Üdvözöljük!

Átadják az egészségházat

2019 március 06. –
Önkormányzati, települési hírek

A HÉV-Állomás utcában elkészült egészségházban jelenleg az utolsó simítások zajlanak. Az új intézménybe most hétvégén költöznek az orvosok. Ennek megfelelően Madarasné dr. Hülitzer Katinka, dr. Aszalós György felnőtt háziorvos, dr. Molnár Viktória, dr. Pataki Ildikó fogorvos, valamint Robitschek Andrea, Berta Mónika és Török Mónika védőnők március 11. hétfőtől már az új rendelőben fogadják a betegeket a korábban megszokott időpontokban.

A két új gyermekorvos, dr. Vereszki Xénia és dr.Balgáné dr. Kovács Éva várhatóan április elején érkezik az egészségházba, addig a korábbi rend szerint, a Rákóczi úti rendelőben látják el a gyerekeket.

Szintén április elején áll munkába a harmadik új felnőtt háziorvos, dr. Varjúné dr. Kakuk Tímea, míg a negyedik, dr. Kiss Zsuzsanna Brigitta az év második felében várható.

Az új orvosok rendelési idejét, az időszakos egészségügyi szolgáltatásokat és egyéb, az egészségházzal kapcsolatos információkat a  www.csomor.hu oldalon tesszük majd közzé. Az új körzetek kialakításával kapcsolatban hamarosan részletes tájékoztatást adunk.

A megnyitás előtt, március 8-án pénteken, délután 15-17 óra között mindenki számára kinyitják az épületet, s körbevezetik az érdeklődőket. A teljesen akadálymentes épület két külön szárnyában fogadják a gyerekeket és a felnőtteket. A látogatóknak péntek délután bemutatják a külön gyermekorvosi és külön védőnői szolgálatnak helyet biztosító várótermeket és rendelőket, a fertőző beteg gyerekek  számára kialakított külön helyiségeket, a gyerekváró játszósarkát,  a négy felnőtt orvosi rendelőt és  a tágas várótermet, a szakrendelőknek kialakított rendelőket,  a két fogorvosi rendelőt,  a külön hozzájuk  tartozó betegfogadót, a panorámaröntgen helyiségét, valamint azt a közösségi termet is, ahol a későbbiekben prevenciós rendezvényeket, előadásokat tartanak majd. Az épületben több időszakos szakrendelés elindítását is tervezik, elsőként az április 6-ára szervezett egészségnapon tartanak mintegy tízféle egészségügyi szűrővizsgálatot, melynek részleteit március közepén teszi közzé a nap szervezője, a művelődési ház, illetve a tüdőszűrést is itt tartják meg májusban. A betegek a bejáratoknál elhelyezett ügyfélhívó rendszer segítségével tudnak sorszámot kérni, melyet a rendelők feletti automata kijelző mutat majd.

A délutáni kötetlen bejárási lehetőség előtt, délelőtt 10 órakor tartandó hivatalos átadón részt vesz Szabó István, a Pest Megyei Közgyűlés elnöke, valamint dr. Tóth Edit főorvos, a Pest Megyei Flór Ferenc Kórház orvosigazgató-helyettese is.

Mindezeket megelőzően, március 7-én már az épületben tartja ülését a Népjóléti és Kulturális Bizottság.

Az egészségház megépítésénél az önkormányzat saját forrásaira alapozott, az önerőből elkezdett beruházás elsőként készült el a térségben, ahol jelenleg is több településen folyik hasonló intézmény építése. A munkálatok 2017 késő őszén kezdődtek el, a környék rendbetételével együtt, több mint 750 millió Ft-ba került. Az építkezés megkezdését követően a Pest Megyei Önkormányzat 200 millió forint támogatást nyújtott az intézmény megépítéséhez.

A jelenlegi, Ady Endre utcai és Rákóczi úti rendelőépületek összterületéhez képest közel négyszer akkora épület teljesen akadálymentes, egyszintű, a legmodernebb elvárásoknak megfelelő intézmény lesz. Az épület egyébként önmagában is nagyon szép, modern, a településképbe és a helyi építési hagyományokhoz is illeszkedik, és egy komplex településfejlesztési program részeként valósul meg a Szabadság út-Állomás utca-Emlékmű köz által közrezárt háromszögben. Kapcsolódó beruházásként a környék is megújul: első lépésben az Állomás utcát újították fel teljesen, új járdát építettek, sok parkoló készült. A korábbi két orvosi rendelőhöz képest lényegesen több parkolóhely áll a betegek rendelkezésére a HÉV- állomás mögötti területen és a Szabadság úton, ahol szintén számos új parkolót építettek az idelátogatóknak. Az  egészségház mellett külön orvosi és egészségügyi dolgozói parkoló  is épült, a HÉV-állomásnál pedig tavasszal P+R parkoló és fedett kerékpártároló is készül. Mindezek mellett az egészségház előtt nagy pihenőpark is létesül. A MÁV-HÉV Zrt.-vel együttműködve a régi romos kis épületeket elbontják, parkosítanak a megállónál és az önkormányzat bérbe vesz egy épület egységet kávézó, reggeliző kialakítása céljából.

Megszakítás