Üdvözöljük!

A legutóbbi rendes képviselő-testületi ülés óta történt fontosabb települési események és önkormányzati intézkedések

2020 október 30. –
Polgármesteri beszámolók

Fábri István polgármester beszámolója a 2020. szeptember 24. – 2020. október 22. közötti időszakról.

(Készült Csömör Nagyközség Önkormányzata Képviselő-testületének 2020. október 22-i ülésére.)

 

– Összefoglalás –

 

1.) Csömör Nagyközség Önkormányzatának Képviselő-testülete szeptember 24-én tartotta rendes ülését, melyen a képviselők döntöttek a Bursa Hungarica Felsőoktatási Önkormányzati Ösztöndíj-rendszer 2021. évi fordulójához való csatlakozásról és a pályázatok kiírásáról; a Petőfi Sándor Művelődési Ház és a Sinka István Községi Könyvtár Szervezeti és Működési Szabályzatának és Alapító Okiratának módosításáról; a HÉV-átjáró közlekedésbiztonsági fejlesztéséről; valamint a veszélyhelyzettel összefüggő módosításokról a 2020. évi költségvetés rendezvényeire vonatkozóan.

2.) Szeptember 25-én zajlott az iskolásoknak meghirdetett őszi autómentes nap, melyre több mint 500 gyermek érkezett autó nélkül az iskolába.

3.) Szeptember 28-án a Magyar Önkormányzatok Szövetsége közgyűlésén vett részt Fábri István polgármester Gödöllőn.

4.) Szeptember 29-én tartotta ülését a Német Nemzetiségi Önkormányzat Drahos Réka Dalma elnöklete mellett a Polgármesteri Hivatalban.

5.) Szeptember 29-én a Magyar Önkormányzatok napja ünnepi rendezvényen vett részt Fábri István polgármester és Tormay-Lesták Mária alpolgármester Gödöllőn, a Királyi kastélyban. A több száz hazai önkormányzatot tömörítő Magyar Önkormányzati Szövetség az 1990-es rendszerváltás óta eltelt 30 éves önkormányzati időszakra emlékezett sok neves közéleti személyiség és polgármester részvételével. A vitafórumot, szakmai-érdekképviseleti előadásokat programjai között tudó eseményen a több évtizede hivatalban lévő polgármesterek elismerő kitüntetésben részesültek. 

6.) Szeptember 29-én dr. Tuzson Bence, Csömör országgyűlési képviselője látogatást tett az önkormányzatnál, ahol Fábri István polgármesterrel és Tormay-Lesták Mária alpolgármesterrel megtekintették a jelenleg próbaüzemet működtető szennyvíztisztító-telepet, amelynek fejlesztése és kapacitásbővítése 95%-os európai uniós, illetve 5%-os állami támogatásból valósult meg. Ezt követően ellátogattak a Széchenyi utcába, melynek felújítását és közlekedésbiztonsági fejlesztését még tavaly kezdte meg az önkormányzat önerős, illetve nagyobb részt központi pályázati forrásból.  

7.) Október 2-án Termelői és bolhapiacot tartottak a Hősök terén.

8.) Október 4-én a járványügyi helyzetre való tekintettel, a Csömöri Csatangoló országosan meghirdetett, gyalogos teljesítménytúra helyett gyalogos Patakvölgy-túrát tartottak a Csömöri Körtúra útvonalán.

9.) Október 5-én az Ügyrendi, Közbiztonsági és Közlekedési Bizottság ülésezett a Polgármesteri Hivatal tanácstermében, Pásztor Sándor elnök vezetésével.

10.) Október 6-án a Környezetvédelmi, Településfejlesztési és Sport Bizottság ülésezett a Polgármesteri Hivatal tanácstermében Tihanyi Ferenc elnök vezetésével.

11.) Október 6-án az önkormányzati képviselő-testület és a Polgármesteri Hivatal vezetői mécsest gyújtottak az 1848-1849-es forradalom és szabadságharc mártír tábornokainak és kivégzett miniszterelnökének tiszteletére. Az eseményen részt vett Bátovszki György korábbi polgármester és Deák Miklós korábbi alpolgármester, képviselő is

12.) Október 7-én elhunyt Mandur László, Csömör Díszpolgára.

13.) Október 8-án a Népjóléti és Kulturális Bizottság ülésezett a Polgármesteri Hivatal tanácstermében, Szántóné Hermányos Mária elnök vezetésével.

14.) Október 8-án jubileumi rendezvényt tartottak a művelődési ház nagytermében. 30 éve, 1990 októberében tartotta alakuló ülését Csömörön a korábbi rendszert felváltó önkormányzati képviselő-testület. Ebből az alkalomból Fábri István jelenlegi és Bátovszki György korábbi polgármester közösen hívta meg az eseményre az elmúlt három évtized összes önkormányzati képviselőjét.

15.) Október 12-én a Pénzügyi, Ellenőrző és Vállalkozói Bizottság ülésezett a Polgármesteri Hivatal tanácstermében, Eigler Tamás elnök vezetésével.

16.) Október 13-án a Csömöri Közbiztonsági Közalapítvány tartotta ülését Vermes Péter elnök vezetésével a Polgármesteri Hivatalban.  

17.) Október 16-án ismét autómentes nap-ot hirdetett az önkormányzat a csömöri diákok részére. Az esős idő ellenére is több, mint 300 iskolás érkezett gyalog, kerékpárral vagy rollerrel az iskolába.

18.) Október 16-án nyitotta meg sí tanpályáit a Babos Síklub a csömöri Határ úton, a kezdeményezés stratégiai partnerének számító Decathlon Áruház mellett. A megnyitón Babos Sándor tulajdonos köszöntötte a megjelenteket, akik között ott volt többek között Fábri István polgármester, Murvai Ervin, a csömöri Dacethlon Áruház ügyvezető igazgatója, Válé Flórián, a Csömöri Sport- és Szabadidő-szervező Nonprofit Kft ügyvezető igazgatója és Bátovszky János, a Csömöri Mátyás Király Általános Iskola igazgatója is.

19.) Október 20-án a Magyar Önkormányzatok Szövetsége Felügyelő Bizottságának ülésén vett részt Fábri István polgármester, melyen felügyelő bizottsági elnöknek választották.

20.) A Polgármesteri Hivatalban tartott egyeztetést  legújabb járványügyi intézkedésekről Fábri István polgármester, Tormay-Lesták Mária alpolgármester, Szeltner László művelődési igazgató, Hegyesiné Nagy Ibolya szociális alapszolgáltatási központ-vezető és Válé Flórián sport kft ügyvezető.

21.) Október 21-én az 1956-os forradalom és szabadságharc tiszteletére a Gloria Victis Emlékhelyen immár 16. alkalommal szólalt meg a lélekharang, illetve helyezték el a megemlékezés koszorúit az egybegyűltek. Mátyás Sándor alapítványi elnök tájékoztatása szerint a rendezvény kísérő programjai a járványügyi helyzetre tekintettel maradtak el. Csömör Nagyközség Önkormányzata nevében Fábri István polgármester és Tormay-Lesták Mária alpolgármester helyezett el koszorút a forradalom áldozataink emlékhelyénél.

22.) Kistarcsán vett részt személyes megbeszélésen Fábri István polgármester és Pásztor Sándor képviselő, az Ügyrendi, Közbiztonsági és Közlekedési Bizottság elnöke, melyen a szükséges közlekedésbiztonsági intézkedéseket egyeztették Ignéczi József rendőr alezredes, a Kistarcsai Rendőr Örs parancsnokával és Kranyik Tamás rendőr őrnagy, a Gödöllői Rendőrkapitányság közlekedésbiztonsági munkatársával.

23.) Október 22-én a Népjóléti és Kulturális Bizottság ülésezett a Polgármesteri Hivatal tanácstermében, Szántóné Hermányos Mária elnök vezetésével.

 

24.1.) Közterületi felújítások, fejlesztések

24.1.1.) Önkormányzati önerős beruházásként zajlik a Vízműsor utca mart aszfaltozása az Aszfalt és Bontás Kft. kivitelezésében.

24.1.2.) A szennyvíztisztító-telep bővítése és korszerúsítése folyamatban van, a próbaüzem még zajlik a Mészáros és Mészáros Kft kivitelezésében. A projekt nagyrészt európai uniós forrásból, állami támogatással valósul meg.

24.1.3.) Budapest, XVI. kerület beruházásában zajlik az Asztag utca aszfaltozása (Rok-la Építőipari Szolgáltató Kft.), melyről együttműködési megállapodást kötött a két önkormányzat.

24.1.4.) A Csömöri Vendégház étkezőjének kialakítása és homlokzati felújítása, tároló helyiség építésével és udvarrendezéssel együtt folyamatban van a Csömöri Községgondnokság koordinálása mellett.

*****

—A következő Képviselő-testületi ülést 2020. november 19-én tartja az önkormányzat.

 

Fábri István s. k.

polgármester

Megszakítás