Search

Üdvözöljük!

Search
Search

A legutóbbi képviselő-testületi ülés óta történt fontosabb települési események és önkormányzati intézkedések

2019 február 15. –
Polgármesteri beszámolók

Fábri István polgármester beszámolója a 2018. december 13.– 2019. január 31. közötti időszakról.

(Készült Csömör Nagyközség Önkormányzata Képviselő-testületének 2019. január 31-i ülésére.)

 

– Összefoglalás –

 

 1. ) Csömör Nagyközség Önkormányzatának Képviselő-testülete december 13-án tartotta rendes ülését, melyen a képviselők döntöttek a közétkeztetési feladatok ellátására kötött szerződés módosításáról, a MÁV-HÉV Zrt. és Csömör Nagyközség Önkormányzata közötti együttműködési megállapodás keretében az Állomás utcai HÉV-ingatlanok fejlesztéséről és közös hasznosításáról, a Petőfi Sándor Művelődési Ház és a Sinka István Községi Könyvtár bérleti díjairól, a Gödöllő Coop Zrt. tulajdonában lévő Kossuth L. utcai ingatlan közös hasznosítási tervéről, valamint a csömöri református templom építésének támogatásáról, a szomszédos ingatlan használatának biztosításával. Növelték a 2018. évi önkormányzati támogatási keret összegét a helyi iskola számára, és kezdeményezték az iskolai Intézményi Tanács létrehozását.

 

2.) December 15-én  szokásos termelői és bolhapiac zajlott a Hősök terén.

 

3.) December 15-én rendezték meg az Idősek szeretetünnepét és a Mindenki karácsonyát a művelődési házban. Az időseket Hegyesiné Nagy Ibolya, a SZAK vezetője és Fábri István polgármester köszöntötte. Lelki útravalót Bokros Levente katolikus lelkész mondott, majd az ünnepi műsor következett, mely után az időseket az önkormányzat látta vendégül a téren. Késő délután a Mindenki karácsonya kulturális programot követően, a hagyományokhoz híven, a csömöri civil csoportok vendégelték meg a közönséget a Hősök terén.

 

4.) December 16-án került sor a harmadik adventi gyertya meggyújtására a Hősök terén a Német Nemzetiségi Önkormányzat Csömör szervezésében. Dunavölgyi Illés Sándorné önkormányzati elnök köszöntése után a Református Egyházközség tagjai illetve az Amantis Kamarakórus  énekelt Nyikos Edit vezényletével. Adventi gondolatait Esztergály Előd Gábor lelkész osztotta meg a jelenlévőkkel.

 

5.) December 16-án a csömöri Vox Animi Vegyeskar karácsonyi hangversenyt adott a római katolikus templomban, vezényelt Ráduly Ildikó és Takács László.

 

6.) December 17-én a Krammer Teréz Zenei Alapfokú Művészeti Iskola növendékei és tanárai karácsonyi hangversenyét hallhatták az érdeklődők a csömöri római katolikus templomban.

 

7.) December 19-én került sor a „Csömör belterületi főútjainak felújítása és közlekedésbiztonsági fejlesztése – Laki utca” című, PM_ONKORMUT_2016/20 azonosító számú nyertes projektünk sajtónyilvános záró rendezvényére a Polgármesteri Hivatal tanácstermében. A vendégek fogadását követően a fejlesztést Fábri István polgármester ismertette. A rendezvényen jelen volt dr. Tuzson Bence országgyűlési képviselő, dr. Katona Péter jegyző, Eigler Tamás és Kadók Ferencné önkormányzati képviselő, Böde Júlianna a Nefelejcs Művészeti Óvoda igazgatója, Kulich Gábor a Csömöri Települési Szolgáltató Nonprofit Kft. ügyvezetője, Ráduly Ildikó a Krammer Teréz Zenei Alapfokú Művészeti Iskola igazgatója és Válé Flórián a Csömöri Sport és Szabadidő Szervező Nonprofit Kft. ügyvezetője is.

 

8.) December 19. – 23. között tartották a szokásos karácsonyi évzáró rendezvényeiket a helyi intézmények és szervezetek.

 

9.) December 22. – Január 2. között hivatali szünet volt, a Csömöri Polgármesteri Hivatal zárva tartott.

 

10.) December 23-án került sor a negyedik adventi gyertya meggyújtására a Hősök terén a Német Nemzetiségi Önkormányzat Csömör szervezésében. Dunavölgyi Illés Sándorné önkormányzati elnök köszöntése után a katolikus egyházközség énekkara, Deák Csaba karnagy vezényletével, majd a Freundeskreis énekkara énekelt Nyikos Edit vezényletével. Adventi gondolatokat Bokros Levente plébános mondott. 

 

11.) Január 4-én, pénteken délután termelői piacot  tartottak a Hősök terén.

 

12.) Január 8-án a Polgármesteri Hivatalban tartotta ülését a Településfejlesztési és Környezetvédelmi Bizottság, Tihanyi Ferenc elnöklete mellett.

 

13.) Január 10-én a Népjóléti és Kulturális Bizottság  ülésezett a Polgármesteri Hivatalban, Szántóné Hermányos Mária elnökhelyettes vezetésével.

 

14.) Január 10-én megnyílt a Príma áruház a Laky sarkon. A nyitást megelőző délutánon Bederna Péter az S-Bedi Kft. ügyvezetője mutatta be a bevásárlóközpontot a képviselőknek.

 

15.) Január 14-én tartotta ülését a Pénzügyi, Ellenőrző és Vállalkozói Bizottság Eigler Tamás elnökletével, a Polgármesteri Hivatalban.

 

16.) Január 16-án került sor az orvosi pályázatok bontására a Polgármesteri Hivatalban. Két pályázat érkezett a gyermekorvosi, öt a háziorvosi álláshelyre.

 

17.) Január 16-án az Ügyrendi, Sport- és Közbiztonsági Bizottság tartotta ülését Pásztor Sándor elnöklete mellett, a Polgármesteri Hivatal tanácstermében.

 

18.) Január 17-én Pék Zoltán Pozsonypüspöki polgármestere tett látogatást a Polgármesteri Hivatalban.

 

19.) Január 17-én a Csömöri Település Szolgáltató Nonprofit Kft. Felügyelő Bizottsága tartott ülést a Polgármesteri Hivatalban, Pásztor Sándor elnök vezetésével.

 

20.) Január 18-án tartották a Sportbált a Csömör Sportcsarnokban, melyen átadták az év legjobb csömöri sportolóinak szóló díjakat. Az ünnepi díjkiosztón Válé Flórián, a Csömöri Nonprofit Sport Kft. ügyvezetője, Fábri István polgármester és Tihanyi Ferenc képviselő köszöntötte a sportolókat.

 

21.) Január 19-én a Petőfi Sándor Művelődési Házban a magyar kultúra napja alkalmából Isaszegi est címmel hagyományőrző néptáncbemutatót tartottak. Fellépett a Csatangoló Tánccsoport és Hagyományőrző Egyesület. A rendezvényen ételkóstoló és táncház várta az érdeklődőket, kísért az Erdőfű zenekar.

 

22.) Január 21. – 25. között zajlott az ökumenikus imahét, amelynek keretében a keresztény felekezetek helyi közösségei a római katolikus és az evangélikus templomban, illetve a baptista imaházban közös egyházi alkalmakat tartanak.

 

23.) Január 22-én rendkívüli képviselő-testületi ülést tartottak, melyen döntöttek a tankerülettel kötendő lakhatási támogatási szerződésről, a HÉV-állomás felújításáról, a fogorvosok által használható panorámaröntgen kiválasztásáról, kisteherautó vásárlásáról a Községgondnokság részére, valamint az éjszakai buszközlekedésre vonatkozó szerződés meghosszabbításáról.

 

24.) Január 22-én a magyar kultúra ápolását, a közösségépítést és a nemzeti identitás megőrzését elismerő díjakat, köztük a Minősített Közművelődési Intézmény címet adták át a magyar kultúra napján a budapesti Hagyományok Házában. A díjat, melyet másodszor kapott meg a csömöri művelődési ház, Fábri István polgármester és Szeltner Lászó, a Petőfi Sándor Művelődési Ház igazgatója vette át Fekete Péter kultúráért felelős államtitkártól. A csömöri művelődési ház mellett idén tizenhárom intézmény kapott még elismerést.

 

25.) Január 24-én a Népjóléti és Kulturális Bizottság ülésezett a Polgármesteri Hivatalban Szántóné Hermányos Mária elnökhelyettes vezetésével.

 

26.) Január 25-én mutatta be a Spirit Színház Thomas Mann Mario és a varázsló című darabját Gulyás Dénes rendezésében a művelődési házban.  

 

27.) Január 26-án, tartották a Szlovák bált a helyi művelődi házban, a Csömöri Szlovák Nemzetiségi Önkormányzat szervezésében. A rendezvényen Szabó Erzsébet köszöntötte a bálozókat. A rendezvényen Fábri István polgármester, Szántóné Hermányos Mária, valamint Tihanyi Ferenc önkormányzati képviselők is részt vett.

 

28.) Január 27-én a Csömöri sváb őseink nyomában 4. címmel tartottak megemlékezést a Német Nemzetiségi Önkormányzat Csömör szervezésében, a Csömörről „málenkij robotra” elhurcolt áldozatok emlékére. A római katolikus templomban megtartott német nyelvű szentmisét követően, a Hősök terén található emléktáblánál helyezték el az emlékezés koszorúit. Az önkormányzat nevében Fábri István polgármester és Eigler Tamás képviselő helyeztek el koszorút. Beszédet mondott Dunavölgyi Illés Sándorné a Német Nemzetiségi Önkormányzat elnöke. A megemlékezésen részt vett Madarasné dr. Hülitzer Katinka, valamint Szántóné Hermányos Mária képviselő is.

 

29.) Január 28-án a Pénzügyi, Ellenőrző és Vállalkozói Bizottság tartotta ülését Eigler Tamás elnöklete mellett, a Polgármesteri Hivatal tanácstermében.

 

30.) Január 29-én rendkívüli ülést tartott a Településfejlesztési és Környezetvédelmi Bizottság Tihanyi Ferenc elnöklete mellett, a zajcsökkentési intézkedési terv készítésének megvitatása  tárgyában.

 

31.) Január 29-én a Más kép író és olvasó találkozón Spiró György Kossuth-díjas író, költő, irodalomtörténész és műfordítóval beszélgetett a Petőfi Sándor Művelődési Ház galéria termében Huszárik Kata színművésznő.

 

32.) Január 31-én egy fő, Csömörön élő erdélyi lakos tett ünnepélyes állampolgársági esküt Fábri István polgármester előtt.

 

 1. ) Fejlesztések, jelentősebb felújítások:

 

 1. 1.) Intézményi felújítások, fejlesztések
 2. 1.1.) A Csömöri Egészségház hamarosan elkészül, jelenleg a belső bútorozás zajlik.

 

 

 

 1. 2.) Közterületi felújítások, fejlesztések
 2. 2.1.) Az Állomás utcában és a Szabadság úton, illetve a Csömöri Egészségház udvarán a parkoló- és járdaépítési munkák jelenleg az időjárási viszonyok miatt szünetelnek, a Komjáti-Design Kft. amint lehet, folytatja a munkát.
 3. 2.2.) A Középhegy utca I. ütem – Búzavirág utca és Meredek utca- közötti szakaszának aszfaltozása és a csapadékvíz elvezető árkok építése elkészült, bruttó 31.500.000,- Ft értékben, az ÁR-LA Kft. kivitelezésében.
 4. 2.3.) Az Ibolya utca útépítési és csapadékvíz elvezetési munkái befejeződtek. A beruházást az ÁR-LA Kft. végezte, bruttó 36.800.000,- Ft összegért.
 5. 2.4.) A Major úti kerékpárút II. szakaszának kivitelezési munkái bruttó 31.400.000,- Ft értékben elkészültek, a forgalomba helyezés még nem történt meg.
 6. 2.5.) A Laky bekötőút gyalogos- és kerékpárút építése az Úttengely Kft. kivitelezésében befejeződött, mintegy bruttó 13.500.000,- Ft értékben.
 7. 2.6.) A Laky bekötőúton a Szabadosok Kft. kivitelezésében befejeződött a szalagkorlátok szerelése, bruttó 13.000.000,- Ft értékben.

 

 

 1. 3.) A Csömöri Községgondnokság és a Csömöri Településszolgáltató Nonprofit Kft. kivitelezésében zajló jelentősebb karbantartási, felújítási munkák

– A Határ úton a padkarendezés, valamint az árok kialakítása folyamatban van.

A Csömöri Horgásztó közösségi- és játszóterének fejlesztése folyamatban van.

– Kossuth L. utcai Coop ingatlan felújítása zajlik.

– A strand mosdóhelyiségének belső burkolása, festése zajlik.

– A sportpálya lelátó karbantartása szintén folyamatban van.

 

 

*****

 

 

—Február 2-án két bál is várja a résztvevőket, az egyik az Óvodai jótékonysági batyus bál a sportcsarnokban, a másik a Turnovszky István Kertbarát Kör farsangi bálja a művelődési házban.

 

—Február 9-én rendezik meg a XX. Hájastészta- és fánksütő, valamint a  VI. Lekvárfőző versenyt a Petőfi Sándor Művelődési Házban.

 

— A következő rendes képviselő-testületi ülést 2019. február 14-én tartja az önkormányzat.

 

 

 

 

 

 

Fábri István s. k.

polgármester

 

 

 

 

 

 

 

Megszakítás