Search

Üdvözöljük!

Search
Search

A legutóbbi képviselő-testületi ülés óta történt fontosabb települési események és önkormányzati intézkedések

2022 június 01. –
Polgármesteri beszámolók

Fábri István polgármester beszámolója a 2022. április 21. – 2022. május 19. közötti időszakról.

(Készült Csömör Nagyközség Önkormányzata Képviselő-testületének 2022. május 19-i ülésére)

– Összefoglalás –

1.) Csömör Nagyközség Önkormányzatának Képviselő-testülete április 21-én tartotta soros ülését, melyen döntöttek az ukrajnai háborús károsultak segítését szolgáló adományok eljuttatásáról a háború sújtotta országba, a Szociális Alapszolgáltatási Központ bővítéséről mobil épület telepítésével, a személyes gondoskodást nyújtó ellátásokról, azok igénybevételéről szóló önkormányzati rendelet módosításáról. A testület keretösszeget szavazott meg a Bulgárkert játszóterének felújtására és fejlesztésére, a Csömöri-patak gyalogos hídjainak és lejáróinak felújításáról, valamint kiválasztotta a kivitelezőt a HÉV-állomáson létesítendő  fedett kerékpártároló megépítésére. Az ülésen elfogadták a tehergépjármű-behajtási rendelet jelentős szigorításáról szóló rendeletmódosítást.

           

2.) Április 22-én, az idei első autómentes napon összesen 472 gyermek érkezett autó nélkül az iskolába. Az akciót hagyományosan az önkormányzat szervezi.

 

3.) Április 22-23-án sittgyűjtési akciót tartott az önkormányzati tulajdonú Csömöri Települési Szolgáltató Nonprofit Kft.  a Csömöri Községgondnokság telephelyén. Az akció során 128 m3 sitt gyűlt össze és közel kétszáz lakos élt a háztartása felújítása során keletkezett építési törmelék ingyenes elhelyezési lehetőségével.

 

4.) Áprilisban három hétvégén zajlott az önkormányzat szervezésében megvalósult civil szemétszedési akció. Elsősorban autógumit, bútorlapokat és sittet szedtek össze a helyi egyesületek, csoportok a Bulgárkertben, a Kálvárián, a Kistarcsai úton, a Vízműsor és Panoráma utca környékén, a Majorszegi-erdőben, és az M0-ás alumínium híd környékén. A szemét elszállítását és lerakását a Csömöri Községgondnokság végezte. Idén a Csömöri Civil Egyesület, az Evangélikus Gyülekezet, a Turnovszky István Kertbarát Kör, a Csíkvölgyi Vass Albert Vadásztársaság,  a Csömöri Polgárőr Egyesület a mezőőri szolgálattal együttműködve, a Favorit Lovarda önkéntes csoportja, a Csömöri Baptista Gyülekezet és a Polgármesteri Hivatal dolgozói vettek részt.

 

5.) Április 23-án a Föld napja alkalmából  környezetvédelmi programokkal várták a családokat a Természetismereti parkban (régi strand területén) Csömör Nagyközség Önkormányzata és a Csömöri Települési Szolgáltató Nonprofit Kft. közös szervezésében.

 

6.) Április 23-24. között rendezték meg a XXX. Csömöri Kórustalálkozó és Egyházzenei Hangversenyt a római katolikus templomban. A Deák Miklós által koordinált, nagy múltú rendezvényen a helyi kórusok mellett műsort adott a nyíregyházi Cantemus Vegyeskar, vezényelt Szabó Soma Liszt-díjas karnagy és a váci Székesegyházi Kórusiskola Gaudia kórusa, vezényelt Nick Andrea karnagy A résztvevőket Pethő Gábor plébános, Varga László karnagy  és Tormay-Lesták Mária alpolgármester köszöntötte. Az esemény részt vett Fábri István polgármester is.

 

7.) Szentgyörgyi-napi mustra címen tartottak kertnyitó, családi rendezvényt a Kacsóh Pongrácz utcai Szakicska-Házban, a modern tudomány és a hagyomány kapcsolatának szellemében. A rendezvény házigazdája Kerülő Tünde és Fábri-Nyerges Andrea volt.

 

8.) Április 25-én Csömör Nagyközség Szlovák Nemzetiségi Önkormányzata ülésezett a Tót Hagyományaink Házában, Szabó Erzsébet elnök vezetésével.

 

9.) Április 25-én a Csömöri Kulturális Közalapítvány tartotta ülését a Polgármesteri Hivatal külső tárgyalótermében, Harmath Diána elnök vezetésével. A kiírt pályázatra 19 helyi civil egyesület nyújtotta be jelentkezését. Működésre összesen 5.300.000,- Ft-ot, egyéb felhasználásra 920.000,- Ft-ot szavazott meg az alapítvány kuratóriuma.

 

10.) Április 26-án intézményvezetői értekezletet tartottak a Polgármesteri Hivatal tanácstermében, ahol az aktuális települési ügyeket és az intézményi együttműködések különböző kérdéseit  egyeztette a vezetőkkel Fábri István polgármester és Tormay-Lesták Mária alpolgármester.

 

11.) Április 29-én a Magyar Önkormányzatok Szövetsége elnöksége tartotta ülését a fővárosi polgármesteri hivatalban dr. Gémesi György elnök vezetésével. Az ülésen a felügyelő bizottság képviseletében részt vett Fábri István polgármester is.

 

12.) Május 1-jén a Csömöri Civil Egyesület szervezésében ismét megtartották az 1135 lépés a Pataksétányon – civil közösségi reggeli  elnevezésű rendezvényt, melynek végállomásán, a régi Strand téren (Természetismereti park) az egyesület tagjai reggelivel várták a látogatókat.

 

13.) Május 1-jén a Csömöri Tót Hagyományaink Házában tót majálist tartottak, a Csömör Nagyközség Szlovák Nemzetiségi Önkormányzata szervezésében. Az egész napos rendezvényen kézműves foglalkozásokkal, népi játszótérrel, zenés mesejátékokkal, hagyományőrző műsorokkal, modern táncbemutatókkal, májusfaállítással és finom ételekkel várták az érdeklődőket. Felléptek: Sebestyén Katja, a Majerán Néptánc Együttes, zenélt a Csömöri Ifjúsági Fúvószenekar, továbbá vendégfellépőként érkeztek Mojmirovcéről és Nyitráról. A színpadon Szabó Erzsébet szlovák nemzetiségi önkormányzati elnök és Fábri István polgármester köszöntötte a rendezvényre ellátogató Mojmirovce (Ürmény) testvértelepülés jelenlegi és korábbi polgármesterét, Martin Palkát, Imre Kováchot, továbbá Priskin Zoltánt, a nyitrai általános iskola igazgatóját.

 

14.) Május 1-jén a hagyományos horgászverseny zajlott a Csömöri Horgásztónál, a Csömöri Horgászegyesület szervezésében. A nyerteseknek a díjakat Ifj. Radványi Róbert a Csömöri Horgászegyesület elnöke és Fábri István polgármester adták át.

 

15.) Május 2-án rendezték a „mini” Boglárka-túrát, melynek során a helyi általános iskolások a tanítási órák keretében megismerhetik Csömör természeti értékeit. Az alsó tagozatosok a Pataksétányon keresztül a Horgásztó körül, míg a felsősök a Pataksétány-Bulgárkert-Kárvária domb útvonalon barangoltak ki a Természetismereti parkba. A Bulgárkertben a gyerekeket a 7.a osztály fogadta, akik Tömör Balázs osztályfőnök kísérete mellett játékos, környezettudatos feladatokkal várták az osztályokat, míg a Kálvárián álló kereszteknél Fábri István polgármester mesélt a gyerekeknek a helytörténeti érdekességekről. A strandtéren Müller Alíz kerttervező, a horgásztónál Tormay-Lesták Mária alpolgármester várta a megérkező osztályokat.

16.) Május 2-án az Ügyrendi, Közbiztonsági és Közlekedési Bizottság tartotta ülését a Polgármesteri Hivatal tanácstermében Pásztor Sándor elnök vezetésével.

 

 

17.) Május 2-án 30 éves jubileumi ünnepséget tartottak a Krammer Teréz Zenei Alapfokú Művészeti Iskola fennállásának tiszteletére. A zeneiskola falán elhelyezett tábla felavatását koszorúzás követte, az önkormányzat nevében Fábri István polgármester és Tormay-Lesták Mária alpolgármester helyezett el koszorút, a Dunakeszi Tankerület nevében pedig Szabóné Forgách Gabriella igazgató, a tantestület nevében Tanai Róbert igazgatóhelyettes. A csömöri református templomban jubileumi hangversenyt adtak a zeneiskola legtehetségesebb jelenlegi és volt növendékei, illetve tanárai. Ráduly Ildikót, a zeneiskola igazgatóját Fábri István polgármester köszöntötte. Az ünnepség állófogadással ért véget.

 

18.) Május 2-án rendkívüli Képviselő-testületi ülést tartottak, melyen a képviselők döntöttek a

Palotai úti önkormányzati terület bérlésének szerződésmódosításáról, HÉSZ szerződésmódosítási kérelemről, közösségi ingatlan kialakításáról a Majorszegi-ligetben, illetve lakossági fellebbezési kérdésekről.

 

19.) Május 3-án a Környezetvédelmi, Településfejlesztési és Sport Bizottság tartotta ülését Tihanyi Ferenc elnökletével a Polgármesteri Hivatal tanácstermében.

 

20.) Május 5-én a Népjóléti és Kulturális Bizottság tartotta ülését a Polgármesteri Hivatal tanácstermében Szántóné Hermányos Mária elnöklete mellett.

 

21.) Május 5-én a legnagyobb létszámú gazdasági szervezet, a Csömöri Gazdaszövetkezet tartotta éves közgyűlését a Petőfi Sándor Művelődési Házban Tihanyi Ferenc elnök vezetésével.

 

22.) Május 6-án ismét autómentes napot, melyen összesen 430 diák érkezett autó nélkül az iskolába. Az akciót hagyományosan az önkormányzat szervezi.

 

23.) Május 7-én termelői és bolhapiacot tartottak a Hősök terén.

 

24.) Május 7-én a Csömöri Körtúra útvonalán hagyományos Boglárka- túrát tartottak, melynek célja, hogy megismertesse az itt lakókat közvetlen környezetükkel, Csömör természeti és helytörténeti értékeivel. A túrán idén 130 fő indult el, egyúttal növelve azok számát, akik teljesítették a mintegy 20 kilométeres, lassan kultikussá váló helyismeretei túraútvonalat.

 

25.) Május 9-én a Pénzügyi, Ellenőrző és Vállalkozói Bizottság tartotta ülését a Polgármesteri Hivatal tanácstermében Eigler Tamás elnöklete mellett.

 

26.) Május 10-én a Szociális Alapszolgáltatási Központ Család- és Gyermekjóléti Szolgálata szakmaközi konferenciát tartott a Polgármesteri Hivatal tanácstermében, a jelzőrendszeri-hálózat tagjainak részvételével. Meghívott előadó Juhász Leventéné gyermekjogi képviselő volt. Az önkormányzat részéről Tormay-Lesták Mária alpolgármester is részt vett a konferencián. 

 

27.) Május 11-én a Gödöllő Környéki Turisztikai Egyesület közgyűlésén vett részt Fábri István polgármester és Tormay-Lesták Mária alpolgármester Domonyban, Perna Pál elnök meghívására. A közgyűlés fő napirendi pontja az egyesület 2021. évi beszámolója és 2022. évi költségvetése és szakmai terve mellett a szervezet jelentős mértékű megújulása volt.

 

28.) Május 12-én Gödöllőn, a Pest Megyei Rendőr Főkapitányság egyeztető konferenciáján vett részt Tormay-Lesták Mária alpolgármester, Pásztor Sándor képviselő az Ügyrendi, Közbiztonsági és Közlekedési Bizottság elnöke, valamint a Szociális Alapszolgáltatási Központ munkatársai.

 

29.) Május 14-én sváb majális rendezvényt tartottak a Hősök terén, a Német Nemzetiségi Önkormányzat szervezésében. Sok színes program mellett fellépett a Krammer Teréz Zenei Alapfokú Művészeti Iskola zenekara, a Mátyás Király Általános Iskola tanulói, a Freundeskreis Kórus. A zenés, táncos programokhoz a jó zenét a Die Eber Kapelle Zenekar biztosította. Az eseményt Drahos Réka Dalma nemzetiségi önkormányzati elnök és Pál Kriszta nemzetiségi önkormányzati képviselő, illetve Fábri István polgármester nyitotta meg.

 

30.) Május 16-án új elnökséget és egyben elnököt választott a legrégebbi alapítású és legnagyobb létszámú helyi társadalmi szervezet, a Turnovszky István Kertbarát Kör. Az egyesület új vezetője Kosztyóné Horváth Mária lett.

 

31.) Május 17-én szakbizottság ülésezett a Polgármesteri Hivatalban a Csömöri Egészségház szabad rendelőinek bérbeadása tárgyában. A bizottság tagjai Tormay-Lesták Mária alpolgármester, Varga Virág igazgatási osztályvezető és dr. Kakuk Tímea háziorvos volt.

 

  1. ) Május 18-án a Csömöri Sport- és Szabadidő-szervező Nonprofit Kft. Felügyelő Bizottsága tartotta ülését a Sportcsarnokban, Eigler Tamás elnök vezetésével.

 

33.) Május 19-én a Csömöri Települési Szolgáltató Nonprofit Kft. Felügyelő Bizottsága tartotta ülését a Polgármesteri Hivatal tanácstermében, Pásztor Sándor elnök vezetésével.

 

34.) Május 19-én a Népjóléti és Kulturális Bizottság tartotta ülését a Polgármesteri Hivatal tanácstermében Onhausz Erzsébet elnök-helyettes vezetésével.

 

35.) Sport

– A Csömör KSK nagypályás labdarúgó csapata négy bajnoki győzelem mellett két vereséget szenvedett a Pest megyei II. osztályú bajnokságban.

Férfi kézilabdázóink a 11. helyen végeztek az NB II-es bajnokság Északi Csoportjában, miután Budakalászon, itthon a Rév TSC, idegenben pedig a Rákosmenti KSK ellen is vereséget szenvedtek a szezon hajrájában.

– A női kézilabdacsapat a Balassagyarmat SE elleni helyosztón elszenvedett vereség után kiesett a Pest megyei bajnokság első osztályából.

– Kaposvártól délre, a Zselic lejtőin rendezték meg a hegyibringások (mountain bike) maratoni országos bajnokságát. A Cube-Csömör versenyzői minden várakozást felülmúlóan teljesítettek, gyakorlatilag kisajátították a dobogót: középtávon az U19-es korcsoportban a lányoknál Greman Szonja szerezte meg a bajnoki címet, míg a fiúknál Takács Valent Márk diadalmaskodott. Női elitben Schmidel Regina győzött, az elit férfiak 96 kilométeres penzumának végén Szatmáry András aratott magabiztos sikert.

-A három magyarországi szakaszt követően Olaszországba tette át a székhelyét a 105. Giro d’Italia országúti kerékpáros körverseny. A várakozásoknak megfelelően, összetettben jelenleg az Grupama FDJ színeiben versenyző csömöri Valter Attila áll a legjobban a magyarok közül.

– Az ötödik helyen végzett a szófiai cselgáncs Európa-bajnokság küzdelmeinek utolsó napján a 90 kilogrammosok mezőnyében induló csömöri olimpiai bronzérmes, Tóth Krisztián. A világranglista harmadik helyezettje a nyolcadik felnőtt Eb-jén lépett tatamira, egy ezüst- és két bronzérem mellett egy ötödik és egy hetedik helyezést jegyezhet.

– Az idei atlétikai magyar csapatbajnokság Keleti-elődöntőjét Miskolcon rendezték, ahol a Csömör KSK néhány éve alakult atlétikai szakosztálya, kiváló eredményt elérve, több régi, hagyományos városi atlétikai klubot is maga mögé utasítva kvalifikálta magát a hazai másodosztályú mezőnybe. A csömöri Vincze Petronella legyőzte női kalapácsvetés versenyszámban az olimpiai bronzérmes, fedett pályás világbajnok magyar súlylökőt, Márton Anitát. – Az 10000 méteres Országos Bajnokságon  bronz-, a félmaratoni Országos Bajnokságon ezüstérmet szerzett a Csömör KSK színeiben versenyző Erdélyi Zsófia.

 

 

 

36.) Fejlesztések, jelentősebb felújítások:

36.1.) Közterületi felújítások, fejlesztések

36.1.1.) A Vörösmarty 2. sz. alatti önkormányzati ingatlan  részleges felújítási munkái megkezdődtek a Csömöri Községgondokság kivitelezésében és koordinálásával.

36.1.2.) Zajlik a Szabadság úti kerékpárút építése, a kivitelező az Uhrinwest Kft.

36.2.3.) A HÉV-állomás fedett kerékpártároló megépítését megkezdte az Alma-Rend Szolgáltató és Kereskedelmi Kft.

36.2.4.) A Major úti HÉV-átjárónál megkezdődött az „intelligens gyalogátkelőhely” telepítése, a kivitelező Visible Crossing Kft.

36.2.5.) Elkészült az atlétikapálya fejlesztése, melynek eredményeképpen magasugró dombot telepítettek, vizesárokkal és akadályfutó eszközökkel bővült a sportcentrum, továbbá két rekortános távolugró pálya épült. A kivitelezést a Greenturf Sport Kft. végezte. A beruházás összege bruttó 6.000.000,- Ft, ebből pályázati támogatás (50%), a kivitelezésben a Csömöri Községgondnokság is közreműködött.

 

36.2.) A Csömöri Községgondnokság és a Csömöri Településszolgáltató Nonprofit Kft. kivitelezésében zajló jelentősebb karbantartási, felújítási munkák:

36.2.1.) Az Ulicska lépcsőjének felújítása zajlik a HÉV-Állomás és a Petőfi S. utca közötti szakaszon.

36.2.2.) A Vörösmarty 2. sz. alatti önkormányzati ingatlan bontási és homlokzat-felújítási munkálatai zajlanak.

36.2.3.) A Csömöri Településszolgáltató Nonprofit Kft. munkatársai véglegesítették a Természetismereti parkban létesítendő tanösvény terveit és beérkeztek a kivitelezői árajánlatok. A fejlesztés várhatóan nyár folyamán zajlik majd.

 

 

 

*****

 

 

—Május 28-án a zeneiskola nyárköszöntő estjét hallgathatják meg a művelődési házban.

—Május 29-én gyermeknapi rendezvény lesz a Csömöri Horgásztónál.

—Június 4-én az Összetartozás napján országzászló felvonást és ünnepi megemlékezést tartanak a Hősök terén, továbbá a református templomban is ünnepi műsort rendeznek.

—Június 10-12. között Csömöri napok rendezvénysorozat várja az érdeklődőket a Hősök terén.

 

—A következő képviselő-testületi ülést 2022. június 16-án tartja az önkormányzat.

 

 

 

Fábri István s. k.

polgármester

 

Megszakítás