Search

Üdvözöljük!

Search
Search

Adela, Bernarda Alba házának legkisebb lánya

2020 október 28. –
Önkormányzati, települési hírek

November 8-án 17 órakor tekintheti meg a közönség a művelődési házban a Spirit színház előadását. Federico Garcia Lorca talán legjelentősebb műve a Bernarda Alba háza, amely az asszonyok drámája Spanyolország falvaiban alcímet viseli, nem véletlenül. Bernarda Alba alakját ugyanis valóságos személy ihlette, Frasquita Alba. A keménykezű özvegyasszony Federico Garcia Lorcáék házával szemben lakott családjával Asquerosaban, a költő nagybátyja kiszáradt kútjából hallgatta az Alba házban zajló dialógusokat és gyakran látta, ahogy a rácsos ablakok mögött megmozdulnak a függönyök. A Spirit Színház előadásában április 19-én láthatjuk a darabot Csömörön. Trokán Annával beszélgettünk, aki Adelát, a legkisebb lányt alakítja a darabban.

 • Miről szól a Bernarda Alba háza?
  • Egy rendkívül merev édesanya, aki túlságosan is komolyan veszi az akkori spanyol hagyományokat, úgy dönt, hogy a családfő halála utáni gyászévekre, egész pontosan nyolc évre bezárja a ház kapuját, elvágva ezáltal öt lányát, édesanyját és saját magát a külvilágtól. Egyedül a ház cselédjének van szabad ki-be járása, ő hozza a híreket a világból.
 • Hogy élik meg a lányok ezt a rendkívül szigorú, már-már életellenes döntést?
  • A legidősebb lány negyven éves, a fogsággal tovatűnni látszik utolsó esélye, hogy találjon egy férfit. A legfiatalabb, Adela vagyok én, húszévesen, szerelemtől, vágytól fűtötten, és én vagyok az, aki leginkább nem törődik bele anyja döntésébe és a végsőkig küzd a szabadságáért. Nyilván egy ilyen helyzet, lányok a nőiség megélésének hajnalán vagy éppen alkonyán bezárva, megfosztva szabadságuktól,  hatalmas feszültséget okoz, és törvényszerűen tragédiába torkollik.
 • Mi volt a célja Lorcának ezzel a darabbal?
  • A történet egy olyan korban játszódik, ahol egy elavult rend és hagyomány megfosztja a nőket a szabadságtól, szerelemtől. A természetes, zsigeri ösztönök elnyomása, önmagunk megfosztása vágyainktól nem fenntartható, életellenes. Köztudott, hogy Lorcát két hónappal a végső kézirat dátuma után meggyilkolták a Bernarda élet ellenes eszméit követő és a szabadságot el nem tűrő falangisták.
 • Az előadás különlegessége, hogy Bernardát, az édesanyát Papadimitriu Athina játssza, aki az életben is az édesanyád. Mennyire könnyítette vagy éppen nehezítette ez meg a próbafolyamatot? 
  • Egy másik darabban, a Koldusoperában már kipróbáltuk ezt a felállást és jól működött. A színpadon megszűnünk anya-lánya lenni, és ha lejövünk a színpadról, akkor pedig azonnal kilépünk a szerepeinkből, így szerencsére nem okoz gondot nekünk, hogy együtt játsszunk.
 • Kap-e feloldozást ez a kíméletlen, lányait tulajdonképpen az élettől megfosztani akaró anya?
  • Egyértelműen nem, hiszen a történet tragédiával végződik, a legfiatalabb lány meghal. A darab folyamán elhangzik pár utalás, milyen életesemények vezettek ide, miért vált ilyenné Bernarda. Fontosnak tartom az életben is, hogy törekedjek arra, megértsem, ki hol csúszott el, mi vezetett odáig, hogy egy része „elromlik”. Ez persze nem menti fel Bernardát, de megérteni a dolgok mögött rejlő motivációt, az elengedhetetlen.  
 • Bár titeket csak a próba és a játék idejére „zárnak össze”, milyen érzés belehelyezkedni egy ilyen történetbe?
  • Meglepően mélyen sikerül megélnünk a helyzet intimitását, az összezártságot, ennek az egyre fokozódó feszültségét. Érdekes, hogy mennyire hiányzott a férfienergia. Van egy mondat a darabban, a házvezetőnő szájából hangzik el: férfi nélkül a nő semmi. Ez persze oda-vissza működik, de igaznak tartom, hogy nem teljes az az élet, ahol megfosztanak minket, vagy megfosztjuk magunkat a nőiség megélésétől, amit igazán egy férfi párjaként tudunk megtenni.
 • Mi az örök aktualitása a darabnak, mit üzen mindannyiunknak?
 • Soha nem veszít aktualitásából az, hogy akár gyerek, akár felnőtt, akár nő, akár férfi az ember, csak akkor lehet kiteljesedett, egészséges, ha valódi külső és belső szabadságban dönthet az életéről.

                                                                                                                          Kucsinka Gabi

Megszakítás