Üdvözöljük!

A legutóbbi képviselő-testületi ülés óta történt fontosabb települési események és önkormányzati intézkedések

2023 augusztus 28. –
Polgármesteri beszámolók

Fábri István polgármester beszámolója a 2023. április 20.– 2023. május 18. közötti időszakról.

(Készült Csömör Nagyközség Önkormányzata Képviselő-testületének 2023. május 18-i ülésére)

– Összefoglalás –

1.) Csömör Nagyközség Önkormányzatának Képviselő-testülete 2023. május 18-án tartotta soron következő ülését, melyen újabb közösségi célú erdővásárlásokról, illetve világversenyeken részt vevő csömöri sportolók és általános iskolások színházi látogatásának támogatásáról döntöttek a képviselők. Ezen kívül kiírták a II. számú felnőtt háziorvosi rendelő orvosi és asszisztensi pályázatát, továbbá meghosszabbították a Csömöri Egészségházban működő magán egészségügyi szolgáltatók bérleti szerződését.

2.) Április 21-én autómentes napot szervezett az önkormányzat a Csömöri Mátyás Király Általános Iskola diákjai részére. Az akció keretében több mint négyszáz gyermek (a tanulók kétharmada) gyalog, kerékpárral vagy rollerrel ment iskolába, jelentősen csökkentve ezzel a Major út környéki autós forgalmat.

3.) Április 22-én tartották a 38. Telekom Vivicittá városvédő futást a Margitszigeten. A Kulturális Összeesküvés mozgalom szervezői, Bihari Réka és Lencsés Szilvia idén is neveztek Csömörről csapatot a futásra figyelemfelkeltő akcióként, így népszerűsítve a májusi Mesélj, Csömör! Olvass velünk! 168 órás, országos felolvasási rekordkísérletet. A csömöriek 77 fős csapattal vettek részt az eseményen. A csapat tagjai az általános iskola diákjai, tanárai, szülők, családtagok, barátok voltak. A csapattal futott Bosnyák Viktória író, Dudás Győző illusztrátor, a Csömör Sport Kft. vezetői és az általános iskola igazgatója.

4.) Április 22-én a Petőfi Sándor Művelődési Házban néptánc találkozót tartottak a hagyományok napja alkalmából.

5.) Április 24-én Csömöri Krammer Teréz Zeneiskola jótékonysági hangversenyét rendezték meg a csömöri református templomban, melyen a zeneiskola tanárai és zenei pályára lépett volt növendékei zenéltek. Az összegyűlt adományt a zeneiskola hangszerbeszerzéseire kívánják fordítani.

6.) Április 23-án rendezték a XXXI. Csömöri Kórustalálkozó és Egyházzenei Hangversenyt a római katolikus templomban. A hangversenyen fellépett a Cantemus Kórus Veresegyház, vezényelt: Vadász Ágnes karnagy, a kistarcsai Rózsafüzér királynője templom Vivace Kórusa, vezényelt: Kissné Bozó Sarolta karnagy, valamint a Contrapunto Kamarakórus, vezényelt Jakobey Márton karnagy. A hangverseny szervezője Deák Miklós, támogatói: Csömör Nagyközség Önkormányzata és a Római Katolikus Egyházközség volt.

8.) Április 29-én Egészségnap címmel ingyenes egészségügyi szűréseken és előadásokon vehettek részt az érdeklődők a Petőfi Sándor Művelődési Házban és a Hősök terén.

9.) Április 29-én a Tánc világnapja alkalmából modern klasszikus és társas táncok bemutatóján vehettek részt az érdeklődők a Petőfi Sándor Művelődési Házban.

10.) Május 1-jén közösségi sétával és reggelivel, majd egész napos programmal várták a majálisozókat a településen. Az egésznapos eseménysorozat a  Csömöri Civil Egyesület szervezésében, a hagyományos lokálpatrióta –  1135 lépés a Pataksétányon című – rendezvénnyel  kezdődött, ahol az egyesület tagjai  közösségi reggelivel fogadták a túrázókat. Később a Csömöri Tót Hagyományain Házánál, tartottak  Tót majális rendezvényt a helyi szlovák önkormányzat szervezésében. Az esemény házigazdájaSzabó Erzsébet a Szlovák Nemzetiségi Önkormányzat elnöke volt. Az eseményen Martin Palka Mojmirovce polgármesterét is köszönthette Fábri István polgármester.

12.) Május 2-án az Ügyrendi, Közbiztonsági és Közlekedési Bizottság tartotta ülését a Polgármesteri Hivatal tanácstermében Pásztor Sándor elnök vezetésével.

13.) Május 3-án a Környezetvédelmi, Településfejlesztési és Sport Bizottság tartotta ülését Tihanyi Ferenc elnökletével a Polgármesteri Hivatal tanácstermében.

14.) Május 4-én a Népjóléti és Kulturális Bizottság tartotta ülését a Polgármesteri Hivatal tanácstermében Szántóné Hermányos Mária elnöklete mellett.

15.) Május 4-én Településfejlesztési fórumot tartott az önkormányzat az intézményvezetők, illetve a helyi közéletben aktív szerepet vállaló civil csoportok, szakemberek részvételével. Fábri István polgármester, Eigler Tamás, a Pénzügyi-, Vállalkozói és Ellenőrző Bizottság elnöke, valamint Pásztor Sándor, az Ügyrendi, Közbiztonsági és Közlekedési Bizottság elnöke a településfejlesztés legfontosabb elemeit, az energiafelhasználás racionalizálásának lehetőségeit és eredményeit, valamint a közlekedésfejlesztés, közlekedésbiztonsági fejlesztések kérdéseit mutatta be. A hozzászóló meghívott vendégek az energetikai tanácsadás, valamint az új energiaforrások lehetőségeihez adtak ötleteket.

16.) Május 6-án termelői és bolhapiacot tartottak a Hősök terén.

17.) Május 6-án, az idén hatodik alkalommal rendezte meg az önkormányzat a hagyományos, közel 20 km-es hosszúságú gyalogos Boglárka-túrát, melyen idén mintegy száz túrázó vett részt.

18.) Május 6-án a Krammer Teréz Zeneiskola szervezésében tavaszköszöntő koncertet tartottak a művelődési házban.

19.) Május 8-án a Pénzügyi, Ellenőrző és Vállalkozói Bizottság tartotta ülését a Polgármesteri Hivatal tanácstermében Eigler Tamás elnöklete mellett.

20.) Május 11-én a Gödöllői Többcélú Kistársági Társulás Dányban megtartott ülésén, dr. Gémes György, Gödöllő polgármestere elnöklete mellett Fábri István polgármester is részt vett. Az ülés fő napirendi pontja a Gödöllői Többcélú Kistérségi Társulás tag településeinek energia beszerzéseinek megvitatása és közös álláspont kialakítása energia beszerzési kérdésekben volt.

20.) Május 12-én az megtartotta az önkormányzat a tanév negyedik autómentes napját, melyen az esős idő ellenére is 350 diák vett részt, akik gyalog, rollerrel vagy kerékpárral érkeztek ezen a napon iskolába.

21.) Május 12-én Rejtő Jenő Jutalomjáték Alterego című két egyfelvonásos darabját mutatták be a művelődési házban a Hevesi Sándor Színtársulat előadásában.

22.) Május 13-án a Magyarországi Evangélikus Egyház Északi Egyházkerülete missziói napját tartották a csömöri sportcsarnok területén. A reggeli áhítatban a gyülekezet lelkésze Kendeh K. Péter szólította meg a  közel nyolcszáz jelenlevőt, a gyülekezet tagja, Boda Zsuzsa könyvbemutatót vezetett, a záró úrvacsorai istentiszteletben Fabiny Tamás püspök és Cserhátiné Szabó Izabella püspök-helyettes dialógusprédikációval szolgált. Az esemény házigazdája Huszárik Kata színművész volt, a jelenlévőket Fábri István polgármester köszöntötte.

23.) Május 15-16-án a Duna TV Ízőrzők című műsora forgatott Csömörön,  melyben a helyi  magyar, tót és sváb hagyományokat és ételeket mutatták  majd be. A műsor ősszel lesz látható a Duna TV csatornáját

24.) Május 16-23. között Bihari Réka és Lencsés Szilvia szervezésében Mesélj, Csömör! címmel 168 órás felolvasási rekordkísérletet tartanak a könyvtárban. Az esemény az önkormányzat támogatásával jött létre.

25.) Fejlesztések, jelentősebb felújítások:

25.1.Közterületi felújítások, fejlesztések

25.1.1 A Bölcsőde építési munkái zajlanak.

25.1.2.) A Laky bekötőúti körforgalomnál napelemes közvilágítás telepítése zajlik.

A Csömöri Községgondnokság és a Csömöri Településszolgáltató Nonprofit Kft. kivitelezésében zajló egyéb jelentősebb karbantartási, felújítási munkák:

25.2.1.) A Palotai úti Sport, Rekreációs és Intézményi Központ bekerítési munkálatai zajlanak.

25.2.3.) A Zeneiskola előtti fa kivágása és annak pótlása folyamatban van.

*****

—Május 20-án karitász bált tartanak a művelődési házban, melynek teljes bevételét a helyi rászorulók támogatására fordítja majd a karitatív szervezet.

— Május 28-án a sport kft. szervezésében gyereknapi programokat tartanak a horgásztónál

— Június 2-3-án a település legnagyobb rendezvényeként Csömöri Napok lesz a Hősök terén.

— Június 4-én, a Nemzeti összetartozás napján megemlékezést tart az önkormányzat a Hősök terén álló I. világháborús emlékműnél.

— Június 11-én Úrnapi körmenetet tartanak.

A következő képviselő-testületi ülést 2023. június 15-én tartja az önkormányzat.

Fábri István s. k.

polgármester

Megszakítás