Search

Üdvözöljük!

Search
Search

A legutóbbi rendes képviselő-testületi ülés óta történt fontosabb települési események és önkormányzati intézkedések

2020 február 13. –
Polgármesteri beszámolók

Fábri István polgármester beszámolója a 2019. november 14. – 2019. december 12. közötti időszakról.

(Készült Csömör Nagyközség Önkormányzata Képviselő-testületének 2019. december 12-i ülésére.)

 

– Összefoglalás –

 

1.) Csömör Nagyközség Önkormányzatának Képviselő-testülete november 14-én tartotta rendes ülését, melyen a képviselők megalkották Csömör Nagyközség Önkormányzata Képviselő-testület Szervezeti és Működési Szabályzatát, megválasztották az önkormányzati bizottságok külső tagjait, a Közösségi tér- és közterület-fejlesztési program 2017-2021. keretén belül döntöttek a Knipfer Tibor utca aszfaltozásának kivitelezőjéről, a Középhegy utca mart aszfaltozásának befejező szakaszáról, a Vízműsor, Szedervölgyi és Tinódi utca csatornázásáról,  illetve kivitelezőt választottak a csömöri tűzoltó telephely kialakításának I. üteméhez.

 

2.) November 16-án sitt- és elektronikai-hulladékgyűjtést tartottak a Csömöri Községgondnokság telephelyén. 

 

3.) November 16-án rendezték meg  a karitász bált a Petőfi Sándor Művelődési Házban. A jótékonysági bált a Csömöri Szent Rita Karitász Közösség szervezte Eölyűné Kákonyi Anett vezetésével. A megjelent vendégeket Bokros Levente leköszönő plébános és Görbe József helyi plébános köszöntötte. A bálon többek között dr. Bándi Gyula római katolikus egyházközségi elnök, a jövő nemzedékének ombudsmanja, Fábri István polgármester, Szántóné Hermányos Mária és Onhausz Erzsébet  képviselő is részt vett. Az eseményen fellépett a Csicsörke Néptáncegyüttes, Gáspár Dávid operett dalokkal és a Quo Vadis zenekar.

 

4.) November 19-én a Közbiztonsági Közalapítvány Kuratóriumi ülésezett Vermes Péter elnökletével a Polgármesteri Hivatal tanácstermében.

 

5.) November 20-án az Észak-Kelet Pest és Nógrád Megyei Regionális Hulladékgazdálkodási és Környezetvédelmi Önkormányzati Társulás tanácsülésén vett rész Fábri István polgármester, melyen a társulás elnökének és alelnökének megválasztása volt a fő napirendi pont.

 

6.) November 21-én a Népjóléti és Kulturális Bizottság ülésezett a Polgármesteri Hivatal tanácstermében, Szántóné Hermányos Mária elnök vezetésével.

 

7.) November 23-án autógumi- és nikecell-gyűjtés zajlott a Csömöri Községgondnokság telephelyén.

 

8.) November 23-án a Turnovszky István Kertbarát Kör tartotta hagyományos Erzsébet-Katalin napi bálját a Petőfi Sándor Művelődési Házban.

 

9.) November 26-án a Polgármesteri Hivatalban tartotta ülését a Környezetvédelmi, Településfejlesztési és Sport Bizottság Tihanyi Ferenc elnöklete mellett.

 

10.) November 26-án a Más kép író és olvasó találkozón Müller Péter Sziámi  költő, műfordító,dalszövegíró,  filmrendezővel beszélgetett a Petőfi Sándor Művelődési Ház galéria termében Huszárik Kata színművésznő.

 

11.) November 28-án intézményvezetői értekezletet tartottak a Polgármesteri Hivatal tanácstermében, ahol az intézmények kihasználtságának kérdéséről egyeztettek a vezetők Fábri István polgármester vezetésével.

 

12.) November 29-én ünnepelte 30 éves jubileumát az Egyenlő Esélyekért Közhasznú Alapítvány csömöri központja. Az ünnepségen Fábri István polgármester és Szántóné Hermányos Mária képviselő is részt vett.

 

13.) November 29-én Szabó Magda Az ajtó   regényének színpadi változatát  tekinthette meg a közönség a Spirit Színház előadásában, Hegyi Barbara és Nagyváradi Erzsébet főszereplésével a Petőfi Sándor Művelődési Házban.

 

14.) November 30-án a Csömöri Civil Állatvédő Szervezet jótékonysági gáláját tartották a Petőfi Sándor Művelődési Házban.

 

15.) December 1-jén lovas kocsikázással, karácsonyi vásárral, karácsonyi kézműves foglalkozással, Csömör karácsonyfájának közös feldíszítésével indult az idei Advent Csömörön című rendezvénysorozat. Ezen a napon nyílt meg „Az én édes kis falum” című mézeskalács kiállítás a Sinka István Községi Könyvtárban, mely december 20-ig tekinthető meg. Az életnagyságú betlehem  szintén december 20-ig tekinthető meg a Csömöri Tót Hagyományaink Házánál.

Advent első vasárnapján közös gyertyagyújtásra invitálta a Német Nemzetiségi Önkormányzat Csömör a falubelieket a Hősök terére. A német önkormányzat elnöke, Drahos Réka Dalma köszöntője után az evangélikus gyülekezet kórusát Johann Panna, a Báló Lipót Népdalkört  Liska Gyuláné elnök vezényelte. Adventi gondolatokat mondott Johann Gyula evangélikus lelkész.

 

16.) December 2-án a Pénzügyi, Ellenőrző és Vállalkozói Bizottság tartotta ülését Eigler Tamás elnöklete mellett, a Polgármesteri Hivatal tanácstermében.

 

17.) December 3-án az Ügyrendi, Közbiztonsági és Közlekedési Bizottság tartotta ülését a Polgármesteri Hivatal tanácstermében Pásztor Sándor elnöklete mellett.

 

18.) December 5-én „Csömör Nagyközség Helyi Építési Szabályzata és Szabályozási Tervének Módosítása (SZT-M1) tervezett turisztikai célú lovarda területére (0147/110 hrsz.)”  tárgyban lakossági tájékoztatást tartott  Király Noémi főépítész és Horváth Adrienn a rendezési terv készítője a Polgármesteri Hivatal tanácstermében.  

 

19.) December 5-én a Népjóléti és Kulturális Bizottság ülésezett a Polgármesteri Hivatal tanácstermében, Szántóné Hermányos Mária elnök vezetésével.

 

20.) December 5-én tartotta ülését a Német Nemzetiségi Önkormányzat Csömör Drahos Réka Dalma elnök vezetésével a Polgármesteri Hivatal tanácstermében.

 

21.) December 6-án Termelői piac zajlott a Hősök terén.

 

22.) December 6-án a Szociális Alapszolgáltatási Központban, a Petőfi Sándor Művelődési Házban és a Csömöri Tót Hagyományaink Házában is Mikulás-napi rendezvényekkel várták a gyerekeket. A programok között állatsimogató, táncház, tót konyha, kézműves foglalkozások, találkozás a Mikulással és koncert is szerepelt, valamint az idén is egész délután „teltházzal” közlekedett a Mikulás-vonat.

 

23.) December 7-én a Csömöri Szlovák Nemzetiségi Önkormányzat a Csömöri Tót Hagyományok Háza udvarán újra felelevenítette a korabeli disznóvágás hagyományát, melyen a hagyományőrző csoportok az alkalomhoz illő korabeli viseletben mutatták be a disznóvágás eszközeit és a feldolgozás régi módszereit. Az eseményen Fábri István polgármester, Pásztor Sándor és Sipos Tamás képviselő is részt vett.

 

24.) December 7-én Dány Község Önkormányzata és a Gödöllő Környéki Regionális Turisztikai Egyesület szakmai konferenciáján és  közgyűlésén, valamint a XVIII. Hagyományőrző Gasztronómiai Versenyen vett rész Fábri István polgármester. A konferencián elfogadták az egyesület I. negyedévi beszámolóját, döntöttek a 2020. évi tagdíjakról.

 

25.) December 8-án a négy éve megrendezett Mikulás-túrán vehettek részt a gyerekek,  a 2 km-es táv végén Mikulás ajándékcsomag várta a kis túrázókat.

 

26.) December 8-án került sor a második adventi gyertya meggyújtására a Hősök terén a Német Nemzetiségi Önkormányzat Csömör szervezésében. Drahos Réka Dalma önkormányzati elnök köszöntése után a református gyülekezet kórusa, Solymár Tímea gitárművész, majd a Vox Animi Vegyeskar énekelt Ráduly Ildikó és Takács László vezényletével. Adventi gondolatait Esztergály Előd Gábor református lelkipásztor osztotta meg a jelenlévőkkel.

 

27.) December 8-án karácsonyváró énekes, zenés áhítatot tartottak a csömöri római katolikus templomban. A XX. Adventi Hangversenyen az Országos Széchenyi Könyvtár Kórusának előadását hallgathatta meg a közönség, Eckhardt Mária és Gupcsó Ágnes karnagy vezényletével. A sorozatszervező Deák Miklós mellett az önkormányzat részéről Fábri István polgármester, a római katolikus egyház részéről Görbe József plébános is várta az érdeklődőket.

 

28.) December 8-án dr. Szabó Lajos, az Evangélikus Hittudományi Egyetem rektora Visszhang című kötetének könyvbemutatóját tartották a csömöri evangélikus gyülekezeti  ház termében, ahol a Luther Kiadó egyéb kiadványait is meg lehetett vásárolni. Az alkalmon Johann Gyula evangélikus lelkész és Fábri István polgármester is részt vettek.

 

29.) December 10-én az Észak-Kelet Pest és Nógrád Megyei Regionális Hulladékgazdálkodási és Környezetvédelmi Önkormányzati Társulás tanácsülésén vett rész Fábri István polgármester, melyen a társulás további működésének kérdéseiről tárgyaltak és döntöttek.

 

30.) December 10-én évi egyszeri kötelező közmeghallgatást tartott a Képviselő-testület a művelődési házban, melynek két fő napirendi pontja a 2020. évi költségvetési irányelvek, valamint a nem önkormányzat által végzett közszolgáltatásokkal – szemétszállítással, busz- és HÉV-közlekedéssel, postai szolgáltatásokkal – kapcsolatos lakossági vélemények meghallgatása, összesítése volt.

 

31.) December 11-én, az idén első alkalommal tartottak Megemlékezést az 1944.12.11.-i hősies helytállásban résztvevők tiszteletére Kerepesen a Hősök emlékműnél. A rendezvényen Gyuricza László Kerepes város polgármesterének meghívására Fábri István polgármester és Sipos Tamás   képviselő vett részt.

 

32.) December 12-én a Népjóléti és Kulturális Bizottság ülésezett a Polgármesteri Hivatal tanácstermében, Szántóné Hermányos Mária elnök vezetésével.

 

33.) December 12-én párhuzamosan a Képviselő-testület ülésével a Turnovszky István Kertbarát Kör ülésén Csömör tiszteletbeli polgára  címet ad át Fábri István polgármester  Bálint Györgynek, akit mindenki Bálint gazdaként ismer.

 

 

 

 

 

 

 

Fejlesztések, jelentősebb felújítások:

37.1.) Közterületi felújítások, fejlesztések

37.1.1.) A Széchényi utcában zajlik az útépítés az Aszfalt és Bontás Kft. kivitelezésében, a második aszfaltréteg jövő év tavaszán kerül leterítésre.

Zajlik a Corvina téren a Sport Park pályázat által nyert kondipark építése.

Kossuth Lajos utca – Szabadság és Erzsébet közötti szakaszán a DMRV Zrt. elkezdte a vízcső cserét.

 

37.2.) A Csömöri Községgondnokság és a Csömöri Településszolgáltató Nonprofit Kft. kivitelezésében zajló jelentősebb karbantartási, felújítási munkák:

– A Határ úton a padkarendezés, valamint az árok kialakítása folyamatban van.

– A sportpálya lelátó karbantartása folyamatban van.

– A Rákóczi úti szolgálati lakások átadásra kerültek. A pince, ill. az emeleti és kerti munkák még folynak, ELMŰ végleges bekötésre még várnak. 

– Az Ady Endre utcai vendégház átalakítása zajlik.

*****

—December 14-én Szeretetünnep, mindenki karácsonya, adventi programok a Petőfi Sándor Művelődési Házban és a Hősök terén;

— December 15-én III. Adventi gyertyagyújtás a Sinka István Községi Könyvtár előtt

 

 

Fábri István s. k.

polgármester

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Megszakítás