Search

Üdvözöljük!

Search
Search

A legutóbbi képviselő-testületi ülés óta történt fontosabb települési események és önkormányzati intézkedések

2023 március 07. –
Polgármesteri beszámolók

Fábri István polgármester beszámolója a 2023. január 26.– 2023. február 23. közötti időszakról.

(Készült Csömör Nagyközség Önkormányzata Képviselő-testületének 2023. február 26-i ülésére)

 

– Összefoglalás –

 

Csömör Nagyközség Önkormányzatának Képviselő-testülete 2023. január 26-án tartotta az év első ülését, mely a hagyományoknak megfelelően a Himnusz közös eléneklésével kezdődött. Ezt követően átadták a Csömör Kincse díjakat. A Testület pályázaton való indulásról, mely a Bulgárkert sport- és rekreációs területére tervezett kiszolgáló épület létesítését tenné lehetővé; több önkormányzati tulajdonú ingatlan önerős felújításáról és működtetéséről; a Vörösmarty utca 2. sz. ingatlan pályázat lezárásáról; a 0147/114 sz. ingatlanra vonatkozó településrendezési szerződés módosításáról; a 2. számú felnőtt háziorvosi praxis eszközbeszerzéséről és a 2023. évi munkaterv elfogadásáról.

 

2.) Január 28-án a Petőfi Sándor Művelődési Házban tartották meg a hagyományos szlovák bált.

 

3.) Január 29-én a Német Nemzetiségi Önkormányzat Csömör szervezésében tartottak emléknapot a II. világháború után Malenkij robotra elhurcolt csömöri polgárok emlékére. A rendezvény német nyelvű misével kezdődött a római katolikus templomban és koszorúzással zárult a Hősök terén. Az események házigazdája Drahos Réka német nemzetiségi elnök volt, az önkormányzat nevében Tormay-Lesták Mária alpolgármester helyezte el az emlékezés virágait.

 

4.) Február 1-jén közös edzői értekezlet tartottak a Csömör KSK szakosztályai részére Válé Flórián

és Solti László ügyvezető igazgatók, melyen a tulajdonos önkormányzat képviseletében részt vett Fábri István polgármester is.

 

5.) Február 3-án az Egyenlő Esélyekért Alapítvány székhelyén tartott egyeztetést a különböző területeken lehetséges jövőbeni együttműködésről Halmai Krisztina ügyvezető igazgató és Fábri István polgármester.

 

6.) Február 4-én termelői és bolhapiacot tartottak a Hősök terén.

 

7.) Február 4-én a Turnovszky István Kertbarát Kör tartotta farsangi jelmezbálját a Petőfi Sándor Művelődési Házban.

 

8.) Február 6-án az Ügyrendi, Közbiztonsági és Közlekedési Bizottság tartotta ülését a Polgármesteri Hivatal tanácstermében Pásztor Sándor elnök vezetésével.

 

9.) Február 7-én Hegyesiné Nagy Ibolya, a Szociális Alapszolgáltatási Központ vezetőjének elnöklete mellett a Polgármesteri Hivatalban éves gyermekvédelmi-jelzőrendszeri konferenciát tartottak. A tanácskozás résztvevői között az érintett helyi és térségi-járási intézmények és szervezetek, az oktatási, nevelési intézmények, az egészségügy képviselői, a szociális szervek, közbiztonsági egységek illetékesei képviseltették magukat. Az önkormányzat Polgármesteri Hivatala részéről Varga Virág igazgatási osztályvezető vett részt az egyeztetésen.

 

10.) Február 7-én a Környezetvédelmi, Településfejlesztési és Sport Bizottság tartotta ülését Tihanyi Ferenc elnökletével a Polgármesteri Hivatal tanácstermében.

 

11.) Február 8-án Magyar Önkormányzatok Szövetsége Felügyelő Bizottsági ülésén vett részt Fábri István polgármester, mint a Felügyelő Bizottság elnöke.

 

12.) Február 8-án Gödöllőn a Települési Önkormányzatok Országos Szövetsége és a Magyar Önkormányzatok Szövetsége közös szervezésében, az Erzsébet Királyné Hotelben  tartották meg a Legjobb Önkormányzati Gyakorlatok 2022. évi záró konferenciáját. A konferencián Gyergyák Ferenc a TÖOSZ főtitkára elnökölt, Eszes Béla Jánoshida polgármestere, MÖSZ elnökségi tag elnökölt. Az eseményen részt vett Fábri István polgármester is részt vett.  

 

13.) Február 9-én a Népjóléti és Kulturális Bizottság tartotta ülését a Polgármesteri Hivatal tanácstermében Szántóné Hermányos Mária elnöklete mellett.

 

14.) Február 9-én a Csömöri Horgászegyesület és Csömör Nagyközség Önkormányzata a Csömöri Horgásztó jövőbeni működtetéséről egyeztettek a Polgármesteri Hivatal tanácstermében. Az egyeztetésen ifj. Radványi Róbert az egyesület elnöke és elnökségi tagjai, valamint Fábri István polgármester és munkatársai vettek részt.

 

15.) Február 10-én tartották a hagyományos sportbált a Csömöri Sportcsarnokban. Az év legjobb sportolóit Válé Flórián és Solti Lászlóm, a Csömöri Sport és Szabadidő-szervező Nonprofit Kft. ügyvezetői, Fábri István polgármester és Tihanyi Ferenc képviselő, a Sport Bizottság elnöke köszöntötték.

 

16.) Február 11-én rendezték a XXIV. Hájastészta- és fánksütő versenyt a Petőfi Sándor Művelődési Házban. Szeltner László művelődési ház igazgató, házigazda mellett Tuzson Bence, a település országgyűlési képviselője is köszöntötte a résztvevőket. A díjakat három fős zsűri ítélte oda: Hargitai György mesterszakács, Swets Zsolt mesterszakács, Opotczki István mesterszakács és Horváth Tamás Mihály csömöri gasztroblogger.  Az eseményen részt vett Fábri István polgármester, Tormay-Lesták Mária alpolgármester és Pásztor Sándor önkormányzati képviselő.

 

17.) Február 13-án a Pénzügyi, Ellenőrző és Vállalkozói Bizottság tartotta ülését a Polgármesteri Hivatal tanácstermében Eigler Tamás elnöklete mellett.

 

18.) Február 14-én a Fővárosi Agglomerációs Önkormányzati Társulás ülését tartották Gyálon, a Polgármesteri Hivatalban. A Pápai Mihály gyáli polgármester, társulási elnök által vezetett ülésen Gombos Márk, az Építészeti és Közlekedési Minisztérium helyettes államtitkára az építésügyi törvény módosításának előkészítéséről tartott tájékoztatót az önkormányzati vezetőknek. Az ülésen elfogadták a Társulás 2023. évi költségvetését és belső ellenőrzési munkatervét. Az ülésen részt vett Fábri István polgármester is.

 

19.) A HÉV-állomás épület felújításáról és az állomás ingatlanok hasznosítási koncepciójáról egyeztetettek a helyszínen Cselőtei László fősztályvezető és a MÁV-HÉV Zrt munkatársai, illetve Fábri István polgármester és munkatársai, Epres Csilla Csötesz ügyvezető igazgató és Gérusz Tamás Községgondnokság vezető.

 

20.) Február 14-én a Német Nemzetiségi Önkormányzat Csömör tartotta ülését a Polgármesteri Hivatal tanácstermében Drahos Réka Dalma elnök vezetésével.

 

21.) Február 15-én a Magyar Önkormányzatok Szövetsége elnökségi ülését tartották Budapest Főpolgármesteri Hivatalában dr. Gémesi György elnöklete mellett. Az ülés fő napirendi pontja a megújuló energiaforrások, valamint az önkormányzatok és az állam szerepe a 21. században témák voltak, melyen részt vett Fábri István polgármester is.

 

22.) Február 18-án termelői és bolhapiacot tartottak a Hősök terén.

 

23.) Február 18-án hagyományőrző disznóvágást (zabijacka) rendeztek a Csömöri Tót Hagyományaink Házában.

 

24.) Február 19-én a Német Nemzetiségi Önkormányzat Csömör szervezésében tartották meg a farsang farka sváb felvonulást, melynek keretében, a hagyományokat felélesztve, szalmabábuk elégetésével búcsúztatták a telet a pataksétánynál.

 

25.) Február 20-25. között a Csömöri Evangélikus Gyülekezet Ifjúsági- és Imaházában a több mint hetven éves múltra visszatekintő farsangi imahét alkalmait tartották. Kendeh Péter evangélikus lelkész meghívására, a házi sütemények és teák elfogyasztás amellett, más-más településről érkező evangélikus lelkészek, országos egyházi munkatársak voltak az események vendégei, akik között a Petőfi emlékév alkalmából idén meghívást kapott Reisinger János irodalomtörténész is.

 

26.) Február 21-én az Észak – Kelet Pest és Nógrád Megyei Regionális Hulladékgazdálkodási és Környezetvédelmi Önkormányzati Társulás társulási tanácsülését tartották, melyen Csömör képviseletében Tihanyi Ferenc önkormányzati képviselő, környezetvédelmi bizottsági elnök vett részt.

 

27.) Február 21-én a Más kép szemtől szembe író-olvasó találkozó eseményen Gerlóczy Márton író, újságíró, publicistával beszélgetett a Petőfi Sándor Művelődési Ház galériatermében Huszárik Kata Jászai-Mari-díjas színművész.

 

28.) Február 22-én Intézményvezetői értekezletet tartott Fábri István polgármester az önkormányzati intézmények és gazdasági társaságok, illetve az állami és egyházi fenntartású helyi intézmények vezetői részére a Polgármesteri Hivatal tanácstermében.

 

29.) Február 22-én a Vertigo Országos Szlovák Színház produkcióját láthatták Holecskó Orsolya és Gubik Ági főszereplésével a Petőfi Sándor Művelődési Házban.

 

30.) Február 23-án az önkormányzati Tervtanács tartotta ülését a Polgármesteri Hivatalban Károlyfi Levente főépítész vezetésével.

 

30.) Február 23-án a Népjóléti és Kulturális Bizottság tartotta ülését a Polgármesteri Hivatal tanácstermében Szántóné Hermányos Mária elnöklete mellett.

 

31.) Fejlesztések, jelentősebb felújítások:

31.1.) Közterületi felújítások, fejlesztések

31.1.1 Az új bölcsőde építési munkái zajlanak a Laky-kúriánál.

31.1.2.) A Sinka István Községi Könyvtár nagytermében felszerelésre került a hűtő/fűtő parapett klíma bruttó 660.000,- Ft értékben, az önkormányzati intézmények épületenergetikai fejlesztések projekt részeként.

 

31.2.) A Csömöri Községgondnokság és a Csömöri Településszolgáltató Nonprofit Kft. kivitelezésében zajló egyéb jelentősebb karbantartási, felújítási munkák:

31.2.1.) Megkezdték a Csömöri Sport és Szabadidő-szervező Nonprofit Kft. mind az iskola, mind a szomszédos telephely felöli kerítésének megépítését.

31.2.2.) A Csömöri Horgásztó közösségi házának felújítási munkálatai elkezdődtek, a Csömöri Települési Szolgáltató Nonprofit Kft. és a Csömöri Községgondnokság kivitelezésében.

 

*****

—Március 15-én ünnepi megemlékezést tartanak az 1848/49-es forradalom és szabadságharc tiszteletére, melynek kereténben átadják a Csömör Díszpolgára és Csömör Községért Emlékérem kitüntetéseket.

 

—A következő képviselő-testületi ülést 2023. március 23-án tartja az önkormányzat.

 

 

Fábri István s. k.

Megszakítás