Üdvözöljük!

A legutóbbi képviselő-testületi ülés óta történt fontosabb települési események és önkormányzati intézkedések

2023 november 23. –
Polgármesteri beszámolók

Fábri István polgármester beszámolója a 2023. október 19.–2023. november 16. közötti időszakról.

(Készült Csömör Nagyközség Önkormányzata Képviselő-testületének 2023. november 16-i ülésére.)

– Összefoglalás –

1.) Csömör Nagyközség Önkormányzatának Képviselő-testülete október 19-én tartotta rendes ülését, amelyen a testület döntött az Emlékmű köz végén található HÉV-híd (felüljáró) forgalomkorlátozásáról; a téli rezsidíjak mérséklése érdekében – az elmúlt évhez hasonlóan – egyes intézmények nyitvatartásának az iskolai meghosszabbított téli szünethez igazításáról. Az önkormányzat tulajdonosi hozzájárulást adott a Málá Furmicska Néptánc Egyesületnek esővíz-gyűjtő pályázaton való induláshoz a községi tulajdonú Szlovák Ház esetében. 

2.) Október 20-án az 1956-os forradalom és szabadságharc 67. évfordulója tiszteletére ünnepi megemlékezés és koszorúzás volt a Gloria Victis Emlékműnél. Az ünnepi beszédet dr. Tóth Judit jogász és Fábri István polgármester mondta. Az esemény házigazdája Mátyás Sándor, a Gloria Victis Alapítvány kuratóriumi elnöke volt. A megemlékezésen, több helyi civil szervezet mellett, a csömöri önkormányzat képviseletében Szántóné Hermányos Mária képviselő és Fábri István polgármester helyezett el koszorút az emlékműnél. Az ünnepi műsorban a Csömöri Mátyás Király Általános Iskola diákjai és a Csömöri Krammer Teréz Zenei Alapfokú Művészeti Iskola működött közre. A megemlékezés résztvevői a program végén ellátogattak Knipfer Tibor sírjához, ahol mécsesgyújtással emlékeztek meg az egyetlen ismert, a forradalmi harcokban életét vesztő csömöri fiatalról. Az ünnepi műsort a Gloria Victis Alapítvány és Csömör Nagyközség Önkormányzata közösen szervezte.

3.) Október 21-én Termelői- és bolhapiac volt a Hősök terén.

4.) Október 24-én rendkívüli képviselő-testületi ülésre került sor a Polgármesteri Hivatal tanácstermében az előző, rendes testületi ülés elnapolt napirendi pontjainak tárgyalása végett.

5.) Október 24-én a Polgármesteri Hivatalban letették az esküt a Helyi Választási Bizottság még hiányzó tagjai, s így teljessé vált a jövő évi önkormányzati választás alatt működő bizottság (az első eskütételi nap október 19-e volt): dr. Winkler Zoltán, Hartmann József, Pálffy László Andor (tagok), Nagy Imre és Gubek György (póttagok).

6.) Október 25-én lakossági egyeztetést tartottak a Vízműsor utca és a Nektár köz aszfaltozása kapcsán a Polgármesteri Hivatalban. Az egyeztetésen Fábri István polgármester, Eigler Tamás képviselő, beruházási tanácsnok és Boros Gábor műszaki osztályvezető vett részt.

7.) Október 30-án az Ügyrendi, Közbiztonsági és Közlekedési Bizottság ülésezett Pásztor Sándor elnöklete mellett a Polgármesteri Hivatal tanácstermében.

8.) Október 30-án Berecz András Kossuth-díjas énekes, mesemondó, népmesegyűjtő, folklórkutató, előadóművész járt Csömörön Huszárik Kata színművésznő vendégeként a Más Kép – Szemtől szembe kulturális tematikájú beszélgetéssorozat alkalmán. A rendkívüli érdeklődés miatt a beszélgetést a Petőfi Sándor Művelődési Ház nagytermében tartották.

9.) Október 31-én a reformáció ünnepe alkalmából délelőtt ünnepi istentisztelet tartottak a helyi evangélikus templomban, amelyen Kendeh K. Péter lelkész hirdetett igét. Az istentiszteleten részt vett az Magyarországi Evangélikus Egyház Északi Egyházkerületének felügyelője, dr. Fábri György is.

Október 29-én a reformáció ünnepéhez kapcsolódóan – a Baptista-500 jubileumi emlékév alkalmából – identitáserősítő történelmi emléknapot tartottak a Csömöri Baptista Gyülekezetben, amelyen Eszes Zoltán lelkipásztor és Szemancsik Jaroszláv társlelkipásztor közreműködésével szimbolikus faültetésre került sor az imaház kertjében.

10.) Mindenszentek és Halottak napján a csömöri temetőben is hagyományosan nagyon sokan látogatták meg szeretteik sírját, sokan más településről érkeztek Csömörre. November 1-jén Fáklyás felvonulást tartott a Csömöri Szlovák Nemzetiségi Önkormányzat, amelynek keretében megkoszorúzták a helyi szlovák nyelvű sírt.

11.) November 2-án a Pénzügyi, Ellenőrző és Vállalkozói Bizottság rendkívüli ülést tartott Eigler Tamás bizottsági elnök vezetésével a Polgármesteri Hivatalban, melyen aszfaltozási munkákra választottak ki kivitelező cégeket.

12.) November 4-én termelői és bolhapiacot tartottak a Hősök terén.

13.) November 7-én az Emlékmű köz végén található HÉV-híd forgalomkorlátozásáról tartottak lakossági egyeztetést a Polgármesteri Hivatalban. Az egyeztetésen Fábri István polgármester és Boros Gábor műszaki osztályvezető vett részt.

14.) November 7-én a Környezetvédelmi, Településfejlesztési és Sport Bizottság tartotta ülését Tihanyi Ferenc elnöklete mellett a Polgármesteri Hivatalban.

15.) November 8-án Várjon Dénes Kossuth-díjas zongoraművész, Csömör díszpolgára adott koncertet Bartók, Beethoven és Mozart műveiből a református templomban.

16.) November 9-én a Népjóléti és Kulturális Bizottság ülésezettSzántóné Hermányos Mária elnökvezetésével a Polgármesteri Hivatalban.

17.) November 10-én tartotta az önkormányzata felújított Laky-kúriában a Hársfa Önkormányzati Bölcsőde átadó ünnepségét. A megnyitó háziasszonya Dede Marianna, a bölcsőde vezetője volt. Az átadó ünnepségen Puskás Dániel, a Miniszterelnökség főosztályvezetője és Fábri István polgármester mondott köszöntőt.  Az ünnepélyes megnyitón részt vettek a Magyar Bölcsődék Egyesületének képviselői, Zsuffa Zsolt Ybl Miklós- és Príma-díjas építész, az épület tervezője, dr. Marinovich Endre, a Veritas Történetkutató Intézet és Levéltár főigazgató-helyettese, dr. Fábri György egyetemi docens, a Magyarországi Evangélikus Egyház Északi Egyházkerületének felügyelője, helyi intézményvezetők, önkormányzati képviselők, illetve a környező települések polgármesterei: Gyuricza László (Kerepes), Pintér Lajos (Szada) és Gulyás Tamás (Nagytarcsa). Az eseményen a Krammer Teréz Zeneiskola növendékei léptek fel.

A Laky-kúria rekonstrukciója az önkormányzat több mint 4000 m²-es, igen értékes saját ingatlanán történt meg. Az építést a korábban elnyert – VEKOP-6.1.1-21-2021-00011 számú – 578,77 millió forintos pályázati támogatásból kezdte el az önkormányzat, amelyhez az építőanyag árak jelentős emelkedése miatt további 290 millió forintos támogatást kapott, és mintegy százmillió forintos önkormányzati saját forrást biztosított. A bölcsőde parkjának, udvarának végleges kialakításán még dolgozik a Csömöri Településszolgáltató Nonprofit Kft. és a Községgondnokság.

18.) November 10-én a Fiumei úti sírkertben végső nyugalomra helyezték vitéz Dömötör Zoltánt, Csömör díszpolgárát, az 1956-os forradalom és szabadságharc aktív résztvevőjét, számos állami kitüntetésben részesült nyugalmazott vezérezredesét.

19.) November 10-én tartotta hagyományos Márton-napi lámpás felvonulását a Német Nemzetiségi Önkormányzat Csömör. A Szent Márton emlékét őrző felvonulás a horgásztónál hangulatos máglyatűzzel és vendéglátással zárult.

20.) November 10-én és 11-én sittgyűjtési akciót tartott az önkormányzati tulajdonú Csömöri Települési Szolgáltató Nonprofit Kft.  a CSÖTESZ és a Csömöri Községgondnokság közös, Állomás utcai telephelyén. Az akció során 110 m³ sitt gyűlt össze, és több mint 150 lakos élt az építési törmelék ingyenes elhelyezési lehetőségével.

21.) November 11-én Bócsán tartották Torockó magyarországi testvértelepüléseinek találkozóját. Az eseményen Bócsa, Budapest V. kerülete, Hollókő, Üllés és Csömör települési vezetői voltak jelen. Településünk képviseletében Fábri István polgármester, Pásztor Sándor és Tihanyi Ferenc képviselő vett részt a találkozón.

22.) November 14-én alapításának 25 éves évfordulóját ünnepelte a NYUSZI Klub (Nyugdíjas Szabadidő Klub) a Petőfi Sándor Művelődési Házban. Nagy Istvánnét, aki 15 éve tölti be a klubvezetői pozíciót, és a klubtagokat Fábri István polgármester és Szeltner László művelődési ház igazgató köszöntötte.

23.) November 15-én a Gödöllői Többcélú Kistérségi Társulás Vácszentlászlón tartotta ülését dr. Gémesi György, Gödöllő polgármestere elnöklete mellett, amelyen Fábri István polgármester is részt vett. Az ülés fő napirendi pontja a társulás 2023. évi költségvetésének I. féléves teljesítéséről szóló beszámoló elfogadása volt.

24.) November 15-én az Újtelep-Hőstelep lakóinak részvételével tartott településrészi fórumot az önkormányzat a Csömöri Mátyás Király Általános Iskola épületében. Fábri István polgármester és a településrészi képviselők, Onhausz Erzsébet, Rajnai Henrik és Pásztor Sándor ismertették a civil önkormányzat Közösségi tér és Közterület-fejlesztési Programjának megvalósult és tervezett fejlesztéseit.

25.) Sport

– November 7-én és 8-án Magyarország-Szlovákia U19-es válogatott futsal mérkőzéseknek adott otthont a Csömöri Sportcsarnok.

– A Pest megyei II. osztályú labdarúgó-bajnokság Északi-csoportjában szereplő Csömör KSK nagypályás csapata az utóbbi hetekben két győzelem (Vác-Deákvár SE és Piliscsaba SE) és egy vereség (Tahitótfalui SE) után jelenleg a hatodik helyen áll a tabellán.

– A férfi kézilabdacsapat két idegenbeli győzelemmel folytatta szereplését az NB II-ben, előbb a sereghajtó túrkeveiek, majd a közvetlen rivális üllőiek ellen nyertek Kovács István tanítványai, akik jelenleg vezetik a bajnokság tabelláját. A Magyar Kupában a BFKA-Veszprém U21 kiütése után az élvonalbeli Fejér B.Á.L-Veszprém gárdája következhet.

– A női kézilabdacsapat a Pest megyei II. osztályú bajnokságban az elmúlt hetekben egy győzelem mellett két vereséget gyűjtött, a tabella 4. helyén áll.

– A Montpellier-ben megrendezett judo Európa-bajnokság zárónapján lépett tatamira a 90 kilogrammosok között Tóth Krisztián, aki a hagyományokhoz hűen ezúttal is nagyot harcolt. A csömöri klasszis pályafutásának harmadik Eb-bronzérmét szerezte meg.

– A franciaországi Pont-Cháteau adott otthont a cyclocross Európa-bajnokságnak, ahol a junior fiúknál a Cube-Csömör versenyzője, Vas Barnabás végig az élbolyban versenyzett, végül ötödikként zárta a rangos nemzetközi viadalt.

26.1.) Közterületi felújítások, fejlesztések

26.1.1.) Elkezdődött az Árpádföldi út Asztag utca és Csömöri út közötti szakaszának útfelújítása. A beruházás 25 % önkormányzati és 75 % lakossági hozzájárulással épül. A kivitelező cég az Útépítő és Bontás Kft.

26.2.) Az önkormányzati Csömöri Községgondnokság és Csömöri Településszolgáltató Nonprofit Kft. kivitelezésében zajló egyéb jelentősebb karbantartási, felújítási munkák:

26.2.1.) Befejeződött a kerítésépítés a Sport Kft. műfüves pályája mögött. A teljes munka 2 millió forintba került.

26.2.2.) Önkormányzati önerőből elkészültek a Hársfa Bölcsőde projektzáró ünnepségének lebonyolításához szükséges munkálatok, 500.000 forint értékben.

26.2.3.) A Csömöri Településszolgáltató Nonprofit Kft.munkatársai a Hársfa Önkormányzati Bölcsőde kertjének rendezését végezték: beültették cserjékkel, talajtakarókkal a játszóudvarokat és a rézsűket, a parkoló melletti területeket, valamint füvesítettek. A munkálatok 3 millió forintba kerültek.

26.2.4.) A Trió Áruház előtti sávba virágos cserjéket telepítettek 100.000 forint értékben.

26.2.5.) A Tankertben elkészült a szerszámos ház, valamint a gondnokság segítségével felállították a komposzt WC-t. A munkák 600.000 forintba kerültek.

Elkezdte munkáját a tankert gondnok, aki a közös területeket gondozza, illetve az iskolai csoportok foglalkoztatásában működik közre, és segíti a tanárok munkáját.

*****

  • November 22-én a Majorszegi településrész lakóinak tartunk településrészi fórumot az Összefogás Rehabilitációs Központban.
  • November 23-án a Középhegy településrész lakóinak lesz településrészi fórum a Laky utcai óvodában.
  • November 30-án közmeghallgatást tart az önkormányzat a Petőfi Sándor Művelődési Házban.
  • December 3-án kerül sor az első adventi gyertyagyújtásra a Hősök terén.  
  • A következő rendes képviselő-testületi ülést 2023. december 7-én tartja az önkormányzat.

Fábri István s. k.

polgármester

Megszakítás