Search

Üdvözöljük!

Search
Search

A legutóbbi képviselő-testületi ülés óta történt fontosabb települési események és önkormányzati intézkedések

2018 március 22. –
Polgármesteri beszámolók

Fábri István polgármester beszámolója a 2018. január 25. – 2018. február 15. közötti időszakról.

(Készült Csömör Nagyközség Önkormányzata Képviselő-testületének 2018. február 15-i ülésére.)

 

– Összefoglalás –

 

1.) Csömör Nagyközség Önkormányzatának Képviselő-testülete január 25-én tartotta idei első rendes ülését, mely hagyományosan a himnusz eléneklésével kezdődött, majd  a Csömör Kincse díjak ünnepélyes átadására került sor. A képviselők megbízott óvodaigazgatót választottak a Csömöri Nefelejcs Művészeti Óvoda élére, valamint egy zártkerti ingatlanok fejlesztésére szóló pályázaton való indulásról, és egy ingatlan résztulajdon megvásárlásáról is döntöttek, illetve elindították a Települési arculati kézikönyv véleményezési szakaszát.

 

2.) Január 26-án zárult az ökumenikus imahét a településen. Az egy hétig tartó egyházi eseménysorozat, melyen a római katolikus, az evangélikus, a baptista és a református lelkészek hirdették az igét, az evangélikus gyülekezet ifjúsági- és imaházában közös szeretetvendégséggel zárult.

 

3.) Január 26-án tartották a sportbált a Csömör Sportcsarnokban, melyen átadták az év legjobb csömöri sportolóinak szóló díjakat. A 2017-es év legjobb csömöri sportolója Balaska Márk világbajnok kajakozó lett. Az ünnepi díjkiosztón Válé Flórián, a Csömöri Nonprofit Sport Kft. ügyvezetője, Fábri István polgármester és Tihanyi Ferenc képviselő köszöntötte a sportolókat.

 

4.) Január 27-én, tartották a szlovák bált a helyi művelődési házban, a Csömöri Szlovák Nemzetiségi Önkormányzat szervezésében. A rendezvényen Szabó Erzsébet köszöntötte a bálozókat. Az eseményen jelen volt Hollerné Racskó Erzsébet, az Országos Szlovák Önkormányzat elnöke és Kiss Károly kerepesi alpolgármester, a település szlovák nemzetiségi önkormányzatának elnöke. A csömöri önkormányzat részéről részt vett a hagyományos bálon Fábri István polgármester, Kadók Ferencné, Szántóné Hermányos Mária és Tihanyi Ferenc önkormányzati képviselő is.

 

5.) Január 28-án a Csömöri sváb őseink nyomában 3. címmel tartottak megemlékezést a Német Nemzetiségi Önkormányzat Csömör szervezésében, a Csömörről „málenkij robot”-ra elhurcolt áldozatok emlékére. A római katolikus templomban megtartott német nyelvű szentmisét követően, a Hősök terén található emléktáblánál helyezték el az emlékezés koszorúit. A települési önkormányzat nevében Fábri István polgármester és Tihanyi Ferenc képviselő helyezett el koszorút. Beszédet mondott Dunavölgyi Illés Sándorné a Csömöri Német Nemzetiségi Önkormányzat elnöke.

 

6.) Január 29-én a Polgármesteri Hivatalban Fábri István polgármester önkormányzati intézményvezetői értekezletet tartott, melyen az intézmények év elejei feladatairól, a felmerült problémákról és a közös feladatokról volt szó.

 

7.) Január 29-én a Csömöri Településszolgáltató Nonprofit Kft. Felügyelő Bizottsága tartotta ülését a Polgármesteri Hivatalban Pásztor Sándor elnök vezetésével.

 

8.) Január 30-án, a Csömöri úrnapi virágszőnyeg Szellemi Kulturális Örökség nemzeti jegyzékébe való lehetséges felvételéről tartottak megbeszélést a Polgármesteri Hivatalban. A megbeszélésen dr. Király Katalin, a Magyarországi Szlovákok Kulturális Intézet igazgatója, dr. Csonka-Takács Eszter, a Szellemi Kulturális Örökség Igazgatóság igazgatója, Fábri István polgármester, Szántóné Hermányos Mária képviselő, Görbe József római katolikus plébános, Szabó Erzsébet, a Csömöri Szlovák Nemzetiségi  Önkormányzat elnöke, Balogi Istvánné a Csömöri Német Nemzetiségi  Önkormányzat  képviseletében és Miklós Daniella kommunikációs vezető vett részt.

 

9.) Január 30-án a Népjóléti és Kulturális Bizottság tartotta ülését a Polgármesteri Hivatalban dr. Szarka Zsuzsanna elnöklete mellett.

 

10.) Január 30-án a Pénzügyi, Ellenőrző és Vállalkozói Bizottság ülésezettEigler Tamáselnökletével aPolgármesteri Hivatalban.

 

11.) Január 30-án tartotta testületi ülését a Csömöri Szlovák Nemzetiségi Önkormányzat Szabó Erzsébet elnök vezetésével a Csömöri Tót Hagyományok Házában.

 

12.) Február 1-én ülésezett a Csömöri Közbiztonsági Közalapítvány kuratóriuma dr. Vermes Péter elnök vezetésével a Polgármesteri Hivatal tanácstermében.

 

13.) Február 3-án a Petőfi Sándor Művelődési Házban  tartották a Turnovszky István Kertbarát Kör által szervezett, hagyományos farsangi jelmezes bál, melyen Kosztyó László egyesületi elnök köszöntötte a résztvevőket. Az eseményen Fábri István polgármester és Pásztor Sándor képviselő is jelen volt.

 

14.) Február 5-én a Pénzügyi, Ellenőrző és Vállalkozói Bizottság tartotta ülését Eigler Tamáselnökletével aPolgármesteri Hivatalban.

 

15.) Február 5-én Fábri István polgármester tartott tájékoztatást a 2018. évi fejlesztési tervekről a Tere-Fere Klub tagjai részére, Nagy Imre vezető meghívásának eleget téve.

 

16.) Február 7-én Martin Palkával, Mojmirovce polgármesterével és Kántor Évával a mojmirovcei Kastélyszálló menedzserével egyeztettek az idei, testvérvárosi kapcsolat jubileumi évének tiszteletére szervezett programokról. A megbeszélésen Fábri István polgármester, Szabó Erzsébet a Csömöri Szlovák Nemzetiségi Önkormányzat elnöke, Szeltner László a Petőfi Sándor Művelődési Ház igazgatója, Miklós Daniella kommunikációs vezető, valamint Berkes Evelin rendezvényszervező vett részt.

 

17.) Február 7-én több szerződés is aláírásra került: a Vörösmarty utca 2. sz. alatti ingatlan esetében, az utolsó tulajdonrészre vonatkozó szerződés aláírásával az önkormányzat tulajdonában került az ingatlan, amely a Petőfi Sándor Művelődési Ház bővítését teszi lehetővé. A másik ingatlan, a Középhegy utca 4., ahol több résztulajdonossal megállapodva 30 %-os tulajdont szerzett az önkormányzat, amivel az ingatlan közel 50%-ának tulajdonosává vált.

 

18.) Február 7-én Balázs Ildikó az Auchan Magyarország Kft. vállalati kapcsolatok igazgatójával tartott megbeszélést Fábri István polgármester a nagyközség és a legnagyobb Csömörön működő kereskedelmi cég együttműködési lehetőségeiről.

 

19.) Február 10-én a Hősök terén ismét termelői piacot tartottak.

 

20.) Február 10-én a Petőfi Sándor Művelődési Ház adott otthont a nagysikerű XIX. Hájastészta- és fánksütő versenynek, mely a térség egyik legnagyobb gasztronómiai fesztiválja. A rendezvény fő szervezője Szeltner László igazgató volt.

 

21.) Német Nemzetiségi Önkormányzat Csömörszervezésében, Dunavölgyi Illés Sándorné vezetésével rendezték meg a III. Sváb farsangi felvonulást, melynek keretében, a hagyományokat felélesztve, szalmabábuk elégetésével búcsúztatták a telet a pataksétánynál. Csömör Nagyközség Önkormányzata részéről Madarasné dr. Hülitzer Katinka és Szántóné Hermányos Mária képviselő vett részt az eseményen.

 

22.) Február 11-én kezdődött és egy hétig tart a Csömöri Evangélikus Gyülekezet Ifjúsági- és Imaházában a több mint hetven éves múltra visszatekintő farsangi imahét, melyen a házi sütemények és teázás mellett minden nap más és más településről érkező evangélikus lelkész hirdeti az igét.

 

23.) Február 12-én az Ügyrendi, Sport- és Közbiztonsági Bizottság rendkívüli ülésttartott Pásztor Sándor elnök vezetésével a Polgármesteri Hivatal tanácstermében. Az ülésen a Csömör Díszpolgára cím és a Csömör Községért emlékéremre beérkezett javaslattételek megtárgyalása miatt került sor. 

 

24.) Február 13-án a MÁV-HÉV Zrt. munkatársaival tartottak szakmai egyeztetést a Polgármesteri Hivatalban. A megbeszélés résztvevői: Hájas Róbert Sándor vezérigazgatói főtanácsos, Sánta Zoltán üzemeltetési vezérigazgató-helyettes, dr. Bokori Balázs stratégiai és fejlesztési vezérigazgató-helyettes, valamint Fábri István polgármester és Benkó Gábor műszaki osztályvezető voltak.

 

25.) Fejlesztések, jelentősebb felújítások:

25.1.) Intézményi felújítások, fejlesztések

Öt önkormányzati intézményben készült el épületenergetikai beruházás európai uniós pályázati forrásból, 248.676.959,- forint értékben. A Major úti általános iskola és a sportcsarnok, a Szabadság úti zeneiskola, a Kacsóh P. utcai óvoda és a Kossuth utcai Szociális Alapszolgáltatási Központ épületein végzett munkálatok hivatalos műszaki átadás-átvétele nemsokára lezárul.

 

25.2. Közterületi felújítások, fejlesztések

25.2.1.) A Csömöri Egészségház kivitelezése során az alapozási munkák elkészültek, a külső teherhordó falazás megkezdődött.

25.2.2.) A Kölcsey Ferenc utca aszfaltozását a kedvezőtlen időjárási viszonyok miatt az önkormányzattal történt megállapodás értelmében szünetelteti az ÁR-LA Kft.

25.2.3.) Az önkormányzat által megvásárolt Palotai u. 2. szám alatti lakás belső felújítási munkáit végzi a  Csömöri Községgondnokság, a munkák várhatóan február végéig befejeződnek.

 

*****

 

– Február 20-án a helyi művelődési házban Más kép címmel író-olvasó találkozó  indul, melyen havi rendszerességgel Huszárik Kata színművésznő beszélget a hazai irodalmi élet legismertebb képviselőivel.

– Február 19–21. között zajlik a szülői szavazás a Kacsóh P. utcai tagóvoda evangélikus egyházi átvételéről.

– A következő rendes képviselő-testületi ülésre 2018. március 1-én kerül sor.

 

Fábri István s. k.

polgármester

Megszakítás