Search

Üdvözöljük!

Search
Search

A legutóbbi képviselő-testületi ülés óta történt fontosabb települési események és önkormányzati intézkedések

2022 szeptember 02. –
Polgármesteri beszámolók

Fábri István polgármester beszámolója a 2022. június 30. – 2022. szeptember 1. közötti időszakról.

(Készült Csömör Nagyközség Önkormányzata Képviselő-testületének 2022. szeptember 1-jei ülésére)

 

– Összefoglalás –

 

1.) Csömör Nagyközség Önkormányzatának Képviselő-testülete június 30-án tartotta soron következő ülését, melyen a képviselők újabb öt évre Szeltner Lászlót bízták meg a Petőfi Sándor Művelődési Ház igazgatói teendőinek ellátásával. Döntöttek a „Laky bekötőút – Major úti szervizút kereszteződésében körforgalom építése pályázati forrás felhasználásával”, illetve a „Bölcsőde építése Csömörön VEKOP-6.1.1-21 pályázati forrás felhasználásával” közbeszerzési eljárások lezárásáról valamint a Béke tér közösségi célú hasznosításáról szóló együttműködési megállapodás megkötéséről a Gödöllői Coop Zrt-vel.

 

2.) Július 2-án termelői és bolhapiacot tartottak a Hősök terén.

 

3.) Július 2-án Kiss Béla helyi lovas vállalkozó, fogathajtó emléke előtt tisztelegve fogathajtó lovas versenyt tartottak a Páskom-Nyikos lovasparkban, melyen különböző kísérő programokkal is várták az érdeklődőket.

 

4.) Július 2-án Oldtimer autós találkozót tartottak a Csömöri Horgásztónál helyi, régi autókat felújító lakosok.

 

5.) Július 5-én a Pest Megyei Önkormányzat dísztermében tartott tájékoztatót a fővárosi agglomerációs fejlesztésekről az érintett települések polgármestereinek Navracsics Tibor, területfejlesztésért és az uniós források felhasználásáért felelős tárca nélküli miniszter, valamint  Szabó István, a Pest Megyei Közgyűlés elnöke. A megyei fejlesztési kilátásokról tartott, nem sajtónyilvános rendezvényen részt vett Fábri István polgármester is.

 

6.) Július 12-én rendkívüli Képviselő-testületi ülést tartottak, melyen döntöttek a Csömöri Horgászegyesülettel történő szerződések megkötéséről, pályázat kiírásáról a Csömöri Községgondnokság vezetői álláshelyére és a kormányzati intézkedésekkel összefüggő települési díjszabások változtatásáról.

 

7.) Július 16-án termelői és bolhapiacot szerveztek a Hősök terén.

 

8.) Július 18-án rendkívüli Képviselő-testületi ülést tartottak, melyen a közbeszerzási eljárás lezárása mellett  kiválasztották a „Új bölcsőde létesítése Csömörön a Laky-kúria átalakításával” –elnevezésű projekt kivitelezőjét.

 

9.) Július 20-án rendkívüli Képviselő-testületi ülést tartottak, melyen a Cinke utca, Boglárka utca, Nap utca aszfaltozási munkálatainak elvégzésére, valamint az Akácos utca martaszfalttal történő javítására választottak kivitelezőt, valamint kiírták a pályázatot a megüresedett  területi védőnői munkakörre.

 

10.) Július 21-én Virág László, a DMRV Zrt. vezérigazgatója az ivóvízhiány kapcsán látogatott településünkre, ahol Fábri István polgármesterrel és Tormay -Lesták Mária alpolgármester folytatott egyeztetést a Polgármesteri Hivatalban a kialakult vízhiányos helyzetről és a jövőbeni fejlesztési lehetőségekről.

 

11.) Július 21-én a Procter & Gamble -Hyginett Kft. Határ úti gyárában tartott egyeztetést Gyöngyi György műszaki igazgató, Kovács Krisztián üzemmérnöki és beruházási osztályvezető, Fábri István polgármester és Benkó Gábor műszaki osztályvezető.

 

12.) Július 22-24. között harmadszor adott otthont a csömöri Bulgárkert a MTB XCO és XCC Magyar Országos Bajnokságnak. A Magyar Kerékpár Szövetség szervezésében, közel 200 nevezővel zajló esemény eredményhirdetésein számos csömöri éremnek is tapsolhattak a nézők.

 

13.) Július 25 – augusztus 5. között a Polgármesteri Hivatal igazgatási szünetet tartott, amely alatt folyamatos ügyeletet biztosított.

 

14.) Július 29-én került sor az új bölcsőde megépítésére vonatkozó szerződéskötésre a kivitelezővel, melyet az önkormányzat részéről Tormay-Lesták Mária alpolgármester, a kivitelező Bau Trade részéről Mészáros Péter Miklós ügyvezető írt alá a Polgármesteri Hivatalban.

 

15.) Augusztus 2-án helyezték örök nyugalomra Mihályi Jánost, a Csömör KSK korábbi legendás kézilabdázóját, korábbi utánpótlás válogatott és Magyar Kupa-ezüstérmes sportolót.

 

16.) Augusztus 8-án a Polgármesteri Hivatal tanácstermében a Nap utca és a Cinke utca ingatlantulajdonosai részére lakossági egyeztetést tartottak az utcák aszfaltozásának tárgyában. Az egyeztetésen Fábri István polgármester, Benkó Gábor műszaki osztályvezető, Onhausz Erzsébet és Rajnai Henrik képviselők vettek részt.

 

17.) Augusztus 9-én a Boglárka utcai ingatlantulajdonosokkal tartottak lakossági egyeztetést az utca aszfaltburkolattal történő ellátásáról a Polgármesteri Hivatal tanácstermében. Az egyeztetésen Fábri István polgármester és Benkó Gábor műszaki osztályvezető vettek részt.

 

18.) Augusztus 10-én az Észak-Kelet Pest és Nógrád Megyei regionális hulladékgazdálkodási Társulás (Zöldhíd) üléseit tartották Kistarcsán, Juhász István Kistarcsa város polgármestere elnöklete mellett. Csömör nagyközséget Fábri István polgármester képviselte.

 

19.) Augusztus 13-án termelői és bolhapiacot tartottak a Hősök terén.

 

20.) Augusztus 13-án éjszakai csillagnéző túrát rendeztek. Az eseményen több százan vettek részt, a túrát Klacsán Péter és Kovács Tamás Mihály, illetve Tőkés Bertalan csillagász szervezte.

 

21.) Augusztus 20-án, államalapításunk ünnepén ökumenikus imaóra és Szent István-napi ünnepi műsor várta az érdeklődőket. Az ünnepi műsor mellett a hagyományokhoz híven a Turnovszky István Kertbarát Kör termény- és virágkiállítása is színesítette a programot. A Csömöri Tót Hagyományok Házában megtartott ökumenikus imaórán  Bese Gergő római katolikus plébános, Kendeh Péter evangélikus lelkész és Szemancsik Jaroszláv baptista lelkipásztor közösen tartották az egyházi liturgiát. Délután a Petőfi Sándor Művelődési Házban megtartott ünnepségen Fábri István polgármester mondott ünnepi beszédet, a település új kenyerét Kendeh Péter evangélikus lelkész áldotta meg. Az ünnepi műsorban Samu Zoltán és Liska Veronika népzenei előadók, a Csicsörke Néptáncegyüttes felnőtt kamaracsoportja, valamint Pethő Kincső Nóra és Gáliczki Nikoletta, a Pódium Színház művészei léptek színpadra.

 

22.) Augusztus 24-én rendkívüli intézményvezetői egyeztetést hívott össze Fábri István polgármester a rezsi díjak radikális mértékű emelése és egyéb kormányzati megszorítások miatt. A Polgármesteri Hivatalban tartott megbeszélésen az összes önkormányzati intézmény és gazdasági társaság vezetője, az állami és egyházi fenntartású (de önkormányzati ingatlanokban működő) oktatási-nevelési intézmények igazgatói és a nemzetiségi önkormányzatok képviselői vettek részt.

 

23.) Augusztus 25-én Krámer Györggyel, a Magyarországi Evangélikus Egyház Országos igazgatójával és Benyó Balázzsal. a Magyarországi Evangélikus Egyház Fejlesztési Irodájának munkatársával egyeztetett Fábri István polgármester és Tormay-Lesták Mária alpolgármester a Csömöri Rózsakert Evangélikus Rózsakert Óvoda fejlesztési terveiről a Polgármesteri Hivatal tanácstermében.

 

24.) Augusztus 25-én a Népjóléti és Kulturális Bizottság tartotta ülését a Polgármesteri Hivatal tanácstermében Szántóné Hermányos Mária elnöklete mellett.

 

24.) Augusztus 26-án közösségi intézményvezetői értekezletet tartottak a Polgármesteri Hivatal tanácstermében a rezsi díjak emelése miatt. Az értekezleten Fábri István polgármester, Benkó Gábor műszaki osztályvezető, Tótpál Szabolcs pénzügyi osztályvezető, Szeltner László a Petőfi Sándor Művelődési Ház igazgatója, Hegyesiné Nagy Ibolya a Szociális Alapszolgáltatási Központ vezetője, Veresné Boda Mária a Sinka István Községi Könyvtár vezetője, Válé Flórián és Solti László a Csömöri Sport- és Szabadidő-szervező Nonprofit Kft. vezető, Drahos Réka, a Német Nemzetiségi Önkormányzat Csömör elnöke, illetve a Csömöri Szlovák Nemzetiégi Önkormányzat részéről Szabó Erzsébet elnök és Hantos Erika nemzetiségi önkormányzati képviselő  vettek részt.

 

25.) Augusztus 27-én termelői és bolhapiacot tartottak a Hősök terén.

 

26.) Augusztus 27-én rendezték meg a IV. Csömöri Tófesztivált a Csömöri Horgásztónál. Az egész napos, nyárbúcsúztató rendezvényen koncertek és színes gyermekprogramok várták az érdeklődőket. Az eseményhez kapcsolódóan „Tavak közötti futás” címmel közös akció keretében hirdették meg az új futó- és kerékpárverseny jövőre esedékes megrendezését, melyet Szász József Budapest XVI. Kerület Önkormányzatának alpolgármestere és Fábri István Csömör polgármestere jelentett be, és amelyet a cinkotai Naplás-tó és a Csömöri Horgásztó között terveznek megrendezni.

 

27.) Augusztus 28-án a Német Nemzetiségi Önkormányzat tartott tanévnyitót Schultütte címen a leendő német tagozatos első osztályosok részére a Csömöri Krammer Teréz Zenei Alapfokú Művészeti Iskolában.

 

28.) Augusztus 28-án nyolcadszor rendezték meg Csömörön a Tóth Ilona- kézilabda emléktornát az 1956-os Nemzetőrség szervezésében. A résztvevő csapatok: FTC Kézilabda Akadémia, XVI. kerület MSE, Gyáli BKSE és Csömör KSK.

 

29.) Szeptember 1-jén reggel tanévnyitó ünnepséget tartottak a Csömöri Mátyás Király Általános Iskolában, ahol Bátovszky János iskolaigazgató megnyitotta a 2022-2023-as iskolai tanévet Csömöröt. Beszédet mondott Fábri István polgármester.

 

30.) Nyári, csömöri vonatkozású sporteredmények és hírek

 

– Új vezető edzővel, Kovács Istvánnal kezdte meg a felkészülést az előttünk álló NB II-es szezonra férfi kézilabdacsapatunk a Dél-nyugati csoportban.

– Kiváló eredmény a néhány éve alakult Csömör KSK atlétika szakosztályának történetében: Erdélyi Zsófia, aki pályafutása során először vett részt a kontinens legjobbjainak versengésében, a 48. helyen végzett a müncheni atlétika Európa-bajnokságon.

– A Münchenben lezjlott gyorsasági kajak-kenu Európa-bajnokságon a csömöri Balaska Márk társával, Csizmadia Kolossal állt rajthoz a kajakpárosok 200 méteres döntőjében, ahol a hetedik helyen zártak.

 

– Minden riválisát legyőzte az országúti kerékpárosok országos bajnokságának férfi mezőnyversenyében a csömöri Valter Attila, így hatalmas csatát követően aranyérmesként ünnepelhetett a pannonhalmi befutó végén!

– A két csömörivel, Szórát Lénával és Taksonyi Blankával felálló magyar szinkronúszócsapat a negyedik helyen végzett a highlight program döntőjében a római vizes Európa-bajnokságon.

– Kettős csömöri győzelem a hölgyeknél a Kékestetőn megrendezett XIV. Nyílt hegyifutó magyar bajnokságon. Erdélyi Zsófia új pályacsúccsal nyert, a női csapatok között pedig ezüstérem jutott a Csömör KSK.

 

 

31.) Fejlesztések, jelentősebb felújítások:

31.1.) Közterületi felújítások, fejlesztések

31.1.1.) Zajlik a Szabadság úti kerékpárút építése, a kivitelező az Uhrinwest Kft. – az átadása még nem történt meg

31.1.2.) Elkészült a HÉV-állomás fedett kerékpártároló az Alma-Rend Szolgáltató és Kereskedelmi Kft. – kivitelezésében, bruttó 1.700.000,- Ft értékben

31.1.3.) Megkezdődött a Csömör, 21105 j. út (III. bekötőút) – Laky út csomópont átépítése körforgalmú csomóponttá. A munkaterület átadása megtörtént, a Magyar Közút engedélye után a kivitelezést az Úttengely Kft. végzi majd.

31.1.4.) Elkezdődött a Laky-kúria átalakítása bölcsödévé a kivitelező a Bau-Trade Kft.

31.1.5.) Megkezdte az Akácos utca martaszfaltozását az Aszfalt és Bontás Kft.

 

31.2.) A Csömöri Községgondnokság és a Csömöri Településszolgáltató Nonprofit Kft. kivitelezésében zajló jelentősebb karbantartási, felújítási munkák:

31.2.1.) Szeptember 5-én megkezdi a SZAK konténerek helyének előkészítését a gondnokság.

31.2.2.) A Vágóhíd utca és a patak közötti biciklis járda elkészült br.1.500.000,- Ft értékben.

 

*****

 

—Szeptember 3-án Középhegyi Piknik várja az érdeklődőket;

—Szeptember 4-én a Vertigo Szlovák Színház előadását nézhetik meg a Petőfi Sándor Művelődési Házban;

—A következő képviselő-testületi ülést 2022. szeptember 22-én tartja az önkormányzat.

 

 

 

Fábri István s. k.

polgármester

Megszakítás