Üdvözöljük!

A legutóbbi képviselő-testületi ülés óta történt fontosabb települési események és önkormányzati intézkedések

2018 november 29. –
Polgármesteri beszámolók

Fábri István polgármester beszámolója a 2018. szeptember 20.– 2018. október 18. közötti időszakról.

(Készült Csömör Nagyközség Önkormányzata Képviselő-testületének 2018. október 18-i ülésére.)

 

– Összefoglalás –

 

 1. ) Csömör Nagyközség Önkormányzatának Képviselő-testülete szeptember 20-án tartotta rendes ülését, melyen a képviselők megalkották az egészségügyi alapellátási körzetekről szóló rendeletet, benne az új háziorvosi és házi gyermekorvosi körzetek kialakítását. A testület döntött a Bursa Hungarica felsőoktatási, önkormányzati ösztöndíjrendszer 2018. évi fordulójához történő csatlakozásról, valamint a Csömör kerékpáros úthálózatának fejlesztése című pályázaton való részvételről.

 

2.) Szeptember 21-én az Önkormányzat ismét autómentes napot szervezett az általános iskolás diákok részére. Mintegy négyszáz, nem autóval iskolába érkező diákot, három önkormányzati standon kis ajándékkal fogadták a Polgármesteri Hivatal munkatársai, a legaktívabb osztály pedig különdíjban részesült.

 

3.) Szeptember 22-én a Csömöri Körtúra kerékpáros útvonalának túrája, a tavalyihoz hasonlóan, a kedvezőtlen időjárás miatt egy rövidített útvonalon került megrendezésre Fábri István polgármester és Sipos Tamás programvezetőkkel.

 

4.) Szeptember 23-án  rendezték meg a Csömöri sportnapot. Németh Károly és Jónyer István, Csömörön lakó magyar asztalitenisz-legendák bemutató mérkőzése mellett atlétikai verseny, családi tenisz kispályás foci házi kupa, szezonnyitó kézilabda-mérkőzés és sok más egyéb nyílt edzéslehetőség várta az érdeklődőket. Az esemény főszervezője Váló Flórián a Csömöri Sport és Szabadidő-szervező Nonprofit Kft. ügyvezetője volt.

 

5.) Szeptember 24-én a Gödöllői Coop Zrt. vezérigazgatójával, dr. Duúl Udónéval és munkatársaival egyeztetett Csömörön Fábri István polgármester, Benkó Gábor műszaki osztályvezető és Lukács Gábor községgondnokság vezető a cég Kossuth utcai boltjának környezetében kialakítható új parkolási lehetőségekről.

 

6.) Szeptember 24-én Sinka István születésnapjának évfordulója alkalmából tartottak megemlékezést a Polgármesteri Hivatal előtt álló kopjafánál, illetve a Határ úti Sinka- emléktáblánál. A koszorúzással egybekötött megemlékezésen részt vett Szántóné Hermányos Mária önkormányzati képviselő és dr. Katona Péter jegyző.  Galánfy András fafaragó, előadóművész verselt és énekelt. Az eseménysorozat szervezője Szántóné Hermányos Mária képviselő, kulturális bizottsági elnökhelyettes volt.

 

7.) Szeptember 25. – október 5. között, összesen négy alkalommal a csömöri iskola és óvodák pedagógusainak a Polgármesteri Hivatalban mutatta be az önkormányzat a rekreációs fejlesztéseket. Az eseményen Csömör helytörténeti, természeti és kulturális értékeit, a gyalogos és kerékpáros körtúrákat, illetve az iskolai oktatásban, környezettudatos nevelésben is használható helyszíneket mutatta be Fábri István polgármester, Kulich Gábor a CSÖTESZ ügyvezetője és Sipos Tamás, a körtúra program egyik vezetője.

 

 

8.) Szeptember 25-én a Más kép író és olvasó találkozón Fográch András író, forgatókönyvíró, dramaturg, műfordítóval beszélgetett a Petőfi Sándor Művelődési Ház galéria termében Huszárik Kata Mensáros-díjas színművésznő.

 

9.) Szeptember 27-én Csömör Nagyközség Önkormányzata rendkívüli képviselő-testületi ülést tartott, melyen megvitatták a Csömöri-patak vis maior pályázattal kapcsolatos intézkedéseket. A képviselők kiválasztották több őszi beruházás kivitelezőjét is.

 

10.) Szeptember 28-án a csömöri evangélikus templomban tartották dr. Fábri Györgynek, a Magyarországi Evangélikus Egyház Északi Evangélikus Egyházkerület felügyelőjének beiktatását. Az istentiszteleten dr. Fabiny Tamás, az északi evangélikus egyházkerület elnök-püspöke hirdette az igét, majd dr. Fábri György tartotta meg székfoglaló beszédét. Prőhle Gergely, a Magyarországi Evangélikus Egyház Országos felügyelője, Johann Gyula a Csömöri Evangélikus Egyházközség lelkésze, dr. Bándi Gyula a jövő nemzedékek érdekeinek védelmét ellátó ombudsman-helyettes és Eszes Zoltán a Csömöri Baptista Gyülekezet lelkipásztora köszöntötte a megválasztott felügyelőt. A gyülekezeti házban megtartott délutáni egyházi közgyűlés résztvevőit Fábri István polgármester üdvözölte a település nevében.

 

11.) Szeptember 29-én rendezték meg községünk legnagyobb hagyományőrző rendezvényét, a Szüreti mulatságot, melynek nyitórendezvénye pénteken a Képben gondolkodók fotósklub tagjainak ürményi látogatásuk alkalmával készült fotókiállítása volt. A kiállítást és a hétvégi eseményeket Fábri István polgármester nyitotta meg. Szombaton főzőversenyt, pálinka- és befőző-versenyt is tartottak művelődési házban és a Hősök terén. A szüreti felvonulás a megszokott útvonalon vonult végig lovas kocsik, lovasok, hagyományőrző csoportok részvételével. A kulturális program keretében helyi hagyományőrző csoportok mellett a nap vendége volt a Kerekes Band zenekar. Fábri István polgármester a hagyományoknak megfelelően az esemény részeként átadta a bírói tisztet Németh Györgynek, a helyi kertbarát közösség képviselőjének. A rendezvény főszervezője Szeltner László művelődéi ház igazgató volt. Az esemény szervezője a Petőfi Sándor Művelődési Ház és Csömör Nagyközség Önkormányzata.

 

12.) Október 1-jén Fábri István polgármester és Szántóné Hermányos Mária képviselő köszöntötte a 20 éves „Nyuszi klub” nyugdíjas tagjait a művelődési házban tartott születésnapi összejövetelen.

 

13.) Október 2-án tartotta ülését a Helyi Tervtanács Király Noémi főépítész vezetésével a Polgármesteri Hivatalban.

 

14.) Október 2-án a Polgármesteri Hivatalban tartotta ülését a Településfejlesztési és Környezetvédelmi Bizottság Tihanyi Ferenc elnöklete mellett.

 

15.) Október 3-4-én zárva tartott a Polgármesteri Hivatal, mivel ekkor tartották évi egyszeri csapatépítő kirándulásukat a hivatal dolgozói Tatán és Komáromban.

 

16.) Október 3-5. között a Krammer-napok rendezvénysorozat keretében elsőként a Krammer- emléktábla megkoszorúzására került sor a Csömöri Krammer Teréz Zenei Alapfokú Művészeti Iskola udvarán, amelyet növendéki koncert követett a zeneiskola hangversenytermében. A megjelent vendégeket Ráduly Ildikó, a korábbi ismert előadó nevét viselő intézmény igazgatója köszöntötte. Az önkormányzat nevében Kadók Ferencné képviselő helyezett el koszorút az emléktáblánál. Az eseménysorozat Krammer-jótékonysági hangversennyel zárult a helyi római katolikus templomban, melyen Fábri István, Kadók Ferencné, Tormay-Lesták Mária és Szántóné Hermányos Mária vett részt az önkormányzat részéről.  

 

17.) Október 5-én a Polgármesteri Hivatalban fogadta Fábri István polgármester a Csömöri Római Katolikus Egyházközség új plébánosát, Bokros Leventét és a csömöri gyülekezet egyházi tanácsának elnökét, dr. Bándi Gyulát.

 

18.) Október 5-én az aradi vértanúk emlékére gyújtottak mécsest a Petőfi-emléktáblánál Csömör Nagyközség Önkormányzatának képviselői, valamint a Polgármesteri Hivatal vezető munkatársai.

 

19.) Október 6-án a Bulgárkertben került megrendezésre a II. Csömöri Ikertalálkozó. A rendezvény főszervezője Trubóné Molnár Ildikó.

 

20.) Október 7-én, az idén hetedik alkalommal került megrendezésre a Csömöri csatangoló országos teljesítménytúra. A több mint 350 fő résztvevő közel fele a környező településekről érkezett Csömör természeti értékeit megtekinteni. Az önkormányzat és Csömöri Sport- és Szabadidő-szervező Nonprofit Kft. szervezésében és támogatásával zajló esemény fő szervezője Bíró Erika és Miklián Rita, a helyi nordic walking csoport vezetői voltak.

 

21.) Október 8-án a Pénzügyi, Ellenőrző és Vállalkozói Bizottság ülésezett Eigler Tamás elnökletével a Polgármesteri Hivatalban.

 

22.) Október 9-én Hegyesiné Nagy Ibolya, a Szociális Alapszolgáltatási Központ vezetőjének elnöklete mellett a Polgármesteri Hivatalban tartották az éves gyermekvédelmi-jelzőrendszeri konferenciát. A tanácskozás résztvevői között az érintett helyi és térségi-járási intézmények és szervezetek, a helyi oktatási, nevelési intézmények, egészségügy képviselői a szociális szervek, közbiztonsági egységek, valamint az önkormányzat vezetői, dr. Katona Péter jegyző, TormayLesták Mária alpolgármester, Kovács Jánosné igazgatási osztályvezető és munkatársai képviseltették magukat.

 

23.) Október 9-én az Ügyrendi, Sport- és Közbiztonsági Bizottság tartotta ülését Pásztor Sándor elnök vezetésével a Polgármesteri Hivatal tanácstermében.

 

24.) Október 10-én Keresztes Péterrel a MÁV-HÉV Zrt. vezérigazgatójával tárgyalt Budapesten, az állami üzemeltető székházában Fábri István polgármester a csömöri szárnyvonalat is érintő HÉV fejlesztési tervekről. Október 12-én délelőtt a MÁV-HÉV Zrt. próbajáratot indított Csömör-Kerepes között a csömöri HÉV hátsó vonalán. A próbajáraton az üzemeltető MÁV-HÉV Zrt. vezérigazgatója, Keresztes Péter mellett a társaság több vezetője, valamint a csömöri önkormányzat részéről Fábri István polgármester, Pásztor Sándor képviselő és több önkormányzati munkatárs vett részt.

 

25.) Október 11-én Kanyó Judit Varsány polgármesterének meghívására vett részt a Falumegújítók találkozóján Fábri István polgármester több települési vezető és a falumegújítási programot vezető Madaras Attila Belügyminisztérium Területrendezési és Településügyi Főosztályvezető társaságában.

 

26.) Október 11-én „Új, környezetbarát innovációs megoldások a településüzemeltetésben és fenntarthatóságban” címmel rendezett konferencián vett részt Fábri István polgármester, Kulich Gábor a Csömöri Települési Szolgáltató Nonprofit Kft. ügyvezetője, valamint Tihanyi Ferenc képviselő dr. Gémesi György, a Magyar Önkormányzatok Szövetsége elnökének meghívására. A konferencia helyszíne a Zöld Híd Hulladékkezelő Központ kerepesi irodája volt. 

 

27.) Október 11-én Csömör Nagyközség Településszerkezeti Terve és Helyi Építési Szabályzata tervezetének lakossági tájékoztatóját Király Noémi főépítész és Sín Emília a Kasib Mérnöki Iroda tervezője tartotta. A fórumon részt vett Tihanyi Ferenc, a Településfejlesztési és Környezetvédelmi Bizottság elnöke is.

 

28.) Október 11-én a Népjóléti és Kulturális Bizottság tartotta ülését a Polgármesteri Hivatalban Madarasné dr. Hülitzer Katinka képviselő vezetésével.

 

29.) Október 12-én a Hadart Színház elődásában, Moravetz Levente: Őrületek tornya című vígjátékát láthatta a közönség Háda János rendezésében a Petőfi Sándor Művelődési Házban.

 

30.) Október 13-án a Furmicska Néptánc Egyesület gálaműsorát láthatták az érdeklődők a Petőfi Sándor Művelődési Házban. A Nagytarcsai Hagyományőrző Kulturális Egyesület Mini tánccsoportja, a Furmicska és a Malá Furmicska Néptánccsoport is fellépett, Szabó Erzsébet elnök vezetésével. Az Egyesületet dr. Szabó Zsuzsanna a Pest megyei Dolina elnöke, Aszódi Csaba András a Dolina alelnöke, Bátori László Nagytarcsai Hagyományőrző Kulturális Egyesület elnöke és Fábri István polgármester köszöntötte. Az eseményen az Önkormányzat részéről részt vett dr. Hülitzer Katinka és Szántóné Hermányos Mária önkormányzati képviselő is.

 

31.) Október 14-én a Csömöri ZSIT Egylet, Csömör Nagyközség Önkormányzata, a MAZSIHISZ és az Élet Menete Alapítvány szervezésében Holokauszt megemlékezést tartottak a csömöri zsidó sírkertben a Csömörről elhurcolt II. világháborús áldozatok emlékére. Az eseményen beszédet mondott Kiss Henrietta, a MAZSIHISZ alelnöke, valamint a ZSIT Egylet képviseletében a rendezvény koordinátora, Hantos Péter. Az elhunytakért Verő Tamás rabbi imádkozott. Az ünnepségen a VOX Animi Vegyes Kar és Sebestyén Kátya adott műsort, Takács László pedig emlékezett a csömöri eseményekre. Beszédet mondott dr. Fábri György az ELTE habilitált egyetemi docense, északi evangélikus egyházfelügyelő, Bokros Levente csömöri római katolikus plébános. Az eseményen jelen volt Johann Gyula csömöri evangélikus lelkész, Dunavölgyi Illés Sándorné a Csömöri Német Nemzetiségi Önkormányzat elnöke, Szabó Erzsébet a Csömöri Szlovák Nemzetiségi Önkormányzat elnöke. Az Önkormányzat részéről Fábri István polgármester, Eigler Tamás, Madarasné dr. Hülitzer Katinka és Szántóné Hermányos Mária képviselők is jelen voltak a megemlékezésen.

 

 1. ) Fejlesztések, jelentősebb felújítások:

 

 1. 1.) Intézményi felújítások, fejlesztések
 2. 1.1.) A Csömöri Egészségház hidegburkolatai elkészültek, külső- és belső nyílászárók beépítése megtörtént, jelenleg a mennyezeti gipszkartonozás zajlik.

 

 1. 2.) Közterületi felújítások, fejlesztések
 2. 2.1.) Az Állomás utcában és a Szabadság úton a parkoló- és járdaépítési munkák zajlanak, amelyet a Komjáti-Design Kft. végez.
 3. 2.2.) A Középhegy utca I. ütem – Búzavirág utca és Meredek utca- közötti szakaszának aszfaltozását megkezdte a kivitelezést végző ÁR-LA Kft.
 4. 2.3.) A Vadkerty Zsigmond utca útfelújítási és csapadékvíz elvezetési munkálatai megkezdődtek az Aszfalt és Bontás Kft. kivitelezésében.
 5. 2.4.) A Géza Fejedelem utca útfelújítási és csapadékvíz elvezetési munkálatai elkezdődtek, a kivitelezést az Aszfalt és Bontás Kft. végzi.
 6. 2.5.) Az Ibolya utca útépítési és csapadékvíz elvezetési munkát megkezdte az ÁR-LA Kft.
 7. 2.6.) A Major úti kerékpárút II. szakaszának kivitelezési munkái megkezdődtek, a kivitelezést az ÁR-LA Kft. végzi.
 8. 2.7.) A Horgásztó játszóterén elkészült az új nyilvános mosdó, wc épülete, bruttó 3.000.000-,

Ft értékben a Csömöri Községgondnokság kivitelezésében.

 1. 2.8.) A Petőfi Sándor Művelődési Ház lépcsőfelújítása elkészült. A felújítást a Csömöri Községgondnokság végezte a művelődési ház költségvetéséből.

 

 1. 3.) A Községgondnokság, valamint a CSÖTESZ kivitelezésében zajló jelentősebb karbantartási, felújítási munkák

– A Határ úton a padkarendezés, valamint az árok kialakítása folyamatban van, a kandeláberek alapozása elkészült, a lámpák felszerelése még nem történt meg;

– A Strandtér játszóterének fejlesztése zajlik;

– A Körmendi utca járdafelújítása folyamatban van;

– A komposztálási program keretében a 100 db komposztláda megérkezett, hamarosan

  megkezdődnek az előadások, illetve a ládák kiosztása;

– A faültetési programon belül kijelölésre kerültek az ültető gödrök, a lakossági egyeztetések is

  megtörténtek, hamarosan megkezdődik a fák elültetése.

 

 

*****

 

 

­­—Október 21-én ünnepi megemlékezés és koszorúzás lesz az 1956-os forradalom emlékére a

    Gloria Victis emlékműnél,

 

—Október 23-án „Forradalom és művészet” címmel irodalmi est lesz az 1956-os Forradalom és

    szabadságharc 62. évfordulója tiszteletére a Petőfi Sándor Művelődési Házban

 

—Várhatóan november 8-án rendkívüli képviselő-testületi ülés lesz.

 

— A következő rendes képviselő-testületi ülést 2018. november 15-én tartja az önkormányzat.

 

 

 

 

Fábri István s. k.

polgármester

 

 

*****

 

 

 

 

 

 

Fábri István s. k.

polgármester

Megszakítás