Üdvözöljük!

A legutóbbi képviselő-testületi ülés óta történt fontosabb települési események, önkormányzati intézkedések

2012 szeptember 21. –
Önkormányzati, települési hírek

Fábri István polgármester beszámolója a 2012. szeptember 6-20. közötti időszakról.

(Készült Csömör Nagyközség Önkormányzata Képviselő-testületének

2012. szeptember 20-i ülésére.)

– Összefoglalás –

1.) Csömör Nagyközség Önkormányzatának Képviselő-testülete szeptember 6-án rendkívüli testületi ülést tartott. A képviselők a Rét utcai bekötőút tervmódosításával összefüggő plusz költségek részbeni önkormányzati finanszírozásáról és a Csömöri út építésének egyszerűsített közbeszerzési eljárásáról döntöttek.

2.) Sikeresen pályázott önkormányzatunk a Laki utcai óvoda bővítésére. A szeptember 7-én nyilvánosságra hozott pályázati eredmények szerint Csömör a KMOP-4.6.1-11-2012-0038 jelű, Csömöri Művészeti Óvoda Bővítése nevű pályázat keretében 95 634 095 Ft-os támogatást nyert el. A projekt teljes összköltsége 100 667 468 Ft. Az önkormányzati önrész mindössze 5%, így az éppen 100 millió Ft-ot kitevő beruházás eredményeként két csoportszobával és a hozzá tartozó kiszolgáló helyiségekkel tovább bővülhet a 2007-ben átadott épület. Az építkezés 2013 nyarán zajlik majd, így jövő ősztől 40 fővel bővül az óvodai férőhelyek száma. Szeptember 20-án a Polgármesteri Hivatalban egyeztettünk a nyertes pályázatot író Econoserve Kft. képviselőjével, Szarka Herminával.

3.) Szeptember 8-án harmadik alkalommal került sor bolhapiacra a Hősök terén. A tavaszi sikeres kezdeményezés után az első őszi vásárra még tovább nőtt az érdeklődés, így már közel száz, döntően helyi árus kínálta portékáit. Az önkormányzat a bolhapiac megszervezésével a csömöri polgárok kedvezményes vásárlása és árusítása mellett az újrahasznosítás e kedvelt formájának támogatását kívánja elérni.

4.) Szeptember 8-án szlovákiai testvértelepülésünk, Mojmírovce (Ürmény) legnagyobb rendezvényén, az ottani falunapokon lépett fel a Báló Lipót Kulturális Egyesület és a Furmicska Néptánc Egyesület Tóth Mihály, illetve Szabó Erzsébet egyesületi elnök vezetésével. A nagysikerű műsort adó csömöri hagyományőrző csoportok Imre Kováč mojmírovcei polgármester meghívására vettek részt a rendezvényen, ahova elkísérte őket Fábri István polgármester is.

5.) Szeptember 10-én újabb lakossági fórumra került sor a Rét utcai (3-as számú) bekötőút ügyében. A legközvetlenebbül érintett utcákban lakók bevonásával zajlott egyeztetésen elsősorban az út megépülésével összefüggő forgalomtechnikai megoldásokat egyeztettük. A fórumon részt vett Erős Zsigmond tervezőmérnök (Datarecord Kft.), illetve az önkormányzat részéről Fábri István polgármester, Eigler Tamás, Kósa István és Pásztor Sándor képviselők, illetve Juhos Dávid műszaki osztályvezető. Előzetes információink szerint a Nemzeti Fejlesztési Ügynökség támogatta azt az önkormányzati kezdeményezést, amit a Nemzeti Infrastruktúra Fejlesztő Zrt. kért a Rét utcai bekötőút áttervezésére és az ezzel járó határidő módosítására vonatkozóan. Ennek eredményeként az eredeti tervektől eltérően többek között biztonságos körforgalom épül a Laki sarkon és a belterületi szakaszon egyesített járdát és kerékpárutat alakítanak ki. 

6.) Szeptember 11-én rendkívüli ülést tartott az Oktatási, Sport- és Kulturális Bizottság Tormay-Lesták Mária bizottsági elnök vezetésével. A helyi hivatalban megtartott ülésen a gyermek közétkeztetésről egyeztettek a bizottság tagjai. A közbeszerzési bíráló bizottság szeptember 6-én, illetve szeptember 13-án tartotta ülését dr. Katona Péter jegyző, bizottsági elnök irányítása mellett.

7.) Szeptember 13-án tartotta ülését a Népjóléti Bizottság dr. Szarka Zsuzsanna bizottsági elnök vezetésével a Polgármesteri Hivatalban.

8.) Szeptember 15-én lakossági kezdeményezésre, önkormányzati támogatással került sor a Béke téri esték című rendezvényre. Az Újtelep-Hőstelep településrész központjában, jelenleg a Gödöllői Coop Zrt. tulajdonában lévő területen, hagyományteremtő céllal megrendezett, jó hangulatú zenés esemény fő szervezője Takács László énektanár, Csömör díszpolgára volt. A rendezvényen részt vett Fábri István polgármester és Eigler Tamás képviselő is. Ugyancsak ezen a napon utcabált tartottak a Csalogány utca lakói is, akik immár sokadik alkalommal „vették birtokukba” az utcát közösségépítő és szórakozási céllal. Az esemény fő szervezője dr. Bándi Gyula volt.

9.) Csömör polgármestereként szeptember 17-ére meghívást kaptam a Magyar Pax Romana és az Európai Protestáns Magyar Szabadegyetem Zsinati Klubjának fórumbeszélgetésére. A Pesti Evangélikus Egyház gyülekezeti nagytermében megrendezett eseményen Kamarás István, az egyik legismertebb hazai vallásszociológus volt a beszélgetőtársam, aki a helyi közélet, a civil társadalom és az egyházi közösségek viszonyának kérdésit boncolgatta a hallgatóság előtt.

10.) Szeptember 18-án összetartó kiránduláson vettek részt a Polgármesteri Hivatal dolgozói, amelynek során meglátogatták Bánkot, Nógrádot és Vácot. Az új önkormányzati vezetés hivatalba lépése óta ez volt az első ilyen jellegű kirándulás, hiszen eddig csapatépítő, összetartó jellegű eseményre csak a horgásztónál megrendezett hivatali sportnap keretében került sor két alkalommal, 2011 és 2012 tavaszán. A programok szervezését Szegvári Mónika jegyzői titkárságvezető, illetve Agócs Ferencné pénzügyi munkatárs végezte.

11.) Szeptember 20-án Kistarcsán került sor a rendőrőrs területéhez tartozó települések közbiztonsági és közlekedésbiztonsági megbeszélésére, melyen Bozsó Zoltán dandártábornok,  gödöllői rendőrfőkapitány, Mondok Zoltán százados, kistarcsai rendőrőrs parancsnok, Bátovszky János, a Mátyás Király Általános Iskola igazgatója mellett  önkormányzatunkat Pásztor Sándor képviselő, az Ügyrendi és Közbiztonsági Bizottság elnöke és Mihalovics Bertalan, a Csömöri Polgárőr Egyesület elnöke képviselte.  

 

Ugyanezen a napon közbiztonsági egyeztetésre került sor a Polgármesteri Hivatalban is, ahol elsősorban a nemrég felállított térfigyelő kamerarendszer próbaüzemének tapasztalatait vitatták meg a közreműködő felek. A megbeszélésen Fábri István polgármester, Pásztor Sándor képviselő, az Ügyrendi és Közbiztonsági Bizottság elnöke, Mondok Zoltán rendőr százados, kistarcsai rendőrőrs parancsnok, Barna Attila és Szőke Zoltán, a Relic-Őr Kft. képviseletében vettek részt.

12.) Szeptember 20-án állampolgársági eskütétel volt a Polgármesteri Hivatal tanácstermében. A köztársasági elnök által elfogadott honosítási kérelem birtokában négy erdélyi, Csömörön lakó magyar nemzetiségű személy tett esküt Fábri István polgármester előtt.

13.) A tervezett ütemezés szerint zajlanak a Csömöri Községgondnokság által végzett közterület- fejlesztések. Elkészült két újabb fedett buszmegálló, a Petőfi utcai és a Majorszegi dűlőnél található Vilma utcai, továbbá hosszú hónapos engedélyezési procedúra után a budapesti Örs Vezér téren is megépülhet a csömöri buszra várók számára a fedett buszmegálló. Jelenleg zajlik a Széchenyi úti járda felújítása, illetve ugyanitt a vízelvezető árok építése. Az elkövetkező hetekben a Pacsirta utcai fedett buszmegálló készül el, és elkezdődik a római katolikus templom előtti útfelújítás, járdaépítés, gyalogos-átkelőhely kialakítás és fekvőrendőr kiépítés, továbbá új gyalogos-átkelőhelyek létesülnek a HÉV-saroknál és a művelődési ház előtt.

 

Ezenkívül zajlik a szakhatósági engedélyezési eljárása a Béke tér forgalom átalakításra és közterület rendezésére, illetve a Major úti bekötőút gyalogos és kerékpárútjának kialakítására vonatkozó tervdokumentációknak. A Tandem Kft. által készített tervek jóváhagyási időpontjától függően kezdődhet meg várhatóan tavasszal a két beruházás.

14.) Elkezdődött, illetve a napokban kezdőik a 2012-2013-as bajnokság a csömöri sportcsapatok számára. Megkezdte szereplését az új bajnoki évadban az RFC Csömör férfi futsalcsapata és a Csömör KSK asztalitenisz együttese. Szeptember második felében a férfi és a női kézilabdacsapat és futsalcsapat is pályára lép.

15.) Első fokon pert nyert önkormányzatunk az MSZ Házépítő Kft. által indított perben. A felperes a faluközpont megépítése után pótmunka címén több millió forintot követelt a csömöri önkormányzattól. A bírósági perben bizonyítást nyert, hogy az MSZ Házépítő Kft. követelése jogtalan. A felperesnek több százezer forint perköltséget kell kifizetnie. Az ítélet nem jogerős.

*****

– Szeptember 21-én Csömörön kerül sor a Magyarországi Északi Egyházkerület tisztújító közgyűlésére, amelyen részt vesz dr. Fabiny Tamás püspök is. Az ez alkalommal tartandó istentiszteleten iktatják be hivatalába dr. Fábri Györgyöt, az egyházkerület nemrég megválasztott felügyelőjét.

– Szeptember 22-én rendezik az őszi, immár harmadik Csömöri Sportnapot.

– Szeptember 28-án rendezik meg a Petőfi Sándor Művelődési Házban a Társasjáték New Yorkban című vígjátékot. Ezzel kezdetét veszi az önkormányzat, a művelődési ház és az Éless-Szín társulat együttműködésében megvalósuló idei színházi előadássorozat.

– Szeptember 29-én kerül sor a település egyik legnagyobb rendezvényére, a szüreti mulatságra.

– Október 7-én hagyományteremtő jelleggel kerül megrendezésre Csömöri csatangoló címmel az első helyi gyalogos teljesítménytúra.

– Október 13-án őszi civil szemétszedést szerveznek a helyi társadalmi szervezetek, egyházak.

– A következő rendes képviselő-testületi ülésre október 18-án, csütörtökön kerül sor. 

Megszakítás