Search

Üdvözöljük!

Search
Search

A legutóbbi képviselő-testületi ülés óta történt fontosabb települési események és önkormányzati intézkedések

2023 augusztus 28. –
Polgármesteri beszámolók

Fábri István polgármester beszámolója a 2023. június 29.– 2023. augusztus 24. közötti időszakról.

(Készült Csömör Nagyközség Önkormányzata Képviselő-testületének 2023. augusztus 24-i ülésére.)

– Összefoglalás –

1.) Csömör Nagyközség Önkormányzatának Képviselő-testülete 2023. június 29-én tartotta soron következő ülését, melyen a képviselők döntöttek világversenyen részt vevő csömöri sportolók támogatásáról, Csömör Nagyközség temető feladatainak ellátása –szerződéskötésről a Csömöri Evangélikus és a Csömöri Római Katolikus Egyházközséggel, a Vörösmarty u. 2. önkormányzati ingatlan felújításáról, közösségi célú mezőgazdasági területek vásárlásáról, Csömör Nagyközség Önkormányzata 2023. évi költségvetési rendeletének módosításáról.                    

2.) Június 30-án Sipos Tamás önkormányzati képviselő vezetésével ismét megrendezték a népszerű Szentivánéji éjszakai túrát, melynek során a Bulgárkertből a Kálvária-hegyen át sétáltak fáklyákkal a túrázók a természetismereti parkba.

3.) Július 1-jén termelői és bolhapiacot tartottak a Hősök terén.

4.) Július 3-án Semmelweis-nap alkalmából Fábri István polgármester, Tormay-Lesták Mária alpolgármester és Szántóné Hermányos Mária képviselő köszöntötte településünk egészségügyi intézményeinek dolgozóit.

5.) Július 8-án először rendezték meg településünkön az Aratófesztivált a Csömöri Horgásztónál,
a csömöri Szlovák Nemzetiségi Önkormányzat, a Pest Megyei Szlovák Önkormányzat, valamint a

Dolina Pestvidéki Szlovákok Regionális Egyesülete szervezésében, illetve a csömöri önkormányzat támogatásával. Az egésznapos rendezvényen a hagyományos aratás bemutatása mellett kézműveskedéssel, népi programokkal és színpadi műsorral fogadták az érdeklődőket.

6.) Július 13-án rendkívüli Pénzügyi, Ellenőrző és Vállalkozói Bizottság tartotta ülését a Polgármesteri Hivatal tanácstermében Eigler Tamás elnöklete mellett.

7.) Július 15-én termelői és bolhapiacot tartottak a Hősök terén.

8.) Július 18-án a szép korú Tímár Lajos János csömöri lakost köszöntötte otthonában Fábri István polgármester.

9.) Július 20-ánrendkívüli Pénzügyi, Ellenőrző és Vállalkozói Bizottság tartotta ülését a Polgármesteri Hivatal tanácstermében Eigler Tamás elnöklete mellett.

10.) Július 24. – augusztus 04. között a Polgármesteri Hivatal közigazgatási szünetet tartott, amely alatt folyamatos ügyeletet biztosított.

11.) Július 29-én, immár tizenegyedik alkalommal rendezték meg a Csömöri Bringafesztivált a Bulgárkertben. A nemzetközi hegyikerékpáros versenyen számos magyar siker született, köztük az U23-as világbajnok Vas Kata Blanka is nagy fölénnyel győzött a felnőtt női mezőnyben.
Az utánpótlás és a felnőtt kategóriák érmeit Fábri István, Csömör Nagyközség polgármestere, Tóth Árpád, a Magyar Kerékpáros Szövetség alelnöke, valamint Solti László, a Csömöri Sport Kft. ügyvezető igazgatója adta át. A kerékpáros verseny mellett idén látványos triál bemutató és pumpaverseny is  színesítette a programot.

12.) Augusztus 05-én kora hajnalban hatalmas vihar csapott le a településre, mely rengeteg kárt okozott. A helyi Tűzoltó Egyesület, a Csömör Polgárőr Egyesület, valamint a Csömöri Községgondnokság és Csömöri Települési Szolgáltatási Nonprofit Kft. segítségével lassan sikerül összegyűjteni és elszállítani a rengeteg kidőlt fát.

13.) Augusztus 07-én szép korú Tímár Lajos János csömöri lakost köszöntötte otthonában Fábri István polgármester.

14.) Augusztus 09-én a Népjóléti és Kulturális Bizottság tartotta ülését a Polgármesteri Hivatal tanácstermében Szántóné Hermányos Mária elnöklete mellett.

15.) Augusztus 12-én termelői és bolhapiacot tartottak a Hősök terén.

16.) Augusztus 12-én, immár harmadik alkalommal szervezte meg Klacsán Péter fotós, helyi lakos az éjszakai Csillagnéző túrát, mely ismét nagy siker mellett, több száz túrázó részvételével zajlott. A kirándulás piknikkel és érdekes, csillagászattal kapcsolatos előadásokkal zárult.

17.) Augusztus 17-én rendkívüli Pénzügyi, Ellenőrző és Vállalkozói Bizottság tartotta ülését a Polgármesteri Hivatal tanácstermében Eigler Tamás elnöklete mellett.

18.) Augusztus 20-án ünnepi megemlékezést tartottak a csömöri Szent István-szobornál. Köszöntőt mondott Fábri István polgármester és Szántóné Hermányos Mária képviselő, a Népjóléti és Kulturális Bizottság elnöke. Az új kenyeret Félegyházy-Sütő Eszter a Csömöri Kovászoló Közösség tagja sütötte, Kendeh Péter evangélikus lelkész áldotta meg. Verset szavalt Huszárik Kata színművésznő, felcsíki dallamokat játszott Samu Zoltán hegedűn, Hanák Zsolt ütőgordonon. A Csömöri Tót Hagyományok Házában ökumenikus imaórát tartottak, igét hirdetett Kendeh Péter evangélikus lelkész, ezt követően az új kenyeret megszentelte Takács Tamás ezredes, tábori lelkész, Szemancsik Jaroszlav baptista lelkész, megáldotta Kendeh Péter evangélikus lelkész. Közreműködött a Vox Animi Vegyeskar Takács László karnagy vezetésével.

19.) Augusztus 22-én a Magyar Önkormányzatok Szövetsége online elnökségi ülést tartott, melynek fő napirendi pontja a tájékoztató a MÖSZ 2023. évi tervezett nagyrendezvényekről, a soron következő konferenciánk előkészítéséről volt. Az ülésen Fábri István polgármester is részt vett.

20.) Sport

—Férfi kézilabda csapatunk megkezdte a felkészülést a szeptember közepén induló bajnokságra. Az NB II-ben szűkítették a mezőnyt, „G” csoportba került Csömör.

— Csömör KSK futballcsapatunk győzelemmel kezdte a Pest Vármegye II. osztályú bajnokságot.

Tóth Krisztián olimpiai bronzérmes judósunk aranyérmet szerzett a Grand Prix viadalon.

Valter Attila két országos bajnoki aranyérmet szerzett az időfutamos országos bajnokságon és az országos mezőnyversenyen. Hétvégén indul a spanyol kerékpáros körversenyen, a Vueltán.

Szatmáry András kerékpárosunk maratoni szakágban győzött.

21.1.) Közterületi felújítások, fejlesztések

21.1.1.) Befejeződtek a Hársfa Önkormányzati Bölcsőde építési munkálatai a Bau-Trade Kft. kivitelezésében, bruttó 801.000.000,- Ft értékben.

21.1.2.)  Petőfi Sándor Művelődési ház radiátorainak cseréje megtörtént, a Digi-Print Kft. kivitelezésében, bruttó 2.523.948,- Ft értékben

21.1.3.) A Csömöri Egészségház napelemeit felszerelték, a bekötésére az e-on engedélye után kerül majd sor.

21.1.4.) A Vörösmarty 2. sz. alatti ingatlan felújítása megkezdődött.

21.1.5.) A Csömöri Sportpálya wc/mosdó konténere már használható, a DMRV Zrt. engedélye még folyamatban van.

21.2.) A Csömöri Községgondnokság és a Csömöri Településszolgáltató Nonprofit Kft. kivitelezésében zajló egyéb jelentősebb karbantartási, felújítási munkák:

21.2.1.) Folyamatos munkavégzés zajlik a településen a viharkárok elhárítása okán.

*****

  • Augusztus 26-án Tófesztivál lesz a Csömöri Horgásztónál;
  • Szeptember 2-án Középhegyi piknik  lesz a Laky parkban;
  • Szeptember 3-án VII. Fúvószenei találkozót tartanak a Hősök terén;
  • Szeptember 3-án rendezik a Sportcsarnokban a Fábián Ferenc emléktornát.

—A következő képviselő-testületi ülést 2023. szeptember 21-én tartja az önkormányzat.

Fábri István s. k.

polgármester

Megszakítás