Üdvözöljük!

A legutóbbi képviselő-testületi ülés óta történt fontosabb települési események és önkormányzati intézkedések

2022 december 14. –
Polgármesteri beszámolók

Fábri István polgármester beszámolója a 2022. november 17.– 2022. december 13. közötti időszakról.

(Készült Csömör Nagyközség Önkormányzata Képviselő-testületének 2022. december 13-i ülésére)

 

– Összefoglalás –

 

1.)Csömör Nagyközség Önkormányzatának Képviselő-testülete november 17-én tartotta soron következő ülését, melyen a képviselők döntöttek a II. számú felnőtt háziorvosi körzet feladatellátásáról, közösségi célú erdő és mezőgazdasági területvásárlásokról, a Csömöri Községgondnokság és a Csömöri Településszolgáltató Nonprofit Kft. telephelye előtti útszakasz felújításáról, az önkormányzati és hivatali honlap megújításáról, valamint a Medicopter Alapítvány támogatási kérelméről.

 

2.) November 18-án Intézményvezetői értekezletet tartottak a Petőfi Sándor Művelődési Ház saroktermében, a központilag megemelt rezsiköltségek tárgyában.

 

3.) November 19-én termelői és bolhapiacot tartottak a Hősök terén.

 

4.) November 19-én tartották meg a Turnovszky István Kertbarát Kör szervezésében a hagyományos Erzsébet-Katalin bált.

 

5.) November 21-én az Ügyrendi, Közbiztonsági és Közlekedési Bizottság tartotta ülését a Polgármesteri Hivatal tanácstermében Pásztor Sándor elnök vezetésével.

 

6.) November 22-én a Környezetvédelmi, Településfejlesztési és Sport Bizottság tartotta ülését Tihanyi Ferenc elnökletével a Polgármesteri Hivatal tanácstermében.

 

7.) November 24-én apparátusi értekezletet tartottak a Polgármesteri Hivatal tanácstermében.

 

8.) November 24-én a Tervtanács tartotta ülését a Polgármesteri Hivatal tárgyalótermében Károlyfi Levente főépítész vezetésével.

 

9.) November 24-én a Népjóléti és Kulturális Bizottság tartotta ülését a Polgármesteri Hivatal tanácstermében Szántóné Hermányos Mária elnöklete mellett.

 

10.) November 24-én rendkívüli Képviselő-testületi ülést tartottak a Polgármesteri Hivatal tanácstermében. Az ülésen új vezetőt választottak a Csömöri Községgondnokság élére Gérusz Tamás személyében.

 

11.) November 24-én a Német Nemzetiségi Önkormányzat Csömör tartotta ülését a Sinka István Községi Könyvtárban, Drahos Réka Dalma elnöklete mellett.

 

12.) November 27-én advent első vasárnapján közös gyertyagyújtásra invitálta a Német Nemzetiségi Önkormányzat Csömör a falubelieket a Hősök terére. A német önkormányzat elnöke, Drahos Réka Dalma köszöntője után a Vox Animi Vegyeskar kórusát Ráduly Ildikó és Takács László vezényelte. Adventi gondolatokat mondott Eszlényi Ákos evangélikus lelkész.

 

13.) November 27-én Esztergály Előd Gábor lelkipásztor beiktatási ünnepségét tartották a Csömöri Református Egyházközség templomában, a gyülekezet önállósulása okán. Az ünnepi istentiszteleten Ft. Balog Zoltán, a Dunamelléki Református Egyházkerület püspöke, a Zsinat lelkészi elnöke hirdette az igét. A beiktatás szolgálatát Nt. Nyilas Zoltán, az Északpesti Református Egyházmegye esperese végezte. Az eseményen Fábri István polgármester is részt vett.

 

14.) November 28-án a Pénzügyi, Ellenőrző és Vállalkozói Bizottság tartotta ülését a Polgármesteri Hivatal tanácstermében Eigler Tamás elnöklete mellett.

 

15.) November 29-én a környező települések polgármestereivel együtt, Fábri István polgármester is részt vett a Kistarcsai Rendőrség szokásos éves körzeti tájékoztatóján.

 

16.) November 30-án a Mátyás Király Általános Iskola jelképes tankert átadóján néhány hetedik osztályos tanuló öt gyümölcsfát ültetett el a CSÖTESZ közreműködésével. Az eseményen Fábri István polgármester, Onhausz Erzsébet környezetvédelmi tanácsnok és Epres Csilla, a CSÖTESZ vezetője mesélt a gyerekeknek a tankert tervezett működéséről. Ujváriné Tóth Etelka igazgató- helyettes is részt vett az eseményen.

 

17.) December 1-jén a Pest Megyei Önkormányzat Polgármesteri Hivatalában megtartott Life Logos Waters projekt Önkormányzati Pályázati Programjának keretében került sor az ünnepélyes Integrált Támogató Tanács ülésére és a díjátadó rendezvényre. Fábri István polgármester és Onhausz Erzsébet képviselő, mint az egyik nyertes önkormányzat képviselői vették át a díjat Dr. Dukai Miklós az önkormányzatokért felelős Belügyminisztériumi államtitkártól és Kovács Lajos a Klímabarát Települések Szövetsége elnökétől. Fábri István polgármester néhány perces előadásban ismertette a nyertes pályázat legfontosabb elemeit.

 

18.) December 1-jén Csömör Nagyközség Önkormányzata Képviselő-testülete tartotta szokásos éves közmeghallgatását a község lakói számára a Petőfi Sándor Művelődési Házban.

 

19.) December 2-4. között Torockó magyarországi testvértelepüléseinek képviselői, Budapest, V. kerület, Üllés,  Bócsa, Tápiógyörgye, Hollókő közösen vettek részt a torockói és torockószentgyörgyi iskolások és óvodások Mikulás-napi rendezvényein, ahol a gyermekeknek készített csomagokat adták át. Csömörről Fábri István polgármester, Rajnai Henrik, Sipos Tamás, Tihanyi Ferenc képviselők és Szeltner László a Petőfi Sándor Művelődési Ház igazgatója utazott ki Erdélybe, ahol az éves támogatási szerződést is aláírták.  

 

20.) December 2-án termelői és bolhapiacot tartottak a Hősök terén.

 

21.) December 4-én az I. Csömöri FutaPest Mikulás-futás bázisa a Csömöri Sportcsarnokban került megrendezésre. A 900 méteres, 4,4 km-es és a 15 km-es távot is igen sokan teljesítették. A mezőny a Palotai útról rajtolt el, rövid távon Takács Balázs révén csömöri győzelem született, hosszú távon válogatott marathonistánk Csere Gáspár nyert. A Decathlon jóvoltából értékes ajándékok találtak gazdára a mikulássapkában érkezők között kisorsolt tombolán.

 

22.) December 4-én advent második vasárnapján közös gyertyagyújtásra invitálta a Német Nemzetiségi Önkormányzat Csömör a falubelieket a Hősök terére. A német önkormányzat elnöke, Drahos Réka Dalma köszöntője után a Tisztaforrás Népdalkör kórusát Liska Gyuláné vezényelte. Adventi gondolatokat mondott Esztergály Előd Gábor református lelkipásztor.

 

23.) December 4-én XXII. Adventi hangversenyt tartottak a római katolikus templomban, fellépett a Tungsram Kodály Zoltán Férfikar Tóth Miklós Zsolt karnagy vezetésével, Deák Miklós sorozatszervező közreműködésével.

 

24.) December 5-én közel 100 fő vett részt a pataksétány egy szakaszán végighaladó Mikulás-túrán, melyet immár hatodik alkalommal szervezett meg az önkormányzat, a Petőfi Sándor Művelődési Ház közreműködésével. A túra végén, a Bulgárkertbe lovas kocsin érkezett meg a Mikulás. A túrát Sipos Tamás képviselő és Fábri István polgármester vezette.

 

25.) December 6-án több helyszínen színes Mikulás-napi programok-kal várták a gyerekeket. A Szociális Alapszolgáltatási Központban a kézműves foglalkozások, finomságok kóstolgatása mellett találkozni lehetett a Mikulással, a Csömöri Tót Hagyományok Háza  állatsimogatóval, mesés karácsonyi kiállítással, tót konyha finomságaival készült, míg a Petőfi Sándor Művelődési Házban színdarabbal várták a gyerekeket.

 

26.) December 8-án a Tervtanács tartotta ülését a Polgármesteri Hivatal tárgyalótermében Károlyfi Levente főépítész vezetésével.

 

27.) December 10-én idősek szeretetünnepe a Petőfi Sándor Művelődési Házban, a Szociális Alapszolgáltatási Központ szervezésében, a Covid járvány kitörése óta először, újra az eredeti formájában került megrendezésre, ahol közel száz idős ember kapott ajándékcsomagot. Az ünnep háziasszonya Hegyesiné Nagy Ibolya a Szociális Alapszolgáltatási Központ vezetője volt, Fábri István polgármester és Tormay-Lesták Mária mondott köszöntőt, a lelki útravalót Kendeh Péter evangélikus lelkész szolgáltatta. A műsorban közreműködött a Csömöri Rózsakert Evangélikus Óvoda gyermekcsoportja és a Csicsörke Néptáncegyüttes utánpótlás csoportja, valamint Tormay-Lesták Mária alpolgármester és az evangélikus énekkar.

Mindenki karácsonya címmel az önkormányzat és a Petőfi Sándor Művelődési Ház szervezésében civil csoportok, egyesületek, csömöri művészek várták portékáikkal és finomságokkal az adventi vásárra kilátogatókat. A gyerekek és családok közösen  feldíszítették Csömör karácsonyfáját. Az ünnepi műsorban Sebestyén Katja és a Song Factroy Kórus adventi előadása mellett a Csicsörke Néptáncegyüttes  lépett színpadra, majd az est betlehemezéssel és  közös énekléssel zárult.

 

28.) December 11-én advent harmadik vasárnapján a Német Nemzetiségi Önkormányzat Csömör Drahos Réka Dalma elnök köszöntését követően került meggyújtásra a harmadik gyertya a Sinka István Községi Könyvtár előtt. Karácsonyi gondolatokat Eszes Zoltán baptista lelkipásztor mondott, fellépett a Báló Lipót Népdalkör Liska Gyuláné vezényletével és a német nemzetiségi tanulók.  

 

29.) December 11-én betlehemes játékot adtak elő a szlovák nyelvet tanuló kisdiákok és a Furmicska néptánccsoport tagjai a Csömöri Tót Hagyományok Házában.

 

30.) December 13-án a Magyar Önkormányzatok Szövetsége elnökségi ülésén online vett részt Fábri István polgármester Dr. Gémesi György elnök meghívására, melynek fő napirendje az Energiaügyi Kerekasztal munkája és javaslatai voltak.

 

31.) December 13-án a Népjóléti és Kulturális Bizottság tartotta ülését a Polgármesteri Hivatal tanácstermében Szántóné Hermányos Mária elnöklete mellett.

 

32.) Fejlesztések, jelentősebb felújítások:

32.1.) Közterületi felújítások, fejlesztések

32.1.1 A Bölcsőde építési munkái zajlanak.

32.1.2.) A Csömör, 21105. jelű út (III. sz. bekötőút) – Laky úti csomópont átépítése körforgalmú csomóponttá – átvétel megtörtént, az elterelő út visszaállítása és egyéb utómunkálatok még zajlanak.

32.1.3.) A kerékpárút átvétele folyamatban van.

32.1.4.) Az energetikai intézkedések végrehajtása megtörtént az önkormányzat intézményeiben, összesen bruttó 8.500.000,- Ft összértékben.  

32.2.) A Csömöri Községgondnokság és a Csömöri Településszolgáltató Nonprofit Kft. kivitelezésében zajló egyéb jelentősebb karbantartási, felújítási munkák:

32.2.1.) Elkészült a Csömöri Sportcsarnok területén az új műfüves foci pálya mellett két széksor lefektetése, bruttó 700.000,- Ft értékben.

32.2.2.) A Csömöri Községgondnokság és a Csömöri Települési Szolgáltató Nonprofit Kft. telephelye előtti útszakasz felújítása elkészült, bruttó  3.400.000,- Ft értékben, az Útkellene Kft. kivitelezésében.

 

 

*****

 

—December 18-án lesz a negyedik adventi gyertyagyújtás a könyvtár előtt;

—A következő képviselő-testületi ülést 2023. január 26-án tartja az önkormányzat.

 

 

 

Fábri István s. k.

polgármeste

Megszakítás