Üdvözöljük!

A majorszegi liget jövője az ingatlantulajdonosok kezében

2010 július 06. –
Önkormányzati, települési hírek

Az önkormányzat kezdeményezésére jövőre akár megoldhatóak a Majorszegi liget problémái. Vella Nándor alpolgármester és Maruszki Gábor aljegyző kezdeményezték, hogy pályázati úton, külső forrás bevonásával, épüljenek meg a szilárdburkolatú utak és valósuljon meg a vízelvezetés.

Az önkormányzat nemcsak kezdeményező, de katalizátor szerepet is vállal az ügyben. Ebben az évben már nagy pályázati siker volt a Mező utca, József Attila utca, és a Táncsics Mihály utca ügyében nyert összeg, ahol több mint 135 millió forintot nyert az önkormányzat az utak építésére, ami a teljes kiviteli költség pontosan 60%-a. Hasonló pályázatra van szüksége a majorszegi liget lakóinak is. A pályázatnak itt is útépítést, járdaépítést és ároképítést kell tartalmaznia. A polgármesteri hivatal vezetői elmondták, hogy az önkormányzat vállalja a pályázaton való indulást. Ebben a pillanatban a kormány leállította a pályázatok kiírását, de várható, hogy májustól újra megjelennek a hasonló pályázatok, addig el kell végezni az előkészítő munkát. Ha lesz pályázat a nyáron, akkor ősszel már eredmény is lehet. Jövőre 2011-ben már meg is valósulhat a beruházás. A Majorszegi liget ingatlantulajdonosainak képviselőitől azt várja a csömöri önkormányzat, hogy minél előbb szervezzék meg a tulajdonosok együttműködését a pályázati önrészt biztosítására.

A polgármesteri hivatal vezetői elmondták: az önkormányzat magára vállalja az engedélyes tervek elkészítését, a pályázat elkészítését és beadását. Nincs idő a várakozásra, mert jövőre is lesz tél és olvadás.

A tulajdonosok persze, még nem tudják, hogy pontosan mekkora összeget is kell vállalniuk, mindenesetre abban bízhatunk, hogy egy sikeres pályázat megfelezheti a terheket.

A pályázandó munkákat mindenképpen el kell végezni. Nemcsak a szilárdburkolatú utakról van szó, de a vízelvezető árkokról is, ez pedig megdrágítja a beruházást, mert az árok fölött híd kell az autóbeálláshoz, meg kell építeni a járdákat is. A beruházás jelentősen növelheti a majorszegi ingatlanok értékét, így helyes, ha a hasznot élvezők részt vállalnak a költségekből. Az önkormányzat hozzájárulása a beruházáshoz nemcsak azt a jelenti, hogy a tervek költségeit átvállalja, de még ennél is fontosabb, hogy közbelépése: a pályázati felelősség vállalása döntő mértékben segítheti a pályázat sikerét. Az önkormányzat „pályázatképessége” biztonságot jelent a pályázat kiírónak és garanciát az ingatlantulajdonosnak. Így a csömöri önkormányzat a két oldal közélépve valóban katalizálja a folyamatokat.

Megszakítás