Üdvözöljük!

A legutóbbi képviselő-testületi ülés óta történt fontosabb települési események és önkormányzati intézkedések

2022 október 20. –
Polgármesteri beszámolók

Fábri István polgármester beszámolója a 2022. szeptember 22.– 2022. október 20. közötti időszakról.

(Készült Csömör Nagyközség Önkormányzata Képviselő-testületének 2022. október 20-i ülésére)

 

– Összefoglalás –

 

1.) Csömör Nagyközség Önkormányzatának Képviselő-testülete szeptember 22-én tartotta soron következő ülését, melyen a képviselők döntöttek az önkormányzati intézményi bérleti díjak felülvizsgálatáról, a közüzemi (rezsi-) díjak növekedésével összefüggésben, közösségicélú erdő és mezőgazdasági területvásárlásokról. A testület elbírálta a 4. sz. területi védőnői munkakörre kiírt pályázatokat s új védőnőt választott Román Nóra Andrea személyében. A képviselők ismét megszavazták a 2023. évi Bursa Hungarica Önkormányzati Ösztöndíj rendszerhez való települési csatlakozást. Ezenkívül több oktatási és nevelési intézmény és az önkormányzati sport kft. vezetőinek intézményi beszámolója is elhangzott az ülésen.

 

2.) Szeptember 24-én rendezték meg községünk legnagyobb hagyományőrző rendezvényét, a Szüreti mulatságot, melynek nyitórendezvénye pénteken a Cifraságok Szombati Klára fotókiállítása volt. Az eseményt idén egy másik rendhagyó program is színestette: a nemrég megvásárolt főtéri ingatlanban kézműves bemutatót és vásárt tartottak helyi és környékbeli kézművesek részvételável. A kiállítást és a hétvégi eseményeket Fábri István polgármester nyitotta meg. Szombaton XV. Hagyományos szüreti főzőverseny és IX. pálinka- és befőző-verseny zajlott a művelődési házban és a Hősök terén. A szüreti felvonulás a hagyományőrző csoportok és helyi lovasok, mezőgazdasági vállalkozók részvételével került megrendezésre az idén is. Az idei bírói párt Debre János és felesége alkotta. A helyi hagyományos programokban a Turnovszky István Kertbarát Kör működött közre. A kulturális program keretében helyi hagyományőrző csoportok mellett a nap vendége volt Samu Zoltán és zenekara. Fábri István polgármester a hagyományoknak megfelelően az esemény részeként átadta a bírói tisztet Debre Jánosnak. A rendezvény főszervezője Szeltner László művelődéi ház igazgató, szervezői a Petőfi Sándor Művelődési Ház és Csömör Nagyközség Önkormányzata voltak.

 

3.) Szeptember 27-én apparátusi értekezletet tartottak a Polgármesteri Hivatal tanácstermében az áram- és gáz díjak emelésével összefüggő takarékoskodási intézkedésekről. Az ezt követő napokban Fábri István polgármester több önkormányzati intézményben is beszámolt a dolgozóknak a település költségvetési helyzetéről és a meghozott takarékoskodási intézkedésekről.

 

4.) Szeptember 29-én a Magyar Önkormányzatok Napja alkalmából ünnepi konferenciát rendezett a Magyar Önkormányzatok Szövetsége Gödöllőn. A hagyományos díjátadó ünnepségen dr. Gémesi György elnök, Gödöllő polgármestere adott át kitűntetéseket Botka László Szeged polgármesterének és dr. Cser-Palkovics András Székesfehérvár polgármesterének. Az önkormányzatok helyzetéről és az energiaválságról rendezett szakmai napon részt vett többek között Schmidt Jenő a Települési Önkormányzatok Országos Szövetségének elnöke, Szabó Gellért a Magyar Faluszövetség elnöke és Karácsony Gergely Budapest főpolgármestere.

Közvetlenül az ünnepség előtt megtartott MÖSZ közgyűlésen a felügyelő bizottsági elnökeként Fábri István polgármester a szervezet pénzügyi helyzetéről tartott tájékoztatót. A szakmai fórumon Csömör Nagyközség Önkormányzatának képviseletében részt vett dr. Katona Péter jegyző és dr. Nagy Atilla aljegyző is.

 

5.) Szeptember 29-31. között a Krammer-napok rendezvénysorozat keretében elsőként a Krammer- emléktábla megkoszorúzására került sor a Csömöri Krammer Teréz Zenei Alapfokú Művészeti Iskola udvarán, amelyet növendéki koncert követett a zeneiskola hangversenytermében. A megjelent vendégeket Ráduly Ildikó, a korábbi ismert előadó nevét viselő intézmény igazgatója köszöntötte. A pedagógusok és szülők képviselői mellett az önkormányzat nevében Fábri István  polgármester helyezett el koszorút az emléktáblánál. Az eseménysorozat Krammer-jótékonysági hangversennyel zárult a helyi római katolikus templomban.

 

6.) Október 1-jén termelői és bolhapiacot tartottak a Hősök terén.

 

7.) Október 2-án tizedik alkalommal rendezték meg a Csömöri Csatangoló gyalogos teljesítménytúrát, amelyen idén közel kétszáznegyven túrázó vett részt, akiknek egy része a nagyközségből, jelentős része viszont a környező településekről érkezett, de nem kevesen jöttek az ország távolabbi pontjáról is. Az eseményt a Bíróné Tóth Erika által vezetett csömöri nordic walking csoport szervezte a Csömöri Sport- és Szabadidő-szervező Nonprofit Kft.-vel közösen.

 

8.) Október 2-án a Csömöri ZSIT Egylet, Csömör Nagyközség Önkormányzata, a MAZSIHISZ és az Élet Menete Alapítvány szervezésében hagyományos Holokauszt megemlékezést tartottak a csömöri zsidó sírkertben a Csömörről elhurcolt II. világháborús áldozatok emlékére. Az áldozatokért dr. Verő Tamás, a Frankel Zsinagóga rabbija mondott imát. Az eseményen beszédet mondott Horváth József, a MAZSIHISZ alelnöke, Pécsi Tibor, az Élet Menete kuratórium küldötte, valamint a ZSIT Egylet képviseletében a rendezvény koordinátora, Hantos Péter. Az ünnepségen a VOX Animi Vegyes Kar és Miczinger Ilona adott műsort. Az eseményen jelen volt Drahos Réka Dalma a Német Nemzetiségi Önkormányzat Csömör elnöke is. Csömör Nagyközség Önkormányzatának képviseletében Fábri István polgármester és Onhausz Erzsébet képviselő helyezett el emlékkövet a síremléken.

 

9.) Október 3-án az Ügyrendi, Közbiztonsági és Közlekedési Bizottság tartotta ülését a  Polgármesteri Hivatal tanácstermében Pásztor Sándor elnök vezetésével.

 

10.) Október 4-én a Gödöllői Többcélú Kistérségi Társulás tartotta ülését Dányban, dr. Gémesi György elnök vezetésével. A fő napirendi pont a társulás 2022. I. félévi költségvetésének beszámolója volt. Az ülésen Csömör nagyközség képviseletben részt vett Fábri István polgármester is.

 

11.) Október 4-én a Környezetvédelmi, Településfejlesztési és Sport Bizottság tartotta ülését Tihanyi Ferenc elnökletével a Polgármesteri Hivatal tanácstermében.

 

12.) Október 5-én a MÁV-HÉV Zrt. és az önkormányzat közös bejáráson tekintette meg a csömöri HÉV-állomás környezetének fejlesztését. A közös bejáráson Cselőtei László, a MÁV-HÉV Zrt. osztályvezetője és kollégái, valamint Fábri István polgármester, Epres Csilla Csötesz Kft. ügyvezető és Benkó Gábor műszaki osztályvezető a terület további fejlesztéséről egyeztetett.

13.) Október 6-án a Népjóléti és Kulturális Bizottság tartotta ülését a Polgármesteri Hivatal tanácstermében Szántóné Hermányos Mária elnöklete mellett.

 

14.) Október 6-án, a civil önkormányzati hagyományok szerint az aradi vértanúk emlékére gyújtottak mécsest a Petőfi-emléktáblánál Csömör Nagyközség Önkormányzatának képviselői, valamint a Polgármesteri Hivatal vezető munkatársai.

 

15.) Október 7-én átadták az önkormányzat és a CSÖTESZ együttműködésében kiépített tanösvényt a Természetismereti Parkban. Müller Aliz, a CSÖTESZ tájépítésze által tervezett ösvényen információs és interaktív táblák ismertetik meg a gyerekeket Csömör vizes élőhelyeivel. Az információk mellett olyan mesék is szerepelnek a táblákon, amelyek a vizes témakörhöz kapcsolódnak, ezeket a helyi általános iskolából Balla Erika rajztanár vezetésével illusztrálták a gyerekek. Az eseményen részt vett Bátovszky János, a Csömöri Mátyás Király Általános Iskola igazgatója és több pedagógusa, a kivitelező cégek munkatársai, projektvezetőként Epres Csilla, a Csömöri Településszolgáltató Nonprofit Kft. ügyvezetője és a fejlesztés megvalósításában részt vevő önkormányzati vezetők, Onhausz Erzsébet környezetvédelmi tanácsnok, Szántóné Hermányos Mária képviselő, dr. Gubek Nóra, a környezetvédelmi bizottsági tagja és Fábri István polgármester.

 

16.) Október 7-én a Csömöri Tót Hagyományok Házában tartotta éves közmeghallgatását a Pest Megyei Szlovák Nemzetiségi Önkormányzat Szabó Erzsébet elnöklete mellett. Az eseményen részt vett többek között a Magyarországi Szlovák Nemzetiségi Önkormányzat elnöke, Racskó Erzsébet, a Magyar Országgyűlés szlovák szószólója, Paulik Antal, Aszódi Csaba Dolina Pest Vidéki Szlovákok Egyesülete elnöke, továbbá házigazdaként Szabó Erzsébet, a helyi szlovák nemzetiségi önkormányzat elnöke és Fábri István polgármester. Az eseményt a csömöri szlovák nemzetiségi oktatásban részt vevő iskolások műsora vezette fel, melyet Tóth Mária tanító állított össze.

 

17.) Október 10-én a Pénzügyi, Ellenőrző és Vállalkozói Bizottság tartotta ülését a Polgármesteri Hivatal tanácstermében Eigler Tamás elnöklete mellett.

 

18.) Október 15-én termelői és bolhapiacot tartottak a Hősök terén.

 

19.) Október 17-én a Magyar Önkormányzatok Szövetsége online egyeztetésén vett részt Fábri István polgármester. Az egyeztetés fő napirendje az önkormányzatok helyzetének értékelése a kialakult rezsikrízis és az erősödő megélhetési válság volt.

20.) Október 18-án „spontán” autómentes napot tartott az önkormányzat a megszokott helyszíneken, ahol a gyalog, illetve kerékpárral, vagy rollerrel érkező gyerekeket apró ajándékkal várták. A nem meghirdetett alkalmon az autó nélkül érkezők száma a kb. 600 fős major úti iskolánál összesen 188 fő volt, közülük kerékpárral összesen 17 diák, rollerrel 22 diák, gyalogosan 149 fő érkezett az iskolába. 

21.) Október 19-én hagyományos autómentes napot tartottak a megszokott helyszíneken várták a gyermekeket. Összesen több mint 400 fő érkezett gyalog, kerékpárral vagy rollerrel a Csömöri Mátyás Király Általános Iskola Major úti és Szabadság úti épületeibe.

 

22.) Október 20-án Fábri István polgármester és dr. Tuzson Bence országgyűlési képviselő közösen megtekintették a településen zajló európai uniós, állami, megyei önkormányzati és helyi települési forrásból épülő nagyobb beruházásokat (M0-ás – Laky bekötőút találkozásánál körforgalom építése, Szabadság úti kerékpárút építése, új bölcsőde építése).

 

23.)A Kastély utcában, a Laky-kúria ingatlanán az új bölcsőde alapkőletételét tartották, ahol  Fábri István köszöntötte a megjelenteket, majd dr. Tuzson Bence államtitkár, országgyűlési képviselő mondott beszédet. Ezt követően rövid bejárást tartottak a beruházás területén. Az eseményen részt vettek a helyi oktatási, nevelési, kulturális, sport és a szociális intézmények vezetői,  a szülői szervezetek képviselői és az önkormányzat vezetői.

 

24.) Október 20-án a Népjóléti és Kulturális Bizottság tartotta ülését a Polgármesteri Hivatal tanácstermében Szántóné Hermányos Mária elnöklete mellett.

 

25.) Fejlesztések, jelentősebb felújítások:

25.1.) Közterületi felújítások, fejlesztések

25.1.1.) A Szociális Alapszolgáltatási Központ területén a konténerek telepítése megtörtént, a teljes költség bruttó 15.000.000,- Ft volt.

25.1.2.) A Cinke utca aszfaltozása elkészült, önkormányzati önerős beruházásként bruttó 9.660.000,- Ft értékben az Aszfalt és Bontás Kft. kivitelezésében.

25.1.3.) A Nap utca aszfaltozása befejeződött, önkormányzati önerős beruházásként bruttó 10.150.000,- Ft értékben az Aszfalt és Bontás Kft. kivitelezésében.

25.1.4.) Az Akácos utca útfelújítása elkészült, önkormányzati önerős beruházásként bruttó 9.850.000,- Ft értékben az Aszfalt és Bontás Kft. kivitelezésében.

25.1.5.) A Boglárka utca aszfaltozása ezekben a napokban kezdődik önkormányzati önerős beruházásként.

25.1.6.) A Csömör, 21105. jelű út (III. sz. bekötőút) – Laky úti csomópont átépítése körforgalmú csomóponttá – folyamatban van, a beruházás a Pest Megyei Önkormányzat pályázati támogatásával valósul meg.

25.1.7.) A Szabadság úti kerékpárút Nagy Sándor utca és a Budapest, XVI. kerület közötti szakaszának építése elkészült bruttó 187.000.000,- Ft érékben,  az Uhrinwest Kft. kivitelezésében. A beruházás részben európai uniós pályázati támogatással,  részben önkormányzati önerőből valósult meg. A Nagy Sándor utca-Béke tér közötti szakasz közbeszerzése a napokban zárul le.

25.1.8.) A Petőfi Sándor Művelődési Ház pincéjének helyreállítási munkái befejeződtek bruttó 8.500.000,- Ft értékben, önkormányzati önerős beruházásként a Terravalum Kft. kivitelezésében.

 

25.2.) A Csömöri Községgondnokság és a Csömöri Településszolgáltató Nonprofit Kft. kivitelezésében zajló egyéb jelentősebb karbantartási, felújítási munkák:

25.2.1.) Vágóhíd utcában 2. fekvőrendőr elkészült bruttó 200.000,- Ft értékben.

25.2.2.) A Csömöri Községgondnokság elvégezte a művelődési ház pince felújításának utó munkálatait.

 

*****

—Október 21-én megemlékezés lesz az 1956-os forradalom és szabadságharc tiszteletére az Emlékmű közben, a Gloria Victis emlékhelynél a Gloria Victis Alapítvány és Csömör Nagyközség Önkormányzat közös szervezésében.

—Október 23-án önkormányzati megemlékezés az 1956-os forradalom és szabadságharc emlékére a Petőfi Sándor Művelődési házban és a Hősök terén.

—A következő képviselő-testületi ülést 2022. november 17-én tartja az önkormányzat.

 

 

Fábri István s. k.

polgármester

Megszakítás