetésével.

 

6.) Március 8-án rendkívüli Képviselő-testületi ülést tartottak. A képviselők egyhangúlag támogatták a Csömöri Krammer Teréz Zenei Alapfokú Művészeti Iskolában új népzenei tanszak indítását a település népzenei hagyományainak ápolása érdekében, valamint a Csömöri Mátyás Király Általános Iskolában, a szülői kezdeményezésre elindítandó szlovák nemzetiségi nevelést-oktatást.

 

7.) Március 10-én a Csömöri Horgászegyesület elnöke, Radványi Róbert meghívására Fábri István polgármester ismertette a szervezet tagjaival az önkormányzati tulajdonú horgásztóra és környékére vonatkozó önkormányzati fejlesztési elképzeléseket.

 

8.) Csömöri ikerparti címmel hagyományteremtő rendezvényt tartottak a Petőfi Sándor Művelődési Házban. A minden csömöri ikertestvér számára tartott eseményt Trubóné Molnár Ildikó és Félegyházy-Sütő Eszter szervezte.

 

9.) Március 13-án a Csömöri Településszolgáltató Nonprofit Kft. Felügyelő Bizottsága tartotta ülését a Polgármesteri Hivatalban Pásztor Sándor elnök vezetésével.

 

10.) Március 13-án a Településfejlesztési és Környezetvédelmi Bizottság ülésezett Tihanyi Ferenc elnöklete mellett.

 

11.) Március 14-én rendezték Csömörön a nemzeti ünnepi megemlékezést az 1848-1849-es forradalom és szabadságharc tiszteletére. A Petőfi-emléktáblánál Rácz Marcell, a Mátyás Király Általános Iskola 6. c osztályos tanuló szavalatának meghallgatása után a település vezetése, a nemzetiségi önkormányzatok, a helyi civil szervezetek és az országos politikai pártok, helyi szervezetei helyezték el koszorúikat. Csömör Nagyközség Önkormányzata nevében Fábri István polgármester és Tihanyi Ferenc önkormányzati képviselő koszorúzott. Ezt követően a Petőfi Sándor Művelődési Házban kulturális műsorral folyatódott a megemlékezés. Ünnepi beszédet mondott Eigler Tamás önkormányzati képviselő. A kulturális műsorban Kertész Péter Jászai Mari- díjas színművész, a Mátyás Király Általános Iskola 8.b és 8.c évfolyamának diákjai, Szikszai Levente a zeneiskola növendéke léptek fel.  Emellett a Krammer Teréz Zeneiskola fúvószenekara és növendékei, a Vox Animi Vegyeskar, az Amantis Kamarakórus, valamint a Furmicska Néptánc Egyesület műsorát tekinthették meg az érdeklődők. Idén Csömör Községért Emlékérem kitüntetésben Ráduly Ildikó, a Csömöri Krammer Teréz Zenei Alapfokú Művészeti Iskola igazgatója részesült. Az elismerő oklevelet Fábri István polgármester és Tormay-Lesták Mária alpolgármester adta át.

12.) Március 15-én, az idén hatodik alkalommal szervezett az önkormányzat gyalogtúrát Isaszegre az 1848-1849-es forradalom és szabadságharc híres csatájának emléket állító szoborhoz, mint a kistérség legjelentősebb ’48-as emlékművéhez. Az önkormányzat koszorúját Fábri István polgármester és dr. Katona Péter jegyző  helyezte el.

13.) Március 18-án a Csömöri Színház program idei második vendégelőadását tartották a Petőfi Sándor Művelődési Házban. A vendég, a Pécsi Harmadik Színház  volt, amely Martin Mcdonagh Piszkavas című tragikomédiáját mutatta be. A darabot Vincze János rendezte, a szerepeket Füsti Molnár Éva, Bacskó Tünde, László Csaba és Tatai Gergő játszotta.

 

14.) Március 19-én a Csömöri Mátyás Király Általános Iskolában tartottak átadóünnepséget a KEHOP 5.2.9. pályázat keretében megvalósult, 100%-ban európai uniós támogatással lezajlott épületenergetikai korszerűsítés befejezése kapcsán. A beruházást megvalósító önkormányzat által szervezett ünnepségen a megjelenteket és a meghívott vendégeket Bátovszky János iskola igazgató köszöntötte. Az eseményen Fábri István polgármester, Eich László tankerületi igazgató és Tuzson Bence országgyűlési képviselő mondott beszédet. Az önkormányzat részéről jelen volt Eigler Tamás beruházási tanácsnok, Kadók Ferencné és Szántóné Hermányos Mária képviselő, Benkó Gábor műszaki osztályvezető, illetve Ráduly Ildikó, a Csömöri Krammer Teréz Zeneiskola igazgatója, Hegyesiné Nagy Ibolya, a Szociális Alapszolgáltatási Központ vezetője, valamint a kivitelező Evocomplex Kft. ügyvezető igazgatója, Stanka László.

 

15.) Március 19-én a Pénzügyi, Ellenőrző és Vállalkozói Bizottság tartotta ülését Eigler Tamás elnökletével a Polgármesteri Hivatalban.

 

16.) Március 20-án az Ügyrendi, Sport- és Közbiztonsági Bizottság tartotta ülését Pásztor Sándor elnök vezetésével a Polgármesteri Hivatal tanácstermében.

 

17.) Március 22-én a Népjóléti és Kulturális Bizottság tartotta ülését a Polgármesteri Hivatalban Szántóné Hermányos Mária elnök-helyettes vezetésével.

 

18.) Március 23-án a csömöri hívek hagyományos fáklyás keresztúti elmélkedést tartottak húsvét misztériumáról a Kálvária-dombon a Via Veritatis Alapítvány és a Csömöri Boldog Özséb Cursillios Csoport szervezésében. Az esemény  Görbe József római katolikus plébános gondolataival zárult.

 

19.) Március 24-én rendkívül nagy látogatottság mellett zajlott a hagyományos Termelői és Bolhapiac a Hősök terén.

 

20.) Március 24-én Csicsörke nemzetközi néptánc-találkozót tartottak a Petőfi Sándor Művelődési Házban. A helyi csoportok mellett a soroksári Toppantó Tánccsoport, valamint a kolozsvári Szarkaláb Néptáncegyüttes is fellépett.

 

21.) Március 27-én, a Kacsóh Pongrác utcai tagóvoda evangélikus átvétele ügyében tartottak megbeszélést a Magyarországi Evangélikus Egyház Országos Irodájában, Budapesten. A megbeszélésen az egyház részéről Varga Márta oktatási osztályvezető, Klimasz Ervin pénzügyi vezető, Gróf Gábor gazdasági referens, Ablonczyné Vándor Margit EPSZTI munkatárs, Valentinyi Erika EPSZTI munkatárs; a Csömöri Evangélikus Gyülekezet részéről Johann Gyula lelkész, Csömör Nagyközség Önkormányzata részéről Fábri István polgármester, Tormay-Lesták Mária alpolgármester, Reikortné Bálint Zsuzsa oktatási referens, a Csömöri Nefelejcs Művészeti Óvoda részéről Böde Julianna megbízott óvodavezető vett részt.

 

22.) Március 27-én, a Más kép író-olvasó találkozó második alkalmán Huszárik Kata színművésznő, Grecsó Krisztián József Attila-díjas író-költővel beszélgetett a Petőfi Sándor Művelődési Ház galéria termében. A művelődési ház és az önkormányzat szervezésében zajló programsorozat szervezője Miklós Daniella kommunikációs vezető.

 

23.) A Magyarország Köztársasági Elnöke által 2018. április 8-ára kiírt országgyűlési képviselők általános választása kapcsán dr. Katona Péter jegyző, a Helyi Választási Iroda vezetője kijelölte a helyi választási iroda tagjait, akik március 20-án letették az esküt.

A szavazatszámláló bizottságokba a képviselő-testület által megválasztott 3-3 tagon és 1-1 póttagon felül, a jogerősen nyilvántartásba vett független jelölt, illetve a jelöltet, országos listát állító jelölő szervezet 2-2 tagot jogosult delegálni.

Csömörön a szavazatszámláló bizottságokba 2018. március 23-án 16.00 óráig a következő listát állító jelölő szervezetek delegáltak:

FIDESZ – Magyar Polgári Szövetség minden szavazókörbe 2-2 tagot, azaz 14 főt,

Demokratikus Koalíció minden szavazókörbe 1-1 tagot, azaz 7 főt,

Jobbik Magyarországért Mozgalom minden szavazókörbe 1-1 tagot, azaz 7 főt,

Együtt- a Korszakváltók Pártja 1 szavazókörbe 1 tagot delegált.

 

  1. ) Fejlesztések, jelentősebb felújítások:

 

  1. 1.) Intézményi felújítások, fejlesztések
  2. 1.1.) A Csömöri Egészségház kivitelezése a téli időjárás ellenére is folyamatosan zajlik. A földszinti födém zsaluzása befejeződött, a napokban elkezdődött a kerengő és a lépcső lebetonozása.

 

 

  1. 2.) Közterületi felújítások, fejlesztések
  2. 2.1.) A DMRV Zrt. és az önkormányzat által közösen elfogadott többéves gördülő fejlesztési terv szerint márciusban az Állomás utcában szennyvízcsatorna építés zajlott, melyet a napokban befejeztek. A mintegy 19.000.000,- Ft-os beruházás átadás-átvétele várhatóan hamarosan megtörténik.
  3. 2.2.) A Csömöri Községgondnokság kivitelezésében hamarosan befejeződik a Kacsóh Pongrác utcai óvoda melletti parkoló építése és a vízelvezető rendszer megépítése.
  4. 2.3.) A Kölcsey Ferenc utcában az Árla Kft. folytatta a kivitelezési munkát, az utca aszfaltozása a jövő héten kezdődik.

 

25.) Márciusban több csömöri sportcsapat  is megkezdte a bajnokságot, így a Csömör KSK férfi és női kézilabda csapata, illetve asztalitenisz szakosztálya. Az RFC Csömör férfi futsal csapata bejutott a Magyar Kupa döntőjébe, ahol ezüstéremmel végeztek.

 

 

*****

 

 

– Április 22-én, hagyományteremtő jelleggel „Föld napja Csömörön” címmel környezetvédelmi rendezvényt szervez az önkormányzat és a CSÖTESZ nonprofit kft. a régi strandtéren.

 

– A következő rendes képviselő-testületi ülésre 2018. április 26-án kerül sor.

 

– Várhatóan április 5-én rendkívüli képviselő-testületi ülés lesz a megnyílt új pályázati lehetőségekkel kapcsolatos határidős döntések miatt.

 

 

 

 

 

 

 

Fábri István s. k.

polgármester

Megszakítás