Üdvözöljük!

A legutóbbi képviselő-testületi ülés óta történt fontosabb települési események és önkormányzati intézkedések

2018 március 22. –
Polgármesteri beszámolók

Fábri István polgármester beszámolója a 2018. február 15. – 2018. március 1. közötti időszakról

(Készült Csömör Nagyközség Önkormányzata Képviselő-testületének 2018. március 1-i ülésére.)

 

– Összefoglalás –

 

1.) Csömör Nagyközség Önkormányzatának Képviselő-testülete február 15-én tartotta előző rendes ülését, melyen a képviselők elfogadták Csömör Nagyközség Önkormányzatának 2018. évi költségvetését, döntöttek a Csömör Községért Emlékérem adományozásáról és egyhangúlag támogatták a Hősök terén álló I. világháborús emlékmű felújításának tervét. Kiemelt témaként tárgyalta a Képviselő-testület a tömegközlekedés ügyét az éjszakai buszközlekedés meghosszabbítása és a HÉV-vonal fejlesztése kapcsán.

 

2.) Február 16-án Böde Julianna megbízott óvodavezető felkérésére Fábri István polgármester tájékoztatatta a Csömöri Nefelejcs Művészeti Óvoda dolgozóit a Kacsóh P. utcai tagóvoda evangélikus átvételével kapcsolatos szavazási tudnivalókról.

 

3.) Február 18-án zárult a farsangi imahét az evangélikus templomban. A fél évszázados múltra visszatekinthető rendhagyó egyházi programsorozat utolsó alkalmán dr. Szabó Lajos, az Evangélikus Hittudományi Egyetem rektora hirdetett igét Johann Gyula csömör lelkész meghívására.

 

4.) Február 20-án Más kép címmel új programsorozat indult a Petőfi Sándor Művelődési Ház, valamint az Önkormányzat közös szervezésében. A rendhagyó író-olvasó találkozó első alkalmán Huszárik Kata színművésznő, aki állandó „házigazdája” a rendezvénynek, Schaffer Erzsébet író-újságíróval beszélgetett. A rendezvényen Fábri István polgármester és Madarasné dr. Hülitzer Katinka képviselő is részt vettek. Az író-olvasó találkozó szervezője Miklós Daniella kommunikációs vezető.

 

5.) Február 21-én a Településfejlesztési és Környezetvédelmi Bizottság ülésezett Tihanyi Ferenc elnöklete mellett.

 

6.) Február 22-én a Népjóléti és Kulturális Bizottság tartotta ülését a Polgármesteri Hivatalban dr. Szarka Zsuzsanna elnöklete mellett.

 

7.) Február 22-én a Polgármesteri Hivatalban tartottak előkészítő egyeztetést a Képviselő-testület tagjai a 2018. és 2019. évi fejlesztésekről, nagyobb beruházásokról.

 

8.) Február 23-án az önálló Csömöri Színház program harmadik előadását tartották telt ház mellett a Petőfi Sándor Művelődési Házban. A vendég Ördögkatlan-produkció Slawomir Mrozek: Mulatság című tragikomédiáját mutatta be. A darabot Bérczes László rendezte, Szikszai Rémusz, Mucsi Zoltán és Scherer Péter játszották a főszerepet.

 

9.) Február 24-én Turnovszky István Kertbarát Kör 40. borversenyét rendezték a Petőfi Sándor Művelődési Házban, Kosztyó László elnök szervezésében.

 

10.) Február 24-én a Kommunizmus áldozatainak emléknapján a Gloria Victis Emlékműnél rendezett megemlékezést a Gloria Victis Alapítvány. A megjelenteket Mátyás Sándor kuratóriumi elnök üdvözölte, az Önkormányzat nevében Fábri István polgármester helyezte el az emlékezés koszorúját.

 

11.) Február 26-án, a lezajlott szülői és dolgozói szavazást követően egyeztetést tartottak a Kéknefelejcs Tagóvoda egyházi fenntartásba vételével kapcsolatban a Polgármesteri Hivatal tanácstermében. Az egyeztetésen részt vettek: Valentinyi Erika  (Országos Evangélikus Egyház Oktatási Osztály), dr. Fábri György felügyelő (Magyarországi Északi Egyházkerület), Johann Gyula evangélikus lelkész (Csömöri Evangélikus Egyházközség), dr. Kemény Csaba felügyelő (Csömöri Evangélikus Egyházközség), Böde Julianna megbízott vezető (Csömöri Nefelejcs Művészeti Óvoda), Trajtlerné Erdélyi Csilla vezető-helyettes (Csömöri Nefelejcs Művészeti Óvoda Kéknefelejcs Tagóvoda), Ruboczky Liliána elnök(Csömöri Nefelejcs Művészeti Óvoda Szülői Szervezet), Egi Dóra és Kovács Kata (Csömöri Nefelejcs Művészeti Óvoda Szülői Szervezet), Fábri István polgármester, Tormay-Lesták Mária alpolgármester és dr. Katona Péter jegyző.

 

12.) Február 27-én Hegyesiné Nagy Ibolya, a Szociális Alapszolgáltatási Központ vezetőjének elnöklete mellett a Polgármesteri Hivatalban került megrendezésre az éves gyermekvédelmi-jelzőrendszeri konferencia. A tanácskozás résztvevői között az érintett helyi és térségi-járási intézmények és szervezetek, mint a helyi oktatási, nevelési intézmények, a helyi egészségügy képviselői a helyi szociális szervek, közbiztonsági egységek, valamint a helyi önkormányzat vezetői, dr. Katona Péter jegyző, TormayLesták Mária alpolgármester és illetékesei képviseltették magukat.

 

13.) Február 28-án Piliscsabán, a Béthel Evangélikus Misszió Otthonban Kézdy Péter helyi lelkész meghívására Fábri István polgármester, szociológus tartott előadást a fővárosi agglomeráció társadalmi kihívásairól és az itteni evangélikus gyülekezetek lehetőségeiről.

 

14.) Fejlesztések, jelentősebb felújítások:

 

14.1.) Intézményi felújítások, fejlesztések

14.1.1.) Február 28-án mind az öt önkormányzati intézményben lezajlott az európai uniós pályázati forrásból megvalósult beruházások műszaki átadás-átvétele.

14.1.2.) A Csömöri Egészségház kivitelezése a téli időjárás ellenére is folyamatosan zajlik. A földszinti függőleges teherhordó szerkezetek (főfalak és vasbeton pillérek) elkészültek és elkezdődött a monolit vasbetonfödém építése.

 

14.2. Közterületi felújítások, fejlesztések

14.2.1.) Az Önkormányzat által megvásárolt Palotai u. 2. szám alatti lakás belső felújítási munkáit befejezte a  Csömöri Községgondnokság.

 

 

 

*****

 

 

– Március 3-4-én tartják a hagyományőrző Téltemető című rendezvényt Torockón, Csömör erdélyi testvértelepülésén.

 

-Március 6-án Kié az iskola? – A magyarországi iskolák fenntartási és működtetési kérdéseiről címmel szakmai fórumot tart az önkormányzat. Az oktatási fórum az iskola ügyét a fenntartó szerepe, illetve annak történeti és legújabb kori változása szempontjából kívánja körbejárni oktatási szakemberek, illetve a hazai oktatási rendszerben markáns profillal rendelkező iskolafenntartók képviselőinek segítségével.

 

– Március 14-én ünnepi megemlékezés lesz a Petőfi Sándor Művelődési Házban az 1848-1849-es forradalom és szabadságharc tiszteletére.

 

-Március 15-én, idén hatodik alkalommal szervez az önkormányzat gyalogtúrát Isaszegre az 1848-1849-es Forradalom és Szabadságharc híres csatájának emléket állító szoborhoz, mint a kistérség legjelentősebb ’-48-as emlékművéhez.

 

-Március 27-én tartják a Más kép író-olvasó találkozó második alkalmát, melynek vendége  Grecsó Krisztián József Attila-díjas költő, író lesz.

 

– A következő rendes képviselő-testületi ülésre 2018. március 29-én kerül sor.

 

 

 

 

 

Fábri István s. k.

polgármester

Megszakítás