Search

Üdvözöljük!

Search
Search

A legutóbbi képviselő-testületi ülés óta történt fontosabb települési események és önkormányzati intézkedések

2019 június 05. –
Polgármesteri beszámolók

Fábri István polgármester beszámolója a 2018. március 28.– 2019. április 25. közötti időszakról.

(Készült Csömör Nagyközség Önkormányzata Képviselő-testületének 2019. április 25-i ülésére.)
 
– Összefoglalás –
 
  1. )Csömör Nagyközség Önkormányzatának Képviselő-testülete március 28-án tartotta rendes ülését, melyen a képviselők döntöttek a szociális és gyermekvédelmi szolgáltatásokról, azok igénybevételéről és a fizetendő térítési díjakról szóló önkormányzati rendelet módosításáról, a regionális célú alapítványok támogatási kérelmeiről, a „Közösségi tér- és közterület-fejlesztési program 2017-2021. – II.2. Útépítések, fejlesztendő településrészek”: Középhegyi utca II. szakasz – közbeszerzésének elindításáról, a Könyves Kálmán utca aszfaltozása – kivitelező kiválasztásáról; II.4. Járda- és kerékpárút építési program: a Csalogány és a Zrínyi utcai járdák felújításáról.

 

2.) Március 29-én Huszárik Zoltán (1931-1981) grafikáiból nyílt kiállítás a Petőfi Sándor Művelődési Házban. A tárlatot dr. Rácz Anna, a Huszárik Zoltán Alapítvány kuratóriumának tagja nyitotta meg. Köszöntőt mondott Szalay Ákos, az alapítvány elnöke, valamint Fábri István polgármester, közreműködött a Csömöri Tót Hagyományok Háza Hagyományőrző Népdalköre.

 

3.) Április 1-jén a Könyves Kálmán utca ingatlantulajdonosai részére, az utca aszfaltozásának tárgyában tartottak lakossági fórumot a Csömöri Nefelejcs Művészeti Óvoda előadótermében. A terveket Fábri István polgármester és Eigler Tamás beruházási tanácsnok és Sinkó Péter beruházási tanácsnok ismertették a lakosokkal.

 

4.) Április 3-án az Újtelep-Hőstelep településrészen élők számára fejlesztési fórumot, egyeztetést tartottak a Csömöri Mátyás Király Általános Iskola ebédlőjében, melyen az ez évi és a tervezett közösségi tér- és közterületi fejlesztési elképzeléseket vitatták meg az érintett ingatlantulajdonosokkal. A fórumot Fábri István polgármester, Kadók Ferencné, Pásztor Sándor képviselők és Sinkó Péter beruházási ügyintéző tartották.

 

5.) Április 4-én az Ügyrendi, Sport- és Közbiztonsági Bizottság tartotta ülését Pásztor Sándor elnöklete mellett a Polgármesteri Hivatal tanácstermében.

 

6.) Április 6-án a családi egészségnapon színes programok, szolgáltatások és egész napos vásár várta az érdeklődőket a Petőfi Sándor Művelődési Házban, míg a  Csömöri Egészségházban ingyenes egészségügyi szűrések igénybevételével élhettek a csömöri lakosok.

 

7.) Április 6-án a Csömöri Teátristák Trázsi Erzsébet Teljesen idegenek című darabját mutatták be a Petőfi Sándor Művelődési Házban, nagy sikerrel.

 

8.) Április 8-án a Csömör Rózsakert Evangélikus Óvoda Igazgatótanácsi ülésén fenntartói küldöttként vett részt Fábri István polgármester.

 

9.) Április 8-án a Széchenyi utca ingatlantulajdonosai részére, az utca aszfaltozásának tárgyában tartottak lakossági fórumot a Polgármesteri Hivatal tanácstermében. A terveket Fábri István polgármester és Eigler Tamás beruházási tanácsnok és Benkó Gábor műszaki osztályvezető ismertették a lakosokkal.

 

10.)Április 9-én a Polgármesteri Hivatalban tartotta ülését a Településfejlesztési és Környezetvédelmi Bizottság Tihanyi Ferenc elnöklete mellett.

 

11.) Április 10-én Majorszegi településrészen élők számára fejlesztési fórumot, egyeztetést tartottak az Összefogás Rehabilitációs Központ épületében, melyen az ez évi és a tervezett közösségi tér- és közterületi fejlesztési elképzeléseket vitatták meg az érintett lakosokkal. A fórumot Fábri István polgármester, Eigler Tamás beruházási tanácsnok és Benkó Gábor műszaki osztályvezető tartották.

 

12.) Április 11-én a Népjóléti és Kulturális Bizottság ülésezett a Csömöri Egészségház közösségi termében, Szántóné Hermányos Mária elnökhelyettes vezetésével.

 

13.) Április 11-én kísértük utolsó földi útjára Bódis István (1941-2019) volt önkormányzati képviselőt.

 

14.) Április 11-én Csömöri Kulturális Közalapítvány Kuratóriuma tartotta ülését a Polgármesteri Hivatal tanácstermében Harmath Diána elnökletével. A Kuratórium az Önkormányzat által biztosított 2019. évi pénzügyi keretből összesen 5.120.000,- Ft támogatást ítélt oda 19 civil egyesület és alapítvány részére.

 

15.) Április 11-én rendkívüli Képviselő-testületi ülést tartottak, melyen döntöttek önkormányzati szolgálati lakások kialakításáról és kiadásáról, parkosítási és zöldterületi fejlesztésekről.

 

16.) Április 12-én került megrendezésre a 6. regionális német énekverseny, melynek idén második alkalommal volt Csömör a helyszíne, házigazdája a Csömöri Német Nemzetiségi Önkormányzat. A megnyitón Fábri István polgármester köszöntötte a megjelent vendégeket és fellépőket.

 

17.) Április 12-én Dombrádi Lászlóné „Örökségünk” című néprajzi magángyűjteményének hivatalos megnyitóját tartották, a kiállítást Katona Edit, a Néprajzi Múzeum etnográfusa nyitotta meg. Közreműködött a Tiszta Forrás Népdalkör.

 

18.) Április 12-én a csömöri hívek hagyományos fáklyás keresztúti elmélkedést tartottak Húsvét misztériumáról a Kálvária-dombon a Via Veritatis Alapítvány és a Csömöri Boldog Özséb Cursillios Csoport szervezésében.

 

19.) Április 13-án ingyenes lakossági sitt-gyűjtést rendezett a Csömöri Települési Szolgáltató Nonprofit Kft., a Csömöri Községgondnokság telephelyén. Az akció során mintegy 70 m3 sittet adtak le a csömöri lakosok.

 

20.) Április 13-án A Vivicitta nevű hagyományos futóverseny közösségi napjára, szombatra a Csömöri Mátyás Király Általános Iskola diákjai, tanárai és szülői nagysikerű akciót szerveztek. A Margitszigeten a „Fuss egy jó ügyért” kezdeményezés keretében közösen futottak az olvasás népszerűsítésért. Az akció fő szervezője Bihari Réka szülő és Lencsés Jánosné tanítónő voltak. A korábbi évekhez hasonlóan Fábri István polgármester is csatlakozott a futó csapathoz. A csömöriek standjához idén a Láthatatlan kiállítás szabadtéri installációja is csatlakozott.

.

21.) Április 13-án Tavaszköszöntő estet tartottak, melyen a Krammer Teréz Zeneiskola tanárai, növendékei és a zeneiskola együttesei léptek fel a Petőfi Sándor Művelődési Házban.

 

22.) Április 14-én a Turay Ida Színház Csak kétszer vagy fiatal című vígjátékát láthatták a nézők Bodrogi Gyula, Kossuth- és Jászai-Mari díjas, Kiváló- és érdemes művész rendezésében, Hűvösvölgyi Ildikó Kossuth-díjas, valamint Mikó István Jászai-Mari díjas színészek főszereplésével.

 

23.) Április 15-én  a Költészet napja alkalmából zenés irodalmi estet rendeztek Grecsó Krisztiánnal és Kollár Klemencz Lászlóval a Petőfi Sándor Művelődési Házban.

 

24.) Április 16-án az Érdi Járási Hivatal Környezetvédelmi Főosztálya is ellenőrzést tartott a KER-HU szemétlerakó telephelyén, melyen a Fábri István polgármester, dr. Katona Péter jegyző, illetve a lakossági csoport képviselője is részt vett.

 

25.) Április 17-én az Észak-Kelet Pest és Nógrád Megyei Regionális Hulladékgazdálkodási és Környezetvédelmi Önkormányzati Társulás ülésén Tihanyi Ferenc képviselő és Kulich Gábor a Csömöri Települési Szolgáltató Nonprofit Kft. ügyvezetője vettek részt Vácott. Az ülés legfontosabb napirendjei a 2018. évi beszámoló, illetve a 2019. évi költségvetés elfogadása voltak.

 

26.) Április 17-én a Pénzügyi, Ellenőrző és Vállalkozói Bizottság tartotta ülését Eigler Tamás elnöklete mellett, a Polgármesteri Hivatal tanácstermében.

 

27.) Április 19-22. között, a kereszténység legnagyobb ünnepén, Húsvét alkalmából a hagyományos egyházi ünnepi eseményekre került sor a négy helyi felekezet, a római katolikus, az evangélikus, a baptista és a református közösségek szervezésében. Emellett a csömöri polgárok és a helyi civil közösségek, intézmények a hagyományos húsvéti szokásokat elevenítették családi körben, illetve közösségi eseményeken. Nagypénteken patakmosdást tartottak a Bulgárkertben a szlovák hagyományőrzők, majd húsvét vasárnapján, immár negyedik alkalommal rendezték meg a Sváb locsolóbált a Német Nemzetiségi Önkormányzat Csömör szervezésében.

 

28.) Április 24-én tartotta ülését a Csömöri Közbiztonsági Közalapítvány Vermes Péter elnöklete mellett a Polgármesteri Hivatal külső tárgyalótermében.

 

29.) Április 24-én Csömöri virtuózok címmel vonószenekari estet tartottak a Krammer Teréz Zeneiskola szervezésében a Petőfi Sándor Művelődési Házban.

 

  1. ) Fejlesztések, jelentősebb felújítások:

 

  1. 1.) Közterületi felújítások, fejlesztések
  2. 1.1.) Az Állomás utcában és a Szabadság úton, illetve a Csömöri Egészségház udvarán a parkoló- és járdaépítési munkák zajlanak a Komjáti-Design Kft. kivitelezésében.
  3. 1.2.) Elkészült az Erzsébet utca felújítása az ÁR-LA Kft. kivitelezésében, bruttó 28.000.000,- Ft értékben.
  4. 1.3.) A Laky bekötőút melletti gyalogos útvonal aszfaltozási munkái zajlanak az Úttengely Kft. kivitelezésében.
  5. 1.4.) Megkezdődött a Csalogány utcai járdaépítés, a beruházást -Komjáti-Design Kft. végzi.
  6. 1.5.) A Táncsics, Liget és Dezsőfia utca útfelújítási munkálatait megkezdte az Aszfalt és Bontás Kft.

 

  1. 2.) A Csömöri Községgondnokság és a Csömöri Településszolgáltató Nonprofit Kft. kivitelezésében zajló jelentősebb karbantartási, felújítási munkák

– A Határ úton a padkarendezés, valamint az árok kialakítása folyamatban van.

A Csömöri Horgásztó közösségi- és játszóterének fejlesztése folyamatban van.

A strand mosdóhelyiségei elkészültek, bruttó 450.000,-Ft értékben.

– A sportpálya lelátó karbantartása folyamatban van.

– A Csömöri Egészségház belső-külső udvarának burkolatai elkészültek, bruttó 1.420.000,-Ft összegben.

Horgásztó felnőtt kondipark telepítése és a terület rendezése folyamatban.

– A tűzoltó állomás felújításának előkészítése folyamatban van.

– A Rákóczi úti szolgálati lakások kivitelezését megelőző munkálatok megkezdődtek.

– A Főnix utcában a műanyag bóják kihelyezése folyamatban van.

– A Patak híd alapozása és a híd beemelése megtörtént, bruttó 960.000,- Ft összegért

 

 

*****

 

 

—Április 27-én Föld napja Csömörön hagyományteremtő céllal környezetvédelmi programok várják az érdeklődőket a Pataksétányon, illetve a Csömöri horgásztónál.

 

—Április 28-án a 29. Csömöri Kórustalálkozó és Egyházzenei Hangverseny kerül megrendezésre a római katolikus templomban.

 

— Május 1-jén Civil séta a Pataksétányon, Tót majális a Hősök terén várja az érdeklődőket.

 

— A következő rendes Képviselő-testületi ülést 2019. május 23-án tartja az önkormányzat.

 

 

 

 

Fábri István s. k.

polgármester

 

 

 

 

 

 

 

Megszakítás