Üdvözöljük!

A legutóbbi rendes képviselő-testületi ülés óta történt fontosabb települési események és önkormányzati intézkedések

2020 október 22. –
Polgármesteri beszámolók

Fábri István polgármester beszámolója a 2020. szeptember 3. – 2020. szeptember 24. közötti időszakról.

(Készült Csömör Nagyközség Önkormányzata Képviselő-testületének 2020. szeptember 24-i ülésére.)

 

– Összefoglalás –

 

1.) Csömör Nagyközség Önkormányzatának Képviselő-testülete szeptember 3-án tartotta rendes ülését, melyen a képviselők döntöttek a Csömör Nagyközség Településrendezési Eszközeinek (TRE)          módosítása az iskola- és uszodafejlesztés érdekében a 0184/29-31., 0182/9-10. és a 892. hrsz. részterületre című tervmódosítás – Partnerségi és lakossági egyeztetésének lezárása, a

Csömör Nagyközség Településrendezési Eszközeinek (TRE) módosítása – HÉSZ módosítás – részfeladatokra állami főépítészi egyeztetési eljárással című tervmódosítás –Partnerségi és lakossági egyeztetésének lezárása ügyében. Megvitatták a Szociális Alapszolgáltatási Központ – létszámbővítési kérelmét, az Észak – Kelet Pest és Nógrád Megyei Regionális Hulladékgazdálkodási és Környezetvédelmi Önkormányzati Társulás üzletrészének felosztására vonatkozó javaslatot.

 

2.) Szeptember 1-jén Csömör nevelési intézményeiben a komoly járványügyi előírások okán tanévnyitó ünnepséget nem tartottak, a tanítás megkezdődött.

 

3.) Augusztus 1-től új plébánosok szolgálnak a Csömöri Katolikus Egyháznál Pető Gábor atya és Vukovich Márton káplán személyében, akik Csömörön kívül Kistarcsán és Nagytarcsán is végeznek szolgálatot.

 

4.) Szeptember 4-én termelői piacot tartottak a Hősök terén.

 

5.) Szeptember 5-én a trianoni békediktátum 100. évfordulója alkalmából a református templom előtt felállított emlékoszlop ünnepélyes átadását tartották. Az ünnepségen beszédet mondott Prof. dr. Szakály Sándor, a VERITAS Történetkutató Intézet és Levéltár főigazgatója, dr. Szennyesi Judit a Trianoni Emlékbizottság képviselője, valamint Mátyás Sándor a Gloria Victis Alapítvány elnöke és a rendezvény házigazdája.  Az ünnepségen Dr. Tuzson Bence országgyűlési képviselő, a Miniszterelnöki Kabinetiroda államtitkára, Pesty László magyar filmrendező és producer, a Pesty Fekete Doboz vezetője és Marinovich Endre  a VERITAS Történetkutató Intézet és Levéltár főigazgató-helyettese, a legújabb kori kutatócsoport vezetője mondott beszédet. A műsorban többek között Csicsörke Néptánc Együttes Trianon-témára koreografált táncával működött közre. Az önkormányzat nevében Fábri István polgármester és Onhausz Erzsébet képviselő koszorúzott.

Az emlékoszlopot Kendeh Péter evangélikus lelkész, Esztergály Előd református lelkész, Eszes Zoltán baptista lelkipásztor és Vukovich Márton római katolikus káplán áldotta meg. 

 

6.) Szeptember 5-én a Csömöri Települési Szolgáltató Nonprofit Kft. Felügyelő Bizottsága tartotta ülését, a Polgármesteri Hivatalban Pásztor Sándor elnökletével.

 

7.) Szeptember 5-én a Környezetvédelmi, Településfejlesztési és Sport Bizottság ülésezett a Polgármesteri Hivatal tanácstermében Tihanyi Ferenc elnök vezetésével.

 

8.) Szeptember 8-án Észak – Kelet Pest és Nógrád Megyei Regionális Hulladékgazdálkodási és Környezetvédelmi Önkormányzati Társulás  tartotta ülését Kistarcsán, a Csigaházban. Az ülésen Tormay-Lesták Mária alpolgármester vett részt.

 

9.) Szeptember 10-én a Népjóléti és Kulturális Bizottság ülésezett a Polgármesteri Hivatal tanácstermében, Szántóné Hermányos Mária elnök vezetésével.

 

10.) Szeptember 10-én az Ügyrendi, Közbiztonsági és Közlekedési Bizottság ülésezett a Polgármesteri Hivatal tanácstermében, Pásztor Sándor elnök vezetésével.

 

11.) Szeptember 11-én a Gödöllői Többcélú Kistérségi Társulás ülésén vett részt Fábri István polgármester Gödöllőn. Az ülés legfőbb napirendje a társulási megállapodás módosításának megvitatása és elfogadása volt.

 

12.) Szeptember 12-én Kendeh Péter evangélikus lelkész beiktatását tartották a csömöri evangélikus templomban.

 

13.) Szeptember 14-én a Pénzügyi, Ellenőrző és Vállalkozói Bizottság ülésezett a Polgármesteri Hivatal tanácstermében, Eigler Tamás elnök vezetésével.

 

14.) Szeptember 15-én a Csömörön praktizáló gyermek- és háziorvosok, valamint az önkormányzati intézmények vezetői tartottak egyeztetést a járványhelyzettel kapcsolatos teendőkről.

 

15.) Szeptember 16-án a Német Nemzetiségi Önkormányzat tartotta ülését, Drahos Réka Dalma elnöklete mellett, Bretz Ágnes képviselő lemondása tárgyában.

 

16.) Szeptember 17-én a Polgármesteri Hivatal zárva tartott, ezen a napon tartották a hivatal dolgozói évente egyszeri csapatépítő tréningjüket a Csömöri Horgásztónál.

 

17.) Szeptember 19-én termelői és bolhapiac várta vásárlóit a Hősök terén.

 

18.) Szeptember 21-én a szép korú Forró Ferencné Erzsébet utcai lakost Fábri István polgármester és Tormay-Lesták Mária alpolgármester köszöntötték otthonában.

 

19.) Szeptember 21-én a Csömöri Kulturális Közalapítvány tartotta ülését a Polgármesteri Hivatalban Harmath Diána elnöklete mellett. A felsőoktatási ösztöndíjpályázatok elbírálása alapján 5 fő, összesen 724.000,- Ft/félév támogatásban részesül.

 

20.) Szeptember 23-án rendkívüli ülés tartott Pénzügyi, Ellenőrző és Vállalkozói Bizottság a Polgármesteri Hivatal tanácstermében, Eigler Tamás elnök vezetésével, ahol meghallgatták a Vörösmarty u. 2. számú ingatlan hasznosítására jelentkező pályázókat.  

 

21.) Szeptember 23-án Sinka István születésnapjának évfordulója alkalmából tartottak megemlékezést az újraállított Sinka-kopjafa mellett a könyvtárnál. A koszorúzással egybekötött megemlékezésen részt vett Fábri István polgármester és Szántóné Hermányos Mária önkormányzati képviselő, egyben az est háziasszonya, a Sinka István Szabadegyetem szervezője. Közreműködött: Kovács Imre és Szántó Dóra Viola citerán.

 

22.) Szeptember 24-én a 2006 óta Csömörön működő Furmicska Néptánc Egyesület, melynek vezetője Szabó Erzsébet, „2020.évi Pro Cultura Minoritatum Hungariae” állami kitüntetésben részesült. A díjat dr. Semjén Zsolt miniszterelnök-helyettes adta át Szabó Erzsébetnek, a Karmelita Kolostorban.

 

 

 

23.) Szeptember 24-én a Népjóléti és Kulturális Bizottság ülésezett a Polgármesteri Hivatal tanácstermében, Szántóné Hermányos Mária elnök vezetésével.

 

24.) Fejlesztések, jelentősebb felújítások:

24.1.) Közterületi felújítások, fejlesztések

24.1.2.) Elkezdődött a Vízműsor utca mart aszfaltozása az Aszfalt és Bontás Kft. kivitelezésében.    

24.1.3.) A szennyvíztisztító-telep bővítése folyamatban van, a próbaüzem még zajlik.

 

24.2.) A Csömöri Községgondnokság és a Csömöri Településszolgáltató Nonprofit Kft. kivitelezésében zajló jelentősebb karbantartási, felújítási munkák:

24.)2.1.)Az Ady vendégház pincefelújítása hamarosan elkészül, jelenleg a festési munkák zajlanak.

24.)2.2.)A Csömöri Tót Hagyományaink Házában zajlik a felújítás, jelenleg a festést és az ablakok behelyezését végzik.

******

—A következő Képviselő-testületi ülést 2020. október 22-én tartja az önkormányzat.

 

 

Fábri István s. k.

polgármester

Megszakítás