Üdvözöljük!

A zeneiskola története

2010 július 21. –
Önkormányzati, települési hírek

A Csömöri Önkormányzati Zeneiskola 1991. szeptemberében alakult. Az intézmény megszervezésével az Önkormányzat az Általános Iskola akkori énektanárát, Kócziás Györgyöt bízta meg. A legközelebbi zeneiskola Budapest XVI. kerületében volt, Csömörön pedig csak magánoktatás létezett. Ugyanakkor egyre több szülő jelezte, hogy gyermekét valamilyen hangszerre taníttatná. Ehhez járult még, hogy Budapestről egyre többen költöztek ki a községbe, olyan gyerekek, akik előző lakhelyükön már tanultak valamilyen hangszeren és új lakhelyükön is folytatni szerették volna, és olyan gyerekek, akiknek – vagy szüleiknek – igényük volt a zenetanulásra.

Ez a folyamat azóta sem állt meg. 1993-ban újabb tanítási hellyel bővült a zeneiskola, ez Budapest XVI. kerületének szélén, Árpádföldön, az Arany János Általános Iskolában található. Ebben az intézményben, 1995-től emelt ének óraszámú osztály indult, melyben az iskola vezetőségével kötött megállapodás tervezet szerint alsó tagozatban (1-4. osztály) kötelező a hangszertanulás. Ehhez a Csömöri Zeneiskola – amely közelebb található, mint a kerületi központi – a tárgyi (hangszer) és személyi feltételeket helyben biztosítja, az általános iskola a működés további feltételeit (tanterem, világítás, fűtés, takarítás, bizonyos hangszerek, kották stb.) rendelkezésre bocsátja. Az első ilyen évfolyam az 1998/99-es tanévben fejezte be az alsó tagozatot, és előzetes felmérések alapján várható, hogy a tanulók egy része évekig folytatni szeretné zeneiskolai tanulmányait. Zeneiskolánk az 1999/2000-es tanévtől a kötelező hangszertanulás alól felmentette az akkor induló első osztályt, mivel „befogadó képességének” határához érkezett el.

A csömöri Mátyás Király Általános Iskolában elméleti és hangszeres oktatás folyik 2003 óta, mely elsősorban az alsó tagozatos gyermekeknek jelent segítséget a tanulási helyszín elérésében.

Jelenleg a székhelyen és két tanítási helyszínen folyik az oktatás, a Bekecs utcai helyszín fejlesztése azonban leállt, a fenntartói elvárásoknak és határozatnak megfelelően. Ezzel együtt szükséges a helyszín megtartása, mert sok csömöri gyermek tanul a XVI. kerületben és a helyszínnel a kedvezőbb feltételeket tudjuk biztosítani.

Iskolánk „történelmének" jeles napja volt 2000. szeptember 29-e, Krammer Teréz énekesnő nevének felvétele. Krammer Teréz 1868. augusztus 2-án született Pesten. Művészi pályáját a lipcsei operában kezdte, 1900-tól Drezdában, majd a budapesti és a hamburgi operaházban énekelt. Legnagyobb sikereit drámai szoprán énekesnőként Wagner operákban, Erkel: Bánk bán c. operájának Melindájaként, Verdi: Aida, Puccini: Tosca stb. szerepkörökben aratta.

Az 1920-as, 30-as években zenepedagógusként kamatoztatta tudását a Nemzeti Zenede, később a Fodor Zeneiskola énektanáraként.

Mozgalmas színházi életét egészítette ki a csömöri nyaralás, pihenés. Idősebb korában, valószínűsíthetően már 1902-től Csömörön lakott, ahol baráti körben, és egyik leányával, illetve annak férjével éltek a ma is – a csömöri Középhegyen – látható Laki – villában. 1934. június 15.-én halt meg, a csömöri temetőben alussza örök álmát.

Megszakítás