Üdvözöljük!

A legutóbbi rendes képviselő-testületi ülés óta történt fontosabb települési események és önkormányzati intézkedések

2020 február 28. –
Polgármesteri beszámolók

Fábri István polgármester beszámolója a 2019. december 12. – 2020. január 30. közötti időszakról.

(Készült Csömör Nagyközség Önkormányzata Képviselő-testületének 2020. január 30-i ülésére.)

 

– Összefoglalás –

 

1.) Csömör Nagyközség Önkormányzatának Képviselő-testülete december 12-én tartotta rendes ülését, melyen a képviselők együttműködési megállapodást kötöttek a szlovák és a német nemzetiségi önkormányzatokkal, delegált tagokat választottak a Gödöllői Többcélú Kistérségi Társulásba és a Fővárosi Agglomerációs Önkormányzati Társulásba, pályázatot írtak ki a Csömör, Vörösmarty utca 2. ingatlan bérbeadására, valamint a Csömöri Községgondnokság intézményvezetői állására.

 

2.) December 14-én adventi programok várták az érdeklődőket: Mindenki karácsonya rendezvényt tartottak a Hősök terén és a Petőfi Sándor Művelődési Házban. A Szociális Alapszolgáltatási Központ vezetője, Hegyesiné Nagy Ibolya volt a házigazdája az ünnepi műsornak, melyen a zsúfolásig megtelt teremben Fábri István polgármester és Szántóné Hermányos Mária képviselő, népjóléti és kulturális bizottsági elnök köszöntötte a falu időseit. Ünnepi, bibliai gondolatokat Eszes Zoltán baptista lelkész mondott. A téren a korábbi évekhez hasonlóan ismét több civil szervezet települt ki sátraival, ahol az adománygyűjtés mellett étel- és ital finomságokkal kínálták az érdeklődőket. A Furmicska és a Csicsörke táncegyüttes közreműködésével pedig élő betlehemes műsornak adott otthont a könyvtár előtti tér.

 

3.) December 15-én került sor a harmadik adventi gyertya meggyújtására a Hősök terén a Német Nemzetiségi Önkormányzat Csömör szervezésében. Drahos Réka Dalma önkormányzati elnök köszöntése után a baptista gyülekezet énekkara Fazekas József vezetésével, majd az Amantis Kamarakórus énekelt Nyikos Edit vezényletével. Adventi gondolatait Eszes Zoltán baptista lelkipásztor osztotta meg a jelenlévőkkel.

 

4.) December 16-án a zeneiskola karácsonyi koncertjét hallgathatták meg  az érdeklődők a római katolikus templomban.

 

5.) December 18-án a Szlovák Nemzetiségi Önkormányzat tartotta éves rendes közmeghallgatását a Csömöri Tót Hagyományaink Házában.

 

6.) December 20-án a Német Nemzetiségi Önkormányzat Csömör ülésezett Drahos Réka Dalma elnökletével a Sinka István Községi Könyvtárban.

 

7.) December 21-én termelői és bolhapiacot tartottak a Hősök terén.

 

8.) December 22-én került sor a negyedik adventi gyertya meggyújtására a Hősök terén a Német Nemzetiségi Önkormányzat Csömör szervezésében. Drahos Réka Dalma önkormányzati elnök köszöntése után a katolikus egyházközség és énekkara Deák Csaba kántor vezetésével, majd a Freundeskreis énekkar énekelt Nyikos Edit vezényletével, Trázsi Erzsébet és a Német Nemzetiségi osztályok tanulói adtak ünnepi műsort. Olgyay Bálint diakónus és Kovács György plébános osztotta meg adventi gondolatait. Fábri István polgármester megköszönte a német nemzetiségi önkormányzatnak és dr. Fogd Mihálynénak az egy évtizeddel ezelőtt elindított adventi közösségi gyertyagyújtások szervezését.

 

9.) December 22-én a római katolikus templomban adott karácsonyi hangversenyt a Vox Animi Vegyeskar Takács László karnagy vezetésével.

 

10.) December 19. – 23. között tartották a szokásos karácsonyi évzáró rendezvényeiket a helyi intézmények és szervezetek.

 

11.) December 24-én karácsony szentesti hagyományos egyházi alkalmakon vettek részt a település templomaiban, közösségi házaiban a római katolikus, az evangélikus, a baptista és a református hívek.

 

12.) December 26-án Mogyoród és Csömör határában Gyuricza László Kerepes és Fábri István Csömör polgármestere közösen emlékezett meg az Árpád vonal egyik hadi síremlékénél a II. világháború budapesti ostromának  évfordulóján, amikor is 75 éve, ezen a napon bezárult az ostromgyűrű. A közös gyertyagyújtás alkalmával Horváth Kornél főhadnagy, katolikus tábori lelkész mondott imát a magyar elhunyt katonákért. Az eseményen részt vett Aranyossy-Péter Máté,

hadtörténet kutató is.

13.) December 29-én Futapest Csömör – évzáró futás címmel immár hatodik alkalommal szervezett futóversenyt az egyik legismertebb hazai tömegfutást népszerűsítő sportszervezet. A sportcsarnoktól induló 1,5 km-es iskolás távon, 4 km-es rövid távon és 16,9 km-es hosszú távon összesen mintegy félezren vettek részt. A profi és amatőr futók az ország számos településéről és sportklubjából érkeztek, köztük sok csömöri, illetve a Csömör Sport atlétika szakosztályának versenyzői.

 

14.) December 29-én a Csömör Sportcsarnokban egymást követő két telt házas előadásban is láthatta a közönség a településen élő ismert színész, Csányi Sándor „Hogyan értsük félre a nőket?” című egyszemélyes vígjátékát.

 

15.) December 31-én az óév utolsó napján, hagyományteremtő jelleggel 10 kilométeres gyalogtúrát szerveztek a Csömöri körtúra nyomvonalán.

A sok-sok házi összejövetel mellett a településen este két nagyobb szilveszteri rendezvényt tartottak: Hori diszkót a sportcsarnokban, magánszervezésű szilveszteri rendezvényt a művelődési házban. Az éjszaka folyamán, jóllehet komoly petárda és tűzijáték dömping volt, de sem a tűzoltóknak, sem a polgárőröknek, sem a rendőröknek nem volt intézkedni valójuk.

 

16.) December 23. – Január 3. között hivatali szünet volt, a Csömöri Polgármesteri Hivatal zárva tartott.

 

17.) Január 9-én a Csömöri Települési Szolgáltató Nonprofit Kft. Felügyelő Bizottsága ülésezett Pásztor Sándor elnöklete mellett a Polgármesteri Hivatal tanácstermében.

 

18.) Január 9-én a Népjóléti és Kulturális Bizottság ülésezett a Polgármesteri Hivatal tanácstermében, Szántóné Hermányos Mária elnök vezetésével.

 

19.) Január 13-án az Ügyrendi, Közbiztonsági és Közlekedési Bizottság tartotta ülését a Polgármesteri Hivatal tanácstermében Pásztor Sándor elnöklete mellett.

 

20.) Január 14-én a Polgármesteri Hivatalban tartotta ülését a Környezetvédelmi, Településfejlesztési é Sport Bizottság Tihanyi Ferenc elnöklete mellett.

 

 

 

21.) Január 16-án a Népjóléti és Kulturális Bizottság ülésezett a Polgármesteri Hivatal tanácstermében, Szántóné Hermányos Mária elnök vezetésével.

 

22.) Január 16-án a csömöri iskolaépítésére is vonatkozó, november végén bejelentett kormánydöntés után a Dunakeszi Tankerületi Központ székhelyén egyeztető megbeszélést tartott Fábri István polgármester, Hajnal Gabriella, a Klebelsberg Intézményfenntartó Központ országos elnöke és Szabóné Forgács Gabriella tankerületi vezető.

 

23.) Január 18-án rendezték meg a Csömöri Egészségház megnyitásával jelentősen átalakult összetételű egészségügyi dolgozók évadnyitó bálját a Petőfi Sándor Művelődési Házban, melyen fellépett a  neves Four Fathers férfi énekegyüttes.

 

24.) Január 20-án a Pénzügyi, Ellenőrző és Vállalkozói Bizottság tartotta ülését Eigler Tamás elnöklete mellett, a Polgármesteri Hivatal tanácstermében.

 

25.) Január 20 – 25. között zajlott az ökumenikus imahét, amelynek keretében a keresztény felekezetek helyi közösségei a római katolikus és az evangélikus templomban, illetve a baptista imaházban közös egyházi alkalmakat tartanak.

 

26.) Január 21-én intézményvezetői értekezletet tartottak a Polgármesteri Hivatal tanácstermében, ahol az első negyedévi feladatok és programok összehangolásáról egyeztettek a vezetők Fábri István polgármester vezetésével.

 

27.) Január 21-én a magyar kultúra napja alkalmából Örkénységek grotesz irodalmi műsort láthattak az érdeklődők a Szabad Ötletek Színháza előadásában a Petőfi Sándor Művelődési Házban.

 

28.) Január 22-én a Gödöllői Többcélú Kistérségi Társulás ülésén vett részt Fábri István polgármester, melyen a társulás elnökét, alelnökét, valamint Pénzügyi Bizottságának tagjait választották meg.  

 

29.) Január 23-án a Csömöri Evangélikus Rózsakert Óvoda intézményi tanácsa tartotta ülését, melynek fő napirendi pontjai az óvodavezetői álláspályázat esedékessége, az óvoda bővítésének lehetőségei, illetve egyéb gazdasági kérdések voltak. Az ülésen Fábri István polgármester, Bíró Zsuzsanna intézményvezető, Trajtlerné Erdélyi Csilla intézményvezető helyettes, Johann Gyula evangélikus lelkész, Orosz Zsuzsanna Xénia gazdasági vezető, valamint Fodor Zsóka Nagytarcsai Evangélikus Óvoda vezetője vettek részt.

 

30.) Január 22-én a Gödöllői Többcélú Kistérségi Társulás az új önkormányzati ciklusra is dr. Gémesi Györgyöt, Gödöllő polgármesterét választotta elnökének, Hatvani Miklóst, Isaszeg polgármesterét pedig elnökhelyettesének. A Gödöllői Királyi Váróban megtartott ülésen, melyen Csömör képviseletében Fábri István polgármester is részt vett, kilenc térségi település önkormányzati képviselője volt jelen.

 

31.) Január 23-án a polgármesteri hivatalban a BMSK Beruházási, Műszaki Fejlesztési, Sportüzemeltetési és Közbeszerzési Zrt. projektvezetőivel egyeztetett a csömöri iskolaépítésről Fábri István polgármester és Szabóné Forgács Gabriella Dunakeszi Tankerületi igazgató. A megbeszélésen, melyen jelen volt Benkó Gábor műszaki osztályvezető és Válé Flórián a Csömöri Sport és Szabadidő-szervező Nonprofit sport Kft. ügyvezetője, előzetesen kijelölték a beruházás helyszínéül az önkormányzat által korábban erre a célra megvásárolt, sportközpont mögötti területet.

32.) Január 25-én került megrendezésre a hagyományos szlovák batyus bál a Petőfi Sándor Művelődési Házban a Csömöri Szlovák Nemzetiségi Önkormányzat szervezésében.

 

33.) Január 26-án a Malenkíj robot emléknapon a római katolikus templomban Kovács György plébános celebrálásával német nyelvű emlékmisét tartottak. A Német Nemzetiségi Önkormányzat Csömör a Hősök terén koszorúzást, a művelődési házban a zeneiskola és az általános iskola diákjainak közreműködésével kulturális műsort szervezett a községből a világháború utáni években kényszermunkára elhurcolt helyi német nemzetiségű polgárok tiszteletére. Drahos Réka Dalma nemzetiségi elnök köszöntette az egyik még élő elhurcoltat, dr. Paulovics Mihály korábbi tanácselnök pedig beszédében megemlékezett a csömöri németek elhurcolásának napjairól.

 

34.) Január 28-án a Más kép író és olvasó találkozón Dragomán György  József Attila-díjas író, műfordítóval beszélgetett a Petőfi Sándor Művelődési Ház galériatermében Huszárik Kata színművésznő.

 

35.) Január 28-án a Vízműsor utca érintett ingatlantulajdonosaival Fábri István polgármester, Eigler Tamás képviselő és Benkó Gábor műszaki osztályvezető egyeztetett a csatornaépítési munkálatokról a Polgármesteri Hivatal tanácstermében.

 

36.) Január 29-én Dér Ferenc mérnök, a Nemzeti Fejlesztési Iroda Nonprofit kft. irányításával DMRV Zrt. kooperáció zajlott az építtetővel és a tulajdonossal a szennyvíztisztító telep, illetve a csatornahálózat fejlesztés feladatainak megvalósítása ügyében.

 

37.) Január 30-án a Népjóléti és Kulturális Bizottság ülésezett a Polgármesteri Hivatal tanácstermében, Szántóné Hermányos Mária elnök vezetésével.

 

Fejlesztések, jelentősebb felújítások:

38.1.) Közterületi felújítások, fejlesztések

38.1.1.) A Szennyvíztisztító telep és csatornahálózat fejlesztés folyamatosan halad, jelenleg a szerkezetépítési munkák utolsó szakasza folyik.

38.1.2.) A Széchényi utcában zajlik az útépítés az Aszfalt és Bontás Kft. kivitelezésében, a második aszfaltréteg leterítése tavasszal, amint az időjárás engedi, készül el.

38.1.3.) A Corvina téren a Sport Park pályázat által nyert kondipark építése folyamatban van.

38.1.4.) Kossuth Lajos utca – Szabadság és Erzsébet közötti szakaszán a DMRV Zrt. kivitelezésében zajlik a vízcső csere, jelenleg a házi rákötéseket készítik.

 

38.2.) A Csömöri Községgondnokság és a Csömöri Településszolgáltató Nonprofit Kft. kivitelezésében zajló jelentősebb karbantartási, felújítási munkák:

– A Határ úton a padkarendezés, valamint az árok kialakítása folyamatban van.

– A sportpálya lelátó karbantartása folyamatban van.

– A Rákóczi úti szolgálati lakások átadásra kerültek. A pince, ill. az emeleti és kerti munkák még folynak, az ELMŰ végleges bekötésére még várnak. 

– Az Ady Endre utcai vendégház átalakítása még zajlik.

 

******

—Február 1-jén kertbarát bál lesz a Petőfi Sándor Művelődési Házban , február 7-én sportbál a Sportcsarnokban.

— Február 8-án XXI. Hájastészta- és fánksütő verseny, VII. lekvárfőző verseny  lesz a Petőfi Sándor Művelődési Házban.

 

Fábri István s. k.

polgármester

 

 

 

 

 

 

Megszakítás