Search

Üdvözöljük!

Search
Search

A legutóbbi rendes képviselő-testületi ülés óta történt fontosabb települési események és önkormányzati intézkedések

2020 június 24. –
Polgármesteri beszámolók

Fábri István polgármester beszámolója a 2020. március 26. – 2020. május 21.közötti időszakról.

 

– Összefoglalás –

 

1.) Csömör Nagyközség Önkormányzatának Képviselő-testülete március 26-án tartotta rendes ülését, melyen a képviselők meghallgatták a Csömöri Települési Szolgáltató Nonprofit Kft. ügyvezetői állására pályázót, hirdetményt tettek közzé a 2020. évi óvodai beiratkozásról, döntöttek új ipari-gazdasági területek kialakításáról a Határ úton, elfogadták az önkormányzat belső ellenőrzési tervét, az általános iskola és művelődési ház Szervezeti és Működési Szabályzatát, valamint a védőnők és Szociális és Alapszolgáltatási Központ 2019. évi szakmai beszámolóját.

 

2.) Március közepétől a Képviselő-testület bizottságai videokonferencia keretében végzik munkájukat.

 

3.) Március 31-én orvosok költöztek a Béke téri vendégházba. Az önkormányzat március közepén ajánlotta fel a szomszédos Kistarcsán működő Pest Megyei Flór Ferenc Kórháznak, hogy a koronavírus járvány elleni védekezés részeként a kórház számára térítésmentesen biztosítja az idén  elkészült önkormányzati vendégház összes szálláslehetőségét. A Szociális Alapszolgáltatási Központ munkatársai térítésmentesen napi egy alkalommal meleg ételt visznek minden vendégházban lakó egészségügyi dolgozónak.

 

4.) Április elejétől három új vezető kezdte meg munkáját az önkormányzatnál. A Csömöri Gondnokság új vezetője Sinkó Péter okleveles építőmérnök, aki az önkormányzatnál eddig beruházási munkatársként dolgozott. A Csömöri Települési Szolgáltató Nonprofit Kft. ügyvezetője Epres Csilla kertészmérnök, aki előzőleg az önkormányzati tulajdonú XVII. kerületi Rákosmente Kft. zöldfelületi csoportvezetője volt. A polgármesteri hivatal Pénzügyi Osztályának új  vezetője Tótpál Szabolcs közgazdász, könyvvizsgáló lesz. A korábban az Állami Számvevőszék osztályvezetőjeként dolgozó munkatárs Marosi Éva nyugdíjba vonulását követően, május elejétől tölti be vezetői tisztségét.  

 

5.) Április 1-től az önkormányzat a helyi óvodák és bölcsődék, a kulturális és sportlétesítmények zárva tartásának júniusig történő meghosszabbításáról döntött a koronavírus-járvány megfékezése érdekében. Ezt követően folyamatosan újabb és újabb közösségi helyszínek bezárásáról döntött az önkormányzat vezetése, ezek betartatását fokozott járőrözéssel és folyamatos ellenőrzéssel biztosítja.  A lezárt köz- és önkormányzati területek látogatása a járványügyi szabályok komoly megsértésének minősül. Önkormányzati rendelet tiltja a bármely közterületen való csoportos, 3 fő fölötti, nem egy háztartásban élők tartózkodását.   

 

6.) Április 7-én vetőmagakciót hirdetett az önkormányzat, mellyel a csömöri kertek megművelését kívánja segíteni. Minden csömöri háztartásnak, amely igényli, díjmentesen biztosítja a következő vetőmagokat tartalmazó csomagot: sárgarépa, fehérrépa, hagyma, tépősaláta, borsó, retek, spenót, bab, uborka, cukkini. A veteményeskert szakmai ajánlásait Onhausz Erzsébet környezetvédelmi tanácsnok, tájépítő mérnök állította össze, a vetőmagok kiszállítását a Csömöri Sport és Szabadidő-szervező Nonprofit Kft. munkatársai végzik, termékek beszerzésében a Csömöri Gazdabolt nyújtott segítséget.

 

7.) Április 8-án került kihirdetésre az az önkormányzati rendelet, mely teljes építési tilalmat rendel el a Kálvária domboldalán. Semmilyen épületet nem lehet elhelyezni mostantól a Kálvária domboldalán, az Emlékmű köz, illetve fentről, a Határ út felől megközelíthető szántóföldeken.

 

8.) Április 10-én szigorú járványügyi előírások mellett tartották meg a termelői piacot a Hősök terén. Itt is, mint mindenhol, 9-12 óra között kizárólag a 65 éven felüliek vásárolhattak.

                                                                                                                            

9.) Április 17-én a kormány adta legújabb felhatalmazással élve, az önkormányzat  a hétvégéken továbbra is megtiltotta a 3 főnél nagyobb létszámú csoportosulásokat közterületeken.  Kivételt képeznek azok, akik egy háztartásban élnek, de ők is csak a kijárási korlátozásokra vonatkozó kormányrendeletben meghatározott céllal hagyhatták el otthonaikat.

 

10.) Sport:

Április 8-án döntött a Magyar Kézilabda Szövetség elnöksége a bajnoki és kupamérkőzések befejezetté nyilvánításáról. Ennek értelmében a csömöri férfi kézilabdacsapat, veretlenül az első helyen végzett. A női felnőtt csapat a negyedik helyen állt a rájátszás előtt, ami alapján a „felsőházban” folytathatta volna szereplését a bajnoki címért.

 

11.) Csömör Nagyközség Önkormányzatának Képviselő-testülete április 23-án tartotta rendes ülését, melyen a képviselők megvitatták a „Veszélyhelyzettel” kapcsolatos rendkívüli elbírálású ügyeket, döntöttek a helyi közétkeztetés működtetéséről, a DMRV Zrt.-vel megkötött „Gördülő fejlesztési terv” módosításáról, a Határ úti területre településfejlesztési szerződések megkötéséről, valamint a fás szárú növények védelméről, kivágásáról és pótlásáról szóló rendelet módosításáról.

 

12.) Április 25-én zavartalanul és a járványügyi helyzetre való tekintettel is nagyon fegyelmezetten zajlott a Termelői piac, a Hősök terén.

 

13.) Május 4-től újabb vezető munkatárs kezdte meg munkáját az önkormányzatnál. A Polgármesteri Hivatal Igazgatási Osztály vezetője Kovács Jánosné nyugdíjba vonulását követően, Varga Virág tölti be a vezetői tisztségét. 

 

14.) Május 8. – 17. között zajlott a civil szemétszedési akció, melynek során a csoportok a külterületi kirándulóhelyeket tisztították meg a szeméttől. A járványügyi körülmények miatt is különleges volt az idei akció: általában 2-3 fős csoportokban, szájmaszkkal, különböző időpontokban zajlott a munka. A sok száz szeméttel telt zsákot a Csömöri Községgondnokság munkatársai gyűjtötték össze és szállították el a hulladéklerakóba. Résztvevők: Turnovszky István Kertbarát Kör, Csömöri Baptista Gyülekezet, Csömöri Civil Egyesület, Csömöri Polgárőr Egyesület, Csömöri Önkéntes Tűzoltó Egyesület, Favorit lovarda, kultúrkvízes csoport, Csömöri Rózsakert Evangélikus Óvoda, Csömöri Környezet- és Természetvédelmi Kör, Csömöri Kék Sárga Kör.             

 

15.) Május 12-én került aláírásra a 0184/29 hrsz. és a 0184/30 hrsz. számú külterületi ingatlanokra vonatkozó adásvételi szerződés, mely területekkel a Csömöri Szabadtéri Sportközpontot kívánja bővíteni az önkormányzat.

 

16.) Május 13-án online egyeztetést tartott a Pénzügyi, Ellenőrző és Vállalkozói Bizottság Eigler Tamás elnök vezetésével.

 

17.) Május 14-én koronavírus-tesztelést szervezett az önkormányzat a csömöri lakosok részére, a vizsgálat költségének egy részét az önkormányzat átvállalta. A vizsgálaton 158 fő csömöri lakos vett részt a Csömöri Egészségház parkolójában felállított mobillaborban, a tesztelést a Mikro Miko Med Kft. végezte.

 

18.) Május 14-én a Népjóléti és Kulturális Bizottság tartotta online egyeztetését Szántóné Hermányos Mária elnök vezetésével.

 

19.) Május 16-án szigorú járványügyi előírások mellett tartották meg a termelői piacot a Hősök terén.

 

20.) Május 18-án a Környezetvédelmi, Településfejlesztési és Sport Bizottság tartott online egyeztetést Tihanyi Ferenc elnöklete mellett.

 

21.) Május 20-án az áprilisi PCR teszteket követően, újabb, szerológiai vénás teszteléseket végzett az önkormányzat a SZAK, egészségügyi és gyógyszertári dolgozók, Községgondnokság és CSÖTESZ munkavállalók, postások és Zöld Híd alkalmazottak, illetve önkormányzati intézmények munkatársai körében.

 

22.) Május 21-én a Népjóléti és Kulturális Bizottság tartotta online egyeztetését Szántóné Hermányos Mária elnök vezetésével.

 

Fejlesztések, jelentősebb felújítások:

Közterületi felújítások, fejlesztések

Az Emlékműköz aszfaltozása és a református templom parkolójának kiépítése elkészült. A kivitelezést az Úttengely Kft. végezte, bruttó 11.800.000,- Ft értékben.

Tinódi utca és Szedervölgyi utca csatornaépítési munkái elkészültek, a Vízműsor utcában is hamarosan elkészül, a kivitelezést a DMRV Zrt. végzi.

A Szennyvíztisztító telep és csatornahálózat fejlesztés folyamatosan halad, jelenleg a Kálvária utca és köz gerincvezetéke elkészült, a házi bekötések épülnek.

Vízműsor utca és a Tinódi utca Futórózsa utcáig tartó utolsó szakaszának csatornázási munkálatai zajlanak a DMRV Zrt. kivitelezésében.

A Csömöri Tót Hagyományok Háza tetőtér beépítési munkálatai zajlanak, a belső átalakítások elkészültek, használatbavételi engedéllyel rendelkezik az épület.

A Knipfer Tibor utca aszfaltozási és a járdaépítési munkálatai elkészültek, bruttó 18.100.000,- Ft értékben, az Aszfalt és Bontás Kft. kivitelezésében.

Tinódi utca, Szedervölgyi utca és a Vízműsor csatornaépítési munkái elkészültek, a DMRV Zrt. kivitelezésében, a Gördülő Fejlesztési Terv részeként.

A Széchényi utcában zajlik az útépítés az Aszfalt és Bontás Kft. kivitelezésében, a második aszfaltréteg leterítése megtörtént, a zebrák megépítése még folyamatban van.

A Kossuth Lajos utca útépítése befejeződött, a kivitelezést az Aszfalt és Bontás Kft. végezte, bruttó 31.500.000,- Ft összegben.

A Csömöri Községgondnokság és a Csömöri Településszolgáltató Nonprofit Kft. kivitelezésében zajló jelentősebb karbantartási, felújítási munkák:

Az elmúlt hónapban a napi feladatok ellátása mellett a folyamatos közterületi lezárásokat végezték a dolgozók.

******

—A következő Képviselő-testületi ülést 2020. június 25-én  tartja az önkormányzat.

 

 

 

 

Megszakítás