Search

Üdvözöljük!

Search
Search

A legutóbbi képviselő-testületi ülés óta történt fontosabb települési események és önkormányzati intézkedések

2022 április 22. –
Polgármesteri beszámolók

Fábri István polgármester beszámolója a 2022. március 24. – 2022. április 21. közötti időszakról.

(Készült Csömör Nagyközség Önkormányzata Képviselő-testületének 2022. április 21-i ülésére)

 

– Összefoglalás –

 

 

1.) Csömör Nagyközség Önkormányzatának Képviselő-testülete március 24-én tartotta soros ülését, melyen a képviselők döntöttek a Csömöri Községgondnokság intézményvezetői és a Csömöri Települési Szolgáltató Nonprofit Kft. ügyvezetői megbízásának meghosszabbításáról, továbbá pályázatot írtak ki a Petőfi Sándor Művelődési Ház igazgatói álláshelyére. Az ülésen módosították a szociális és gyermekvédelmi települési támogatásokról szóló rendelet. A képviselő-testület több határozatot fogadott el az ukrajnai háborús károsultak megsegítéséről. Az önkormányzat többszázmillió forint értékű ingatlant biztosítását szavazta meg az új iskola építése céljából.

 

2.) Március 28-án a Körmendi utca ingatlantulajdonosai részére, az utca aszfaltozásának tárgyában tartottak lakossági egyeztetést a Polgármesteri Hivatal tanácstermében. Az egyeztetésen Fábri István polgármester és Benkó Gábor műszaki osztályvezető vettek részt.

 

3.) Március 28-án az országgyűlési választások körzeti szavazatszámláló bizottságai tagjai Fábri István polgármester előtt tettek esküt a Petőfi Sándor Művelődési Házban. A választott, illetve a delegált tagoknak dr. Katona Péter jegyző és dr. Nagy Atilla aljegyző tartott részletes tájékoztatását.

 

4.) Március 29-én Más kép író és olvasó találkozón Grecsó Krisztián József Attila-díjas költő, író, dalszerzővel beszélgetett a Petőfi Sándor Művelődési Ház galéria termében Huszárik Kata színművésznő.

 

5.) Április 2-án termelői és bolhapiacot tartottak a Hősök terén.

 

6.) Április 3-án Csömörön rendben megtartották az országgyűlési választást. Dr. Tuzson Bence (Fidesz-KDNP) lett Pest megye 5. számú választókerületének képviselője, immár harmadik ciklusát kezdi a Dunakeszi központú körzetben. A legtöbb szavazatot Csömörön Dorosz Dávid (Egységben Magyarországért) kapta, összesen 2 660 fő, míg a Fidesz-KDNP jelöltjére 2 588 fő szavazott (az átjelentkezőkkel együtt összesen).

 

7.) Április 5-én a Környezetvédelmi, Településfejlesztési és Sport Bizottság tartotta ülését Tihanyi Ferenc elnökletével a Polgármesteri Hivatal tanácstermében.

 

8.) Április 6-án a dr. Gémesi György elnök által vezetett Magyar Önkormányzatok Országos Szövetsége elnökségi ülésén vett részt Fábri István polgármester Isaszegen.

 

9.) Április 6-án az Ügyrendi, Közbiztonsági és Közlekedési Bizottság tartotta ülését a Polgármesteri Hivatal tanácstermében Pásztor Sándor elnök vezetésével.

 

10.) Április 7-én a Népjóléti és Kulturális Bizottság tartotta ülését a Polgármesteri Hivatal tanácstermében Szántóné Hermányos Mária elnöklete mellett.

 

 

11.) Április 8-án Liska Nándorné Ady Endre utcai és Venczel Zoltánné Béketéri, 90. életévüket betöltött szépkorú csömöri lakosokat köszöntötte otthonukban Fábri István polgármester, dr. Katona Péter jegyző és Varga Virág igazgatási osztályvezető.

 

12.) Április 8-án a Via Veritatis Alapítvány szervezésében ismét megtartották a Csömöri Keresztút nevet viselő liturgikus sétát a Kálvária dombra, ahol a stációk melletti felolvasással, közös elmélkedéssel készültek Húsvét ünnepére.

 

13.) Április 11-én a Pénzügyi-, Ellenőrző és Vállalkozói Bizottság tartotta ülését Eigler Tamás elnök vezetésével a Polgármesteri Hivatal tanácstermében.

 

14.) Április 13-án a szépkorú Kovács István Vadvirág utcai csömöri lakost 90. születésnapja alkalmából köszöntötte otthonában Fábri István polgármester és Tormay-Lesták Mária alpolgármester.

 

15.) Április 15-én nagypénteki patakmosdás hagyományát elevenítették fel a Csömöri pataknál, a Furmicska Néptánc Egyesület tagjainak részvételével.

 

16.) Április 16-án termelői és bolhapiacot tartottak a Hősök terén.

 

17.) Április 15-18. közötti napokon, a keresztyénség legnagyobb ünnepén, Húsvétkor mind a négy helyi egyházi felekezet a hagyományos liturgiai rendben tartotta alkalmait a római katolikus, az evangélikus és a református templomokban és a baptista imateremben.

 

18.) Április 17-én tartották az V. Sváb Húsvéti bált a Petőfi Sándor Művelődési Házban a Csömöri Német Nemzetiségi Önkormányzat szervezésében, Drahos Réka Dalma elnök és képviselőtársai vezetésével.

 

19.) Április 18-án, Húsvét hétfőjén a falu fiatal és idős férfiai, bár egyre csökkenő számban, de házhoz menve látogatták-locsolták meg a hölgyeket, lányokat, életben tartva ezzel a régi hagyományokat. Ezen a napon húsvéti programokkal várták az érdeklődőket a Csömöri Tót Hagyományok Házában.

 

20.) Április 20-án Fábri István polgármester és Benkó Gábor műszaki vezető a helyszínen tartott egyeztetést az érintett Szabadság úti lakókkal az épülő kerékpárút felmerült műszaki kérdéseiről.

 

21.) Április 20-án ünnepélyes keretek között adták át Tuzson Bence részére az országgyűlési képviselői mandátumot. Az eseményen részt vett többek között Szabó István, Pest Megye Önkormányzata Közgyűlésének elnöke és a választókerület polgármesterei, köztük a legrégebben hivatalban lévő magyarországi településvezető, Pásztor Béla Veresegyházról, a nagyközségünkkel határos Fótról dr. Vass György és Fábri István Csömörről.

 

22.) Április 21-én 3 fő, egy erdélyi házaspár és egy vietnámi hölgy  tett állampolgársági esküt Tormay-Lesták Mária alpolgármester előtt.

 

23.) Április 21-én a Népjóléti és Kulturális Bizottság tartotta ülését a Polgármesteri Hivatal tanácstermében Szántóné Hermányos Mária elnöklete mellett.

 

24.) Csömör Nagyközség továbbra is szerepet vállal az ukrajnai menekültek megsegítésében. Eddig több mint 50 fő fordult meg Csömörön, akik szállást és ételt kaptak. Az ellátásban önkéntesek, civil szervezetek, egyházak vettek részt az önkormányzat és a Szociális Alapszolgáltatási Központ koordinálásával. Közvetve és közvetlenül is adományokat juttattunk el a háborús területekre.

 

******

 

_ Április 23-án a Föld napja Csömörön c. rendezvény a régi Strandtéren;

 

– Április 22-23-án XXX., jubileumi Egyházzenei Hangverseny és Kórustalálkozó lesz a római katolikus templomban.

 

– Május 1-jén 1135 lépés a Pataksétányon című közösségi reggelit szervez a Csömöri Civil Egyesület a Pataksétányon és a Természetismereti Parkban.

 

– Május 1-jén Tót majális rendezvény lesz a szlovák házban.

 

– Május 7-én Boglárka túra indul a Csömöri Körtúra útvonalán.

 

-A következő képviselő-testületi ülést 2022. május 19-én tartja az önkormányzat.

 

 

Fábri István s. k.

polgármester

Megszakítás