Search

Üdvözöljük!

Search
Search

A legutóbbi képviselő-testületi ülés óta történt fontosabb települési események és önkormányzati intézkedések

2023 december 08. –
Polgármesteri beszámolók

Fábri István polgármester beszámolója a 2023. november 16.–2023. december 7. közötti időszakról.

(Készült Csömör Nagyközség Önkormányzata Képviselő-testületének 2023. december 7-i ülésére.)

– Összefoglalás –

1.) Csömör Nagyközség Önkormányzatának Képviselő-testülete november 16-án tartotta rendes ülését, amelyen döntöttek újabb, részben lakossági önerős útépítési kivitelezés előkészítéséről; két közösségi célú ingatlan, a Laky-kúria pincehelyiségének és a Vörösmarty utca 2. szám alatti önkormányzati épület belső felújítási munkálataihoz keretösszeg biztosításáról; a képviselők határoztak továbbá a közbiztonság további növelése, valamint az illegális szemétlerakás megelőzése érdekében a térfigyelő-kamerarendszer bővítéséről a Határ úti és a Főnix utcai gazdasági övezetben és a Majorszegi-ligetben.

2.) November 16-án alapításának 20. évfordulója alkalmából a Vox Animi Vegyeskar jubileumi ünnepi koncertet adott a Petőfi Sándor Művelődési Házban. A nagy sikerű rendezvényen a Vox Animi Vegyeskar mellett közösen énekelt a XVI. kerületi Német Nemzetiségi Önkormányzat Rozmaring Kórusa és a Csömöri Freundeskreis Kórus, valamint fellépett a budapesti Vox Voluptatis Kórus is. A Vox Animi vezetőit, Ráduly Ildikót és Takács Lászlót Fábri István polgármester és Szántóné Hermányos Mária képviselő, kulturális bizottsági elnök köszöntötte.

3.) November 17-én a Turnovszky István Kertbarát Kör hagyományos Erzsébet–Katalin-napi báljával kezdetét vette a báli szezon Csömörön. A bálon az idén 15 éves Tiszta Forrás Népdalkör is fellépett.

4.) November 18-án termelői és bolhapiacot tartottak a Hősök terén.

5.) November 20-án került sor a Települési Önkormányzatok Országos Szövetségének (TÖOSZ) szervezésében az Európa Tanács módszerein alapuló magyar Legjobb Önkormányzati Gyakorlatok (LÖGY) zárókonferenciájára és ünnepélyes díjátadójára a Belügyminisztérium Márvány Aulájában. Az eseményen kiosztották az Európai Kiváló Kormányzás Védjegy elismeréseket is. A rendezvényen köszöntőt mondott Schmidt Jenő, a TÖOSZ elnöke, dr. Rétvári Bence, a Belügyminisztérium parlamenti államtitkára, miniszterhelyettes, Daniel Popescu, az Európa Tanács Demokratikus Kormányzás részlegvezetője, dr. Dukai Miklós, a Belügyminisztérium önkormányzati államtitkára és Szabó Gellért, a Magyar Faluszövetség elnöke, Szentkirály polgármestere. Az eseményen Csömör nagyközség képviseletében Fábri István polgármester vett részt.

6.) November 20-án az Ügyrendi, Közbiztonsági és Közlekedési Bizottság ülésezett Pásztor Sándor elnöklete mellett a Polgármesteri Hivatal tanácstermében.

7.) November 21-én a Környezetvédelmi, Településfejlesztési és Sport Bizottság tartotta ülését Tihanyi Ferenc elnök vezetésével a Polgármesteri Hivatalban.

8.) November 22-én a Magyar Madártani Egyesület „Madárbarát település” címmel rendezett szakmai konferenciát Rácalmáson. Az eseményen Onhausz Erzsébet környezetvédelmi tanácsnok meghívott előadóként a csömöri vízmegtartó beruházások tapasztalatait ismertette a résztvevőkkel.

9.) November 22-én a Majorszegiliget lakóinak tartott településrészi fórumot az önkormányzat az Összefogás Rehabilitációs Központ épületében. Fábri István polgármester és Eigler Tamás településrészi képviselőismertette a civil önkormányzat Közösségi tér és közterület-fejlesztési programjának megvalósult és tervezett fejlesztéseit.

10.) November 23-án a Szociális Alapszolgáltatási Központ szakmaközi értekezlet szervezett a kora gyermekkori és serdülőkori táplálási és táplálkozási zavarokról a Polgármesteri Hivatal Tanácstermében. A nagy érdeklődés mellett megtartott program előadói dr. Scheuring Noémi Phd. a Heim Pál Gyermekkórház főorvosa és dr. Vakaliosz Athéna, a Heim Pál Gyermekkórház részlegvezető főorvosa voltak.

11.) November 23-án a Népjóléti és Kulturális Bizottság tartotta ülésétSzántóné Hermányos Mária elnökvezetésével a Polgármesteri Hivatalban.

12.) November 23-án a Középhegy és Laky-hegy településrészek lakóinak tartott fórumon Fábri István polgármester, Eigler Tamás és Rajnai Henrik önkormányzati településrészi képviselők adtak tájékoztatást a civil önkormányzat Közösségi tér és közterület-fejlesztési programjának megvalósult és tervezett fejlesztéseiről.

13.) November 24-én rendezték meg a Csömöri Mátyás Király Általános Iskola hagyományos Márton-napi jótékonysági bálját a Csömöri Sportcsarnokban. Az idei évben cirkuszi tematikára épülő szülői-tanári bál vendégeit Bátovszky János iskolaigazgató köszöntötte.

14.) November 25-én hagyományteremtő céllal tartottak Lovasbált a Nedaluha-Mervald Lovasudvar szervezésében. A rendezvényen, amelynek a Petőfi Sándor Művelődési Ház adott otthont, Sasvári Sándor színművész és lánya, Sasvári Léna lépett fel.  Mervald Noémi megnyitója után Fábri István polgármester mondott köszöntő beszédet. A rendezvény fővédnöke Dallos Gyula díjlovas, lókiképző volt.

15.) November 27-én a Pénzügyi, Ellenőrző és Vállalkozói Bizottság ülésezett Eigler Tamás elnöklete mellett a Polgármesteri Hivatalban.

16.) November 27-én Schäffer Erzsébet Pulitzer-emlékdíjas újságíró, publicista, író volt a Más kép író és olvasó találkozó meghívott vendége, akivel az  irodalmi est háziasszonya, Huszárik Kata színművésznő beszélgetett.

17.) November 30-án a Csömöri Kulturális Közalapítány kuratóriumi tagját, Vaffler Sebestyénnét köszöntötte Harmath Diána kuratóriumi elnök és Fábri István polgármester a Polgármesteri Hivatal Tanácstermében. Vaffler Erzsébet harminchárom évnyi munka után köszönt le tisztségéről, önzetlen munkájával több évtizeden keresztül támogatta az alapítvány munkáját.

18.) November 30-án közmeghallgatást tartott a civil önkormányzat a Petőfi Sándor Művelődési Házban. A közmeghallgatást Pásztor Sándor önkormányzati képviselő, az Ügyrendi, Közbiztonsági és Közlekedési Bizottság elnöke vezette le. Fábri István polgármester tájékoztatást adott az általános fejlesztési stratégiáról. Szántóné Hermányos Mária, a Népjóléti és Kulturális Bizottság elnöke a szociális rendszer elemeiről, védőhálójáról számolt be. Rajnai Henrik, a Pénzügyi, Ellenőrző és Vállalkozói Bizottság elnökhelyettese a település gazdasági helyzetét, és költségvetési kilátásait ismertette. Dr. Katona Péter jegyző a megváltozott választási rendszerről adott tájékoztatást.

A közmeghallgatáson a fenntarthatóság, a helyi építési szabályzat fejlesztési területei, ingatlantulajdonosi közművesítési igények és kerékpárosokat érintő közlekedésbiztonsági problémák témakörében érkeztek lakossági kérdések, amelyeket a testület helyben megválaszolt. Néhány kérdésben írásos választ kapnak a felszólaló csömöri polgárok.

19.) December 2-án termelői és bolhapiac volt a Hősök terén.

20.) December 1–3. között tartották a hagyományos, torockói Mikulás-napi látogatást. Deák-Székely Szilárd-Levente polgármester meghívására Torockó magyarországi testvértelepülései (Bócsa, Budapest V. kerülete, Csömör, Hollókő és Üllés) képviselői Torockó és Torockószentgyörgy magyar iskolásait és óvodásait Mikulás-csomaggal lepték meg. Önkormányzatunkat képviselve, Csömörről Sipos Tamás és Tihanyi Ferenc önkormányzati képviselők és dr. Katona Péter jegyző vitt Mikulás-csomagokat a Székelykő hármas csúcsa alá, Erdély egyik legszebb falujába.

21.) December 1–2. között zajlott a Mesés Advent – Olvass, Csömör! 24 órás felolvasás a Sinka István Községi Könyvtárban Tenki Réka színművésznő fővédnökségével. A Kulturális Összeesküvés csapata, Bihari Réka és Lencsés Szilvia által szervezett esemény nyitánya egy remek hangulatú író-olvasó-rajzoló találkozó volt Bosnyák Viktória íróval és Dudás Győző illusztrátorral. A kortárs magyar gyermek- és ifjúsági irodalomból való felolvasást dr. Kiss Gergely háromszoros olimpiai bajnok vízilabdázó és Pachmann Péter televíziós műsorvezető zárta, majd kettejük közel egy órás adventi beszélgetésével ért véget a rendezvény. A felolvasásban sok-sok helyi polgár, köztük Fábri István polgármester is részt vett.

22.) December 3-án tartották az első adventi gyertyagyújtást a Hősök terén. A Német Nemzetiségi Önkormányzat Csömör által szervezett alkalmon Kendeh K. Péter evangélikus lelkész osztotta meg a jelenlévőkkel ünnepi gondolatait. Az eseményen a Csömöri Evangélikus Gyülekezet Kórusa és a Vox Animi Vegyeskar működött közre. A szervezők kaláccsal és meleg teával vendégelték meg a résztvevőket.

23.) December 5-én Mikulásváró túrára indulhattak a gyerekek a Szabadság úti patakhídtól a Kálvárián át a Bulgárkertig. Az eseményt Csömör Nagyközség Önkormányzata szervezte, a Petőfi Sándor Művelődési Ház közreműködésével.

24.) December 5-én a Német Nemzetiségi Önkormányzat Csömör képviselő-testületi ülést és közmeghallgatást tartott a Petőfi Sándor Művelődési Házban Drahos Réka elnök vezetésével.

25.) December 6-án három helyszínen tartottak Mikulás-programokat Csömörön. A Szociális Alapszolgáltatási Központ, a Tót Hagyományok Háza és a Petőfi Sándor Művelődési Ház által szervezett rendezvényeken a gyerekek találkozhattak a Nagyszakállúval, valamint számos programmal, kiállítással, foglalkozással, koncerttel várták őket a három helyszínen. A szabadtéri programok az esős időjárás miatt elmaradtak.

26.) December 7-én két Erdélyből, Székelyföldről származó, Csömörön lakó romániai állampolgár – két iskoláskorú gyermeküket is képviselve – tett magyar állampolgársági esküt Fábri István polgármester előtt a Csömöri Polgármesteri Hivatalban.

27.) December 7-én a Népjóléti és Kulturális Bizottság tartotta ülésétSzántóné Hermányos Mária elnökletével a Polgármesteri Hivatalban.

28.) Sport

– A Csömör KSK nagypályás labdarúgó csapat a szentendrei 1-0-ás vereség után két kiütéses sikerrel zárta az őszi szezont a Pest megyei II. osztályú bajnokságban. Előbb itthon az ecserieket 5-1-re, majd idegenben a mogyoródiakat 8-0-ra verték, így a csapat előrelépett az ötödik helyre az őszi tabellán

– A Csömör KSK női kézilabdacsapatunk háromgólos győzelmet aratott a Vecsés SE II.-Sülysáp ellen a Pest megyei II. osztályú bajnokság utolsó idei fordulójában. A lányok a harmadik helyen állnak a tabellán.

– A kiváló őszt produkáló Csömör KSK férfi kézilabdacsapat remekül menetel az NB II-ben: előbb a PLER-Budapest U21 együttesét, majd a szolnokiakat győzték le, és ugyan Lajosmizsén becsúszott egy vereség, továbbra is elsők a tabellán. A Magyar Kupa 3. fordulójában az élvonalbeli Fejér B.Á.L.-Veszprém gárdájával szemben, óriási küzdelem után a vendégek javára 26-35-ös eredménnyel zárult az összecsapás.

– December 3-án csípős, jeges szél fogadta a csömöri Mikulás-futás résztvevőit, akik közül sokan érkeztek Mikulás-sapkában, sőt, olyanok is voltak, akik teljes jelmezben, nagyszakállal álltak rajthoz. Másodszor is kiválóan sikerült a sportágat népszerűsítő, vidám csömöri verseny, közel 250-en futottak a három távon.

29.1.) Közterületi felújítások, fejlesztések

29.1.1.) Zajlik az Árpádföldi út Asztag utca és Csömöri út közötti szakaszának útfelújítása. A beruházás 50% önkormányzati és 50% lakossági hozzájárulással épül. A kivitelező cég az Útépítő és Bontás Kft.

Hamarosan befejeződik a Szedervölgyi út aszfaltozása a Tücsökdomb utca és a Staub Móric utca közötti szakaszán. A beruházás önkormányzati önerőből valósul meg, az Ár-La Magyarország Kft. kivitelezésében.

Elkezdődött a Nektár köz és a Vízműsor utca útfelújítása. A Vízműsor utcában a Panoráma utca-Vízmű köz közötti szakasz önkormányzati önerős beruházásban teljesen új aszfaltburkolatot kap. A kivitelező cég az Ár-La Magyarország Kft.

A Nektár köz aszfaltozási munkáit az Útépítés és Bontás Kft. végzi, 25% önkormányzati önerős, 75% lakossági hozzájárulással.

29.1.2.) Beüzemelték az Egészségház napelemeit; az új rendszer november 16-ától működik. A beruházást az Önkormányzat teljesen önerőből valósította meg.

29.2.) Az önkormányzati Csömöri Községgondnokság és Csömöri Településszolgáltató Nonprofit Kft. kivitelezésében zajló egyéb jelentősebb karbantartási, felújítási munkák:

29.2.1.) Bringatárolókat telepített a Községgondnokság a Csömöri Mátyás Király Általános Iskolához és a Rózsakert Evangélikus Óvodához. A helyszínenként 6-6, összesen 12 db bringatároló anyagköltsége bruttó 266.700 Ft volt.

29.2.2.) Zajlik a Laky-parki játszótéren a játékvár felújítása. Az elkorhadt gerendák cseréje bruttó 444.322 Ft-ba kerül.

29.2.3.) Fahidat telepített a Községgondnokság a gázlónál. A telepítés költsége bruttó 100.000 Ft volt.

29.2.4.) A téli időjárás ellenére folyamatosak a karbantartási munkák: földutak karbantartása (Palotai út, Vadvirág és Hársfa utca); Árpád utca útbeszakadás javítása; Tankertnél vízóra visszatemetése; Rákóczi utcában csatorna helyreállítás.

29.2.5.) Elkészült az első „könyvkuckó” felújítása – Patyi László közreműködésével -, amelyet a Laky-parkba helyezett ki a Csömöri Települési Szolgáltató Nonprofit Kft. A többi könyvkuckó felújítása tavaszra fejeződik be.

29.2.6.) A Hársfa Önkormányzati Bölcsőde udvarán gyepszőnyeget terített, illetve lépcső- és tipegőköveket rakott le a CSÖTESZ Nonprofit Kft.. A Laky-kúria udvarának rendezését, ahogy az időjárás engedi, jövő tavasszal folytatják majd. A munkálatok bruttó 805.000 forintba kerültek.

29.2.7.) Két lakossági hulladékgyűjtést szervezett a CSÖTESZ Nonprofit Kft. idén ősszel. A november 25-i gumiabroncs és hungarocellgyűjtés alkalmával 270 csömöri lakos élt az ingyenes, szabályos hulladékelhelyezés lehetőségével: 120 m³ autógumit, illetve megközelítőleg ugyanennyi Nikecellt adtak le. 

29.2.8.) Elkészült a zöldterületi fejlesztés koncepcióterve a Széchenyi utcai kis körforgalom–Csalogány utca közötti szakaszára a Csötesz Nonprofit Kft. koordinálásával, amelyet lakossági egyeztetés követ majd.

*****

  • December 10-én kerül sor a második adventi gyertyagyújtásra a baptista gyülekezet közreműködésével a Sinka István Községi Könyvtár előtt, a katolikus templomban pedig a XXIII. Adventi Hangversenyre. December 17-én a református, december 24-én pedig a római katolikus egyházközség lesz az egyházi „házigazda”.
  • December 11-én az Ófalu településrésznek tart fórumot a civil önkormányzat a Petőfi Sándor Művelődési Ház Saroktermében.
  • December 16-án rendezik meg a Mindenki karácsonyát a Hősök terén, a vendégvárásról a csömöri civil csoportok gondoskodnak.
  • A következő rendes képviselő-testületi ülést 2024. januárjában tartja az önkormányzat. Akkor születik döntés az éves testületi és bizottsági ülések menetrendjéről, valamint kerül sor a Csömör Kincse-díjak átadására.

Fábri István s. k.

polgármester

Megszakítás