Search

Üdvözöljük!

Search
Search

A legutóbbi képviselő-testületi ülés óta történt fontosabb települési események és önkormányzati intézkedések

2018 május 17. –
Polgármesteri beszámolók

Fábri István polgármester beszámolója a 2018. március 29. – 2018. április 26. közötti időszakról.

(Készült Csömör Nagyközség Önkormányzata Képviselő-testületének 2018. április 26-i ülésére.)
 
– Összefoglalás –
 

1.) Csömör Nagyközség Önkormányzatának Képviselő-testülete március 29-én tartotta rendes ülését, melyen a képviselők kivitelezőt választottak a József A. utca-Gorkij fasor kereszteződés közlekedésbiztonsági fejlesztése, valamint a Hunyadi utca-Vasút sor kereszteződésének útfelújítási munkáira. Az ülésen a Képviselő-testület döntött egy-egy gépjármű vásárlásáról a községgondnoksági és a mezőőri munkák ellátása céljából, továbbá kiírták a pályázatot a Csömöri Nefelejcs Művészeti Óvoda vezetői álláshelyére.

 

2.) Március 30. – április 2. között, a kereszténység legnagyobb ünnepén, Húsvét alkalmából a hagyományos egyházi ünnepi eseményekre került sor a négy helyi felekezet, a római katolikus, az evangélikus, a baptista és a református közösségek szervezésében. Emellett a csömöri polgárok és a helyi civil közösségek, intézmények a hagyományos húsvéti szokásokat elevenítették családi körben, illetve közösségi eseményeken. Idén harmadik alkalommal tartották a Sváb locsolóbált a Német Nemzetiségi Önkormányzat Csömör szervezésében húsvét vasárnapján, míg húsvét hétfőn a Csömöri Tót hagyományok Házában a közismert locsolási szokásokat elevenítették fel a szlovák hagyományőrzők..

 

3.) Április 3-án a Petőfi Sándor Művelődési Ház kezdeményezésére az intézményt adott otthont az országgyűlés választások körzeti egyéni jelöltjeinek a bemutatkozó vitafórumának.

 

4.) Április 4-én a Csömöri Kéknefelejcs Óvodában tartottak átadó ünnepséget a KEHOP 5.2.9. pályázat keretében megvalósult, 100%-ban európai uniós támogatással lezajlott épületenergetikai korszerűsítés befejezése kapcsán. A beruházást megvalósító önkormányzat által szervezett ünnepségen a megjelenteket és a meghívott vendégeket Böde Júlianna megbízott igazgató köszöntötte és Fábri István polgármester mondott rövid beszédet. Az önkormányzat részéről jelen volt Tormay-Lesták Mária alpolgármester, Benkó Gábor műszaki osztályvezető, továbbá Lukács Gábor, a Csömöri Községgondnokság vezetője.

 

5.) Április 4-én az országgyűlési választások körzeti szavazatszámláló bizottságai tagjai Fábri István polgármester előtt tettek esküt a Petőfi Sándor Művelődési Házban. A választott, illetve a delegált tagoknak dr. Katona Péter jegyző és Kovács Jánosné igazgatósági osztályvezető tartott részletes tájékoztatását a bizottságoknak.

 

6.) Április 7-én a Tiszta Forrás Népdalkör 10. éves jubileumi rendezvényét tartották a Petőfi Sándor Művelődési Házban. A népdalkört és vezetőjét, Dombrádi Lászlónét többek között Fábri István polgármester, Szeltner László művelődési ház igazgató és Perna Pál, a Gödöllő Környéki Regionális Turisztikai Egyesület elnöke köszöntötte. Az ünnepi műsorban a csömöri Báló Lipót Népdalkör, a cinkotai Hagyományőrző Népdalkör, a Herédi Népdalkör, a csécsei Kéknefelejcs Népdalkör, a Csicsörke Néptáncegyüttes felnőtt csoportja, valamint az ünnepelt, Tiszta Forrás Népdalkör lépett fel.

 

7.) Április 8-án Csömörön is lezajlott az országgyűlési képviselő-választás, melynek eredményeként Csömört továbbra is Tuzson Bence (FIDESZ-KDNP) képviseli. Pest megye 5. választókerületben ő kapta a szavazatok 43,5%-át, második helyen Rónai Sándor DK végzett, a szavazatok 36,0%-ával. Csömörön a részvételi arány 77,2%, Pest megye 5-ös választókerületében 75,9%, az országos átlag 69,5% volt.

 

8.) Április 10-én a Településfejlesztési és Környezetvédelmi Bizottság ülésezett Tihanyi Ferenc elnöklete mellett.

 

9.) Április 10-én a Csömöri Tót Hagyományok Házában Szabó Erzsébet a Csömöri Szlovák Nemzetiségi Önkormányzat elnöke és Fábri István polgármester tartottak tájékoztatást a nemzetiségi oktatással kapcsolatban az érintett szülők részére.

 

10.) Április 11-én Csömöri Kulturális Közalapítvány Kuratóriuma tartotta ülését a Polgármesteri Hivatal tanácstermében Harmath Diána elnökletével. A Kuratórium az Önkormányzat által biztosított 2018. évi pénzügyi keretből összesen 4.645.000,- Ft támogatást ítélt oda 17 civil egyesület és alapítvány részére.

 

11.) Április 12-én Csömör Nagyközség Önkormányzatának Képviselő-testülete rendkívüli ülést tartott ülést tartott, melyen útépítési, csapadékvíz-elvezetési és temető-felújítási pályázatokkal kapcsolatban hozott döntéseket.

 

12.) Április 13-án, a Költészet Napján ünnepi műsort tartottak a Petőfi Sándor Művelődési Házban, melynek szervezői Szeltner László igazgató, Eperjesi Csaba művelődésszervező, illetve Nyikos Edit, Kántor Kata és Hugyiné Forgó Klára pedagógusok voltak.

 

13.) Április 14-én zajlott a tavaszi ingyenes lakossági sitt-gyűjtés az önkormányzati tulajdonú Csömöri Települési Szolgáltató Nonprofit Kft. szervezésében. Az akció során mintegy 100 m3 sittet adtak le a csömöri lakosok.

 

14.) Április 14-én Civil szemétszedési akció keretében több külterületi helyszínen gyűjtötték a csömöri civil csoportok, egyházi szervezetek lelkes tagjai az illegálisan lerakott, környezetet csúfító és azt szennyező hulladékot. Az akcióban részt vettek: Csömöri Civil Egyesület, Csömöri Vox Animi Vegyeskar Egyesület, Csömöri Evangélikus Gyülekezet, Turnovszky István Kertbarát Kör, Csömöri Baptista Gyülekezet, Hit Gyülekezete Csömöri Csoportja, a Csíkvölgyi Vass Albert Vadásztársaság, a Csömöri Polgárőr Egyesület, valamint a Csömöri Közbiztonsági Bűnmegelőző Polgárőr és Önkéntes Tűzoltó Egyesület tagjai.

 

15.) A Vivicitta nevű hagyományos futóverseny közösségi napjára, szombatra a Csömöri Mátyás Király Általános Iskola diákjai, tanárai és szülői nagysikerű akciót szerveztek. A Margitszigeten a „Fuss egy jó ügyért” kezdeményezés keretében közösen futottak az olvasás népszerűsítésért. Az akció fő szervezője Bihari Réka szülő volt, további csatlakozók voltak többek között: Fábri István polgármester, Grecsó Krisztián író-költő, Bátovszky János iskolaigazgató.

 

16.) Április 14-én a Krammer Teréz Zeneiskola rendezésében nagysikerű Tavaszköszöntő estet tartottak a Petőfi Sándor Művelődési Házban Ráduly Ildikó szervezése mellett. Az eseményen az Önkormányzatot Szántóné Hermányos Mária, a kulturális bizottság elnökhelyettese képviselte.

 

17.) Április 16-án a Pénzügyi, Ellenőrző és Vállalkozói Bizottság tartotta ülését Eigler Tamás elnökletével a Polgármesteri Hivatalban.

 

18.) Április 17-én Gödöllőn a Magyar Önkormányzatok Szövetsége közgyűlésén vett részt Fábri István polgármester Csömör Nagyközség Önkormányzatának képviseletében.

 

19.) Április 17-én a Polgármesteri Hivatalban a Középhegy utca aszfaltozásának kérdésében tartottak egyeztetést az utca ingatlantulajdonosaival. A megbeszélésen az Önkormányzatot Eigler Tamás beruházási tanácsnok és Benkó Gábor műszaki osztályvezető képviselte.

 

20.) Április 17-én az Ügyrendi, Sport- és Közbiztonsági Bizottság tartotta ülését Pásztor Sándor elnök vezetésével a Polgármesteri Hivatal tanácstermében.

 

21.) Április 19-én a Népjóléti és Kulturális Bizottság tartotta ülését a Polgármesteri Hivatalban Szántóné Hermányos Mária elnök-helyettes vezetésével.

 

22.) Április 20-án az Éless-Szín Társulat Görgey Gábor Huzatos ház című bohózatának bemutató előadását tekinthette meg a közönség dr. Éless Béla rendezésében,   a főszerepet Várkonyi András alakította. Az előadás után az Önkormányzat részéről dr. Szarka Zsuzsanna, a kulturális bizottság elnöke köszöntötte a nagysikerű bemutatót tartó társulatot Szántóné Hermányos Mária és dr. Hülitzer Katinka képviselők társaságában.

 

23.) Április 21-én, az idei tanévben másodszor a Csömöri Mátyás Király Általános Iskola és Csömör Nagyközség Önkormányzata autómentes napot hirdetett a Major úti iskolába járó gyermekek részére. Az Önkormányzat szervezésében lezajlott akció keretében három ellenőrzőponton várták frissítővel a sétálva, kerékpárral, rollerrel, busszal, HÉV-vel, gördeszkával iskolába érkező gyermekeket. Az ellenőrzőpontok adatai szerint közel 400 gyermek érkezett ezen a napon – nem autóval – az iskolába.

 

24.) Április 21-én újra a Termelői és Bolhapiacra érkezők népesítették be a Hősök terét.

 

25.) Április 22-én a Föld napja alkalmából, a régi strandtér átadó rendezvényének keretén belül, hagyományteremtő céllal környezetvédelmi programokkal várták az érdeklődőket. A rendezvény fővédnöke dr. Bándi Gyula környezetjogász, a jövő nemzedékek érdekeinek védelmét ellátó ombudsman-helyettes, a szervezők Csömör Nagyközség Önkormányzata és a Csömöri Települési Szolgáltató Nonprofit Kft. voltak. A rendezvényen Fábri István polgármester és Kulich Gábor, a nonprofit kft. ügyvezetője ismertette az érdeklődőkkel a régi strandtér fejlesztési koncepcióját.

 

26.) Április 22-én került megrendezésre a XXVIII. Csömöri Kórustalálkozó és Egyházzenei Hangverseny a helyi római katolikus templomban. A találkozót Görbe József plébános nyitotta meg, a kórustalálkozó résztvevőit Fábri István polgármester köszöntötte. A Hunyadi Vén Diák Kórusát Sebestyénné Farkas Ilona karnagy, a Gödöllői Városi Vegyeskar Pechan Kornél karnagy, a Nagymarosi Női Kar Patrik Judit karnagy, a Csömöri Római Katolikus Templom Kórusát pedig Deák Csaba karnagy vezényelte. A hangverseny támogatói Csömör Nagyközség Önkormányzata és a Római Katolikus Egyházközség, főszervező Deák Miklós. A rendezvényen az Önkormányzat részéről jelen volt még Szántóné Hermányos Mária, a kulturális bizottság elnökhelyettese is.

 

27.) Április 23-án a Kacsóh Pongrácz utcai tagóvoda evangélikus átvétele tárgyában tartottak egyeztetést a Magyarországi Evangélikus Egyház Országos Irodájában, Budapesten. A megbeszélésen jelen voltak az Egyház részéről Varga Márta oktatási osztályvezető, Klimasz Ervin pénzügyi vezető, Gróf Gábor gazdasági referens, Valentinyi Erika EPSZTI munkatárs; Csömör Nagyközség Önkormányzata részéről Fábri István polgármester, Tormay-Lesták Mária alpolgármester, Reikortné Bálint Zsuzsa oktatási referens, a Csömöri Nefelejcs Művészeti Óvoda részéről Böde Julianna megbízott óvodavezető.

 

28.) Április 24-én Más kép író-olvasó találkozó harmadik alkalmán Huszárik Kata színművésznő Varró Dániel József Attila-díjas költővel, műfordítóval beszélgetett a Petőfi Sándor Művelődési Ház galéria termében. A művelődési ház és az önkormányzat szervezésében zajló programsorozat szervezője Miklós Daniella kommunikációs vezető.

 

29.) Április 26-án egyszerűsített eljárás keretében lefolytatott állampolgársági eskütételre került sor a Polgármesteri Hivatalban, melynek során egy határon túli, erdélyi személy tett magyar állampolgársági esküt Fábri István polgármester előtt.

 

30.) Április 26-án az Egyházi és Világi Borok Versenyének eseményén Paulovics Géza mogyoródi polgármester meghívására, több térségi település vezetője mellett, Fábri István polgármester is részt vett.

 

 

  1. ) Fejlesztések, jelentősebb felújítások:

 

  1. 1.) Intézményi felújítások, fejlesztések
  2. 1.1.) A Csömöri Egészségház kivitelezése zajlik. A födémbetonozás befejeződött, megkezdődött a tetőszerkezet faanyagának szállítása. Várhatóan jövő héten megkezdődnek az ácsmunkák, a belső válaszfalak építése, valamint a gépészeti munkák.

 

  1. 2.) Közterületi felújítások, fejlesztések
  2. 2.1.) A Csömöri Községgondnokság kivitelezésében befejeződött a Kacsóh Pongrácz utcai óvoda melletti parkoló építése és a vízelvezető rendszer megépítése, bruttó 800.000,- Ft értékben.

 

  1. 2.2.) A Kölcsey Ferenc utca aszfaltozása elkészült, az átadás-átvétel megtörtént. A kivitelező az ÁR-LA Kft. volt, a beruházás bruttó 17.000.000,- Ft.

 

*****

 

– Május 1-jén Tót majálist tartanak a Hősök terén a Csömöri Szlovák Nemzetiségi Önkormányzat szervezésében, előtte közösségi reggeli program lesz a rég strandtéren a Csömöri Civil Egyesület szervezésében.

 

– A következő rendes képviselő-testületi ülésre 2018. május 24-én kerül sor.

 

 

 

 

Fábri István s. k.

polgármester

Megszakítás