Search

Üdvözöljük!

Search
Search

A legutóbbi képviselő-testületi ülés óta történt fontosabb települési események és önkormányzati intézkedések

2018 június 29. –
Polgármesteri beszámolók

Fábri István polgármester beszámolója a 2018. május 24. – 2018. június 21. közötti időszakról.

(Készült Csömör Nagyközség Önkormányzata Képviselő-testületének 2018. június 21-i ülésére.)

 

– Összefoglalás –

 

  1. ) Csömör Nagyközség Önkormányzatának Képviselő-testülete május 24-én tartotta rendes ülését, melyen a képviselők döntöttek a csömöri Kacsóh Pongrác utcai Kéknefelejcs Tagóvoda evangélikus fenntartásba adásáról. A Testület ezenkívül közbeszerzési pályázatot írt ki a Csömöri Egészségház bútorozási munkáiról, továbbá az Állomás utca útfelújításáról, parkolók létesítéséről.

 

2.) Május 24-27. között tartottuk a település legnagyobb rendezvényét, a XXV. Csömöri Napok programsorozatot. A rendezvény házigazdája a Petőfi Sándor Művelődési Ház, Szeltner László igazgató vezetésével és Csömör Nagyközség Önkormányzata volt. A hagyományokhoz híven neves és ismert előadók mellett helyi hagyományőrző csoportok, modern táncok is helyet kaptak a színpadon, míg színes gyermek programok, borfalu, kirakodó vásár is várta a közönséget. A rendezvénysorozat keretén belül kiemelt figyelem kísérte az idén 15 éves Mojmírovce (Ürmény) – Csömör testvérvárosi kapcsolat programjait. A hagyományos falunapi nyitó rendezvényen, a helyi művészek kiállításán szlovákiai művészek is bemutatkoztak, ahol Fábri István polgármester köszöntötte Martin Palka mojmírovcei polgármestert és küldöttségét, továbbá a két település korábbi polgármestereit, Imre Kovácot és Bátovszki Györgyöt.

 

3.) Május 29-én a nemzetiségi oktatás ügyében zajlott újabb egyeztetés a Polgármesteri Hivatalban. Az egyeztetésen Fábri István polgármester, Tormay-Lesták Mária alpolgármester, Szabó Erzsébet a Csömöri Szlovák Nemzetiségi Önkormányzat elnöke, Bretz Ágnes a Csömöri Német Nemzetiségi Önkormányzat elnökhelyettese, Eich László a Dunakeszi Tankerület igazgatója, valamint Bátovszky János a Mátyás Király Általános Iskola igazgatója és munkatársai vettek részt.

 

4.) Május 29-én Csömör Nagyközség Önkormányzatának Képviselő-testülete rendkívüli ülést tartott ingatlanhasznosítási ügyekben.

 

5.) Május 29-én Más kép író-olvasó találkozó negyedik alkalmán Huszárik Kata színművésznő Galgóczi Dóra író, újságíróval beszélgetett a Petőfi Sándor Művelődési Ház galéria termében. A művelődési ház és az önkormányzat szervezésében zajló programsorozat szervezője Miklós Daniella kommunikációs vezető.

 

6.) Június 1-jén hagyományos Pedagógus napi rendezvényt szervezett Csömör Nagyközség Önkormányzata a Petőfi Sándor Művelődési Házban, melyen Fábri István polgármester köszöntötte a csömöri pedagógusokat és intézményi dolgozókat. Az idén „Az év pedagógusa” díjat Maléth Gizella és Felvágnerné Sándor Andrea, a Nefelejcs Művészeti Óvoda pedagógusai vehették át. A kitüntetetteket Tormay-Lesták Mária alpolgármester méltatta. A rendezvényen az Önkormányzat részéről Tihanyi Ferenc képviselő is részt vett.

 

7.) Június 3-án az Úrnapi virágszőnyeg és körmenet hagyományos római katolikus esemény és liturgia zajlott a település központi utcáin és a katolikus templomban. Az úrnapi szentmisét celebrálta és a körmenetet vezette dr. Cserháti Ferenc esztergom-budapesti segédpüspök.

 

8.) Június 3-án Csömöri nemzetközi fúvószenekari találkozónak adott otthont a Hősök tere. A csömöri zenekar, illetve Pécelről, Mezőkövesdről érkezett fellépők mellett olasz és német fúvószenekarok műsorát is élvezhette a közönség. Az esemény házigazdája a Csömöri Krammer Teréz Művészeti és Alapfokú Zeneiskola volt. Az önkormányzat által is támogatott fúvástalálkozó vendégeit és fellépőit a Petőfi Sándor Művelődési Házban köszöntötte Ráduly Ildikó igazgató és Fábri István pologármester.

 

9.) Június 4-én a Nefelejcs Művészeti Óvoda Laky utcai épületében tartották a Szülői Szervezet évzáró értekezletét, amelyen Böde Julianna megbízott óvodavezető és a szülői vezetők meghívására Fábri István polgármester is részt vett.

 

10.) Június 4-én, a nemzeti összetartozás napján az eredeti állapotában helyreállított I. világháborús hősi emlékmű ünnepélyes felavatása zajlott a Hősök terén. Beszédet mondott Aranyossy Péter Máté a Magyar Katonasírokért Alapítvány elnöke. Az emlékezés virágait a település korábbi és jelenlegi vezetői, dr. Paulovics Mihály, Bátovszki György és Fábri István, valamint nemzetiségi önkormányzatok vezetői, képviselői helyezték el. Az emlékmű avatásán közreműködött Szántóné Hermányos Mária önkormányzati képviselő, a Népjóléti és Kulturális Bizottság elnökhelyettese, valamint a Krammer Teréz  Zeneiskola fúvószenekara.

 

11.) Június 5-én a Településfejlesztési és Környezetvédelmi Bizottság ülésezett Tihanyi Ferenc elnöklete mellett.

 

12.) Június 7-én a Népjóléti és Kulturális Bizottság tartotta ülését a Polgármesteri Hivatalban Szántóné Hermányos Mária elnök-helyettes vezetésével.

 

13.) Június 9-én a Borostyán Csömöri Családok Élményszervező Egyesülete szervezésében Gyereknapi rendezvényt tartottak a Csömöri Horgásztónál.

 

14.) Június 11-én a Pénzügyi, Ellenőrző és Vállalkozói Bizottság tartotta ülését Eigler Tamás elnökletével a Polgármesteri Hivatalban.

 

15.) Június 12-én az Ügyrendi, Sport- és Közbiztonsági Bizottság tartotta ülését Pásztor Sándor elnök vezetésével a Polgármesteri Hivatal tanácstermében.

 

16.) Június 12-én a Német Nemzetiségi Önkormányzat Csömör ülésezett a Polgármesteri Hivatal tanácstermében Dunavölgyi Illés Sándorné elnöklete mellett.

 

17.) Június 12-én az Önkormányzat szervezésében Vállalkozói Fórumot tartottak a Petőfi Sándor Művelődési Ház saroktermében. A jelenlévők részére Fábri István polgármester ismertette az Önkormányzat Közösségi tér- és közterület-fejlesztési programját. „Mire pályázhatnak a vállalkozások a következő időszakban?” címmel tartott előadást Rosenbergné Türk Edina EU pályázati szakértő. Az önkormányzat adópolitikájáról és gazdálkodásáról Eigler Tamás, önkormányzati képviselő, a Pénzügyi, Ellenőrző és Vállalkozói Bizottság elnöke beszélt és végül „Hogyan tudom helyben reklámozni vállalkozásomat?” címmel Miklós Daniella kommunikációs vezető tartott tájékoztatást. 

 

18.) Június 13-án a Csömöri Települési Szolgáltató Nonprofit Kft. Felügyelő Bizottsága ülésezett a Polgármesteri Hivatal tanácstermében, Pásztor Sándor elnök vezetésével.

 

19.) Június 14-én a Bajcsy-Zsilinszky utca lakói részére tartottak lakossági egyeztető fórumot a Polgármesteri Hivatal tanácstermében, a nyár folyamán megkezdődő aszfaltozással kapcsolatban. A fórumon Fábri István polgármester, Pásztor Sándor képviselő és Sinkó Péter beruházási ügyintéző válaszolta meg a lakosok kérdéseit.

 

20.) Június 15-én az Észak-Kelet Pest és Nógrád Megyei Regionális Hulladékgazdálkodási és Környezetvédelmi Önkormányzati Társulás Kerepesen, a hulladékgazdálkodási központban rendkívüli ülést tartott. Az ülésen dr. Gémesi György gödöllői polgármester, társulási elnök és Gyenes Szilárd, a Zöld Híd B.I.G.G. Nonprofit Kft. ügyvezető igazgatója tartott tájékoztatót a társulás pénzügyi helyzetéről és a közszolgáltatás terén kialakult problémákról. Önkormányzatunkat az összejövetelen Fábri István polgármester képviselte.

 

21.) Június 16-án a Termelői és Bolhapiac kapcsán népesült be a Hősök tere.

 

22.) Június 16-án került sor a Csömöri és Nagytarcsai Református Missziói Egyházközség hálaadó istentiszteletére A magvető háza gyülekezeti otthon és lelkészlakás elkészülte alkalmából az Emlékmű közben. Az istentiszteleten Szabó István a Magyarországi Református Egyház Dunamelléki Református Egyházkerületének püspöke és Nyilas Zoltán Észak-Pesti Református Egyházmegye esperese hirdetett igét. Esztergály Előd Gábor a Csömör-Nagytarcsai Református Misszió Egyházközség lelkésze a gyülekezet nevében mondott köszönetet a beruházást segítőknek. Fábri István polgármester Csömör Nagyközség Önkormányzata nevében köszöntötte az egybegyűlteket.

 

23.) Június 16-17-én került megrendezésre a VI. Csömöri Bringafesztivál a Bulgárkertben. Június 16-án a Mountain Bike Olimpiai Cross Csömör Nagydíj és fesztivál zajlott a Bulgárkertben.. A rendezvény szervezője Csömör Nagyközség Önkormányzata, a Csömöri Kerékpár Szakosztály, a Csömöri Sport és Szabadidő-szervező Nonprofit Kft. és a Petőfi Sándor Művelődési Ház voltak. A verseny győzteseinek díjait Fábri István polgármester, Válé Flórián a Csömöri Sport és Szabadidő-szervező Nonprofit Kft. ügyvezetője és Tihanyi Ferenc sportért felelős képviselő adta át. A versenyek fő szervezője Valter Tibor, a helyi kerékpárszakosztály vezetője volt. A csömöri evangélikus templomkertben tartott bringás istentiszteleten Németh Zoltán lelkész szolgált.

Június 17-én a kistérségi kerékpáros körtúra csapatát Fábri István polgármester, a Csömöri Körtúrán részt vevőket Sipos Tamás helytörténet kutató vezette.

 

24.) Június 18-án a Vadkerti Zsigmond utca és a Géza fejedelem utca lakói részére tartottak lakossági egyeztető fórumot a Csömöri Nefelejcs Művészeti Óvoda aulájában az év folyamán megkezdődő aszfaltozási munkákkal kapcsolatban. A fórumon Fábri István polgármester, Eigler Tamás beruházási tanácsnok és Benkó Gábor műszaki osztályvezető válaszolt a lakossági kérdésekre.

 

  1. ) Sporteredmények

Június hónapban befejezték a 2017–2018.as bajnoki idényüket a Csömöri KSK csapatai.

A férfi kézilabda csapat az NB/II Északi csoportjában a 9. helyén végzett. A női kézilabdacsapat a Pest megyei I. osztályban a negyedik helyet szerezte meg. A nagypályás labdarúgó csapat  a Pest megyei II. osztály Északi csoportjában a 8. helyen végzett. A férfi asztalitenisz szakosztály első csapata a Pest megyei bajnokság I/B osztályában a 12. helyen, a második csapat az I/C. északi osztályában a 6. helyen végzett.

Az RFC Csömör futsal csapata megnyerte az NB II Keleti-csoportját, majd az osztályozókon kiharcolta az NBI-be jutást, így két év után visszakerült a hazai futsal élvonalába.

A Miskolcon rendezett, Magyarország junior és utánpótlás bajnokságán Csák Tamás, a Csömör KSK versenyzője a 3000 méteres akadályfutásban a 3. helyen végzett. Ezt követőn bekerült a magyar utánpótlás válogatottba, amelynek tagjaként a csehországi Vyskovban, az öt nemeztek U20-s bajnokságán képviselte hazánkat a magyar csapat tagjaként.

A Győrben rendezett Magyarországi Ifjúsági Atlétikai Bajnokságon a Csömör KSK versenyzője, Marczika András a 2000 méteres akadályfutásban a 2., a 3000 méteres síkfutásban pedig a 3. helyet érte el.

A Belgrádban megrendezett kajak-kenu Európa Bajnokságon a csömöri Balaska Márk, Birkás Balázs oldalán, bronz érmet szerzett a kajak 200 méteres számban.

 

  Fejlesztések, jelentősebb felújítások:

 

1.) Önkormányzatunk 500 ezer Ft vissza nem térítendő támogatást nyert a Közép- és Kelet-európai történelem és Társadalom Kutatásáért Közalapítvány XX. Század Intézete által kiírt, „Az első világháború történelmi emlékeit őrző emlékművek rendbetétele, renoválása, helyreállítása, új emlékmű állítása” témában a KKETTKK-CP-02 számú pályázaton. A támogatási összeget a Hősök terén álló I. világháború emlékmű eredeti állapotában történő felújítására fordítottuk.

 

1.) Intézményi felújítások, fejlesztések
1.1.) A Csömöri Egészségház kivitelezése rendben, az előre meghatározott ütemezés szerint zajlik.
2.) Közterületi felújítások, fejlesztések
2.1.) A Hunyadi János utca – Vasút sor kereszteződésének útfelújítása befejeződött a Komjáti Design Kft. kivitelezésében, bruttó 5.300.000,- Ft összegben
2.2.) A kispályánál a Hunyadi János utca – Arany János utca – Gorkij fasor kereszteződésében a prizmás útkiemelés kialakítását a Komjáti Design Kft. végezte, bruttó 5.350.000,- Ft értékben.
2.3.) A Széchenyi úton, a Laky utca és a Rozmaring utca között aszfalt útjavítása elkészült Csömöri Községgondnokság kivitelezésében, bruttó 900.000,- Ft értékben.
2.4.) A Szabadság úton a Varga Húsbolt előtt vízelvezetési munkálatok befejeződtek. A munkálatokat a Csömöri Községgondnokság végezte, bruttó 100.000,- Ft értékben.
2.5.) A Hegyalja közben található vízelvezető rács cseréje megtörtént, 300.000,- Ft értékben a Csömöri Községgondnokság végezte el.
2.6.) A Vágóhíd utcai önkormányzati ingatlan lekerítését elvégezte a Csömöri Községgondnokság, bruttó 300.000,- Ft értékben.
2.7.) A strandtér vízellátási munkálatai zajlanak, a vezetékfektetés elkészült, a bekötés folyamatban van.
2.8.) A Széchenyi közben található folyókarács újraépítése zajlik.
2.9.) A Határ úton folyamatban van a padkarendezés, valamint az árok kialakítás.

 

*****

 

 

— A következő rendes képviselő-testületi ülésre 2018. július 5-én tartjuk.

 

 

 

Fábri István s. k.

polgármester

Megszakítás