Üdvözöljük!

A legutóbbi képviselő-testületi ülés óta történt fontosabb települési események és önkormányzati intézkedések

2012 április 13. –
Önkormányzati, települési hírek

Fábri István polgármester beszámolója a 2012. március 30-április 12. közötti időszakról.

(Készült Csömör Nagyközség Önkormányzata Képviselő-testületének

2012. április 12-i ülésére.)­

– Összefoglalás –

1.) Március 31-én a Mátyás Király Általános Iskolában idén 22 . alkalommal rendezték meg a Körzeti vers és prózamondó versenyt.  A vidám és színvonalas megmérettetésen 12 általános iskola képviseletében összesen 100 kisdiák  mérte össze tudását.  

2.) Április 5-én a nemzetiségi oktatás és nevelés elindításának lehetőségeiről egyeztettek az iskola, az óvoda, a nemzetiségi önkormányzatok és a települési önkormányzat vezetői. A Polgármesteri Hivatalban megtartott megbeszélésen jelen volt Bátovszky János iskolaigazgató (Mátyás Király Általános Iskola), Lukács Lászlóné óvodavezető (Nefelejcs Művészeti Óvoda), Szabó Erzsébet elnök (Szlovák Nemzetiségi Önkormányzat), Dunavölgyiné Konczer Piroska (Német Nemzetiségi Önkormányzat), Fábri István polgármester, Tormay-Lesták Mária képviselő, bizottsági elnök (Oktatási, Sport és Kulturális Bizottság), Eigler Tamás képviselő, bizottsági elnök (Pénzügyi, Ellenőrző és Vállalkozói Bizottság) és Reikortné Bálint Zsuzsanna közoktatási szakértő.

3.) Idén április 6­–9. között volt a kereszténység legnagyobb ünnepe, húsvét.  A legnagyobb történelmi egyházak helyi közösségei, a római katolikus, az evangélikus, a baptista és a református a hagyományok szerint emlékeztek meg Jézus keresztre feszítéséről és feltámadásáról. Az alkalmak közül ismét kiemelkedett a római katolikus egyházközösség Kálváriára történő keresztútja és az evangélikus fiatalok passió játéka. A néphagyomány szerinti locsolkodást ugyan egyre kevesebben „művelik” a faluban is, de még továbbra is sokak által gyakorolt szokásnak mondható. 

4.) Április 10-én a Népjóléti Bizottság tartotta ülését a Polgármesteri Hivatalban dr. Szarka Zsuzsanna bizottsági elnök vezetésével.

5.) Március közepén és április elején két új munkatárs kezdte meg munkáját a polgármesteri hivatalban: Benkó Gábor a műszaki osztályon dolgozik, Tóthné Bérczi Gabriella pedig a műszaki és az adóosztály munkáját egyaránt segíti majd.  Minkét kolléga betöltetlen státuszokba került, vagyis nem történt létszámbővülés a hivatalban. 

6.) A képviselő-testület döntése értelmében március végén–április elején az önkormányzat és a polgármesteri hivatal munkatársainak, az önkormányzati intézmények és a nonprofit sport kft. vezetőjének és külső szakértőknek a közreműködésével több önkormányzati pályázat, illetve a nonprofit sport kft. pályázata került beadásra. Az állami, vállalkozói és európai uniós támogatással – remélhetőleg – megvalósuló fejlesztések a Laki úti óvoda bővítését és rekonstrukcióját, a sportcsarnok felújítását és a helyi polgárőrség technikai fejlesztését célozzák. A pályázatok összeállítását Marosi Éva pénzügyi osztályvezető koordinálta.

****

– Több újszerű, illetve nemrég elindított önkormányzati kezdeményezésre kerül sor az elkövetkező hetekben, amelyek mind a környezet tisztáságának megőrzését és az újrahasznosítást célozzák: április 14-én civil szemétszedést tartunk a külterületeken, ugyanezen a napon lakossági sittgyűjtési akciót szervezünk a Községgondnokságon, május 5-én pedig bolhapiacot rendezünk a Hősök terén.

– Erdélyi testvértelepülésünk, Torockó polgármesterének, Szőcs Ferencnek a meghívására április 20-22. között várhatóan hatfős küldöttséggel részt veszünk a Torockószentgyörgyi Falunapokon.

– Április 29-én kerül sor a település egyik legnagyobb hagyományú kulturális-művészeti rendezvényére, a XXII. Csömöri Kórustalálkozó és Egyházzenei Hangversenyre a katolikus templomban.

– A következő rendes képviselő-testületi ülésre 2012. május 10-én kerül sor, amelynek helyszíne várhatóan a helyi általános iskola lesz. 

Fábri István s.k.

polgármester

Megszakítás