Search

Üdvözöljük!

Search
Search

A legutóbbi képviselő-testületi ülés óta történt fontosabb települési események és önkormányzati intézkedések

2024 május 24. –
Polgármesteri beszámolók

Fábri István polgármester beszámolója a 2024. április 25.–május 23. közötti időszakról.

(Készült Csömör Nagyközség Önkormányzata Képviselő-testületének 2024. május 23-i ülésére.)

– Összefoglalás –

1.) Csömör Nagyközség Önkormányzatának Képviselő-testülete április 25-én tartotta rendes ülését, amelyen a képviselők megválasztották a Csömöri Hársfa Önkormányzati Bölcsőde vezetőjét Körmöci Krisztina személyében; a Rozmaring, Mogyoródi és a Laky-bekötőúton telepítendő közlekedésbiztonságot növelő intézkedésekről döntöttek, valamint elindították az engedélyezési eljárást a Hősök terén létesítendő gyalogátkelőhely kialakítására.

2.) Április 27-én, a Föld napja alkalmából egynyári virágosztást tartottak, amelyet csömöri lakosok a faluszépítő akció keretén belül igényelhettek az önkormányzattól, hogy ezzel is szépítsék a település közterületeit.

A faluszépítő akcióhoz kapcsolódva az önkormányzati képviselők a Szabadság úton lévő virágládákat ültették  be egynyári virágokkal.  

Április végén a csömöri vízmegtartási program megismerésére, tanulmányozására szervezett szakmai továbbképzést Csömörre a Magyar Tájépítészek Szövetsége. A Csömöri patakrevitalizációt bemutató bejárást a vízmegtartási program szakmai koordinátora, Onhausz Erzsébet környezetvédelmi tanácsnok vezette. Az önkormányzat a vízkészlet megőrzéséért folytatott sokirányú programját több éve indította el, amely kidolgozottságával, komplexitásával és szakmaiságával immár országos ismertséget is szerzett.

3.) Április 28-án bemutatkozó rendezvényt tartott az Édenliget Egészségközpont (a korábbi Bócsi-kastélyban). Az előzetes regisztrációt követően mindenki számára nyitott eseményre előadásokkal, tanösvény-túrával várták az érdeklődőket.

4.) Április 28-án tartották a XXXII. Csömöri Kórustalálkozó és Egyházzenei Hangversenyt a római katolikus templomban. A Deák Miklós szervezésében zajló zenei koncerten a galántai Kodály Zoltán Daloskör és a Kodály Zoltán Magyar Kórusiskola Vegyeskara lépett fel.

5.) Április 29-én a védőnői szolgálat átadás-átvételéről egyeztetett az Észak-Pesti Centrumkórházban Fábri István polgármester és dr. Kovács Lajos aljegyző az intézmény

 gazdasági igazgatójával, dr. Klemencsics Zoltánné Budánovics Noémivel és dr. Majoros Melinda jogi osztályvezetővel.

6.) Április 30-án lakossági egyeztetést tartottak a Holló és a Héja utcák útfelújítása kapcsán a Polgármesteri Hivatalban. Az egyeztetést az önkormányzat részéről Fábri István polgármester, Szántóné Hermányos Mária településrészi képviselő, és Boros Gábor műszaki osztályvezető vezette.

7.) Május 1-jén programokban bővelkedtek a csömöriek. A Csömöri Civil Egyesület hagyományos civil közösségi sétát szervezett, amelyen idén több mint kétszázan sétáltak végig a Pataksétányon a Természetismereti Parkig, ahol  piknikezés keretében kínáltak reggelit az egyesület tagjai. Az 1135 lépés a Pataksétányon című kezdeményezés a település első okleveles említésének évszámára utal, amivel Csömör az észak-kelet pesti térség legrégebbi, írásos dokumentummal rendelkező települése. A civil egyesületi rendezvénnyel párhuzamosan a Csömöri Horgász Egyesület is megrendezte hagyományos horgászversenyét a tónál.

Délelőtt 10 órától elkezdődött a település legnagyobb május 1-jei rendezvénye, a tót majális a helyi szlovák nemzetiségi önkormányzat szervezésében. A kirakodóvásárral, gyermek népi játszótérrel színesített eseményen helyi, térségi és szlovákiai hagyományőrző csoportok műsorát láthatta a közönség. A nagyszínpadon Szabó Erzsébet szlovák nemzetiségi önkormányzati elnök és Fábri István polgármester köszöntötte Csömör szlovákiai testvértelepülésének, Mojmirovcénak (Ürménynek) jelenlévő korábbi és jelenlegi polgármesterét, Imre Kovácot és Peter Palkát.

8.) Május 2-án az Országos Bringasuli Programhoz kapcsolódóan elméleti és gyakorlati oktatás zajlott a település utcáin a Csömöri Mátyás Király Általános Iskola tanulói részére. A kerékpáros nap megszervezéséhez az iskola vezetése önkormányzati támogatást igényelt.

9.) Május 2-án a Történelem házhoz jön előadássorozat keretén belül Ablonczy Balázs történész, egyetemi docens „Trianoni legendák” címmel tartott előadást. A programsorozat házigazdája dr. Garadnai Zoltán, a Magyar Nemzeti Levéltár főosztályvezetője.

10.) Május 3-án Autómentes napot hirdetett az önkormányzat a csömöri általános iskolásoknak. Az esős idő ellenére 373 diák vett részt az akcióban, és érkezett autó nélkül az iskolába.

11.) Május 4-én, a magyar tűzoltók napja alkalmából a Csömöri Önkéntes Tűzoltó Egyesület és az önkormányzat megemlékezést tartott, melynek keretében felavatták a Szent Flórián-szobrot a tűzoltószertárban. A tűzoltók védőszentjét ábrázoló alkotást egy anonim adományozó bocsátotta a tűzoltók rendelkezésére. A megemlékezésen Fábri István polgármester, Pásztor Sándor, az Ügyrendi, Közbiztonsági és Közlekedési Bizottság elnöke, Szőke Zoltán, a helyi önkéntes tűzoltók parancsnoka, illetve munkatársai vettek részt. Az eseményt hagyományteremtő jelleggel, ezentúl minden évben, Szent Flórián-napján rendezik majd meg.

12.) Május 6-án az Ügyrendi, Közbiztonsági és Közlekedési Bizottság ülésezett Pásztor Sándor elnöklete mellett a Polgármesteri Hivatal tanácstermében.

13.) Május 6-án Fábri István polgármester és dr. Kovács Lajos aljegyző bemutatta a Csömöri Hársfa Önkormányzati Bölcsőde munkatársainak az új intézményvezetőt, Körmöci Krisztinát.

14.) Május 7-én a Környezetvédelmi, Településfejlesztési és Sport Bizottság tartotta ülését Tihanyi Ferenc elnök vezetésével a Polgármesteri Hivatalban.

15.) Május 9–10. között Egyek település adott otthont a Magyarországi Falumegújítási Díj átadóünnepségének. Csömör Nagyközség Önkormányzata a fenntartható falufejlesztés kiváló színvonalú megvalósításáért Falumegújítási Díjat kapott. Ezen kívül Csömör a Magyar Építőművészek Szövetségnek különdíját is átvehette.

A díjakat Nagy István agrárminiszter és Dukai Miklós önkormányzati államtitkár adta át. A Magyarországi Falumegújítási Díj első helyezettje Varsány település lett.

A résztvevőket Miluczky Attila, Egyek polgármestere és Pajna Zoltán, a Hajdú-Bihar Vármegyei közgyűlés elnöke köszöntötte.

A Belügyminisztérium gondozásában működő Falumegújítási Program szakértői bizottságának elnöke, Madaras Attila a programról, valamint a díjazott településekről tartott előadást. 

Csömör képviseletében Fábri István polgármester, Szántóné Hermányos Mária, a Népjóléti Bizottság elnöke, Válé Flórián és Solti László, a Csömöri Sport- és Szabadidő-szervező Nonprofit Kft. vezetői vett részt.

16.) Május 10-én nyílt napot tartott a Csömöri Sírkert. A térítésmentesen felkereshető nyílt napon a BTI Temetkezési Divízió szakavatott munkatársai vezették körbe a látogatókat a korszerű hamvasztóüzemben. Az érdeklődők betekintést nyerhettek a BTI munkatársainak szakszerű és kegyeletteljes napi munkájába és tájékoztatást kaptak arról, hogy milyen szolgáltatásokat nyújt a temetkezési cég.

17.) Május 11-én autógumi, nikecell és elektronikai hulladékgyűjtési akciót szervezett az önkormányzat a Csömöri Községgondnokság telephelyén, valamint a TSZ-udvarban. Az alternatív hulladékgyűjtési akciók szervezésének nem titkolt célja a családok segítése mellett, hogy az önkormányzat ezzel is csökkentse az esetleges illegális külterületi hulladékelhelyezéseket.

18.) Május 11-én a Boglárka-túrán közel 100 lelkes túrázó vett részt. A mintegy 20 kilométeres útvonal Csömör legszebb természeti részein vezette végig a kirándulókat. Az eseményt Sipos Tamás képviselő, a Csömöri Körtúra programgazdája, és az önkormányzat részéről Berkes Evelin szervezte.

19.) Május 13-án a Pénzügyi, Ellenőrző és Vállalkozói Bizottság ülésezett Eigler Tamás elnöklete mellett a Polgármesteri Hivatalban.

20.) Május 15-én a Népjóléti és Kulturális Bizottság tartotta ülését Szántóné Hermányos Mária elnök vezetésével a Polgármesteri Hivatalban.

21.) Május 17–19. között tartották meg a 12. Csömöri Bringafesztivált, amelynek első napján először tartottak diákolimpia országos döntőt a Bulgárkertben. A több mint 300 tanuló részvételével zajló versenyen több csömöri diákolimpikonja lett településünknek. A szombati MTB XCO C2 Magyar Kupán a Cube-Csömör versenyzői kiválóan helytálltak a nemzetközi mezőnyben. A bringafesztivál második napján szakági bemutatók, bringás forgatag, kreatív játékok, Triál-show és pumpaverseny is várta az érdeklődőket. A 12. Bringafesztivál pünkösdvasárnap 65 kilométeres kistérségi kerékpáros körtúrával zárult, Fábri István polgármester vezetésével.

A Bringafesztivál szervezői a Csömöri Sport- és Szabadidő-szervező Nonprofit Kft., a Csömöri Kerékpár Szakosztály és Csömör Nagyközség Önkormányzata voltak.

22.) Május 23-án tartotta éves közgyűlését a Klímabarát Települések Szövetsége Kovács Lajos elnöklete mellett. Az online alkalmon Csömört Fábri István polgármester képviselte.

23.) Május 23-án a Népjóléti és Kulturális Bizottság ülésezett Szántóné Hermányos Mária elnök vezetésével a Polgármesteri Hivatalban.

24.) Sport

– A Csömör KSK nagypályás futballcsapata Kismaroson és Piliscsabán is ötöt lőtt, a Tahitótfalui SE együttesét 3-0-ra verte itthon, a Vác-Deákvár SE ellen 2-2-s döntetlent játszott. Két fordulóval a zárás előtt pontelőnnyel áll a gárda a dobogón!

– A Csömör KSK férfi kézilabdacsapata továbbra is első az NB II-ben, itthon az orosházi riválist múlta felül, idegenben pedig mindkét kötelező találkozóját megnyerte,

Makón és Újkígyóson is győzött. Május 26-án, vasárnap a bajnoki címről döntő rangadót játszanak a Mezőtúri AFC ellen.

– A Csömör KSK női kézilabdacsapata a bajnoki elődöntőben az Abonyi KC-val játszott és nagy izgalmak melletti oda-vissza vágó után végül büntetődobásokkal jutott a döntőbe, amit május 25-én rendeznek Cegléden.

– Csömöri érmeknek is tapsoltak a Kékesen rendezett Hegyifutó országos bajnokságon. Hazánk egyik legnehezebb futóversenyén a hölgyek között abszolút második lett a Csömör KSK színeiben Zólyomi Kinga.

– A 90 kilogrammosok mezőnyében szereplő csömöri Tóth Krisztián ezüstérmet nyert a zágrábi olimpiai kvalifikációs cselgáncs Európa-bajnokságon. Ez már az ötödik Eb-érme (két ezüst, három bronz), és a nyolcadik dobogós helyezése felnőtt világversenyről.

Péter Sára nyolcadik helyen végzett ugrásban a Riminiben rendezett torna Európa-bajnokság szerenkénti döntőjében. A csömöri tehetséggel felálló magyar csapat az előkelő 10. helyen végzett.

– Három korosztályban is összemérték erőiket a csapatok a Csömöri Szabadtéri Sportközpontban hagyományteremtő céllal rendezett Anyák napi utánpótlás focitornán: az U7-esek, az U9-esek és az U11-esek is remekül szerepeltek.

25.1.) Közterületi felújítások, fejlesztések

25.1.1.) Befejeződött a Corvina utca Nagy Sándor és Ady Endre utcák közötti szakaszának aszfaltozása. A kivitelező KM Road Kft. bruttó 5.727.700 Ft-ért végezte el a munkálatokat, amire önkormányzati önerőből került sor.

25.1.2.) Befejeződött a Zsófia utca aszfaltozása a Speciál Földgép Kft. kivitelezésében. A beruházás költsége bruttó 8.392.259 Ft volt, amire önkormányzati önerőből került sor.

25.2.) Az önkormányzati Csömöri Községgondnokság kivitelezésében zajló egyéb jelentősebb karbantartási, felújítási munkák:

25.2.1.) Folytatódtak a kátyúzási munkálatok, ezúttal a Hunyadi és Laki utcában, a Szabadság úton, valamint a Majorszegiligetben. A munkálatok bruttó 1.9 millió Ft-ba kerültek.

25.2.2.) Helyreállították a balesetek miatt megrongálódott szalagkorlátokat a Laky-bekötőúton. A javítás 2.5 millió Ft volt.

25.2.3.) Második alkalommal volt szelektív gyűjtőedény-osztás. Az önkormányzati önrész 2.5 millió Ft-ba került.

25.2.4.) Lakossági hulladékgyűjtési akció keretében gumiabroncs és hungarocell hulladékot adhattak le csömöri polgárok a Csömöri Községgondnokság telephelyén. A begyűjtött hulladék gyűjtőudvarban történő szállítása és elhelyezése 450.000 Ft volt.

25.2.5.) Elkezdődött a Corvina játszótér felújítása. Két új játszóeszköz telepítésének földmunkái 450.000 Ft-ba kerültek.

25.2.6.) Veszélyes fák kivágására és gallyazására került sor a Bulgárkertben, a Príma parkolóban és több közterületi szakaszon. A munkálatok 1.439.000 Ft-ba kerültek.

25.2.7.) Elvégezték a belterületi és külterületi fűkaszálást, 1.174.000 Ft költségből.

25.2.8.) A temetőben tereprendezést, favágást, és növényi hulladék, valamint ágdarálást végeztek a Községgondnokság munkatársai. A munkálatok költsége 556.000 Ft volt.

*****

  • A következő rendes képviselő-testületi ülést 2024. június 20-án tartja az önkormányzat.
  • Május 24-26. között 31. alkalommal rendezik meg a Csömöri Napokat.
  • Június 2-án úrnapi virágszőnyeges körmenet lesz.
  • Június 9-én  önkormányzati, nemzetiségi és EP-képviselői választást tartanak.  

Fábri István s. k.

polgármester

Megszakítás