Üdvözöljük!

A legutóbbi rendes képviselő-testületi ülés óta történt fontosabb települési események és önkormányzati intézkedések

2019 november 18. –
Polgármesteri beszámolók

Fábri István polgármester beszámolója a 2019. szeptember 26. – 2019. november 14. közötti időszakról.

(Készült Csömör Nagyközség Önkormányzata Képviselő-testületének 2019. november 14-i ülésére.)

 

– Összefoglalás –

 

  1. ) Csömör Nagyközség Önkormányzatának Képviselő-testülete szeptember 26-án tartotta rendes ülését, melyen a képviselők csatlakoztak a Bursa Hungarica Felsőoktatási Önkormányzati Ösztöndíjrendszer 2020. évi fordulójához. Kivitelezőt választottak „Közösségi tér- és közterület-fejlesztési program 2017-2021. II.2. Útépítések – fejlesztendő településrészek – Pacsirta utca aszfaltozására és a Knipfer Tibor utca útfelújítás – I. szakasz, járdaépítéséhez. Döntöttek az Ady Endre utcai vendégház belső bútorozásáról, erdő és mezőgazdasági területvásárlásról, Csömör tiszteletbeli polgára cím adományozásáról.

 

2.) Szeptember 28-án rendezték meg községünk legnagyobb hagyományőrző rendezvényét, a Szüreti mulatságot, melynek nyitórendezvénye pénteken a „Dédanyáink nyomában” című, a csömöri tót népviseletről, szüreti mulatságok archív fotóiból, napjaink csömöri eseményeiből készült fotókiállítás volt. A kiállítást és a hétvégi eseményeket Fábri István polgármester nyitotta meg. Szombaton főzőversenyt, pálinka- és befőző-versenyt is tartottak művelődési házban és a Hősök terén. A szüreti felvonulás a megszokott útvonalon vonult végig lovas kocsik, lovasok, hagyományőrző csoportok részvételével. A kulturális program keretében a helyi hagyományőrző csoportok mellett a nap vendége volt Herczku Ágnes és A Banda. Fábri István polgármester a hagyományoknak megfelelően az esemény részeként átadta a bírói tisztet Kollár Miklósnak. A rendezvény főszervezője Szeltner László művelődési ház igazgató volt. Az esemény szervezője a Petőfi Sándor Művelődési Ház és Csömör Nagyközség Önkormányzata.

 

3.) Szeptember 30-án dr. Katona Péter jegyző a szép korú Kravcsenko Elza Csömör, Móricz Zs. u.  24. szám alatti lakost 90. születésnapja alkalmából köszöntötte és adta át Orbán Viktor miniszterelnök üdvözlő oklevelét.

 

4.) Szeptember 30-án Sinka István születésnapjának évfordulója alkalmából tartottak megemlékezést a Polgármesteri Hivatal előtt álló kopjafánál, illetve a Határ úti Sinka- emléktáblánál. A koszorúzással egybekötött megemlékezésen részt vett Fábri István polgármester és Szántóné Hermányos Mária önkormányzati képviselő. Szabó András előadóművész közreműködésével, Ambrus Károly tárogatózott és Szántó János furulyázott. Az eseménysorozat szervezője Szántóné Hermányos Mária képviselő, kulturális bizottsági elnökhelyettes volt.

 

5.) Október 3-án a Népjóléti és Kulturális Bizottság ülésezett a Polgármesteri Hivatal tanácstermében, dr. Szarka Zsuzsanna elnök vezetésével.

 

6.) Október 3-4. között a Krammer-napok rendezvénysorozat keretében elsőként a Krammer- emléktábla megkoszorúzására került sor a Csömöri Krammer Teréz Zenei Alapfokú Művészeti Iskola udvarán, amelyet  a „Zene világnapja” alkalmából  növendéki koncert követett a zeneiskola hangversenytermében. A megjelent vendégeket Ráduly Ildikó, a korábbi ismert előadó nevét viselő intézmény igazgatója köszöntötte. Az önkormányzat nevében Tormay-Lesták Mária alpolgármester helyezett el koszorút az emléktáblánál, az eseményen Fábri István polgármester is részt vett. Az rendezvény ünnepi jótékonysági hangversennyel zárult a helyi római katolikus templomban, ahol a zeneiskola tanárai léptek fel.

 

7.) Október 3-án a Kálvária utca érintett ingatlantulajdonosaival Fábri István polgármester és Benkó Gábor műszaki osztályvezető egyeztetett az aszfaltozási munkálatokról a Polgármesteri Hivatal tanácstermében.

 

8.) Október 4-én a Termelői piacra érkezők ismét benépesítették a Hősök terét.

 

9.) Október 5-én került megrendezésre a kb. 4-5 km-es Terménytúra, Onhausz Erzsébet tájépítész mérnök vezetésével a Csömöri Civil Egyesület szervezésében. A túrázókat a Kóbor József  kemenceépítő-mester által épített kemencében sült friss kenyér fogadta, amelyet Oláh Rita és Szentmártoni Imola csömöri hobbipékek készítettek. A programhoz kapcsolódóan Csányi Sándor, Csömörön élő színművész  Fábri Istvánnal közösen elültetett egy szomorúfűzfát az ökopark patakpartjának közelében. Csányi Sándor tavaszi nagy sikerű estjének teljes bevételét a csömöri erdők felújítására, őshonos fák betelepítésére és újabb zöldterületek kialakítására ajánlotta fel, amellyel az önkormányzat elsősorban a Szedervölgyi-erdő felújítását végzi majd el.

 

10.) Október 5-én az aradi vértanúk emlékére gyújtottak mécsest a Petőfi-emléktáblánál Csömör Nagyközség Önkormányzatának képviselői, valamint a Polgármesteri Hivatal vezető munkatársai.

 

11.) Október 6-án idén nyolcadik alkalommal került megrendezésre a Csömöri csatangoló országos teljesítménytúra. A több mint 260 fő résztvevő közel fele a környező településekről érkezett Csömör természeti értékeit megtekinteni. Az önkormányzat és Csömöri Sport- és Szabadidő-szervező Nonprofit Kft. szervezésében és támogatásával zajló esemény fő szervezője Bíró Erika és Miklián Rita, a helyi nordic walking csoport vezetői voltak.

 

12.) Október 6-án került megrendezésre a III. Népdalkörök találkozója Csömörön a Petőfi Sándor Művelődési Házban. A rendezvény fő szervezője Dombrádi Lászlóné, a Tiszta Forrás Népdalkör vezetője és Szeltner László a Petőfi Sándor Művelődési Ház igazgatója volt.

 

13.) Október 6-án a MAZSIHISZ, az Élet Menete Alapítvány, valamint  Csömör Nagyközség Önkormányzatának támogatásával, a ZSIT Egylet szervezésében Holokauszt megemlékezést tartottak a csömöri zsidó sírkertben a Csömörről elhurcolt II. világháborús áldozatok emlékére. Az elhunytakért Verő Tamás, a Frankel Leo zsinagóga rabbija imádkozott. Beszédet mondott Bokros Levente csömöri római katolikus plébános, Horváth József a MAZSIHISZ alelnöke, valamint a ZSIT Egylet képviseletében a rendezvény koordinátora, Hantos Péter.

Az eseményen Valastyán László az Élet Menete Alapítvány felügyelőbizottságának elnöke, Fábri István polgármester, több önkormányzati képviselő, valamint szlovák nemzetiségi képviselők is részt vettek.

 

14.) Október 13-án tartották a helyi önkormányzati és nemzetiségi önkormányzati választásokat, melyen a szavazók megválasztották a település képviselőit, polgármesterét, nemzetiségi önkormányzati képviselőit. Csömörön a választópolgárok mintegy 60%-a járult az urnák elé. A választások eredményeként minden testületi mandátumot a Csömöri Civil Egyesület jelöltjei szereztek meg. A következő öt évre ismét Fábri István kapott polgármesteri megbízást a csömöri polgároktól. A megválasztott 8 fős képviselő-testület tagjai: Eigler Tamás, Onhausz Erzsébet, Pásztor Sándor, Rajnai Henrik, Sipos Tamás, Szántóné Hermányos Mária, Tihanyi Ferenc, Tormay-Lesták Mária.

A Szlovák Nemzetiségi Önkormányzat elnöke ismét Szabó Erzsébet lett, elnökhelyettese: Magyar Dávid, tagok: Hantos-Hajdú Erika, Horváth Enikő Csilla, Horváthné Szántó Mária.

A Német Nemzetiségi Önkormányzat elnöke Drahos Réka Dalma, elnökhelyettes: Lencsés Szilvia, tagok: Bretz Ágnes, Nagy Réka, Pál Krisztina.

 

15.) Október 14-én a Kontakt beszélgetéssorozat második vendége Szebeni András,  Balogh Rudolf-díjas fotóművész, érdemes művész volt a Sinka István Községi Könyvtárban. Az est házigazdája és beszélgető partnere Mandur László, csömöri fotóművész.

 

16.) Október 15-én rendezték meg a Lukács Antal-versmondó ünnepet a Petőfi Sándor Művelődési Házban a Szociális Alapszolgáltató Központ Derűs Őszi Napok rendezvénysorozatának részeként.

 

17.) Október 18-án 1956 emlékezete itthon és a nagyvilágban címmel nyílt kiállítás a Petőfi Sándor Művelődési Házban a Gloria Victis Alapítvány szervezésében.

 

18.) Október 19-én a Furmicska Néptánc Egyesület gálaműsorát láthatták az érdeklődők a Petőfi Sándor Művelődési Házban.

 

19.) Október 21-én az 1956-os forradalom és szabadságharcról koszorúzással emlékeztek meg a Glória Victis emlékműnél. Az önkormányzat koszorúját Fábri István polgármester és Szántóné Hermányos Mária képviselő helyezték el.

 

20.) Október 21-én tartotta alakuló ülését a szlovák és a német nemzetiségi önkormányzat a Polgármesteri Hivatal tanácstermében.  

 

21.) Október 22-én Csömör Nagyközség Önkormányzata Képviselő-testülete tartotta alakuló ülését a Polgármesteri Hivatal tanácstermében. A képviselők újabb 5 évre Tormay-Lesták Máriát választották meg alpolgármesternek és döntöttek az új szakmai bizottságok felállításáról.

22.) Október 23-án Forradalom és művészet címmel irodalmi estet tartottak az 1956-os forradalom emlékére a Petőfi Sándor Művelődési Házban, az intézmény és Csömör Nagyközség Önkormányzata közös szervezésében. Felléptek: Huszárik Kata  Mensáros László-díjas színművésznő és Petridisz Hrisztosz színművész, énekes. Az ünnepségen az önkormányzat részéről Fábri István polgármester, Tormay Lesták Mária alpolgármester, Onhausz Erzsébet, Eigler Tamás, Szántóné Hermányos Mária és Sipos Tamás képviselő is jelen voltak. Az esemény végén a résztvevők átvonultak a helyi temetőbe és az 1956-os hősi halott Knipfer Tibor sírjánál mécsest gyújtottak.

23.) Október 25-én az Éless-Szín Vaszary János: „Jó házból való úrilány jelentkezését várom” című zenés vígjátékát  mutatta be a művelődési ház színpadán Kondákor Zsófi, Mesterházy Gyula, Bodor Géza főszereplésével, dr. Éless Béla rendezésében.

 

24.) Október 29-én a Más kép író és olvasó találkozón Kornis Mihály  író, drámaíró, tanár és rendezővel beszélgetett a Petőfi Sándor Művelődési Ház galéria termében Huszárik Kata színművésznő.

 

25.) Október 30-án A Civil modell működése a településeken című,  a Csömöri Civil Egyesület által szervezett  eseményének adott otthont a művelődési ház. Pásztor Béla Veresegyház város független polgármestere, Magyarország legrégebben, 1965 óta hivatalban lévő településvezetője, Paulovics Géza Mogyoród újraválasztott, független polgármestere és Fábri István csömöri polgármester a civil, független települési politizálásról beszélt a csömöri Civil Klubban. A megjelenteket Szántóné Hermányos Mária képviselő köszöntötte.  Fábri István elsősorban nem a helyi eredményekről, hanem országos választási tendenciákról beszélt. A hallgatóság soraiban számos térségbeli önkormányzati vezető, polgármester, alpolgármester, képviselő, megyei önkormányzati képviselő is jelen volt.

 

26.) Október 31-én a Reformáció ünnepe alkalmából délelőtt ünnepi istentisztelet tartottak az evangélikus templomban, amelyen Johann Gyula evangélikus lelkész hirdetett igét. Este 18 órakor a csömöri baptista, református és evangélikus felekezetek rendeztek  közös ünnepi istentisztelet a baptista gyülekezeti házban, melyen Esztergály Előd Gábor református lelkész hirdetett  igét. Az alkalmon Eszes Zoltán baptista lelkipásztor, Johann Gyula evangélikus lelkész és Bokros Levente római katolikus plébános is köszöntötte a protestáns híveket.

 

27.) November 1-jén, Mindenszentek ünnepén egyházi szokás szerint a csömöri temetőben emlékeztek az elhunytakra a hozzátartozók, illetve  Fáklyás felvonulást tartottak a Csömöri Tót Hagyományok Házától a temetőben álló szlovák sírhelyhez. A résztvevőkkel Takács László karnagy, a Csömöri Vox Animi Vegyeskar Egyesület elnöke, valamint Szabó Erzsébet, a Csömöri Szlovák Nemzetiségi Önkormányzat elnökhelyettese osztotta meg emlékeit.

 

28.) November 4-én a Csömöri Kulturális Közalapítvány tartotta ülését Harmath Diána elnökletével. A kuratórium döntött a beadott  tanulói ösztöndíj pályázatokról, 16 fő részére, összesen 143.000,- Ft/hó, a nyelvvizsga pályázatok esetében 5 fő részére, összesen 258.900,- összeg került szétosztásra.

 

29.) November 4-én a Pénzügyi, Ellenőrző és Vállalkozói Bizottság tartotta ülését Eigler Tamás elnöklete mellett, a Polgármesteri Hivatal tanácstermében.

 

30.) November 5-én az Ügyrendi, Közbiztonsági és Közlekedési Bizottság tartotta ülését a Polgármesteri Hivatal tanácstermében Pásztor Sándor elnöklete mellett.

 

31.) November 6-án a Polgármesteri Hivatalban tartotta ülését a Környezetvédelmi, Településfejlesztési é Sport Bizottság Tihanyi Ferenc elnöklete mellett.

 

32.) November 7-én a Népjóléti és Kulturális Bizottság ülésezett a Polgármesteri Hivatal tanácstermében, Szántóné Hermányos Mária elnök vezetésével.

 

33. ) November 8-án a Csicsörke Néptáncegyüttes El nem apadó kút című műsorát mutatták be a Petőfi Sándor Művelődési Házban. A műsort Utasi Péter és Utasi Viktória koreografálta és rendezte.

 

34.) November 10-én a Bánfalvy Stúdió előadásában a Miniszter félrelép című vígjátékot tekinthették meg az érdeklődők Gesztesi Károly és Bánfalvy Ágnes főszereplésével, Horváth Csaba rendezésében a Petőfi Sándor Művelődési Házban.

 

35.) November 12-én a Kontakt beszélgetéssorozat vendége Móricz-Sabján Simon, a fiatalabb generáció egyik legtehetségesebb fotográfusa, több hazai és nemzetközi fotópályázat győztese volt a Sinka István Községi Könyvtárban. Az est házigazdája és beszélgető partnere Mandur László, csömöri fotóművész.

 

36.) November 12-én   a Szociális Alapszolgáltató Központ részére átadták a most  vásárolt új Ford Transit 9 személyes gépjárművet, mely magasított tetővel, plusz egy lehajtható fellépővel könnyíti meg a be- és kiszállást.

 

37.) November 13-án Hegyesiné Nagy Ibolya, Torossy Lászlóné és Udvardi Mihályné, a Szociális Alapszolgáltatási Központ munkatársai, több mint 20 éves munkájuk elismeréseként tanácsadói címet kaptak. A kitüntetetteket Fábri István polgármester köszöntötte.

 

 

Fejlesztések, jelentősebb felújítások:

1.) Közterületi felújítások, fejlesztések

1.1.) A Széchényi utcában zajlik az útépítés az Aszfalt és Bontás Kft. kivitelezésében.

1.2.).Elkészült a Corvina téri gyermek KRESZ-pálya, a kivitelezést a Komjáti Design Kft. végezte el, bruttó 5.100.000,- Ft értékben.

1.3.).Befejeződött a Pacsirta utca aszfaltozása, a munkát az Útkellene Kft. végezte, bruttó 11.400.000,- Ft értékben.

1.4.).Elkészült a Vasútsor aszfaltozása, a beruházást a Komjáthi Design Kft. végezte, bruttó 9.400.000,- Ft összegért.

1.5.) Elkészült a Mandulás sor aszfaltozása, bruttó 4.500.000,- Ft értékben, a Komjáti Design Kft. kivitelezésében.

1.6.) Befejeződött a Középhegyi út martaszfaltozásának II. üteme, az elkészült aszfaltút végétől a Levendula utcáig. Az Aszfalt és Bontás Kft. végezte bruttó 13.180.000,- Ft összegben.

 2.) A Csömöri Községgondnokság és a Csömöri Településszolgáltató Nonprofit Kft. kivitelezésében zajló jelentősebb karbantartási, felújítási munkák:

– A Határ úton a padkarendezés, valamint az árok kialakítása folyamatban van.

– A sportpálya lelátó karbantartása folyamatban van.

– A Rákóczi úti szolgálati lakások átadásra kerültek. A pince, ill. az emeleti és kerti munkák még folynak, ELMŰ végleges bekötésre még várnak. 

– Az Ady Endre utcai vendégház átalakítása zajlik.

 

******

—November 16-án Karitász bál , november 23-án Kertbarát bál lesz a Petőfi Sándor Művelődési Házban;

—A következő rendes Képviselő-testületi ülést 2019. december 12-én tartja az önkormányzat.

 

 

 

Fábri István s. k.

polgármester

 

 

 

 

 

 

Megszakítás