Search

Üdvözöljük!

Search
Search

A legutóbbi képviselő-testületi ülés óta történt fontosabb települési események és önkormányzati intézkedések

2019 február 15. –
Polgármesteri beszámolók

Fábri István polgármester beszámolója a 2018. november 15.– 2018. december 13. közötti időszakról.

(Készült Csömör Nagyközség Önkormányzata Képviselő-testületének 2018. december 13-i ülésére.)

 

– Összefoglalás –

 

 1. ) Csömör Nagyközség Önkormányzatának Képviselő-testülete november 15-én tartotta rendes ülését, melyen a testület a Csömöri Egészségház belső udvarának és környezetének kertépítési munkáinak I. ütemére költségkeretet biztosított, a főzőkonyha kialakításához és iskolai étkező fejlesztéséhez szükséges tervezői, a térfigyelő kamerák 2018. évre vonatkozó karbantartásához és cseréjéhez, valamint a mezőőri gépjármű téli felszereléséhez és tisztításához szükséges keretösszegeket határozott meg. Elfogadták a 2018. évi költségvetésről szóló rendelet módosítását és a 2019. évi belső ellenőrzési feladatok tervezetét.

 

2.) November 16-án a Magyar Turisztikai Ügynökség és a Virágos Magyarország Szervező Bizottsága meghívására Fábri István polgármester és Kulich Gábor a Csömöri Településszolgáltató Nonprofit Kft. ügyvezetője részt vett  a 25. jubileumi Virágos Magyarország környezetszépítő verseny díjkiosztó ünnepségén, Nagykőrösön.

 

3.) November 16-án Ivancsics Ilona és Színtársai elődásában, Jókai Anna Fejünk felől a tetőt című színpadi játékát láthatta a közönség Kőváry Katalin Jászai-díjas, érdemes művész rendezésében a Petőfi Sándor Művelődési Házban. Az előadást Fábri István polgármester, Kadók Ferencné, Madarasné dr. Hülizter Katinka és Szántóné Hermányos Mária is megtekintették.  

 

4.) November 16-án a Mátyás Király Általános Iskola Márton-napi jótékonysági bálját tartották a Csömör Sportcsarnokban. A rendezvényen Fábri István polgármester és Tihanyi Ferenc képviselő is részt vett.  

 

5.) November 17-én ingyenes sittgyűjtési akciót tartott a Csömöri Községgondnokság.

 

6.) November 17-én a szokásos Termelői és bolhapiac zajlott a Hősök terén.

 

7.) November 17-én a DOLINA Pestvidéki Szlovákok Regionális Egyesület rendezésében Márton-napi Tollfosztóbál  címmel tartottak rendezvényt a Csömör Sportcsarnokban. Köszöntőt mondott Fábri István polgármester, dr. Szabó Zsuzsa a DOLINA elnöke és  Szabó Erzsébet a Csömöri Szlovák Nemzetiségi Önkormányzat elnöke. A kulturális programot a Márton-napi bál követte. A rendezvényen Szántóné Hermányos Mária és Pásztor Sándor képviselők is részt vettek.

 

8.) November 19-én a Nefelejcs Művészeti Óvoda felújított játszóterét Fábri István polgármester adta át.

 

9.) November 19-én a Petőfi Sándor Művelődési Ház és környezetére kiírt nyertes ingatlanhasznosítási  pályázatot mutatták be  a csömöri civil csoportok részére a művelődési házban. A pályaművet a Zsuffa és Kalmár Építész Műterem képviseletében Zsuffa Zsolt Ybl- díjas építész ismertette, a bemutatón jelen volt Fábri István polgármester, valamint Szeltner László a Petőfi Sándor Művelődési Ház igazgatója.

 

10.) November 20-án a Csömöri Sport és Szabadidő-szervező Nonprofit Kft. Felügyelő Bizottsága tartotta ülését Eigler Tamás elnök vezetésével a Csömör Sportcsarnokban.

 

11.) November 20-án a Más kép író és olvasó találkozón Szakonyi Károly Kossuth- és  József Attila díjas magyar író, drámaíró, dramaturggal beszélgetett a Petőfi Sándor Művelődési Ház galéria termében Huszárik Kata színművésznő.

 

12.) November 23-án intézményvezetői értekezletet tartottak a felújított régi strandtéri épületben.

 

13.) November 24-én ingyenes autógumi-gyűjtési akciót tartottak a Csömöri Községgondnokságon a CSÖTESZ Kft. szervezésében.

 

14.) November 24-én a Turnovszky István Kertbarát Kör hagyományos Erzsébet-, Katalin-napi bált  tartott a Petőfi Sándor Művelődési Házban.

 

15.) November 26-án településfejlesztési fórumot tartottak a Polgármesteri Hivatal tanácstermében. A fórum központi témája, több fontos fejlesztés mellett Csömör rekreációs, közösségi és ökológiai szempontú és célú fejlesztései voltak. Az előadók Fábri István polgármester és dr. Bándi Gyula tanár úr, a jövő nemzedékek érdekeinek védelmét ellátó ombudsman-helyettese voltak. A fórumon jelen voltak Eigler Tamás, Kadók Ferencné és Pásztor Sándor képviselők is.

 

16.) November 27-én a Csömöri Települési Szolgáltató Nonprofit Kft. Felügyelő Bizottsága tartotta ülését Pásztor Sándor elnök vezetésével a Polgármesteri Hivatal tanácstermében.

 

17.) November 27-én a Polgármesteri Hivatalban tartotta ülését a Településfejlesztési és Környezetvédelmi Bizottság Tihanyi Ferenc elnöklete mellett.

 

18.) November 27-én a Sinka István Községi Könyvtár 120 éves jubileumi ünnepi rendezvényére került sor a könyvtárban. Ünnepi köszöntőt mondott, valamint  a könyvtártörténeti kiállítást Fábri István polgármester nyitotta meg. Fekete Józsefné és Lendvai Istvánné korábbi, Veresné Boda Mária jelenlegi könyvtárvezetővel Boda Zsuzsa, a könyvtár történetének kutatója beszélgetett. 

 

19.) November 29-én, projektnap alkalmából a Mátyás Király Általános Iskola két osztálya látogatott el a Polgármesteri Hivatalba, ahol a gyerekek a hivatal és az önkormányzat munkájába kaptak betekintést Fábri István polgármester segítségével.

 

20.) November 29-én a Népjóléti és Kulturális Bizottság  ülésezett a Polgármesteri Hivatalban Szántóné Hermányos Mária elnökhelyettes vezetésével.

 

21.) December 1-jén a Zöld Híd Észak- Kelet Pest és Nógrád Megyei Regionális Hulladékgazdálkodási és Környezetvédelmi Önkormányzati Társulás ülésén Fábri István polgármester és Kulich Gábor, a Csömöri Településszolgáltató Nonprofit Kft. ügyvezetője vettek részt Kerepesen, a Hulladékkezelő Központban.

Az ülésen Fördős Attila, Vác polgármesterét választották meg az elnöki pozíció betöltésére.

 

22.) December 1-jén, az idén is lovas-kocsikázással, karácsonyi vásárral, karácsonyi kézműves foglalkozással, Csömör karácsonyfájának közös feldíszítésével indult az idei Advent Csömörön című rendezvénysorozat. Ezen a napon nyílt meg „Az én édes kis falum” című mézeskalács kiállítás is a Sinka István Községi Könyvtárban, mely december 21-ig tekinthető meg.

 

23.) December 1-jén a Füge és az Orlai Produkciós Iroda által bemutatott Péterfy-Novák Éva Egyasszony című monodrámáját láthatta a közönség a Csömörön élő Tenki Réka Jászai Mari-díjas színművésznő szereplésével, Paczolay Béla rendezésében. Az előadást Fábri István polgármester, Kadók Ferencné és Szántóné Hermányos Mária képviselők is megtekintették.

 

24.) December 2-án, advent első vasárnapján közös gyertyagyújtásra invitálta a Német Nemzetiségi Önkormányzat Csömör a falubelieket a Hősök terére. Az immár nyolcadik éve megszervezésre kerülő rendezvénysorozat első alkalmán a német önkormányzat elnöke, Dunavölgyi Illés Sándorné köszöntője után az evangélikus gyülekezet kórusát Johann Panna, a Báló Lipót Népdalkört pedig  Liska Gyuláné elnök vezényelte. Adventi gondolatokat mondott Eszlényi Ákos evangélikus lelkész.

 

25.) December 3-án a MÁV humánerőforrás témában kereste meg önkormányzatunkat. Fábri István polgármester és Miklós Daniella kommunikációs vezető vettek részt a találkozón, melyen munkaerő toborzás kapcsán kérték az önkormányzat együttműködését.

 

26.) December 3-án Mikulás-koncertet adtak a Krammer Teréz  Zeneiskola zeneóvodásai, kis-előképzősei, szolfézscsoportjai és hangszeres növendékei a Petőfi Sándor Művelődési Ház nagytermében.

 

27.) December 3-án tartotta ülését a Pénzügyi, Ellenőrző és Vállalkozói Bizottság Eigler Tamás elnökletével a Polgármesteri Hivatalban.

 

28.) December 3-án a Knipfer Tibor utca ingatlantulajdonosai részére tartottak lakossági egyeztető fórumot,  ahol az utca szilárd útburkolattal  való ellátását egyeztették. . A jövőbeni beruházás műszaki és költségvetési  feltételeit  Fábri István polgármester, Eigler Tamás beruházási tanácsnok és Benkó Gábor műszaki osztályvezető ismertették.

 

29.) December 4-én az Ügyrendi, Sport- és Közbiztonsági Bizottság tartotta ülését Pásztor Sándor elnöklete mellett a Polgármesteri Hivatal tanácstermében.

 

30.) December 4-én évi egyszeri kötelező Közmeghallgatást tartott a Képviselő-testület a művelődési házban, melyen a 2019. évi költségvetési koncepció és a 2017–2021. közötti időszak Közösségi tér- és közterület-fejlesztési programját mutatták be.

 

31.) December 5-én a nagytarcsai temetőben tartották Nagytarcsa község és a Honvédelmi Minisztérium Hadtörténeti Intézet és Múzeum (HM HIM) közös szervezésében a II. világháborúban hősi halált halt magyar katonák felújított sírjainak ünnepélyes átadását. A helyszínen Rimóczy Sándor Nagytarcsa polgármestere mondott beszédet, míajd a hivatal épületében Horváth Csaba alezredes, a HM HIM parancsnokhelyettese adta át a köszönő okleveleket a munkálatokban résztvevőknek. A rendezvényen Fábri István polgármester is részt vett.

 

32.) December 6-án a Szociális Alapszolgáltatási Központban, a Hősök terén és a Petőfi Sándor Művelődési Házban is Mikulás-napi rendezvényekkel várták a gyerekeket, az idén is egész délután „teltházzal” közlekedett a Mikulás-vonat.

 

33.) December 8-án az esős idő ellenére is nagy érdeklődés kísérte  a három éve megrendezett Mikulás-túrát, majd az adventi rendezvényeket a Hősök terén és a Petőfi Sándor Művelődési Házban.

 

34.) December 9-én került sor a második adventi gyertya meggyújtására a Hősök terén a Német Nemzetiségi Önkormányzat Csömör szervezésében. Dunavölgyi Illés Sándorné önkormányzati elnök köszöntése után a baptista gyülekezet kórusa, majd a Vox Animi Vegyeskar énekelt Ráduly Ildikó és Takács László vezényletével. Adventi gondolatait Eszes Zoltán református lelkipásztor osztotta meg a jelenlévőkkel.

 

35.) December 9-én karácsonyváró énekes, zenés áhítatot tartottak a csömöri római katolikus templomban. A XIX. Adventi Hangversenyen a Wekerle-telepi Szent József Kórus előadását hallgathatta meg a közönség, Kiss Boldizsár karnagy vezényletével. A sorozatszervező Deák Miklós mellett az önkormányzat részéről Fábri István polgármester, a római katolikus egyház részéről Bokros Levente plébános is várta az érdeklődőket.

 

36.) December 10-én Obreczán Ferenc, a Pest és Budapesti Agrárkamara elnök-helyettese találkozott Fábri István polgármesterrel és dr. Katona Péter jegyzővel a Polgármesteri Hivatalban. Az egyeztetésen az agrárkamara által hozott döntésekkel kapcsolatos  együttműködés kérdéseit, lehetőségeit vitatták meg.

 

37.) December 10-én a Csömöri Közbiztonsági Alapítvány tartotta ülését  dr. Vermes Péter elnök vezetésével a Polgármesteri Hivatalban.

 

38.) December 11-én Fábri István polgármester  és Szántóné Hermányos Mária képviselő Varga-Farkas Gyula, a Nemzeti Művelődési Intézet Nonprofit Közhasznú Kft. Pest Megyei Iroda módszertani referensének meghívására vett részt Isaszegen, a települési értéktárak, szakmai tapasztalatcseréje című rendezvényen.

 

39.) December 11-én a Népjóléti és Kulturális Bizottság  ülésezett a Polgármesteri Hivatalban Szántóné Hermányos Mária elnökhelyettes vezetésével.

 

40.) A Laky sarkon a Príma Áruház építése a napokban befejeződik, a használatbavételi eljárás zajlik.

 

 1. ) Sport

Szakosztályaink helyezései az alábbiak szerint alakult:

Női kézilabda: Pest megye A csoport: 4. hely; Férfi kézilabda: NB II északi csoport  3. hely.
Férfi labdarúgás: Pest megyei II. osztály: 8. hely a 16-ból (dobogótól 2 pontra leszakadva).

Futsal: NB I: 10. hely
A 2018 évi olimpiai kvótaszerző versenyek alapján a magyar bringások a 9. helyen állnak Európában, amely 1 (szerencsés esetben 2) olimpiai kvótát érhet a 2020-as Tokioi olimpiára.
Valter Attila profi szerződést kapott a lengyel CCC csapattól.

 

 1. ) Fejlesztések, jelentősebb felújítások:

 

 1. 1.) Intézményi felújítások, fejlesztések
 2. 1.1.) A Csömöri Egészségház befejező munkálatai zajlanak.

 

 1. 2.) Közterületi felújítások, fejlesztések
 2. 2.1.) Az Állomás utcában és a Szabadság úton, illetve a Csömöri Egészségház udvarán a parkoló- és járdaépítési munkák zajlanak, amelyet a Komjáti-Design Kft. végez.
 3. 2.2.) A Középhegy utca I. ütem – Búzavirág utca és Meredek utca- közötti szakaszának aszfaltozása és csapadékvíz elvezető árkok építése elkészült az ÁR-LA Kft. kivitelezésében, bruttó 36.650.000,- Ft értékben.
 4. 2.3.) Az Ibolya utca útépítési és csapadékvíz elvezetési munkái elkészültek az ÁR-LA Kft. kivitelezésében, bruttó 36.700.000,- Ft értékben, az átadás-átvételre a jövő héten kerül sor.
 5. 2.4.) A Major úti kerékpárút II. szakaszának kivitelezési munkái elkészültek, az átadás-átvétel jövő héten lesz. A kivitelezést az ÁR-LA Kft. végezte, bruttó 31.100.000,- Ft értékben.
 6. 2.5.) A Laky bekötőút gyalogos- és kerékpárút építése az Úttengely Kft. kivitelezésében befejeződött, bruttó 13.500.000,- Ft összegben.
 7. 2.6.) A Laky bekötőúton befejeződött a szalagkorlátok felszerelése, amit a Szabadosok Kft. végzett el, bruttó 7.200.000,- Ft összegben.
 8. 2.7.) Az árnyékolók felszerelése elkészült az általános iskolában, a kivitelező cég a Mavent Magyarország Kft. volt, bruttó 9.600.000,- Ft értékben.
 9. 2.8.) A zsidó temető bekerítése megtörtént, a kivitelezést a KB 2001 Kft. végezte,, a pályázaton elnyert összegből, bruttó 1.960.000,- Ft értékben.

 

 1. 3.) A Csömöri Községgondnokság és a Csömöri Településszolgáltató Nonprofit Kft. kivitelezésében zajló jelentősebb karbantartási, felújítási munkák

– A Határ úton a padkarendezés, valamint az árok kialakítása folyamatban van.

A Csömöri Horgásztó közösségi- és játszóterének fejlesztése folyamatban van.

– A SZAK tetőtér kialakítási munkái felfüggesztésre kerültek, tavasszal folytatódik.

– A Csömöri Egészségház belső udvarának földmunkálatai megkezdődtek, a  járdaépítés tavasszal folytatódik.

– A patakmeder rendezése zajlik, kb. 80 %-os a készültség.

*****

 

 

—December 15-én adventi programok és Mindenki karácsonya  rendezvény várja az érdeklődőket.

 

—December 16-án  tartják a 3.., majd 23-én a 4. adventi gyertyagyújtást a Hősök terén.

 

— A következő rendes képviselő-testületi ülést 2019. január 31-én tartja az önkormányzat.

 

 

 

 

 

 

Fábri István s. k.

polgármester

 

 

 

 

 

 

 

 

Megszakítás